U crkvi na Staroj planini nalazi se freska na kojoj je Isus ćelav

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
Clip_2crkva.jpg


Pećinska crkva Svetih Petra i Pavla nalazi se pored sela Rsovci, na Staroj planini u pećini brda Kalik, 22 kilometara od Pirota. Podignuta je u 13. veku.
Ovo mesto pod zaštitom je države od 1981. godine.U crkvi se nalazi freske ćelavog Isusa, jedinstvene u pravoslavnom freskoslikarstvu.

Freska je poznatija pod imenom Isus Mladenac, nalazi se na severnom zidu crkve i ujedno je i jedini živopis u pećinskoj crkvi Svetog Petra i Pavla. Zanimljivo je to što je tu Isus oslikan kao mlad i ćelav, a da sve bude neobičnije čini i to što je prikazan u odeždi koja liči na budističku, i u osmougaonoj mandorli ili zvezdi.
Među fresko-slikarima, jedna grupa smatra da je lik mladog “Ćelavog Isusa” delo slikara ili grupe slikara, koji su bili pod uticajem raznih pravaca hrišćanske religije.
1667911847-8d30f963-d606-406b-ae1e-15e4b03e4d01.jpg

Nema preciznih podataka kako je ova neobična freska nastala, ali se pretpostavlja da je to bilo u vreme kneza Lazara i da su je naslikali isposnici iz Sinaja koji su boravili u pećini.U to doba, isposnice kao hramovi nisu bile podložne crkvenim kanonima o tome kako se predstavlja koji svetac, pa se veruje da su Isusa iz pećinske crkve naslikali sami isposnici i da ona zbog toga na nju nisu uticala pravila i cenzura.

Пећинска_црква_Св._Петар_и_Павле,_Ћелави_Исус.jpg


Ipak, zašto su gosti iz Sinaja Isusa predstavili baš ćelavog, misterija je.
Osim zbog znatiželje da vide “ćelavog Isusa” u ovu crkvu mnogi dolaze jer veruju da u njoj teče voda koja leči.
Naime, sa grandiozne tavanice od stene sliva se voda, koja zidovima pećine daje staklast odsjaj, a meštani Rsovca tvrde da je lekovita.

(Istorijski zabavnik)
 

Back
Top