U kojoj valuti da štedim ?

Пријатељу, то што ти зовеш манипулација, то је уствари шпекулација.
Али све је шпекулација, и обарање и дизање цене злата, као и обарање и дизање цене валута, одштампај валуту без покрића, имаћеш пад вредности, немој да штампаш довољно валуте ако имаш привредни раст имаћеш скок вредности, дакле све је дириговано,
Мени слабо помаже што то знам, јер то значи да правила не постоје, тј. правила диктирају велики.

ја сма онда ту да пробам да се уклопим и да профитирам.
Apsolutno tacno, da je sve izmanipulisano. Ali trziste obveznica je toliko naduveno, da se svi cude, da nije do sad vec puklo. Najrealnija prognoza je da ce 2018., mozda vec i iduce 2017. godine puci.
Onda vise nece moci svako samovoljno da stampa, a da ne dodje do najotvorenijeg vida hiperinflacije. Kad nastupi taj scenario, papirna valuta ce svakim danom sve vise gubiti vrednost, dok ce zlato svakog dana svoje rekorde nadmasiti.

Ako ti je od neke pomoci, evo kako ja ulazem. Ja licno ulazem anticiklicno, znaci u vremenima najboljeg rasta privrede kupujem zlato, a kad krenu krize, onda polako prestajem sa kupovinom zlata i posmatram trziste akcija.
Kada grune kriza kao 2008. onda kada se cene prepolove, pocinju akcije da budu zanimljive. Ako padnu na cetvrtinu svoje prethodne vrednosti, odmah se kupuju i drze dok kriza ne prodje, a one ne povrate svoju staru vrednost.
Bitno je znati, da akcije samo idu na gore, pitanje je samo kad da se kupuju a kad prodaju. I onda kada se svetska ekonomija sredi i stabilizuje, onda se prodaju akcije a opet kupuje zlato. I tako sve u krug.
Veoma bitno je odredjeni deo ostvarene dobiti zadrzati i uloziti u licne svakodnevne potrebe, bilo to nekretnine ili ako si mali preduzetnik u unapredjenje svog preduzeca itd. Znaci nista spekulativno, nego sa razumom i ici na long pozicije. Najbolji garant za dugotrajni uspeh.

E sad, ti procitaj, razmisli i koju pametnu rec ponesi. Jos jedna rec: austrijska skola nacionalne ekonomije kaze ulagati: 25% u devize, 25% u akcije, 25% u obveznice i 25% u zlato.
Posto kao pojedinci nismo drzave i nemamo takav aparat iza nas, najjednostavnije je stedeti: 33% u zlatu, 33% u akcijama i 33% u konkretnim fizickim vrednostima poput nekretnina, obradivog zemljista, sume itd.

Dobru zalihu stedeti u zlatu je pogotovo na nasem geopolitickom prostoru veoma bitno. Npr. Nemci su se posle svakog rata veoma brzo oporavljali, jer su Nemci najveci zlatoljubci na svetu. U privatnom sektoru, niko nema vise zlata od Nemaca. (Mozda Indijci iz kulturnih razloga.)

Много више од пет година.

Почетком века су биле ненормално велике камате на штедњу у динарима.

временом је падало. Сад је 4,5 %.

Биле су, али је и динар падао у односу на евро, ја сам једне године изгубио (боље да сам штедео у еврима него у динарима) јер је динар био прилично пао у односу на евро.
Ове године на измаку, од краја фебруара, кад сам дао неке динаре на штедњу динар je мировао, камата на евре 1% (МТС банка), а на динаре око 4,5%, па ти види.

I dinar je precenjen u odnisu na evro..220-23o dinara bi trebalo izdvojiti za jedan evro...moja matematika..ako se prati rast cena na malo od 2000. godine kad je evro bio 60 dinara a od tada inflacija preko 350-400%,

Не знам каква је то математика, ја погледам курсну листу мењачнице, одем, купим колико год хоћу европејаца за динаре по цени од 123 и нешто, не знам зашто бих обраћао пажњу на раст цена на мало?

То да ли ће они да обарају вредност динара, то је друга прича, ја у то не верујем, јер гледам каматне стопе на банкарске кредите, све су у паду.

To je prava matematika..kurs evra prati kurs inflacije...radio sam analizu rasta cena od 2001-2016. Cuva se socijalni mir...Ja malo dublje vidim iskrivljenu sliku..zato nasm se cini da nam je benzin najskuplji u regionu...

Господине Маљковићу, стопе затезне камате прате раст цена на мало, оне се ових месеци крећу негде око 12% годишње, курсеви валута инфлација су нешто друго, курс евра у односу на курс динара мирује ево већ око годину дана, а затезна камата је како већ рекох око 12%.

Цене бензина, струје и осталог немају директне везе са овим о чему пишемо.

Ja sam poredio cene kada je kurs evra bio 60 dinara i hleb 3 dinara 2000 godine..A svi privatnici su vrsili korekcije cena kada je evro skocio u odnosu na dinar...sad je hleb 40 dinara a evro 123... znaci hleb je poskupeo 12 puta a evro duplo... tako da i pop prati kurs evra..umro mi komsija i pop odrzao opelo za 50e odnosnmo 6000 dinara..posle kada je evro otisao na 123.124 pop je z adrugu sahranu uzeo 7000 pravdajuci rast kursa evra.

Ove godine je manja inflacija i imacemo uskoro deflaciju..jer nema potrosnje...neeleasticna traznja zbog manje platezne moci...

Jel znate sta se desilo sa rusjom rubljom kad je devalvirala 400% za kratko vreme u odnosu na dolar... ja samo kazem da je dinar precenjen i ima da pukne samo je pitanje vremena...a ja sto sam ucio na ekonomskom fakultteu jedno a praksa je sasvim nesto drugo...drzavni sluzbenici i analiticari steluju statistiku kako im je volja....

Mozda i ja ne znam ali smo ovde da kvalitetno diskutujemo na ovu temu..nisam pratio kamate po bankama....iskreno za ovu godinu....normalno kamata mora da bude veca od stope inflacije... prinosna stopa mora da bude veca od stope kamatnog opterecenja..mada znam da je celokupan sistem obracum nasih cena struje jedna velika zagonentka za mene..

Ти можеш да поредиш цене, али нико нормалан не штеди у хлебовима него говоримо о штедњи у новцу.
Оправдање за поскупљење може бити раст евра, али и не мора, евро мирује већ дуже време, па је струја поскупела, станови појефтинили итд.

Не знам шта си учио на факултету, али односи цена се заснивају на понуди, тражњи и механизмима принуде, која може бити тврда и мека.

Ако банке на миг државе крену са кредитирањем за куповину станови, уз подршку медија, цене станова ће скочити иако је евро можда и пао у односу на динар. То се зове мека принуда.
Ако држава уведе акцизу на струју, цена струје ће скочити а да потражња уопште није скочила.

Ако роди кукуруз логично је да ће пасти јер је понуда скочила у односу на тражњу итд, то је рецимо тржиште.

Другим речима како сма и рекао, не мешај бабе и жабе ако говориш о валутама и штедњи у валути.

А штедети се може на различите начине, штедња је вид инвестирања капитала да би се исти увећао.
Ја на пример размишљам да купим 5Ha шуме, и да тако штедим, шума расте и увећава мој капитал.

А то да камата мора да буде већа од стопе инфлације, ко те то слагао? То уопште не мора да буде тако, може бити и обрнуто, а на теби је да процениш ризик.

Ти можеш да поредиш цене, али нико нормалан не штеди у хлебовима него говоримо о штедњи у новцу.
Оправдање за поскупљење може бити раст евра, али и не мора, евро мирује већ дуже време, па је струја поскупела, станови појефтинили итд.

Не знам шта си учио на факултету, али односи цена се заснивају на понуди, тражњи и механизмима принуде, која може бити тврда и мека.

Ако банке на миг државе крену са кредитирањем за куповину станови, уз подршку медија, цене станова ће скочити иако је евро можда и пао у односу на динар. То се зове мека принуда.
Ако држава уведе акцизу на струју, цена струје ће скочити а да потражња уопште није скочила.

Ако роди кукуруз логично је да ће пасти јер је понуда скочила у односу на тражњу итд, то је рецимо тржиште.

Другим речима како сма и рекао, не мешај бабе и жабе ако говориш о валутама и штедњи у валути.

А штедети се може на различите начине, штедња је вид инвестирања капитала да би се исти увећао.
Ја на пример размишљам да купим 5Ha шуме, и да тако штедим, шума расте и увећава мој капитал.

А то да камата мора да буде већа од стопе инфлације, ко те то слагао? То уопште не мора да буде тако, може бити и обрнуто, а на теби је да процениш ризик.

Slazem se..

- - - - - - - - - -

Samo kod nas ne postoji ponuda i traznja..to je najveci problem...ja tvrdim da je kurs EUR/RSD precenjen..i mora biti preko 220 rsd.

- - - - - - - - - -

Treba investirati u zemlju, nekretnine..i dolar i evro mogu sutra da propadnu....to su obicne stampane novcanice..obican papir koji se stampa bez pokrica...i moze da pukne ...pitanje je vremena.

Slazem se..

- - - - - - - - - -

Samo kod nas ne postoji ponuda i traznja..to je najveci problem...ja tvrdim da je kurs EUR/RSD precenjen..i mora biti preko 220 rsd.

- - - - - - - - - -

Treba investirati u zemlju, nekretnine..i dolar i evro mogu sutra da propadnu....to su obicne stampane novcanice..obican papir koji se stampa bez pokrica...i moze da pukne ...pitanje je vremena.

Ja sam pak mišljenja najbolje investirati u znanje jer se ono stalno prodaje,takođe koja god vlast da dođe ne uzima samo može da kupi.Kao najvažnije to se prodaje u celom svetu.

Back