slučajni-prolaznik
Poznat
- Poruka
- 8.101
Hajde polako, diiiišiii, udah, izdah, udah, izdah. Toliko si se iznervirala da će ta mučena tipka sa upitnikom da ti se zaglavi![]()

- - - - - - - - - -
Pa nerviraju me ....

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hajde polako, diiiišiii, udah, izdah, udah, izdah. Toliko si se iznervirala da će ta mučena tipka sa upitnikom da ti se zaglavi![]()

kako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
s vremena na vreme odem sa prijateljima na pice ili klopu
oni su par..zive zajedno vec dve godine..ozbiljna veza, vereni su..
ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
meni je nekako normalno da ja platim jednom, oni sledeci put
prvi put platim racun za sve
i drugi put platim racun za sve
onda on kaze - e danas te vodimo mi na pice
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila
kako vi?

A uvek je fascinantno to sto ljudi pricaju o poverenju, pricaju o ljubavi, a svi imaju stekove... Ja koliko znam steka se samo od neprijatelja.![]()

E, evo zašto ja podržavam deljenje računa, tzv going Dutch. Jer u protivnom stalno moraš da vodiš mentalnu evidenciju ko je kad koliko kome šta platio... Svi su šatro opušteni sa plaćanjem i čašćavanjem, ali nedobog da kantar prevagne na jednu stranu, odmah krene prozivka.Napisala si da ti je normalno da ti platis jednom, a oni drugi put, a onda pises da si ti placala dva puta hranu da bi te poslije tog oni zvali na pice. Sudeci po toj prici, meni djeluje da su njih dvoje ustvari skrti. Jer da se oni drze tog reda platili bi dva puta oni, pa ti jednom. Jer ako su par ne znaci da jedu za jedno, osim ako ti nisi imala neki razlog da bas ti castis ili znas da oni finansijski lose stoje i sl.
U redu mi je kakav god neko odnos prema novcu imao ako njima oboma to odgovara, ali kod ovih tvojih je izgleda skrtos u pitanju.
kako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila
kako vi?

E, evo zašto ja podržavam deljenje računa, tzv going Dutch. Jer u protivnom stalno moraš da vodiš mentalnu evidenciju ko je kad koliko kome šta platio... Svi su šatro opušteni sa plaćanjem i čašćavanjem, ali nedobog da kantar prevagne na jednu stranu, odmah krene prozivka.
Kapiram ja teoriju, ali u praksi je komplikacija i minsko polje.Pa, vidis da nije tako i zato obicno bude da jednom jedno plati, drugi put drugo. Ako se s nekim cesto vidjas nije ti tesko zapamtiti ko je posljednji plati, ako se kojim slucajem to i desi, nije strasno. Ako se s nekim rijetko vidjas onda je svejedno ko placa. Ali ako se s nekim cesto vidjas i taj neko uvijek ocekuje da ti platis, a znas da ima primanja, ali je skrt, e onda ne znam ko je toliko opusten i kome je svejedno. Ne samo zbog te jedne kafe ili rucka vec sto to mnogo govori i o tome kakva je ta osoba i u drugim sferama zivota.
...Kada dvoje finansijski nezavisnih ljudi stupaju u vezu/brak, jasno je da oboje vec imaju regulisane finansije i ne vidim razlog da se taj momenat menja - postoje njegov, moj, kao i zajednicki racuni...Instiktivno posezem za vlastitim karticama kada kupujem licne potrepstine i poklone, dok za zajednicke i velike investicije koristimo zajednicka sredstva - stvar istih pogleda i logike...

ok tema je novac u vezi ili braku, mada se sa ovim sto si napisao slazem, najvise volim da porucim onoliko za koliko imam da platim i da svako placa svoje, sem ako nije neka prilika kad neko zeli da casti iz nekog razloga itd...a i meni je to draze bas zbog vodjenja mentalnih beleski, kome sta kako dugujes, pice rucak sta god vec, prodje neko vreme pa se i zaboravi gde si bio i sta si radioE, evo zašto ja podržavam deljenje računa, tzv going Dutch. Jer u protivnom stalno moraš da vodiš mentalnu evidenciju ko je kad koliko kome šta platio... Svi su šatro opušteni sa plaćanjem i čašćavanjem, ali nedobog da kantar prevagne na jednu stranu, odmah krene prozivka.
mada to mi je jos ok, najvise me nervira deljenje racuna u grupi na jednake delove jer po pravilu platim vise nego sto sam uzela ...Kada dvoje finansijski nezavisnih ljudi stupaju u vezu/brak, jasno je da oboje vec imaju regulisane finansije i ne vidim razlog da se taj momenat menja - postoje njegov, moj, kao i zajednicki racuni...Instiktivno posezem za vlastitim karticama kada kupujem licne potrepstine i poklone, dok za zajednicke i velike investicije koristimo zajednicka sredstva - stvar istih pogleda i logike...
Kod mene ide ono plati ko pozove (za muskarce, zene kod mene ne placaju), i ne znam zasto onda ljudi ne podele te racune ako su vec u mislima "ja jednom ti jednom", isto dodje, samo imate privid da ste ispali dzekovi.
ok tema je novac u vezi ili braku, mada se sa ovim sto si napisao slazem, najvise volim da porucim onoliko za koliko imam da platim i da svako placa svoje, sem ako nije neka prilika kad neko zeli da casti iz nekog razloga itd...a i meni je to draze bas zbog vodjenja mentalnih beleski, kome sta kako dugujes, pice rucak sta god vec, prodje neko vreme pa se i zaboravi gde si bio i sta si radiomada to mi je jos ok, najvise me nervira deljenje racuna u grupi na jednake delove jer po pravilu platim vise nego sto sam uzela
vodim se logikom da kad jedemo u grupi da ce ljudi biti skromni da ne bi opteretili druge (bar ja tako radim), ali ne debili se osile, uzmu najskuplje jelo i posle ostali placaju za njega...zato volim pre rucka/slavlja u grupi da utvrdim nacin placanja...hebe mi se da svaki put placam vise od onoga sto sam uzela a da fri rajderi koje ni ne poznajem jedu vecito na tudj racun
i bas sam primetila da odedjeni ljudi uvek ponavljaju taj sablon, nikako da im se omakne bar jedan put da uzmu nesto jeftino
![]()
...Kada dvoje finansijski nezavisnih ljudi stupaju u vezu/brak, jasno je da oboje vec imaju regulisane finansije i ne vidim razlog da se taj momenat menja - postoje njegov, moj, kao i zajednicki racuni...Instiktivno posezem za vlastitim karticama kada kupujem licne potrepstine i poklone, dok za zajednicke i velike investicije koristimo zajednicka sredstva - stvar istih pogleda i logike...
Pa normalno plaća onaj ko zove ne znam kako ih nije sramota konobara i ovih oko njih
Cist racun, duga ljubav : )
Ziva istina![]()

u dve i po veze to nije bitno i oseti se da nema kalkulacije i na kraju nije bilo svodjenja racuna ko je vise ulozio,ostalo se trebalo praviti blesav i sto manje ulagati jer se nisu latile dzepa nikadkako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
kako vi?
То ти је савремени западни начин размишљања, то ће и код нас преовладати за пар година

ok tema je novac u vezi ili braku, mada se sa ovim sto si napisao slazem, najvise volim da porucim onoliko za koliko imam da platim i da svako placa svoje, sem ako nije neka prilika kad neko zeli da casti iz nekog razloga itd...a i meni je to draze bas zbog vodjenja mentalnih beleski, kome sta kako dugujes, pice rucak sta god vec, prodje neko vreme pa se i zaboravi gde si bio i sta si radiomada to mi je jos ok, najvise me nervira deljenje racuna u grupi na jednake delove jer po pravilu platim vise nego sto sam uzela
vodim se logikom da kad jedemo u grupi da ce ljudi biti skromni da ne bi opteretili druge (bar ja tako radim), ali ne debili se osile, uzmu najskuplje jelo i posle ostali placaju za njega...zato volim pre rucka/slavlja u grupi da utvrdim nacin placanja...hebe mi se da svaki put placam vise od onoga sto sam uzela a da fri rajderi koje ni ne poznajem jedu vecito na tudj racun
i bas sam primetila da odedjeni ljudi uvek ponavljaju taj sablon, nikako da im se omakne bar jedan put da uzmu nesto jeftino
![]()

Napisala si da ti je normalno da ti platis jednom, a oni drugi put, a onda pises da si ti placala dva puta hranu da bi te poslije tog oni zvali na pice. Sudeci po toj prici, meni djeluje da su njih dvoje ustvari skrti. Jer da se oni drze tog reda platili bi dva puta oni, pa ti jednom. Jer ako su par ne znaci da jedu za jedno, osim ako ti nisi imala neki razlog da bas ti castis ili znas da oni finansijski lose stoje i sl.
U redu mi je kakav god neko odnos prema novcu imao ako njima oboma to odgovara, ali kod ovih tvojih je izgleda skrtos u pitanju.

neki ljudi nemaju osecaj i jedva cekaju da se okoriste o nekoga pa makar im ta osoba bila i "prijatelj"bas iz tog razloga ili pazim sa kim idem, ne da ne bi vise platila, nego da se ne bi osecala glupo u situaciji kada placamo
bila sam par puta u situaciji gde vec drustvo posle vikenda ode na klopu..bude nas desetak, petnaestak..meni se npr jede samo salata ili samo palacinke, a neko poruci najskuplje jelo na meniju..
i onda je na kraju bilo ukupan ceh podeljen na broj osoba...
ok, platim jednom, platim drugi put.,.nije problem ako je slucajno
a onda shvatim da nije slucajno, nego namerno..ne shvatim ja, nego shvai osam od tih deset osoba
kakvo je neprijatno iznenadjenje bilo kad je stigao racun, a nas osomoro u dogovoru izvadilo samo novac do u dinar za ono sto smo porucili
to je bio poslednji put da sam sela negde u takvoj grupi..od tada, posle takvih grupnih aktivnosti nas sestoro odemo negde za svoju dusu i onda vikend bude lep, bez onog bljak utiska