Roditelji ubijene studentkinje Nede isterani na ulicu
Autor: Blic online | Foto:Reuters | 26.06.2009. - 10:48
Iranske vlasti naredile su da porodica studentkinje Nede Age Soltani (27), ubijene tokom protesta u Teheranu, napusti svoj dom nakon što je šokantni snimak njene smrti obišao svet, piše "Taipei Tajms".
Komšije su rekle da porodica Soltani više ne živi u svom stanu na četvrtom spratu zgrade u ulici Meškini u istočnom delu Teherana. Oni su dodali da su Soltanijevi isterani nakon što je Neda ubijena.
Policija nije predala njeno telo porodici, sahrana devojke je otkazana, kremirana je bez znanja njene porodice, a vlada je zabranila držanje memorijalne službe.
"Znamo da su bili prisiljeni da napuste svoj stan", rekao je jedan komšija.
Vlada Irana takođe optužuje demonstrante da su ubili studentkinju, govoreći o njoj kao o žrtvi milicije Basidž. Državni list "Džavan" optužio je nedavno proteranog dopisnika BBC-a Džona Lejna da je unajmio "siledžije" da ubiju Nedu kako bi napravio dokumentarac.
Svedočanstvo lekara koji je bio uz Nedu dok je umirala
Doktor Araš Hedžazi (38), koji je bio uz Nedu Soltani dok je umirala, kaže da je video lepu, mladu ženu kako sa izrazom šoka na licu gleda u svoje grudi iz kojih je počela da curi krv, preneo je "Tajms Online".
"Ona nije mogla da govori u tom trenutku, ali sam osetio da želi da nešto pita. Možda ‘zašto’?" rekao je Hedžazi.
On je ispričao da je u subotu, nešto pre sedam časova uveče, sedeo u svojoj kancelariji kad je čuo buku u ulici Kargar. Otišao je da vidi šta se događa i tamo zatekao policiju kako se probija kroz gomilu demonstranata i ispaljuje suzavac. Onda je ugledao Nedu Soltani kako viče: "Smrt diktatoru", nakon čega ju je jedan stariji muškarac (kasnije identifikovan kao Nedin profesor muzike) gurnuo u uličicu sa strane.
"Čuli smo eksploziju, rečeno mi je da je to policija upotrebila plastične metke. Soltani je stajala svega nekoliko metara od mene, samo je stajala tamo, a krv joj je curila iz grudi. Pognula je glavu i pogledala ranu, potom je stavila ruku na grudi. Video sam iznenađenje na njenom licu, a onda je izgubila kontrolu nad sobom", ispričao je Hedžazi. On je potrčao ka njoj, ali pomoći nije bilo.
"Umrla je na mojim rukama", rekao je Hedžazi.
Dok su Nedu, već mrtvu, vozili u bolnicu, na ulici je gomila demonstratora uhvatila jednog čoveka koji je upucao devojku sa svog motora. Kako je ispričao Hedžazi, muškarac je bio krupan, jak, četrdesetih godina, sa brkovima.
"Čuo sam da viče: ‘Nisam želeo da je ubijem, hteo sam da je pogodim u nogu’", tvrdi Hedžazi.
Besna gomila je htela da ga linčuje, neki su bili protiv, a na kraju je odlučeno da nema smisla predati ovog čoveka policiji pa su prisutni oduzeli njegovu ličnu kartu i pustili ga da ode.