U Crnoj Gori se govori SRPSKI jezik!

• Začetnik teme Začetnik teme Halix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Извини, да ли ти на овом форуму "говориш" Црногорским језиком?

Možeš da biraš kojim jezikom ćemo da pričamo, evo vidio si, može latinski, može crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski, slovenački, makedonski, albanski, engleski, italijanski, švedski... znam eto ponešto i od njemačkog i ruskog ako treba, al bismo se s tim pomučili :hahaha:

" Његош је писао и екавски и ијекавски. И владика Василије и владика Данило и Свети Петар Цетињски посрбљавали су и екавизирали и турцизме и русизме. Његош је једнако владао руским као и српским језиком. Без књиге Светозара Стијовића "Славенизми у Његошевом делу" не можемо разумети неке од најбитнијих појмова његовог песмотвора. Његош је писао престо, а не пријесто и пријестоница. Такав је случај и са осталим српским писцима, да овде споменемо само Ђиласа, Лалића, Миодрага Булатовића. Никаквог дуализма нема, све је то један велики српски језик са различитим изговорима. Адам Мицкијевич га је због његове мелодиозности назвао "талијански међу словенским језицима". Ни један језик и ни један народ не би били ни народ ни језик када би се сводили на један дијалект и један изговор и спали на два слова и неколике речи. Језик је космос и све што је у космосу постоји и у језику. "
Srbski jezik kojijem samo Crnogorci zbore, srbski jezik koji Srbi i ne razumiju, srbski jezik za koji tvrdite i da ne postoji, srbski jezik koji je toliko bio srbski da za nj nije bilo mjesta u naše škole jer su ni tamo nametali neki drugi srbski, srbski jezik koji Srbi pokušavaju uništit cijelo stoljeće, srbski jezik koji uz prkos Srbima živi i ekskluzivna je legitimacija crnogorskoga naroda. Što vaš um može smislit ni pas s maslom ne može iżest.

Reka bih ođe samo dvije stvari:
- Pošto Vlasi nijesu Slaveni, kako je moguće da Vlah bude Drobnjak? Ili drob nije slavenska riječ?
- U predanjima ljudi današnjega śevera Crne Gore dominira priča da su oni tu doselili po dolazku Turaka na naše prostore, a da je prije njih tu živio neki "čudan, stran" narod, koji je odselio neđe daleko na istok (Mataruge i sl.)
Meni nije poznato da je drobnjak slavenska riječ .. zanimljivo je da je drobnjak sitni luk koji se još zove vlasac ili vlašac ..

Bošnjak, šta to beše... ima beše neka vrsta krompira, jel' da?
To ti i jest ko Bošnjaci .. zato i imaju Bošnjaci u Mađarskoj koji su sada nacionalno Hrvati:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bošnjaci_(Hrvati_u_Mađarskoj)

'Podrjetlo
Prezime Drobnjak pretežito nose Hrvati, većim dijelom iz Velike Gorice, ali često i Srbi (iz Petrinje) te vrlo rijetko i Crnogorci. U prošlih sto godina rođeno ih je razmjerno najviše u Ribnici kraj Velike Gorice, gdje se svaki peti stanovnik prezivao Drobnjak. U Hrvatskoj danas živi oko tristo Drobnjaka u oko stodvadeset domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno četiristo, pa se njihov broj do danas smanjio čak za jednu petinu.
Etimologija
Migracije
Najveća dva migracijska pravca Drobnjaka u prošlom stoljeću zabilježena su iz Lukača i Petrinje u Zagreb. '
http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Drobnjak

Drobnjaci ,mjesto u BiH :
http://www.maplandia.com/bosnia-and-herzegovina/federacija-bosne-i-hercegovine/drobnjaci/

Možeš da biraš kojim jezikom ćemo da pričamo, evo vidio si, može latinski, može crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski, slovenački, makedonski, albanski, engleski, italijanski, švedski... znam eto ponešto i od njemačkog i ruskog ako treba, al bismo se s tim pomučili :hahaha:

А замисли чуда, и кад говориш Црногорски, ја те све разумем, иако га никад учио нисам. Како сад то?

А замисли чуда, и кад говориш Црногорски, ја те све разумем, иако га никад учио нисам. Како сад то?

Srpski si valjda učio, pa ga opet izgleda ne znaš...
Pa vidiš, crnogorski je univerzalan, svi ga razumiju. Ja se zapravo trudim da ođe govorim da me svi razumiju, jer mi nije poenta da niko ne razumije što pišem, al mogu i ja da počnem katunski ko Peśo pa da pojma nemaš što sam rekao :hahaha:

Ocrtali su prema svojijem interesima. Ka što su zapadnu granicu metnuli tamo đe nijesu mogli dalje, a ne đe su granice Bosne (ka da su specijalno došli da poturče Bosnu i odu).
Nisu oni tek tako ocrtali , niti je vilajet slučajno bio Bosna .. sve se to nastavilo na ono što su zatekli ..
Opet tuđi interesi, niđe Bosne.
Hoćeš reći da su u Crnu Goru bili samo Mletački , Ruski , Talijanski , itd. interesi ..
Baš ti moram crtat. Srbija je sve teritorije koje je uzela Turcima etnički počistila, nije ostavila ni jednoga muslimana, ni jednu džamiju. Za to je bilo potrebno neko vrijeme, a za novopazarski sandžak nije ge imala, izbio je rat! Onda je stvarana velika država đe muslimane nije bilo moguće "počistit", pa su zarad mira u kuću ostavili i "sandžaklije" s mirom. Nadam se da si sad, napokon, razumjela?
Pa ostavila je u Beogradu i Nišu .. Jednu je politiku Austrija imala za ono što je priznato pod kneževine Srbiju i Crnu Goru , a drugu za teritorije koje nisu uplanirane za njih ..

Poslednja izmena:
Srpski si valjda učio, pa ga opet izgleda ne znaš...
Pa vidiš, crnogorski je univerzalan, svi ga razumiju. Ja se zapravo trudim da ođe govorim da me svi razumiju, jer mi nije poenta da niko ne razumije što pišem, al mogu i ja da počnem katunski ko Peśo pa da pojma nemaš što sam rekao :hahaha:

:D Не вала, но ће ћеш ме ти учит! Покушај увреде, знак за недостатак аргумената...
Можеш и катунски, ја сам Србин из Црне Горе, тако да ве све разумијем како год да зборите... А и ви мене, иако причам српски, јер га и ви причате.

:D Не вала, но ће ћеш ме ти учит! Покушај увреде, знак за недостатак аргумената...
Можеш и катунски, ја сам Србин из Црне Горе, тако да ве све разумијем како год да зборите... А и ви мене, иако причам српски, јер га и ви причате.

Nije pokušaj uvrede, nego činjenica. Pravopis srpskog jezika određuje da se pridjevi na -ski, -čki i -ćki pišu malim slovom... Dakle, crnogorski, a ne Crnogorski jezik.
Pa ja pričam srpski, rekoh ti i đe sam ga naučio, broj jezika koje govorim me čini ponosnim na sebe, ne vidim šta bi tu bilo sramno što govorim srpski niti zašto bih to krio...

Nije pokušaj uvrede, nego činjenica. Pravopis srpskog jezika određuje da se pridjevi na -ski, -čki i -ćki pišu malim slovom... Dakle, crnogorski, a ne Crnogorski jezik.
Pa ja pričam srpski, rekoh ti i đe sam ga naučio, broj jezika koje govorim me čini ponosnim na sebe, ne vidim šta bi tu bilo sramno što govorim srpski niti zašto bih to krio...

Тачно, али у овом случају сам га намерно написао великим словом. Видиш како ви лијепо изгледа... Иначе, придеви на -ски, -шки, -чки...
А што се тиче језика, у томе и јесте ствар. Сви ви и говорите српски, и само српски. Тога сте и ви сами свесни.

Back