U koliko kvadrata zivite i kako organizujete prostor

Bjankilina

Ističe se
Poruka
2.731
Potakla me članica da otvorim temu, kad smo pričale pranju veša i krpama , kaže moraš imati 50 krpa u kuci, ja nemam mesta ni za 10. Uvek sam mislila da je naš stan poveci , a onda sam dobila klince :D živimo u 50 kvadrata , petoro nas je I doslovno nemamo mesta ni za radni sto za klincu, sad pravimo neku reorganizaciju, ali da je tesno, tesno je dok ne proširimo stan na drugu stranu i fizički se odvojimo od mame , ali jr to daleko , jer čekamo dozvole za gradnju. Dakle, kako se organizovati u 50ak kvadrata da ne bude tesno i da ima mesta za sve , jer sada nemam mesta ni za novu garderobu kamoli za nesto drugo :D kako deca rastu, mesta je sve manje :D pa tako ne mogu da imam vise od 10ak časa, 20ak tanjira , jer su i elementi manji, nemamo puno mesta ni za obuću pa svoje držim u kutijama u ormanu alat u spavcodnevnoj sobi na ormanu i uglavnom je pospremanje muka božja sa ovoliko generacija u kuci i glupostima svih nas , a niko neće da se odrekne svojih gluposti :D

Poslednja izmena:
Nije clanica,nego clan.I zivim u manje kvadrata nego ti.44 m kvadratna.I zena ima preko 50 krpa,plus one za prozore.Inace ni meni nije tesko da ubacim ves,deterdzent i omeksivac i ukljucim masinu za pranje vesa.I niko nije rekao da sa belim vesom ubacuje masne krpe.Postoje krpe i od brisanja,prasine i sudova,za pranje prozora.I posle pranja na 90 stepeni,zena ih i ispegla.

Nije clanica,nego clan.I zivim u manje kvadrata nego ti.44 m kvadratna.I zena ima preko 50 krpa,plus one za prozore.Inace ni meni nije tesko da ubacim ves,deterdzent i omeksivac i ukljucim masinu za pranje vesa.I niko nije rekao da sa belim vesom ubacuje masne krpe.Postoje krpe i od brisanja,prasine i sudova,za pranje prozora.I posle pranja na 90 stepeni,zena ih i ispegla.
A član. A onda izvinjavam slučaj :D

Za mene je optimalan prostor 40 kvadrata za prvu osobu, i 20 za svaku sledeću, ako žive zajedno. Znači za 4-članu porodicu to bi bilo 100 kvadrata.
Prilagođavam se lako, mogu i u 30 a mogu i u 300.
Ma, možemo i mi, štaviše, navikli smo, nego sve ono gledam kako rastu, sunce im malecko, sve zauzese :D nek su živi i zdravi, samo već danima gledam kako da napravim neku premetacinu, neke pametne ugradne delove i da dobijemo malooo više mesta i za naše stvarcice

Ma, možemo i mi, štaviše, navikli smo, nego sve ono gledam kako rastu, sunce im malecko, sve zauzese :D nek su živi i zdravi, samo već danima gledam kako da napravim neku premetacinu, neke pametne ugradne delove i da dobijemo malooo više mesta i za naše stvarcice
Ako smem da se umesam.Za male prostore nisu regali i vitrine,vec nazidne fiksne vitrine.Ja sam to uradio u tri prostorije kod mene i ima mnogo vise mesta.Dok smo imali regal i vitrine,a deca bila mala,pa posle i porasla.Zena kaze da ne baca bjihove stvari,koje su relativno nove,jer deca brzo rastu i prerastu i odecu i obucu.Prvo sam pregradio sobu,jer je bila 4,5 m sa 4,3m,pa sam kod njih u sobi napravio fiksni ormar iz vise delova.Ima i polica,a ima i cevi za ofingere.tako sam posle uradio i u nasem delu sobe i tako smo razdvojili stvari.Kasnije sam probio jedan zid izmedju kujne i hodnika i napravio vecu kujnu,a na zidu gde je bio hodnik 4,5 m,celom duzinom napravio ormare i garderobne i fioke i police.tako da je dosta stvari stalo i tu.Mora se snalaziti polako kroz zivot.Inace ja mozda imam vece unuke nego ti decu,ali nije bitno.nadam se da te nisam uvredio,ono s krpama.Nije mi bila namera.

Ja sam ziveo u porodicama gde nikad nije bilo problema sa prostorom, zapravo moji su roditelji do moje 4-te godine zivota iznajmljivali stan (cega se ja naravno ne secam) a onda su sazidali svoju kucu. Mladji brat i ja smo imali odvojene sobe ceo zivot, roditelji svoju, bilo je dovoljno mesta za dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, cak smo brat i ja imali samo svoje tkz. decije kupatilo o kom smo se sami starali kad smo dovoljno poodrasli.

Kasnije kad sam se ozenio ziveli smo u stanu od 73kvm (trosoban), prvo samo nas dvoje pa onda redom sin i cerka plus. Klinci su do 7-me godine ziveli zajedno u sobi, mi roditerlji smo imali nasu sobu plus dnevni boravak a onda kad je sin krenuo u skolu i resili smo da ih razdvojimo. Svako dete je dobilo svoju sobu a nas dvoje smo se prebacili u deo dnevnog boravka (pregradjivanje prostora plakarom, smanjivanje dnevnog boravka). To je kao nasa roditeljska zrtva za neku samostalnost dece razlicitog pola. I samo nasu spavacu sobu smo ponovo stekli tek kad smo se iselili iz Srbije, nekih 8-9 godina kasnije...

Onda je zbog fakulteta a kasnije i posla prvo iz kuce otisao sin a pre dve godine i cerka, pa smo nas dvoje matorih u velikom taunhauseu sa dve spavace sobe viska u kojima niko ne spava i u kojima se skuplja prasina. Mene zesce drmne tuga kad udjem u te dve prazne sobe pa ih izbegavam. Jedino kad se pokacim sa zenom i resim da je "kaznim" odem u cerkinu sobu da prespavam.

Potakla me članica da otvorim temu, kad smo pričale pranju veša i krpama , kaže moraš imati 50 krpa u kuci, ja nemam mesta ni za 10. Uvek sam mislila da je naš stan poveci , a onda sam dobila klince :D živimo u 50 kvadrata , petoro nas je I doslovno nemamo mesta ni za radni sto za klincu, sad pravimo neku reorganizaciju, ali da je tesno, tesno je dok ne proširimo stan na drugu stranu i fizički se odvojimo od mame , ali jr to daleko , jer čekamo dozvole za gradnju. Dakle, kako se organizovati u 50ak kvadrata da ne bude tesno i da ima mesta za sve , jer sada nemam mesta ni za novu garderobu kamoli za nesto drugo :D kako deca rastu, mesta je sve manje :D pa tako ne mogu da imam vise od 10ak časa, 20ak tanjira , jer su i elementi manji, nemamo puno mesta ni za obuću pa svoje držim u kutijama u ormanu alat u spavcodnevnoj sobi na ormanu i uglavnom je pospremanje muka božja sa ovoliko generacija u kuci i glupostima svih nas , a niko neće da se odrekne svojih gluposti :D
Ne znam šta da ti kažem, al ja imam kuću, ali je problem isti i kada smo bili smešteni u 40kvadrata :D Opet nema dovoljno mesta za sve ludosti koje imam, znači još jedna kuća bi bila idelana da spakujem sve što ima. P.S. ćerka me zove hrčak, skupljam sve po kutijama :D A ima i ono pravilo, kada odlučim da rasčistim i pobacam, već sledeće nedelje mi zatreba upravo ta stvar koju sam bacila :D

rekoh premalo, ali moram prvo da sistematizujem materiju.
sad sam nesto prebrojavao (hvala na inspirativnoj temi) i skor je sledeci:
za zivota ziveo sam u 6 kuca, u jednom masonetu (pola kuce) i (ako sam tacno prebrojao) u 12 razlicitih stanova - znaci 19 razlicitih zivotnih prostora (ne racunam odlazenje u 'goste') kvadrature koje variraju od 20kvm pa do recimo 250kvm, neki sa bastom, neki sa krovom (ravni krov koji se koristi kao terasa), neki stanovi sa vecim terasama, u tri klimatske zone.

kad je uredjenje prostora u pitanju ja sam potpuno polupan. Ali posle svih tih mrdanja stoji da mali prostori za stanovanje (kao sto je ovaj nas ruski model stanova kutijica) uticu na psihu, a vidim da prave sve manje stanove. Kako rece jednom neki moj drugar - od svih tih stvari koje mi trebaju ja ne mogu da udjem u garazu.

Zakljucak, ne znam kako da odgovorim na temu :) (situacija je fluidna :hahaha: )

za zivota ziveo sam u 6 kuca, u jednom masonetu (pola kuce) i (ako sam tacno prebrojao) u 12 razlicitih stanova - znaci 19 razlicitih zivotnih prostora (ne racunam odlazenje u 'goste') kvadrature koje variraju od 20kvm pa do recimo 250kvm, neki sa bastom, neki sa krovom (ravni krov koji se koristi kao terasa), neki stanovi sa vecim terasama, u tri klimatske zone.

kad je uredjenje prostora u pitanju ja sam potpuno polupan. Ali posle svih tih mrdanja stoji da mali prostori za stanovanje (kao sto je ovaj nas ruski model stanova kutijica) uticu na psihu, a vidim da prave sve manje stanove. Kako rece jednom neki moj drugar - od svih tih stvari koje mi trebaju ja ne mogu da udjem u garazu.

Zakljucak, ne znam kako da odgovorim na temu :) (situacija je fluidna :hahaha: )
Posle tebe ni ja ne znam kako odgovoriti na temu :hahaha: :hahaha:

Ne bih da idem u detalje u koliko sam stanova živela i koliko nas je bilo u njima.

Sada živim sa majkom u zvaničnih 46 kvadrata ali realno ima 50 i imam i solidno dvorište jer smo u niskom prizemlju.

Imam par problema: Imam sve više knjiga i na kraju ćemo morati da kupimo, tj napravimo zidne police.

Drugi problem je što ja volim više desktop računar a manje laptop.

Nemam prostora za manji radni sto i za desktop računar. Police ne mogu da se sklanjaju jer su pune knjiga. Potrebno mi je više prostora..

Živim sa roditeljima u stanu od nekih 90-ak kvadrata, zapravo originalno ima 76 ja mislim ali smo od terase napravili jos jednu sobu (ono zatvorili, stavili parket,nameštaj, itd) i produžili hodnik do lifta tako da smo dobili sigurno jos jedno 15-20 kvadrata, inače kad sam kod kuće vreme uglavnom provodim u svojoj sobi koja je mala i ima nekih 4x2 (oko 8 kvadrata) i iskreno u sobi mi uopšte ne manjka prostora, znači imam ono ubodan krevet na koji mogu da se zavalim, police na kojima mogu da držim stripove, knjige, neke sitnice i neke svoje stvari, tu je i jedan stakleni malo viši sto na kome držim TV, Playstation, laptop za koji mi ne treba prostor i uglavnom ga držim na krevetu , kao i trokrilni orman uza zid na dnu sobe gde držim svoju garderobu, jakne, posteljinu, itd , onako što se mene tiče jedan moj kutak koji mi sasvim odgovara, koji sam uredio onako kako mi odgovara, ofarbao zidove u zeleno i narandžasto, kad mi treba malo mira i privatnosti mogu da zatvorim vrata i ono meni sasvim dovoljno prostora. ;)
Moji me inače pitaju kao hoceš da predješ u veću sobu, ja reko neću bre, super mi je ovde, ne treba mi veća soba, ono osećao bi se kao u hangaru. : d

Problem moze postojati ako ljudi vole maksimilizam i imaju previse stvari.
Nedavno sam uspeo da ubedim zenu da joj nije orman mali (3 metara duzine, od poda do plafona), nego da ima previse stvari. I naravno, kada se resila svega nepotrebnog, ostalo je vise od pola ormana prazno. Pa sam ja u tu polovinu ubacio svoje stvari i resio se mog ormana, i odjednom spavaca soba izgleda mnogo vece i lepse.

Jos imam u planu neke minimalizacije :D

Ako smem da se umesam.Za male prostore nisu regali i vitrine,vec nazidne fiksne vitrine.Ja sam to uradio u tri prostorije kod mene i ima mnogo vise mesta.Dok smo imali regal i vitrine,a deca bila mala,pa posle i porasla.Zena kaze da ne baca bjihove stvari,koje su relativno nove,jer deca brzo rastu i prerastu i odecu i obucu.Prvo sam pregradio sobu,jer je bila 4,5 m sa 4,3m,pa sam kod njih u sobi napravio fiksni ormar iz vise delova.Ima i polica,a ima i cevi za ofingere.tako sam posle uradio i u nasem delu sobe i tako smo razdvojili stvari.Kasnije sam probio jedan zid izmedju kujne i hodnika i napravio vecu kujnu,a na zidu gde je bio hodnik 4,5 m,celom duzinom napravio ormare i garderobne i fioke i police.tako da je dosta stvari stalo i tu.Mora se snalaziti polako kroz zivot.Inace ja mozda imam vece unuke nego ti decu,ali nije bitno.nadam se da te nisam uvredio,ono s krpama.Nije mi bila namera.
Ne ne baš su mi takvi saveti neophodni , mi smo nešto slično planirali , htela bih isto u hodniku ali mozda vise gore da se ne suzi mnogo prolaz

Ahahahah jeste, to je istina, jer dodjem sa posla odmorima bih 15 minuta sama sa sobom, kafa makar samo da malo dodjem sebi, gde god se okrenem neko je tu :D ny kraju izadjem napolje u dvoriste , imamo sreću pa.imam9 dvorište

Back