U koliko kvadrata zivite i kako organizujete prostor

nije toliki problem prostor u kom zivis, nego da blizu ruke imas veeeeliki magacinski prostor. gde mozes da sutnes stvari koji ti smetaju, i koje su pod oci.

zenske zovu garderober, muski zovu sok soba, u svakom slucaju 1/3 stambenog prostora treba da je magacin, pegleraj, pusaona,veseraj stagod.
a ostalo za normalan zivot.

srecom zivim u banatskom seoskom domacinstvu pa imam gde da guram nepotrebne stvari :mrgreen:

cini mi se da je za porodicu najvaznije da ima sto vise onih spajza, ostava, bunkera, podruma, tavana........i obavezno dvoriste sa nekolko supa, garaza, kacara, nadstresnica............Mi smo narod koji prakticno ni WC papir ne baca, pa se tokom zivota skuplja toliko stvari da ni IKEA-magacin nije dovoljan.
Zato, i kada imamo stambeni prostor, relativno dovoljno veliki, mi ga tolko unistimo sa bezpotrebnim stvarima da , kolki god da je, bice nam tesno.
Naprimer, ja u spavacu sobu imam jedan plakar 4,5 m dug, i visok 2,4 m........tu je moja i zenina garderoba, mislim, trebalo bi da je, al polovinu plakara zauzimaju nekakvi jorgani, jambolije, zavese, jastuci, ........koje je moja zena dobila kao svadbeni poklon od njene familije, ne koristimo, ne "smemo" prodati jer je to "poklon", baciti u djubre jos manje, i nosimo se time decenijama, cak se i plakar rasklimao pod tim teretom. E to ti je nas mentalitet. A da nema tog dzumbusa, kupili bi manji plakar, soba bi bila veca, i imali bi mesta za nasu svakodnevnu upotrebnu garderobu.
O garazi da i ne govorim. U njuu nikada auto nije ni usao. Tu su biciklovi, grabulje, stari kreveti, sanke, cizme, jakne, letve, panjevi, dzakovi preostalog cementa, plasticne cevi od kanalizacije tu su vec 15 godina, ...................u supi ne znam ni cega sve ima, ne smem ni da udjem..........
Sve u svemu, treba nam jos jedna kuca da se sakupimo...........za prvo vreme.

Potakla me članica da otvorim temu, kad smo pričale pranju veša i krpama , kaže moraš imati 50 krpa u kuci, ja nemam mesta ni za 10. Uvek sam mislila da je naš stan poveci , a onda sam dobila klince :D živimo u 50 kvadrata , petoro nas je I doslovno nemamo mesta ni za radni sto za klincu, sad pravimo neku reorganizaciju, ali da je tesno, tesno je dok ne proširimo stan na drugu stranu i fizički se odvojimo od mame , ali jr to daleko , jer čekamo dozvole za gradnju. Dakle, kako se organizovati u 50ak kvadrata da ne bude tesno i da ima mesta za sve , jer sada nemam mesta ni za novu garderobu kamoli za nesto drugo :D kako deca rastu, mesta je sve manje :D pa tako ne mogu da imam vise od 10ak časa, 20ak tanjira , jer su i elementi manji, nemamo puno mesta ni za obuću pa svoje držim u kutijama u ormanu alat u spavcodnevnoj sobi na ormanu i uglavnom je pospremanje muka božja sa ovoliko generacija u kuci i glupostima svih nas , a niko neće da se odrekne svojih gluposti :D
Stara izreka da kad deca nisu besna onda ni kuca nije tesna uvek je aktuelna. Pamtim lepo detinjstvo i zivot sa sestrom, majkom i ocem u 30 kvadrata.

Stara izreka da kad deca nisu besna onda ni kuca nije tesna uvek je aktuelna. Pamtim lepo detinjstvo i zivot sa sestrom, majkom i ocem u 30 kvadrata.
Pa, dobro i to je ok , ali meni bas nesto tesko dana sbilo, domaći nacrtaj svoj radni prostor i radni sto, njoj je kuhinjski sto radni . Za vikend pravim premeracinu da uglovim taj radni sto kako umem
Inače I ja pamtim nas 7 nekad i ja jedino dete :D

Ne ne baš su mi takvi saveti neophodni , mi smo nešto slično planirali , htela bih isto u hodniku ali mozda vise gore da se ne suzi mnogo prolaz
Pa ako je hodnik sirok 1,5 metara,napraviti ormar dubine 50 cm i ostaje dovoljno prostora za prolazal.Postavljanje samo visecih delova se brzo popuni,a potrebni su i garderobni delovi.Fiksira se za zid i mirna backa.Samo treba dobro pzracunati duzinu sirinu,zazore za vrata i fioke.Kada se to lepo nanese na papir onda odete u prodavnicu gde se prodaje iverica u raznim bojama za ormare.I ako ste negde pograsili sa crtezom i merama,dobar prodavac ce vam to reci.Kad stigne kuci,sami polako redom sklapate..Sarke i "L" profile za vezivanje sa zidom ce vam opet prodavac reci koje najbolje da uzmete.Polako sve se moze kad se hoce.

Oko 80, 90 kvadrata je stsn ne znam tacno, jednostavno, adjes na internetu feng šui i to, i pridrzavas se.
Trudim se isto stari names staj od punog drveta sto vise da forsiram a ne ivericu, mads imam i toga. Stari namestaj takodje volim sam da rekonstruisem u slobodno vreme da izgleds vau i moderno
Mozda jeste dobro za tu veliku kvadraturu,ali za manje nisu ti stari ormani,jer zauzimaju mnogo prostora,a iverica nije klasina,vec presvucena raznim nijansama.Ja sam samo vertikale uzeo u bojama koje sam hteo,a za vrata sam uzeo bele,jer sam prelepio sa plutom i uradio lajsne okolo.I tako lici malo na retro,a ne zauzima prostor,a dosta stvari moze da stane.Inace sam dugo godina obradjivao drvo i radio mnoge stvari,ali mi ni malo ne smeta iverica.

Potakla me članica da otvorim temu, kad smo pričale pranju veša i krpama , kaže moraš imati 50 krpa u kuci, ja nemam mesta ni za 10. Uvek sam mislila da je naš stan poveci , a onda sam dobila klince :D živimo u 50 kvadrata , petoro nas je I doslovno nemamo mesta ni za radni sto za klincu, sad pravimo neku reorganizaciju, ali da je tesno, tesno je dok ne proširimo stan na drugu stranu i fizički se odvojimo od mame , ali jr to daleko , jer čekamo dozvole za gradnju. Dakle, kako se organizovati u 50ak kvadrata da ne bude tesno i da ima mesta za sve , jer sada nemam mesta ni za novu garderobu kamoli za nesto drugo :D kako deca rastu, mesta je sve manje :D pa tako ne mogu da imam vise od 10ak časa, 20ak tanjira , jer su i elementi manji, nemamo puno mesta ni za obuću pa svoje držim u kutijama u ormanu alat u spavcodnevnoj sobi na ormanu i uglavnom je pospremanje muka božja sa ovoliko generacija u kuci i glupostima svih nas , a niko neće da se odrekne svojih gluposti :D
Evo dacu ti ja ideju kratko da pogledaš ja ovako iako imam 70kvdrata
https://youtube.com/shorts/5kZ9m4rAmL0?si=f_GMsysdXBSq7fp4

Mozda jeste dobro za tu veliku kvadraturu,ali za manje nisu ti stari ormani,jer zauzimaju mnogo prostora,a iverica nije klasina,vec presvucena raznim nijansama.Ja sam samo vertikale uzeo u bojama koje sam hteo,a za vrata sam uzeo bele,jer sam prelepio sa plutom i uradio lajsne okolo.I tako lici malo na retro,a ne zauzima prostor,a dosta stvari moze da stane.Inace sam dugo godina obradjivao drvo i radio mnoge stvari,ali mi ni malo ne smeta iverica.
da kontam narsvno, prostora manje vise isto, ne zna spavaca soba mi je đoderna, sve iverica, ambijentalna rasveta, minimalizam,al dvevni boravak je puno drvo, mesta zauzima slicno. imam dosta starih predmeta izlozenih, ne bi islo sa ivericom nikako. I planirađ da ubacim blago ambijentslno osvetljenje, kad uh atim vremena, jeftino ako sam radis, a da smek. Neka tolpo ela, zuckasts nijansa da ds toplinu.

Kod mene je tako kao na video inače nmg nikako sve da poguram po ladicama nebi imala mesta nizasta

Prodajte to i u kucu s dvoristem posebno zbog.dece,da mi poklone stan ne bih se vratio u grad

živimo u kući od 165m², četvoročlana porodica.
još 1-2 sobe bi nam bilo optimalno kada bi imali, da kad vam dodaju gosti da ne moramo u radnu sobu da ih smeštamo.
al da ne preterujem.... ok je i ovako, imamo dovoljno prostora, dvorište, garažu, pomoćne objekte, itd.
ovde kod mene u DE u stanovima u gradovima uglavnom živi socijala... tj. ko ne može sebi da priušti kuću van grada.
u Srbiji je potpuno obrnut sistem vrednosti, 90% ljudi bi pre uzelo neku prčvaru od 30m² u gradu nego 150m² 15km od grada.... al dobro, svako ima prava da odlučuje za sebe..

živimo u kući od 165m², četvoročlana porodica.
još 1-2 sobe bi nam bilo optimalno kada bi imali, da kad vam dodaju gosti da ne moramo u radnu sobu da ih smeštamo.
al da ne preterujem.... ok je i ovako, imamo dovoljno prostora, dvorište, garažu, pomoćne objekte, itd.
ovde kod mene u DE u stanovima u gradovima uglavnom živi socijala... tj. ko ne može sebi da priušti kuću van grada.
u Srbiji je potpuno obrnut sistem vrednosti, 90% ljudi bi pre uzelo neku prčvaru od 30m² u gradu nego 150m² 15km od grada.... al dobro, svako ima prava da odlučuje za sebe..
Pq mi smo 15 km od grada AHHAHAHAHHAHA. Ali nažalost nije kuca. Stan je nasledjen, da sam.ja u mogućnosti da kupim , def bih BiRaLa kuću , pa makar i neku nedovrsenu , pa bih je sredjivala . Inace smo uzeli materijal za te police u hodniku ovih dana ćemo da pravimo, javljam kako je ispalo mislim da će moći svasta da se smesti tu

Back