Ti baš ne kužiš ništa, kao i neki ostali forumaši, pokušavaš nešto da ismijavaš, a nije ni smešno.
Ja razumem, da vi u Srbiji, BiH... kupavate mnogo više kineskih proizvoda zbog toga jer si ne možete priuštiti zapadnu robu, nego potrošaći u EU.
Nemoj misliti, da ja ne kupujem ništa kinesko. Kupujem robu za jednokratnu upotrebu, jer je EU/USA roba preskupa za tu namjeru. Primjerice obične mazalice, koje upotrebim za injektiranje epoksi smolom. Pošto je čišćenje preskupo, a kineska mazalica jeftina, radije bacim mazalicu i upotrebim novu, nego čistim staru. Ali kod kupnje uzimam u obzir, da njih 20% uopće nije ispravno. Novih. Da li bi kupio neki alat? Da, ali samo oni, koji znam, da ću upotrebiti jednom i možda nikad više. Da li bi kupio bager ili traktor. Hell no!! Ne znaju napraviti ni gumu za traktor, kamo li traktor. I ne, ne mogu iskopirati (Usporedi slobodno EU vs Kina proizvode)
Uvoz iz Kine u EU:
https://tradingeconomics.com/european-union/imports/china
p.s. u primjeru obustave izvoza iz Kine, propale bi vjerovatno EU i USA investicije, odnosno fabrike u Kini. Nisu Kinezi uništili proizvodnju po svetu kako to misliš, jer nemaju brendove za nešto tako, nego je radna snaga odnosno proizvodnja postala skupa u poređenju sa periodom ispred 10 - 20 godina. Ali, kako su te zapadne kompanije selile proizvodnju u Kinu, tako će da je sele dalje.