Pa i nije tako kasno, ako u svetu izlazi krajem novembra...
Prvi film jeste bio krsina, ali da se razumemo, ni knjiga nije nista bolja. Neke stvari iz prve knjige uopste ne mozes da pohvatas, na primer, ko je od Kalenovih par sa kim i ko je kakav (to se ni kasnije bas ne otkriva). Cela knjiga je posvecena tome koliko je Edvard seksi i zgodan. A ostali likovi su opisani u fazonu: eno ih Pera, Mika i Laza; Laza vidi buducnost a Mika je pozrtvovan prema ljudima. Tek sam u filmu skapirala da su Alis i Dzasper muz i zena (uzgred, da li je Dzasper u filmu imao ijednu repliku????) i Rozali i Emet.
Da se razumemo, sve je to laka razbribriga i sve je to fino, ali autorka je poprilicno netalentovana za pisanje i dosta stvari pise nejasno, nelogicno ili cak bizarno glupo. Najtuznije je to sto su knjige postale popularne u Americi samo zbog puritanske javnosti, koja ih je prihvatila jer propagiraju apstinenciju. Mislim da je jos Bus pre desetak godina uveo da se umesto seksualnog obrazovanja u drzavnim skolama uci apstinencija, pa se vampirska knjiga u kojoj je predbracni seks najvece zlo sjajno uklopila u tu propagandu. Puritanci ocigledno nisu ukapirali da knjiga promovise i mnoge lose stvari, kao sto su nezdrave veze, potcinjenost zena muskarcima, opsesivno ponasanje, udaju sa 18 godina samo radi seksa itd itd.
Bogu hvala, mi nismo u tom smislu konzervativno drustvo i za nas je ova knjiga obicna tinejdzerska razbribriga, ali kad pogledas, zanimljivo je zbog cega je sa toliko hvale docekana u Americi, za razliku od, recimo, Harija Potera, koga su ti isti puritanci popljuvali jer, kao, kvari omladinu.
I pored svega navedenog, nesto me je nateralo da procitam sve knjige (sada citam cetvrtu i jedina je u kojoj se bar nesto desava)... I nerviram se, i ne svidja mi se, ali citam i dalje (mozda jer volim da pljujem koliko me nervira?)
PS-Najbolja stvar kod filma bila je muzika. Mada sam cula da je i tu mormonstvo umesalo prste, jer je autorka knjige navodno zabranila da se u filmu cuje strofa pesme Supermassive Black Hole "oh, baby can you hear me moan" jer, kao, to podseca na seks.