„У име народа“

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Као да се жели забашурити и заташкати оно што су данас ипак наши важнији проблеми..
Pokazaćemo kako izgleda kada jedan deo građanskih akademskih „eksperata“ uzdiže četništvo, kralja i monarhiju, nazivajući jugoslovenski socijalizam represivnim režimom. I sve se to događa u momentu kada postaje jasno ono što smo do sada znali i što je već bilo na snazi, ali nismo lako uspeli da pokažemo. A to je da su radnička klasa i nezaposleni prvi na udaru kapitala, dok sa novim zakonom o radu radništvu dolaze još teži dani koji su sve do juče bili u senci priče o rehabilitaciji Draže Mihajlovića. Zadnjih dana trajanja izložbe U ime naroda u Muzeju istorije Jugoslavije i kratkotrajnog protesta radnika protiv novog zakona o radu koji se održao u blizini Muzeja, na Trgu Nikole Pašića (nekada Trg Marksa i Engelsa) dogodilo se nešto što najdirektnije otvara konfliktno mesto između interesa radničke klase sa jedne i konzervativne rehabilitacione politike i revizionističkih stremljenja sa druge strane.
http://www.danas.rs/dodaci/uploaddocumentsdodaci2013biltenpdf/izlozbom_u_ime_naroda_protiv_radnicke_klase.1117.html?news_id=287149

Пукла серија "Равна гора", пукла изложба "У име народа", тако да је ово још једно бацање пара из буџета Београдске специјалне антикомунистичке полиције упс пардон министарства културе.

Zar? Koliko se ja secem, ta izlozba je trebalo da bude o slovenackom trosku...

Ali svega je tu bilo, stvarno svega... krajnje neprofesionalno istresanje akademskog prljavog vesa.

http://www.politika.rs/rubrike/Drus...c-napustio-Komisiju-za-tajne-grobnice.lt.html

Ne razumem tu glupu potrebu za trazenjem zrtvenih jaraca i svaljivanjem krivice na neduzne grupe ljudi.

Ljudi se dele samo na dobre i lose i to je jedina prava podela - sve druge su samo privid.

Upravo Pekic koji je stavljen na reklamni plakat kao simbol komunistickog progona je bio mason.

A Vi pokusavate opet da usibicarite neduznim posetiocima foruma isti onaj otrov zbog koga su Srbi pravoslavci kasapili svoju bracu - Srbe Mojsijeve vere.

Cemu ta mrznja?

Kakva je to Vasa lazna vera koja Vas nagoni na takvu mrznju i krvolocnost?

Свашта од тебе - ја сам поставио тему о Изложби и о ПРЕМИЈЕРИ ФИЛМА КОЈА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ 22.ОКТОБРА А ЗОВЕ СЕ "У ИМЕ НАРОДА" ---------

Ово болдовано ти је потпуно ретардирано - јер ја припадам предратној трговачкој породици у којој су Чивути у Београду веома поштовани и уважавани......(Чивути су и створили трговачки Београд)

Већ је више пута речено да је лаж како је за време окупације побјиено мање људи него након ослобођења.

Ослобођење је, упркос свему, ипак ослобођење, од нациста.

И свако ко протура ове лажи је, како сам оно рекла - нацољубац, и подржавалац наших германских крвника...

Сремски фронт је једа широка операција, коју су опет, повели ти исти нацисти.

Дакле, доста више тог олаког кривотворења историјских чињеница!

Драга милунка.
немој ширити неистине.......

У осталом - документуј.

Драга милунка.
немој ширити неистине.......

У осталом - документуј.
Документовано је више пута.

Уосталом, довољно је опет поставити бројке побијених у логорима на Бањици и Старо сајмиште, и бројке побијених у бомбардовањима, па је сасвим јасно да је он много већи него број побијених од титоиста.

Уосталом, довољно је опет поставити бројке побијених у логорима на Бањици и Старо сајмиште, и бројке побијених у бомбардовањима, па је сасвим јасно да је он много већи него број побијених од титоиста.

Није Милунка...немој да се фолираш.

Када сам те последњи пут питао исту ствар утекла си рекла да сам потражим и да немаш времена да се тиме бавиш...........

Изволи.

Сада имаш времена.

П.С.

Наравно немој податке Бранка китановића и сличних комуниста и титоиста...независне изворе, молим.

Poslednja izmena:
Није Милунка...немој да се фолираш.

Када сам те последњи пут питао исту ствар утекла си рекла да сам потражим и да немаш времена да се тиме бавиш...........

Изволи.

Сада имаш времена.
Што лажеш тако гнусно?

Поставила сам те прецизне бројке, из логора и од бомбардовања, на некој од сличних тема, пре неколико дана.

Што лажеш тако гнусно?

Поставила сам те прецизне бројке, из логора и од бомбардовања, на некој од сличних тема, пре неколико дана.

Извини Милунка - мени ниси.

Наравно немој податке Бранка Китановића и сличних комуниста и титоиста...независне изворе, молим.

U-ime-naroda-Borislav-Pekic-500x330.jpg

(Фото: seecult.org)
„У име народа“: Како је ОЗНА побила 56.000 и осудила 100.000 људи

19. октобар 2014.

Београд – Теме о којима се деценијама шапутало – ликвидације “народних непријатеља” у режији ОЗНЕ, скривање масовних гробница, политичка суђења, прогон сељака и кулака, страдања на Голом отоку и у другим злогласним логорима окосница су документарног филма “У име народа“ чија је премијера заказана за 22. октобар у Дому синдиката.

Остварење се наслања на контроверзну изложбу “У име народа! Политичка репресија у Србији 1944-1953″, коју је за непуних пет месеци у Историјском музеју видело 36.000 људи.
Режију, од аутора изложбе др Срђана Цветковића сазнајемо – потписује Милутин Петровић.
„Филм обилује аудио, видео и документарним записима који прате вођење кроз поставку, као и утисцима и коментарима бројних јавних личности, историчара и уметника, међу којима су Душан Ковачевић, Горан Марковић, Јелисавета Карађорђевић, Перо Симић, Предраг Марковић, Лазар Ристовски, Лазар Стојановић“, почиње причу Цветковић додајући да је филм “корак напред у односу на изложбу на којој су у оквиру четири сценскотематске целине посетиоци могли да виде више од 1.000 експоната везаних за “народне непријатеље”: локације масовних гробница, оригиналне акте ОЗН-е, аутентичне фотографије, личне предмете страдалих“.

У документарац су инкорпориране и секвенце из антологијских остварења која су обележила домаћу кинематографију, попут “Заседе” Живојина Павловића, “О покојнику све најлепше” Предрага Антонијевића, “Тито и ја” Горана Марковића, а апострофирајући оно што му је жао што није ушло у филм, Цветковић каже:

„Жао ми је што смо остали без професионалног снимка отварања изложбе. Наиме, на отварању се појавио један човек који је све снимао камером, обећавши нам да ће нам уступити снимак. Но, након што се гужва разишла нестао је, као да је у земљу пропао! Касније сам схватио да је он заправо одрадио посао за безбедносне органе и да смо дефинитивно остали без тог драгоценог снимка“, објашњава Цветковић издвајајући као најпотресније моменте у филму“, личне приче.
„Потресно је било видети када је једној жени позлило пошто је ушла у сценски део у којем је реконструисано страдање на Голом отоку. Та жена је цео живот буквално била приморана да ћути о страдању свога оца, да би наједном када се суочила са страхотама којима је био изложен, скрхана од бола, дословно “пала с ногу“. Погађале су ме и сузе у очима свих оних који су остали иза страдалника. Биле су то у исто време сузе због ненадокнадивог губитка и сузе радоснице због тога што неко први пут у јавности говори о ономе о чему се деценијама ћутало“, сећа се Цветковић.

На растанку не можемо да не питамо Срђана има ли симболике у одабиру датума премијере филма?
„Намерно смо заказали премијеру два дана, након 20. октобра, Дана ослобођења Београда, како бисмо показали како су победници освињили своју победу! Како је револуција појела своју децу… Овај филм посвећујемо жртвама! А најмање њих 56.000 ОЗНА је ликвидирала, и још 100.000 на правди Бога – осудила!

Ово је филм посвећен и женама које су морале силом да се преудају и деци која су остајући без очева и мајки морала да емигрирају“, завршава Цветковић причу позивајући још једном све који могу да дођу на премијеру филма “У име народа” у Дом синдиката, 22. октобра у 18.00 часова.
Телеграф
......и тако........ шта ли ми то славимо у ствари 20.октобра.......:cool:

kad procitas ekipu ispod teme oma ti se prevrne stomak... zuti postali borci za istinu :hahaha:

a milutin je posebna prica...mozda cu o njemu kasnije...

Извини Милунка - мени ниси.

Наравно немој податке Бранка Китановића и сличних комуниста и титоиста...независне изворе, молим.
Што бих ја постављала посебно теби?

Поставила сам на форуму, на једној од тема, иди па тражи.

Наравно да су моји извори независни.

За разлику од твојих, дневнополитички вођених.

Па управо су титоисти смањивали број нацистичко-усташких жртава. И жртава бомбардовања Београда...

Ти си, дакле, с њима у истом колу?

Што бих ја постављала посебно теби?

Поставила сам на форуму, на једној од тема, иди па тражи.

Наравно да су моји извори независни.

За разлику од твојих, дневнополитички вођених.

Па управо су титоисти смањивали број нацистичко-усташких жртава. И жртава бомбардовања Београда...

Ти си, дакле, с њима у истом колу?

Дакле опет ништа..........

Вероватно и сама знаш истину али је из неког разлога кријеш.

ОК

Дакле опет ништа..........

Вероватно и сама знаш истину али је из неког разлога кријеш.

ОК
Све могу да разумем, и опростим, и незнање, и збуњеност, и наивност, али безобразлук и злонамерност никада.

Кад будеш сконтао шта заправо хоћеш, и кад се уозбиљиш, онда се јави, овако више заиста нема смисла на тебе трошити време.

Све могу да разумем, и опростим, и незнање, и збуњеност, и наивност, али безобразлук и злонамерност никада.

Кад будеш сконтао шта заправо хоћеш, и кад се уозбиљиш, онда се јави, овако више заиста нема смисла на тебе трошити време.
Veoma dobar opis tog neuvaženog sagovornika.

1. Како је могуће да је у дрбији више људи побијено након "ослобођења" него за за време окупавије укључујући и нацистичка и савезничка бомбардовања?

Dacu svoj pogled na prvo pitanje:
Vrlo jednostavno - ljudi nisu hteli da se odreknu svoje imovine, svojim rukama zaradjene, davno pre rata, cak i pre Prvog svetskog. Isterivaci Nemaca su (u velikom udelu) tek data prvi put videli Beograd, pa su resili da zaposednu teritoriju. Vrhuska, koja se pasporedila po vilama i visesobnim stanovima do upada u grad sa Beogradom nije imala bas nista.

Uzgred budi receno - ako je bio taj nareceni komunizam - sto onda vile nisu bile porusene (kao simbol kapitalizma i kojecega jos) nego se u njih lepo ugnezdio ko je prvi stigao? :roll:

Колико знам број побијених на Бањици се процењује на 30 000, Сајмишту 40 000, Јајинцима 80 000 међутим не знам колико су тачне те процене, али свакако постоје преклапања јер је Бањица била сабирни логор одакле су логораши или вођени на стрељање у Јајинце или пребацивани у друге логоре тако да у ових 80 000 улазе и ови са Бањице и добар део ових са Сајмишта.
Не знам тачно колико би била цифра страдалих од бомбардовања.
Дакле имамо око 100 000 побијених од Немаца и осталих квинслишких формација у току рата мада мислим да је бројка доста мања и највероватније се креће око 60 000, а са друге стране око 55 000 страдалих од самих комуниста, мало много за некога ко се сматра ослободиоцем, поготово што су многи страдали када је рат већ био готов.
Поз.

@ moderator Dlugomir

Пошто је ова тема постављена на пдф Политика и пошто је по жељи и захтевима распалих комуниста који гаје психопатолошку љубав према комунистичком терору и злочинима СКЛОЊЕНА НА ИСТОРИЈУ да би у "тишини" и без праве расправе једноставно нестала, осим што примећујем КРАЈЊЕ НЕКОРЕКТАН ПОСТУПАК - ЗАХТЕВАМ ДА СЕ ОВА ТЕМА ОДМАХ ЗАКЉУЧА.
Тема је у ствари била управо о овоме што се са њом догађа - јер распали потомци комуниста и даље РАДЕ ШТО СУ И ДО САДА РАДИЛИ........

Нити је тема о Голом Отоку, нити Изложба нити филм "У име народа" - наравно да је обухваћен и Голи Оток... али није се само тамо робијало... мој деда је, рецимо, робијао у Панчеву ...... а познати и признати књижевник Антоније Ђурић робијао је у Сремској Митровици.... зато не кењ** без потребе......

цитат:
"................Антонија Ђурића, неуморног књижевника и новинара, који је као младић робовао у комунистичкој робијашници у Сремској Митровици, преживео многе животне недаће, али никад није изгубио веру у Божју правду и истину. На Марковдан ове године, у храму Светога Марка у Београду, Његово Високопреосвестенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије уручио му је Орден Светога Саве, и том приликом рекао да је Антоније Ђурић „сав свој живот ставио у службу имена Божјег и достојанства имена српског светосавског и православног“. Двочасовну пажњу присутних у препуној Римској дворани Библиотеке града Београда, на промоцији књиге „Солунци говоре“ посебно је наградило надахнуто завршно излагање Антонија Ђурића.............."

Zar ti se ne čini da je Antonije Đurić "malčice"pristrasan?

http://www.kupindo.com/Drustvene-nauke/19856413_Ravnogorci-govore-Antonije-Djuric

http://www.kupindo.com/Drustvene-nauke/19853561_Crvena-kuga-Antonije-Djuric

On je pre svega novinar a ne istoričar.Tema koju si postavio je vrlo ozbiljna i o njoj treba da se izjašnjavaju ljudi kojima je to profesija a ne pisci.
Ali ovde se namerno zamagljuje stvarnost i manipuliše masama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back