tvoje..moje..?

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stvarno, kod mene je sasvim sve jedno ko plaća i šta plaća ...
Da li se u kupovini koristi moja ili dragijeva kartica nije bitno ... U kupovinu idemo zajedno, ja imam "ovlašćenu" karticu na njegov račun, on ima karticu za moj ....
Dobro, potrošim ja ponekad nešto "sa strane", ali i on ode u kafanu sa kolegama pa plati turu .... Zašto bi to bilo nenormalno ?
I zbog čega bi sad trebali da razdvajamo račune ?
Danas račune, sutra posteljine, prekosutra krevete, sobe, stanove ....
Gde je tu ljubav, poverenje ?

kako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
s vremena na vreme odem sa prijateljima na pice ili klopu
oni su par..zive zajedno vec dve godine..ozbiljna veza, vereni su..
ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
meni je nekako normalno da ja platim jednom, oni sledeci put
prvi put platim racun za sve
i drugi put platim racun za sve
onda on kaze - e danas te vodimo mi na pice
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila

kako vi?

Napisala si da ti je normalno da ti platis jednom, a oni drugi put, a onda pises da si ti placala dva puta hranu da bi te poslije tog oni zvali na pice. Sudeci po toj prici, meni djeluje da su njih dvoje ustvari skrti. Jer da se oni drze tog reda platili bi dva puta oni, pa ti jednom. Jer ako su par ne znaci da jedu za jedno, osim ako ti nisi imala neki razlog da bas ti castis ili znas da oni finansijski lose stoje i sl.

U redu mi je kakav god neko odnos prema novcu imao ako njima oboma to odgovara, ali kod ovih tvojih je izgleda skrtos u pitanju.

Napisala si da ti je normalno da ti platis jednom, a oni drugi put, a onda pises da si ti placala dva puta hranu da bi te poslije tog oni zvali na pice. Sudeci po toj prici, meni djeluje da su njih dvoje ustvari skrti. Jer da se oni drze tog reda platili bi dva puta oni, pa ti jednom. Jer ako su par ne znaci da jedu za jedno, osim ako ti nisi imala neki razlog da bas ti castis ili znas da oni finansijski lose stoje i sl.

U redu mi je kakav god neko odnos prema novcu imao ako njima oboma to odgovara, ali kod ovih tvojih je izgleda skrtos u pitanju.
E, evo zašto ja podržavam deljenje računa, tzv going Dutch. Jer u protivnom stalno moraš da vodiš mentalnu evidenciju ko je kad koliko kome šta platio... Svi su šatro opušteni sa plaćanjem i čašćavanjem, ali nedobog da kantar prevagne na jednu stranu, odmah krene prozivka.

ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila

kako vi?

imam obzira prema njenim stvarima, i ne uzimam bez pitanja njen laptop...za hranu i ostalo su odavno pale barijere, inače bi mi bilo čudno

što se tiče plaćanja računa, trudim se da uvek prvi izvučem pare na sunce kad treba da se plati, mada me nekad pretekne i ne želi da me pusti da platim :lol:

mislim da je bila već ova tema :think:

E, evo zašto ja podržavam deljenje računa, tzv going Dutch. Jer u protivnom stalno moraš da vodiš mentalnu evidenciju ko je kad koliko kome šta platio... Svi su šatro opušteni sa plaćanjem i čašćavanjem, ali nedobog da kantar prevagne na jednu stranu, odmah krene prozivka.

Pa, vidis da nije tako i zato obicno bude da jednom jedno plati, drugi put drugo. Ako se s nekim cesto vidjas nije ti tesko zapamtiti ko je posljednji plati, ako se kojim slucajem to i desi, nije strasno. Ako se s nekim rijetko vidjas onda je svejedno ko placa. Ali ako se s nekim cesto vidjas i taj neko uvijek ocekuje da ti platis, a znas da ima primanja, ali je skrt, e onda ne znam ko je toliko opusten i kome je svejedno. Ne samo zbog te jedne kafe ili rucka vec sto to mnogo govori i o tome kakva je ta osoba i u drugim sferama zivota.

Pa, vidis da nije tako i zato obicno bude da jednom jedno plati, drugi put drugo. Ako se s nekim cesto vidjas nije ti tesko zapamtiti ko je posljednji plati, ako se kojim slucajem to i desi, nije strasno. Ako se s nekim rijetko vidjas onda je svejedno ko placa. Ali ako se s nekim cesto vidjas i taj neko uvijek ocekuje da ti platis, a znas da ima primanja, ali je skrt, e onda ne znam ko je toliko opusten i kome je svejedno. Ne samo zbog te jedne kafe ili rucka vec sto to mnogo govori i o tome kakva je ta osoba i u drugim sferama zivota.
Kapiram ja teoriju, ali u praksi je komplikacija i minsko polje.

...Kada dvoje finansijski nezavisnih ljudi stupaju u vezu/brak, jasno je da oboje vec imaju regulisane finansije i ne vidim razlog da se taj momenat menja - postoje njegov, moj, kao i zajednicki racuni...Instiktivno posezem za vlastitim karticama kada kupujem licne potrepstine i poklone, dok za zajednicke i velike investicije koristimo zajednicka sredstva - stvar istih pogleda i logike...

...Kada dvoje finansijski nezavisnih ljudi stupaju u vezu/brak, jasno je da oboje vec imaju regulisane finansije i ne vidim razlog da se taj momenat menja - postoje njegov, moj, kao i zajednicki racuni...Instiktivno posezem za vlastitim karticama kada kupujem licne potrepstine i poklone, dok za zajednicke i velike investicije koristimo zajednicka sredstva - stvar istih pogleda i logike...

Baš tako ... Ebte, i ja ugadnubaburastem :zcepanje:

ok tema je novac u vezi ili braku, mada se sa ovim sto si napisao slazem, najvise volim da porucim onoliko za koliko imam da platim i da svako placa svoje, sem ako nije neka prilika kad neko zeli da casti iz nekog razloga itd...a i meni je to draze bas zbog vodjenja mentalnih beleski, kome sta kako dugujes, pice rucak sta god vec, prodje neko vreme pa se i zaboravi gde si bio i sta si radio :neutral: mada to mi je jos ok, najvise me nervira deljenje racuna u grupi na jednake delove jer po pravilu platim vise nego sto sam uzela :roll: vodim se logikom da kad jedemo u grupi da ce ljudi biti skromni da ne bi opteretili druge (bar ja tako radim), ali ne debili se osile, uzmu najskuplje jelo i posle ostali placaju za njega...zato volim pre rucka/slavlja u grupi da utvrdim nacin placanja...hebe mi se da svaki put placam vise od onoga sto sam uzela a da fri rajderi koje ni ne poznajem jedu vecito na tudj racun :confused: i bas sam primetila da odedjeni ljudi uvek ponavljaju taj sablon, nikako da im se omakne bar jedan put da uzmu nesto jeftino :confused:

Cist racun, duga ljubav : )
Ziva istina:D

ok tema je novac u vezi ili braku, mada se sa ovim sto si napisao slazem, najvise volim da porucim onoliko za koliko imam da platim i da svako placa svoje, sem ako nije neka prilika kad neko zeli da casti iz nekog razloga itd...a i meni je to draze bas zbog vodjenja mentalnih beleski, kome sta kako dugujes, pice rucak sta god vec, prodje neko vreme pa se i zaboravi gde si bio i sta si radio :neutral: mada to mi je jos ok, najvise me nervira deljenje racuna u grupi na jednake delove jer po pravilu platim vise nego sto sam uzela :roll: vodim se logikom da kad jedemo u grupi da ce ljudi biti skromni da ne bi opteretili druge (bar ja tako radim), ali ne debili se osile, uzmu najskuplje jelo i posle ostali placaju za njega...zato volim pre rucka/slavlja u grupi da utvrdim nacin placanja...hebe mi se da svaki put placam vise od onoga sto sam uzela a da fri rajderi koje ni ne poznajem jedu vecito na tudj racun :confused: i bas sam primetila da odedjeni ljudi uvek ponavljaju taj sablon, nikako da im se omakne bar jedan put da uzmu nesto jeftino :confused:

Mene iritiraju ljudi koji insistiraju da ih častiš (vodiš na klopu, piće, kolače) jer su čuli da ti se dogodilo nešto bitno/sjajno tipa zaposlio si se, unapredili te, ženiš se, kupio si auto i sl. I po nepisanom pravilu reč je o osobama koje ti nisu bliske već ste poznanici.
Naravno da ću radost podeliti sa meni bliskim i dragim ljudima i naravno da ću ih počastiti i proslavićemo ali ne razumem da se neko ko ne spada u taj krug samopozove ili nameće.

- - - - - - - - - -

Tačno.
Kada u brak ulaziš u izvesnim godinama kao neko ko zarađuje i ko ima sopstveni račun sigurno ga nećeš ukinuti i otvoriti zajednički samo zato što ste se venčali.
Imati odvojene žiro-račune ne znači da u finansijskoj strain braka ne učestvujete ravnopravno.

Pa normalno plaća onaj ko zove ne znam kako ih nije sramota konobara i ovih oko njih

Ja sam to upravo i rekao jednoj devojci, krenuli mi na pice, jos sam cuo neke palacinke dobre imaju i ja kao "ajmo", zaustavim je ispred ulaza i kazem "u startu da se razumemo ne postoji sansa da platis bilo sta kada ides sa mnom, necu otimanje za racun i ciganisanje", i tako lepo zavrsim kao gospodin sve.

I da, za one koji imaju stav "tako te iskoriscavaju", samo je poenta da biras sa kim sedis i to je to.

kako vi?
u dve i po veze to nije bitno i oseti se da nema kalkulacije i na kraju nije bilo svodjenja racuna ko je vise ulozio,ostalo se trebalo praviti blesav i sto manje ulagati jer se nisu latile dzepa nikad

То ти је савремени западни начин размишљања, то ће и код нас преовладати за пар година

Ne verujem da na zapadu muz i zena odvojeno palcaju racune u restoranu. U ovom slucaju jeste par ali oni zive vec 2 godine zajedno. Kako dele ostale troskove? Hrana recimo. Kupuju odvojeno? Svako jede ono sto sam kupi? :dontunderstand:

Poslednja izmena:

bas iz tog razloga ili pazim sa kim idem, ne da ne bi vise platila, nego da se ne bi osecala glupo u situaciji kada placamo
bila sam par puta u situaciji gde vec drustvo posle vikenda ode na klopu..bude nas desetak, petnaestak..meni se npr jede samo salata ili samo palacinke, a neko poruci najskuplje jelo na meniju..
i onda je na kraju bilo ukupan ceh podeljen na broj osoba...
ok, platim jednom, platim drugi put.,.nije problem ako je slucajno
a onda shvatim da nije slucajno, nego namerno..ne shvatim ja, nego shvai osam od tih deset osoba
kakvo je neprijatno iznenadjenje bilo kad je stigao racun, a nas osomoro u dogovoru izvadilo samo novac do u dinar za ono sto smo porucili :lol:
to je bio poslednji put da sam sela negde u takvoj grupi..od tada, posle takvih grupnih aktivnosti nas sestoro odemo negde za svoju dusu i onda vikend bude lep, bez onog bljak utiska

nisu stipse, deslio se da sam navela situaciju dva poslednja puta kada smo se videli
tada nisam ni ja bila sama, bio je moj prijatelj sa nama
i ok, neka su racuni i prihodi na dva odvojena racuna..neka postoji zajednicki trosak gde se ulazi 50-50
ali sve jedno, nije mi bas najjasnije to da svako vadi novac za sebe odmah tu za stolom
evo ti 150din za moju kafu

bas iz tog razloga ili pazim sa kim idem, ne da ne bi vise platila, nego da se ne bi osecala glupo u situaciji kada placamo
bila sam par puta u situaciji gde vec drustvo posle vikenda ode na klopu..bude nas desetak, petnaestak..meni se npr jede samo salata ili samo palacinke, a neko poruci najskuplje jelo na meniju..
i onda je na kraju bilo ukupan ceh podeljen na broj osoba...
ok, platim jednom, platim drugi put.,.nije problem ako je slucajno
a onda shvatim da nije slucajno, nego namerno..ne shvatim ja, nego shvai osam od tih deset osoba
kakvo je neprijatno iznenadjenje bilo kad je stigao racun, a nas osomoro u dogovoru izvadilo samo novac do u dinar za ono sto smo porucili :lol:
to je bio poslednji put da sam sela negde u takvoj grupi..od tada, posle takvih grupnih aktivnosti nas sestoro odemo negde za svoju dusu i onda vikend bude lep, bez onog bljak utiska
neki ljudi nemaju osecaj i jedva cekaju da se okoriste o nekoga pa makar im ta osoba bila i "prijatelj"
meni to jednostavno nevaspitano,a i takva prijateljstva mi ne trebaju. to samo znaci da nemas postovanja prema ljudima sa kojim si seo za sto (mogao si bar da se ponudis da platis razliku ako si uzeo nesto posebno skupo) ali i da te ne zanima da li je neko od prisutnih za tim stolom mozda u nezavidnoj finansijskoj situaciji i ne moze da prusti sebi placanje tvog rucka nego doslovno uzima onoliko za koliko ima..... super je sto ste ih otkacili...na srecu trenutno se druzim sa grupom ljudi koji imaju mentalitet slican mom, placaju koliko pojedu/popiju bez nekog tupljenja, kad ih i castis ili pozoves na nesto uvek gledaju da sledeci put oni to odrade itd...meni je to normalno i ok, ali na tezi nacin sam naucila da nije svima :confused: i kao sto si i sama rekla, ne ulazi se u dinar ko je sta koliko platio, vec sam gest kojim ti neko iskazuje postovanje u vidu toga sto ti jasno stavlja na znanje da ne visi sa tobom da bi ga finansirao za klopu i pice :lol:

Back