Tvrde, meke i polutvrde, polumeke veštine (kako god)

gost 349237

Iskusan
Poruka
6.633
Kada je Wang Xiangzha Yiquan - om pobedio jednog pripadnika škole Orlova kandža, ovaj je iz besa udario u komad drveta i iščupao komad kore. Wang mu je rekao da nema razloga da se srdi jer je on unutar tvrdih stilova zapravo vrhunski borac. To mi je delovalo malo podcenjivački, naročito zato što je Wangova kćerka koja je i sama majstor Yiquana govorila da iako je njen otac imao odlične učenike nijedan nije uspeo da mu se približi. Što će reći lik je u svetu borilačkih veština bio ono što i Mocart u svetu muzike, pa mislim da bi čovek kao Wang pobedio možda i nekom drugom veštinom.

Neke veštine koje važe za polumeke - polutvrde, neki stilovi Karatea kao Goju ryu, Uechi ryu kad se usporede sa veštinama kao Tai chi deluju dosta tvrdo.
Realno praktičarih tvrdih i polumekih - polutvrdih stilova dominiraju brojnošću kako stilova tako i vežbača.
Nepotrebno spominjati, Kinezi su stvorili najmekše veštine na planeti, Yiquan, Tai chi, Pa qua.
Pa ipak izgleda da mek pristup doživljava renesansu. Kada laici posmatraju praktičare BJJ -a koji se bore u UFC ili MMA, veština im deluje divljački a ipak radi se o veoma mekoj veštini.
Pored toga Yiquan je postao prilično popularan, o Tai chi-ju nepotrebno i govoriti. Ruski Sistem mi deluje kao meka veština a i on je ekspanziji.

Vaše mišljenje?

Poslednja izmena:
Provežbavao sam tu i tamo svašta ponešto.

Onda nista nisi razumeo u vezi Sanchina.
Uechi Sanchin treba intenzivno vezbati svaki dan minimum 4 godine.
3 puta bez i 3 puta sa opterecenjem od 7 kg.
Posle toga vezbe za jacanje tela, onda kate.
Trebao si da razgovaras sa trenerom i da ti objasni kako i sta .
Nema relaksacije posle kate disanja, potpuno je nepotrebno.

Pre svega nisam kritikovao Uechi ryu i slične veštine. Spomenuo sam samo da je tvrd u odnosu na meke veštine kao Tai chi, Yiquan, ali on je i zamišljen da bude takav polumek - polutvrd. U tome i jeste svrha.

Pre svega nisam kritikovao Uechi ryu i slične veštine. Spomenuo sam samo da je tvrd u odnosu na meke veštine kao Tai chi, Yiquan, ali on je i zamišljen da bude takav polumek - polutvrd. U tome i jeste svrha.

Uechi Ryu se razlikuje u odnosu na ostale vrste karatea, i ima svoju mekocu u kretanju koja se razvija kroz Sanchin.
Tai chi jeste meka skola unutrasnjeg boksa, ali postoji i borbeni vrsta Tai chia.
Yiquan je prica za sebe, za mene je losa varijanta kineskog boksa, Nikada ga vezbao ne bih, cisto zaglupljivanje i gubljenje vremena.
Ti si sam sebe manipulisao, i pokusavao da nesto pronadjes, dokle si stigao ne znam.

Jel se ovako vežbanje preporučuje i početnicima?

Jel se ovako vežbanje preporučuje i početnicima?

Ne Igiboy,
pocetnici uce Sanchin na prazno.
Sanchin je osnovna kata u Uechi Ryu, i nju rade svi od pocetnika do naprednih ucenika.
Posle zagrevanja i osnovnih tehnika, Sanchin je prva kata koja se radi.
Prva 3 meseca se praktikuje osnovica, a onda pocinje testiranje tela u Sanchin kati, rade se vezbe za jacanje tela, a tegovi dolaze u obzir kada ucenik savlada Sanchin,a to opet zavisi od procene trenera.

Ne Igiboy,
pocetnici uce Sanchin na prazno.
Sanchin je osnovna kata u Uechi Ryu, i nju rade svi od pocetnika do naprednih ucenika.
Posle zagrevanja i osnovnih tehnika, Sanchin je prva kata koja se radi.
Prva 3 meseca se praktikuje osnovica, a onda pocinje testiranje tela u Sanchin kati, rade se vezbe za jacanje tela, a tegovi dolaze u obzir kada ucenik savlada Sanchin,a to opet zavisi od procene trenera.

Istrazivac, nesto se zanimam u poslednje vreme da pocnem da radim malo kate iz Karatea, onako, jako odsecno i sl, eto da mi to bude fazon vezbanja posle npr trcanja u prirodi, pa umesto sklekova, zgibova i sl vezbica..... Npr kao sto neko meditira ili radi jogu, e ja bih malo kate iz Karatea....

Da li da krenem da guglam Sancin sa YT i pokusavam da radim, ili bi mi preporucio nesto drugo za pocetak?
Odavno sam trenirao Karate, znam osnove dobro, nisam smotan, ali ono, necu se sad spremati za takmicenja u katama pa da moram uraditi neke 100% tacne pokrete i sl, kazem, vise bih vezbuckao malo, kao kada neko radi jogu posle trcanja ili se isteze.... E ja bih kate da ubacim malo, eto tako mi doslo nesto, nema neki poseban razlog, ili tripovanje da postanes takmicar karateka.

Trenutno mi to cool. :cool: A evo obecavam ti casno, kada uvezbam kate, necu se istripovati da sam nepobediv i da mogu da ljudove ubivam jednim udarcem kao Zgradic Bozo vrhunski sensei karateka crnog izbledelog pojasa. :hahaha:

Poslednja izmena:

Back