"U Blajburgu nije bilo ni masakra, ni ubistava"

Ljudi su krenuli u zbjeg jer su se, kako se na kraju ispostavilo opravdano, bojali odmazde, točno, a pobijeni su i krivi i pravi, i oni koji su krenuli u zbjeg i oni koji su ostali kod kuće, pobijeni su svi koji su proglašeni nepodobnima, ubojstva su vršena diljem Hrvatske, pa i u Zagrebu, Zagreb je pun grobnica žrtava partizanskih ratnih zločina...

Zašto su Srbi pred Olujom krenuli u zbjeg? Kamo su krenuli? Zašto?
Da samo što ste vi u Oluji pobili starce-opet pokazali vašu mračnu stranu a ne vojnike.
Ja ne znam da li si ti uopšte svjestan okrutnosti NDH i svakoga ko je podržavao takvu priču.
Naravno da su stradali i nevini,bilo je tu svega,partizani su i 1946,1947 streljali po cijeloj Jugoslaviji ne samo u Hrvatskoj.
Iskoristili su priliku da svoju vlast učvrste pod plaštom ko zna čega.Ali mi ovdje pričamo o Blajburgu.
A taj događaj predstavlja zaista samo najtvrđe ustaše.I druga bitna stvar nisu svi pobijeni samo i većinom najgori.
Masa je preživjelih koji su odležali zbog uniforme jer nije postojao dokaz da su nekoga ubili.Obično bi brzo izašli vani ali je taktika bila da se prebace sa komplet porodicom u drugi grad .

Da samo što ste vi u Oluji pobili starce-opet pokazali vašu mračnu stranu a ne vojnike.

Ti si mene pitao zašto su civili bježali pred partizanima, ja tebe pitam zašto su Srbi bježali pred HV-om?

I partizani su pobili te civile u zbjegu, kao i nebrojene druge koji nisu bježali, znači da je strah bio opravdan, kao što bi vjerojatno i mnogo više Srba bilo pobijeno u Oluji da nisu pobjegli...

Ja ne znam da li si ti uopšte svjestan okrutnosti NDH i svakoga ko je podržavao takvu priču.
Naravno da su stradali i nevini,bilo je tu svega,partizani su i 1946,1947 streljali po cijeloj Jugoslaviji ne samo u Hrvatskoj.
Iskoristili su priliku da svoju vlast učvrste pod plaštom ko zna čega.Ali mi ovdje pričamo o Blajburgu.
A taj događaj predstavlja zaista samo najtvrđe ustaše.I druga bitna stvar nisu svi pobijeni samo i većinom najgori.
Masa je preživjelih koji su odležali zbog uniforme jer nije postojao dokaz da su nekoga ubili.Obično bi brzo izašli vani ali je taktika bila da se prebace sa komplet porodicom u drugi grad .

Znači slažeš se sa mnom da su partizani počinili ratni zločin nad Hrvatima (a i ostalima) na kraju WWII?

Ja mislim da Srbi nisu svjesni razmjera zločina nad hrvatskim narodom nakon WWII, a koji i jesu opravdavaju to zločinima ustaškog režima, ne shvaćajući da se zločin ne može opravdati drugim zločinom...

Ti si mene pitao zašto su civili bježali pred partizanima, ja tebe pitam zašto su Srbi bježali pred HV-om?

I partizani su pobili te civile u zbjegu, kao i nebrojene druge koji nisu bježali, znači da je strah bio opravdan, kao što bi vjerojatno i mnogo više Srba bilo pobijeno u Oluji da nisu pobjegli...

Znači slažeš se sa mnom da su partizani počinili ratni zločin nad Hrvatima (a i ostalima) na kraju WWII?

Ja mislim da Srbi nisu svjesni razmjera zločina nad hrvatskim narodom nakon WWII, a koji i jesu opravdavaju to zločinima ustaškog režima, ne shvaćajući da se zločin ne može opravdati drugim zločinom...
Svako streljanje bez suda je zločin ali moraš se staviti u kontekst vremena *ebemu miša.
Misliš da je ludi Rus za sve pravio sudske procese ili je išlo po kratkom postupku nakon što su unakazili Rusiju i pobili ko zna koliko miliona Rusa?Ali isto tako mnoštvo njemaca je preživjelo sibirske logore i već početkom 50-ih izašlo na slobodu.U pitanju je stotine hiljada zarobljenih.Ne priča se mnogo o zločinima saveznika prema Japanu japanskim civilima ili u Francuskoj te Njemačkoj iako postoje dokazi o streljanju njemačkih vojnika i francuza saradnika okupatora koji su ubijani takođe.
Ali ja ne znam da postoje spomenici niti javno obilježavanje uz predsjednika države kao u Hrvatskoj ,o tome se radi kolega.To je ono na šta ja ukazujem i što smatram da imate više štete nego koristi od toga ali vaš izbor, trpićete posledice zbog toga kad tad.

Svako streljanje bez suda je zločin ali moraš se staviti u kontekst vremena *ebemu miša.
Misliš da je ludi Rus za sve pravio sudske procese ili je išlo po kratkom postupku nakon što su unakazili Rusiju i pobili ko zna koliko miliona Rusa?Ali isto tako mnoštvo njemaca je preživjelo sibirske logore i već početkom 50-ih izašlo na slobodu.U pitanju je stotine hiljada zarobljenih.Ne priča se mnogo o zločinima saveznika prema Japanu japanskim civilima ili u Francuskoj te Njemačkoj iako postoje dokazi o streljanju njemačkih vojnika i francuza saradnika okupatora koji su ubijani takođe.
Ali ja ne znam da postoje spomenici niti javno obilježavanje uz predsjednika države kao u Hrvatskoj ,o tome se radi kolega.To je ono na šta ja ukazujem i što smatram da imate više štete nego koristi od toga ali vaš izbor, trpićete posledice zbog toga kad tad.

Pa slažem se, čak i onaj natpis na spomeniku u Bleiburgu je po meni sasvim promašen i besmislen, 'u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci', ono, vrlo nespretan i u krajnjoj liniji besmislen natpis, ono, nije baš ta vojska bila na čast i slavu hrvatskom narodu, baš suprotno, ta je vojska bila sramota za hrvatski narod, i mislim da bi taj natpis, a i samu simboliku Bleiburga, kao simbola stradanja Hrvata na završetku WWII, svakako trebalo promijeniti u smislu da se odaje počast nevinim žrtvama a ne nikakvoj vojsci...

No, to je vjerojatno do pokretača i organizatora dizanja tog spomenika, a moje je mišljenje da bi Republika Hrvatska to trebala urediti na način kako sam poviše objasnio, da se oda počast nevinim žrtvama a ne vojsci...

Pa slažem se, čak i onaj natpis na spomeniku u Bleiburgu je po meni sasvim promašen i besmislen, 'u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci', ono, vrlo nespretan i u krajnjoj liniji besmislen natpis, ono, nije baš ta vojska bila na čast i slavu hrvatskom narodu, baš suprotno, ta je vojska bila sramota za hrvatski narod, i mislim da bi taj natpis, a i samu simboliku Bleiburga, kao simbola stradanja Hrvata na završetku WWII, svakako trebalo promijeniti u smislu da se odaje počast nevinim žrtvama a ne nikakvoj vojsci...

No, to je vjerojatno do pokretača i organizatora dizanja tog spomenika, a moje je mišljenje da bi Republika Hrvatska to trebala urediti na način kako sam poviše objasnio, da se oda počast nevinim žrtvama a ne vojsci...
Fora je što ste se odrekli vaše pravedne narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora zbog eto samo što su to radili i Srbi masovno.Dočekali ste bez otpora masovno okupatora očekujući obećanu nezavisnu državu.Sve je to ok.Imali ste razlog da ga slavite.
Međutim problem nastaje kako ta država nastupa prema ostalim-prema ljudima koji nisu Hrvati ili katolici.
Bilo je Hrvata i u partizanima iako to nije bilo masovno, nisu svi domobrani i ustaše,ne treba to nikada zaboraviti.
Treba to takođe reći.
Sve radite danas dijametralno suprotno od istorije Srba, da se što više odvojite od Srba jer ih se bojite čak i danas.
Odatle taj fenomen Blajburg-nevine hrvatske žrtve kao pandam srpskim.Svaki čestiti i pošten Hrvat će iskreno reći da ne postoji pandam sprskim žrtvama u drugom velikom ratu jer svi znaju da smo masovno stradali za naš prostor i za naš narod previše.I koliko god neko danas umanjivao ili pravdao žrtve jevreja u Njemačkoj nemoguće je to nulirati ili izbrisati.
Treba raditi na tome da se nikada više ne dese.A Blajburg nije pravi put.Nije čak ni Jasenovac.Uopšte ne treba danas razgovarati o ciframa jer je ta priča izgubila smisao,zakasnilo se stim al treba pričati o tome zašto se desilo da je program NDH uništavanje srpskog naroda?Nisu hrvatski Srbi tog vremena bile toliko loše komšije Hrvatima,naprotiv.Taj fenomen i tu srbofobiju treba zaustaviti i u školama učiti o toleranciji i o hrvatskim Srbima poput Nikole Tesle.
A priča obilježavanja Blajburga nije dobar put.

Uglavnom, Bleiburg je simbol ratnog zločina pobjednika iz WWII nad hrvatskim narodom, za koji nitko nikad neće odgovarati, a trajno će ostati zloupotrebljavan u političke svrhe od strane hrvatske krajnje desnice, a i od strane Srba, koji će uvijek u njemu vidjeti rehabilitaciju ustaštva, ali to i nije neka novost, Srbi u svemu hrvatskom ionako vide samo ustaštvo, tako da na to ne treba posebno obraćati pažnju... :kafa:

Mislim da u tom smislu austrijske vlasti idu u dobrom smjeru, da se napravi reda i da komemoracija na Bleiburgu postane ono što bi trebala i biti, dostojanstven izraz sjećanja na sve nevine žrtve, sa služenjem mise za sve ubijene, što je uostalom i u duhu kršćanstva, a ne politički skup s neonacističkim folklorom...
s obzirom da se nema tacnih informacijama , koliko je streljanih osoba i da na iskopinama takozvanih grobnica i nema decijih kostiju kao i zenskih , tada se moze sa sigurnoscu i tvrditi da ima kako kazu na cesetine kostiju.
to je ono po zvanicnim podacima a i sto je najvaznije , nije i receno , dal su to ustase ili cetnici.
zvanicnim podacima koje je i u arhivama , stoji da su te fasisticke horde ubica, koljaca nevinih naroda , su i tretirani , vise u tadsnjoj Sloveniji i da su i bili preki sudovi.
tada je i bilo i receno , bas kao sto je i xzapisano , DA JE NAROD HTEO DA LINCUJE , ONE SVOJE IZDAJNIKE...

e sad , sto su ustase danasnjice se bore da revitalizuju ustastvo kao nesto sto je dobro , a to se odnose na sve FASISTE -cetnike , belogardejce,kerkeze , baliste...i to cinite, sa veoma velikim uspehom
samo dokazuje da su naslednici istih NA VLASTI DANASNJICE
i daje nam za pravo da kazemo da VAS SVE FASISTE-IZDAJICE
PARTIZANI I VLAST NOVE JUGOSLAVIJE NIJE ISTREBILA

kako vi za sebe kazete...da ste pobijeni....

opet
pises bez ikakvih dokaza , tek reda radi.
da naglasim da i u hrvatskoj , kao i u sloveniji , postoje i zvanicni podaci , o prekim sudovima izvrsenim nad DOKAZANIM ZLOCINCIMA i recimo , vas LUBURIC je i bio i uhvacen i sudjeno mu je i sa dokazima streljan.
najveca je laz da ste se i vi i i ostali izdajice i svoga i tudjen naroda na tlu bivse zemlje , da ste se borili protiv NEMACA - TALIJANA BUGARSKIH, MADJARSKIHFASISTA
vec ste isticali da se borite protiv BRZBOZNIKA komunista.koji su i isticali da su najveci lopovi , sto se tak lijepo i danas i vidi
ono prakticno, zar ne

Fora je što ste se odrekli vaše pravedne narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora zbog eto samo što su to radili i Srbi masovno.Dočekali ste bez otpora masovno okupatora očekujući obećanu nezavisnu državu.Sve je to ok.Imali ste razlog da ga slavite.
Međutim problem nastaje kako ta država nastupa prema ostalim-prema ljudima koji nisu Hrvati ili katolici.
Bilo je Hrvata i u partizanima iako to nije bilo masovno, nisu svi domobrani i ustaše,ne treba to nikada zaboraviti.
Treba to takođe reći.
Sve radite danas dijametralno suprotno od istorije Srba, da se što više odvojite od Srba jer ih se bojite čak i danas.
Odatle taj fenomen Blajburg-nevine hrvatske žrtve kao pandam srpskim.Svaki čestiti i pošten Hrvat će iskreno reći da ne postoji pandam sprskim žrtvama u drugom velikom ratu jer svi znaju da smo masovno stradali za naš prostor i za naš narod previše.I koliko god neko danas umanjivao ili pravdao žrtve jevreja u Njemačkoj nemoguće je to nulirati ili izbrisati.
Treba raditi na tome da se nikada više ne dese.A Blajburg nije pravi put.Nije čak ni Jasenovac.Uopšte ne treba danas razgovarati o ciframa jer je ta priča izgubila smisao,zakasnilo se stim al treba pričati o tome zašto se desilo da je program NDH uništavanje srpskog naroda?Nisu hrvatski Srbi tog vremena bile toliko loše komšije Hrvatima,naprotiv.Taj fenomen i tu srbofobiju treba zaustaviti i u školama učiti o toleranciji i o hrvatskim Srbima poput Nikole Tesle.
A priča obilježavanja Blajburga nije dobar put.
Jako dobar post, ali se ipak ne bih složio sa 2 stvari.

1. Domobrane se nikako ne može staviti u isti redak sa ustašama (WIKI).
2. Blajburg (kao i Jasenovac) dakako ne treba zaboraviti, ali "obilježavanja" svi involvirani trebaju sistemski usmjeravati prema strukovnim sferama (povjesničarima, demografima, pravnicima...) jer ovo što se sad dešava je čisto i iscrpljujuće politikanstvo, te prepucavanje bez pobjednika u najavi. Nedostatak faktografije samo otežava stvari.

Jako dobar post, ali se ipak ne bih složio sa 2 stvari.

1. Domobrane se nikako ne može staviti u isti redak sa ustašama (WIKI).
2. Blajburg (kao i Jasenovac) dakako ne treba zaboraviti, ali "obilježavanja" svi involvirani trebaju sistemski usmjeravati prema strukovnim sferama (povjesničarima, demografima, pravnicima...) jer ovo što se sad dešava je čisto i iscrpljujuće politikanstvo, te prepucavanje bez pobjednika u najavi. Nedostatak faktografije samo otežava stvari.
Ne bih se složio.Ustaše su imale priliku da poginu u borbi i nisu je iskoristili.Logoraši u Jasenovcu nisu imali oružje a veliki deo su bili žene i deca što ide na teret Hrvatima kao narodu.

Srbi su bežali jer su znali da će ih ustaše pobiti, isto kao što su hrvatski civili bežali pred partizanima. Dobro je, konačno smo došli do onoga o čemu mi sve vreme pričamo, a to je da obično hrvatsko pućanstvo nije bilo antifašističko, već nacističko, slika oslobođenog Zagreba u trenutku ulaska partizana tamo sve govori :kafa:

Nemaš nikakvo drugo riješenje osim da treba zgromit buljuk Hrvata?
Тако се то решавало непосредно после Другог светског рата.Доста немачких војника је одведено у заробљеништво у СССР из којег се добар део није никада вратио, немачки градови су уништавани бомбардовањем, 2 јапанска града су потпуно уништена атомским бомбама, милиони немачких цивила су депортовани из Чешке, Пољске итд.

Нису те ваше усташе и домобрани ништа вреднији од Немаца и Јапанаца, у ствари они су били много већи злочинци од њих.Нико вам није дирао жене и децу, нико вам није уништавао села и нико није убијен само зато што је био Хрват.

Домобрани и усташе нису били ратни заробљеници, већ држављани Југославије који су ступили у службу непријатеља и који су масовно убијали друге држављане Југославије само зато што су били Срби, Роми, Јевреји или припадници НОБ-а.

Ne lupetaj covjece i ne vrijedjaj ovdje prisutne svojim
provokativnim parolama kojim izjednacavas zlocin
ustasa i humanu odmazdu potomaka zrtava prema
najvecim zlikovcima u istoriji covjecanstva.
NDH je bila jedina zemlja u istoriji civilizacije koja je
osnovala i imala LOGOR za djecu.
Monstrumi koji su to osmislili i direktno ucestvovali u
tom zlocinu , nakon rata su popili metak bez sudjenja i
to je za njih najveca milost koju su mogli da dobiju.
Zar ti mislis da su koljaci, monstruozne ubice, sadisti,
najveci klerofasisti zasluzili bilo kakav sud osim
sud metka u potiljak .!!!!

Тако се то решавало непосредно после Другог светског рата.Доста немачких војника је одведено у заробљеништво у СССР из којег се добар део није никада вратио, немачки градови су уништавани бомбардовањем, 2 јапанска града су потпуно уништена атомским бомбама, милиони немачких цивила су депортовани из Чешке, Пољске итд.

Нису те ваше усташе и домобрани ништа вреднији од Немаца и Јапанаца, у ствари они су били много већи злочинци од њих.Нико вам није дирао жене и децу, нико вам није уништавао села и нико није убијен само зато што је био Хрват.

Домобрани и усташе нису били ратни заробљеници, већ држављани Југославије који су ступили у службу непријатеља и који су масовно убијали друге држављане Југославије само зато што су били Срби, Роми, Јевреји или припадници НОБ-а.
Ma zbunio me odgovor crne brade koji nema nikakve veze s moji postom (kojeg je citirao), pa sam pomislio da on se on referira na današnje hrvate.

ps
domobranstvo nisu bile dobrovoljačke jedinice nego regularna (pozivna) vojska NDH, vojni rok je trajao 2 godine

imate li vi neki dokaz da je streljano 40 000 ustasa ? Za cetiri godina postojanja logora Jasenovac na sve nacine se upinjete da dokazete da je i teorijski nemoguce za cetiri godine pobiti vise od 100 000. ljudi u Jasenovcu,a ovde za nedelju dana 40. tisuca ustasa? Blajburska mitomanija zasnovana na par tisuca streljanih ustasa

Nisi me razumio. U trenutku najveće mobilizacije ustaša je bilo svega 40.000. Ne znam koliko ih je, među ostalima, pobijeno na Bleiburgu.

Ova konstatacija je savrseno tacna.
Streljanje ili likvidacija bez suda je
zlocin po uzancama pozitivnih propisa
medjnarodnog prava i konvencija.
Ali sedamdeset i kusur godina unazad
isto to medjunarodno pravo definisalo
je postupak retorzije i odmazde.
Tako da ustaski krvnici i neopevani
zlocinci koje civilizacija u svojoj istoriji
nije upoznala nisu zasluzili nikakav sud.!!!

Nakon staljingradske bitke i nakon poraza i zarobljavanja
na desetine hiljada Nemaca bilo je streljano bez suda.
Kada je Rusima dopizzdilo da pucaju i trose municiju na
fasisticku stoku, polevali su ih hladnom vodom da se
zivi smrznu.
Nekoliko godina nakon zavrsetka rata licemerna
anglosaksonska stoka je to okarakterisala kao krsenje
ljudskih prava i ratni zlocin, ali Rusi su ih u startu poslali
u 3PM tako da to pitanje vise nikada nije pokrenuto.!!!

Nakon staljingradske bitke i nakon poraza i zarobljavanja
na desetine hiljada Nemaca bilo je streljano bez suda.
Kada je Rusima dopizzdilo da pucaju i trose municiju na
fasisticku stoku, polevali su ih hladnom vodom da se
zivi smrznu.
Nekoliko godina nakon zavrsetka rata licemerna
anglosaksonska stoka je to okarakterisala kao krsenje
ljudskih prava i ratni zlocin, ali Rusi su ih u startu poslali
u 3PM tako da to pitanje vise nikada nije pokrenuto.!!!

...

Ameri i pirgavi su zarobljene njemacke vojnike ogradili zicom na otvorenom...

I polako ih pustali da crkavaju od gladi i bolesti...

O tome malo ko prica ili pise...

Back