Tuzlanska kolona ispocetka

Да и сведок је дивљаштва бошњачких партијских паравојски и масакра који су починили у Тузли маја 1992. године.

Ma da , u vas sve neki svjedoci - na sudu izjave da su negdje nešto čuli ili načuli .. svjedoče da radio-Mileva radi ..
A nevin čovjek proveo 3 godine i 5 mjeseci u zatvoru usljed vaše igre pravde .. igrate se sa pravdom i pravom ..

Ma da , u vas sve neki svjedoci - na sudu izjave da su negdje nešto čuli ili načuli .. svjedoče da radio-Mileva radi ..
A nevin čovjek proveo 3 godine i 5 mjeseci usljed vaše igre pravde .. igrate se sa pravdom i pravom ..

Том дивљаку који је заробљеном војнику југословенске војске пуцао у уста је суђено у Сарајеву.

Том дивљаку који је заробљеном војнику југословенске војске пуцао у уста је суђено у Сарајеву.
Suđenje je u Tuzli , još traje ..

"Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podnijelo je Vijeću za ratne zločine Okružnog
suda u Beogradu zahtjev za provođenje istrage protiv Tuzlaka Izeta
Smajića, zbog sumnje da je, kao pripadnik oružane formacije bošnjačke
strane u sukobu sa JNA, 15. maja 1992. godine počinio krivično djelo
ratnog zločina protiv ranjenika i zarobljenika.

Dženana Karabegović, Sarajevo

U zahtjevu se navodi da je Smajić neposredno „poslije završetka
oružanog napada na kolonu vojnika JNA u kanalu pored puta, videći da
među poginulim vojnicima ima preživjelih, došao do tada ranjenog
Radovana Krstića, stavio mu pištolj u usta i opalio”. Radovan Krstić iz Bijeljine,
kako se navodi, preživio je pucanje u
usta, zbrinut je i operisan u tuzlanskoj bolnici, te premješten u
zatvor, iz kojeg je u julu 1992. godine razmijenjen.
Istraga protiv Smajića pokrenuta je na osnovu izjave koju je Krstić
dao kao svjedok u sudskom procesu koji se u Beogradu vodi protiv Ilije
Jurišića, osumnjičenog da je naredio napad na kolonu JNA.
„Prije godinu dana, ovaj predmet sa svim dokazima o počiniocu,
događaju i žrtvi, poslan je Tužilaštvu BiH, a kako ono do danas nije
postupilo po njemu, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u skladu sa
svojim nadležnostima, pokrenulo je istragu i predložilo sudu da se
prema osumnjičenom Izetu Smajiću odredi pritvor”, navodi se u
saopštenju beogradskog tužilaštva.
Izet Smajić, koji radi kao automehaničar u Rudniku uglja Mramor,
potvrdio je da je kao redovni pripadnik manevarske policijske jedinice
bio na Brčanskoj Malti, ali negira bilo kakvu umiješanost u zločin.
„Ja ne znam da li je neko pucao tom Krstiću u usta. Ako i jeste, ja
to nisam učinio. Pročitao sam njegove izjave i mogu potvrditi da sam
bio najmanje 200 metara udaljen od mjesta na kojem se to dogodilo”,
kaže Smajić.
On navodi da nije tačna informacija beogradskog tužilaštva da Tužilaštvo
BIH nije postupalo po prijavi.
„Već sam dao izjavu u Tužilaštvu BiH i uvijek ću se odazvati
pozivima domaćeg pravosuđa, jer sada i ja želim dokazati svoju
nevinost. Ne pada mi, međutim, na pamet da svoju nevinost dokazujem u
Beogradu, jer svi vidimo kako je završio Ilija Jurišić”, kaže Smajić.
Iz Tužilaštva BIH, također, potvrđuju da su saslušali Izeta Smajića,
ali ne žele komentarisati ništa što ima veze sa procesnom procedurom.
Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje, Sinan
Alić, kaže da je upoznat sa slučajem. Prema njegovim riječima, ni
Krstić u prvi mah nije znao ko je pucao, već da su mu kasnije rekli da
je u pitanju čovjek koji se zove Izet Smajić."
http://bezcenzure.goodbb.net/istorija-i-ratovi-f19/tuzlanska-kolona-t3669.htm

Miodrag Vukmirica: "(…) Ja sam ušao u taj ulaz, gdje me prihvatio jedan teritorijalac, oni su mi odmah pružili prvu pomoć, a moram istaći da su bili naročito pažljivi i korektni prema meni kad su saznali da sam redovan vojnik, a tada je došla jedna doktorka ginekolog, koja mi je pružila pomoć, a negdje oko 11 sati ja sam smješten u kola hitne pomoći i prevezen u bolnicu."

Ljubo Tešić: "Tada sam utrčao u jedan haustor u zgradi koja se nalazi u samoj raskrsnici, gdje me prihvatio jedan radnik rezervnog sastava MUP-a, i njemu sam predao bombu koju mi je dao vozač, a moja puška koju sam dužio ostala je u kamionu. Nakon toga su me sveli u sklonište, gdje su mi žene pružile prvu pomoć i dale mi vode. Ujutro sam prebačen u bolnicu."

Mladenko Lazić: "Poslije toga sam uz pomoć dvojice rezervista ušao u prodavnicu Šipad, gdje mi je pružena prva pomoć, a ubrzo su stigla dva civila, koji su mi previli koljeno gdje sam ranjen, kasnije me smjestili u jedno civilno vozilo i odvezli u bolnicu."

Radovan Krstić: "Sjećam se da su neke žene željele da mi pomognu ali mi nisu smjele da priđu, vjerovatno su se bojale. Kad je već skoro počeo padati mrak, meni su prišli neki ljudi koji su bili u civilu i uniformama, a jedan od njih, koji je bio u civilu, prišao mi je, prerovio me, i bez ikakvog razloga pucao mi iz pištolja u usta."

Blagoje Ljubojević: "Meni je ukazana ljekarska pomoć, a kasnije sam prebačen u bolnicu na Gradini."

Mirko Lukić: "Po onom mraku krenuo sam prema bolnici na Gradini uz korito rijeke Soline, gdje su me zaustavila trojica teritorijalaca, ukazali mi prvu pomoć, ukratko me ispitali o ovom događaju, a nakon toga prebacili u bolnicu na Gradini."

Vojislav Mihajlović: "…tada su došli civili koji su nam pružili prvu pomoć."

Radivoje Živković: "Meni su dvojica milicionera prišla i pomogla, smjestili me u kola hitne pomoći i odvezli me u bolnicu."

Nenad Dragić: "Odmah je došao drugi teritorijalac, koji mi je pomogao, sjećam se da su me smjestili u jugu, zatim u pežo, pa su me prebacili prvo u Dom zdravlja, a kasnije u bolnicu na Gradini."

Zoran Vukojević: "(…) Onda sam otrčao do prodavnice Šipad, gdje su nam neki civili pružili pomoć, a kasnije nas prebacili u bolnicu na Gradini."

Zoran Todorović: "Ušao sam u haustor najbliže zgrade, gdje sam zatekao civilna lica koja bježe u sklonište kao i dva teritorijalca, sa kojima sam zajedno otišao do skloništa. Odatle su me odvezli u bolnicu."

Milenko Sinanović: "Ja sam se sklonio u Dom 'Vojo Perić', gdje je vaspitač odmah pozvao hitnu pomoć, koja je nakon izvjesnog vremena stigla i odvezla nas na Gradinu."

Vidak Trifunović: "Otišao sam u jedan frizerski salon, gdje su me zarobili teritorijalci, te mi je odmah ukazana prva pomoć, a kasnije su me prebacili u bolnicu."

Miladin Ćosić: "(…) Ja sam nogama otvorio vrata i pobjegao u jedan ulaz gdje su bili teritorijalci, pa sam se sa njima zadržao jedno vrijeme, nakon čega su mi ukazali prvu pomoć. Poslije toga ja sam prebačen u bolnicu na Gradini."

Suđenje je u Tuzli , još traje ..

"Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podnijelo je Vijeću za ratne zločine Okružnog
suda u Beogradu zahtjev za provođenje istrage protiv Tuzlaka Izeta
Smajića, zbog sumnje da je, kao pripadnik oružane formacije bošnjačke
strane u sukobu sa JNA, 15. maja 1992. godine počinio krivično djelo
ratnog zločina protiv ranjenika i zarobljenika.

Dženana Karabegović, Sarajevo

U zahtjevu se navodi da je Smajić neposredno „poslije završetka
oružanog napada na kolonu vojnika JNA u kanalu pored puta, videći da
među poginulim vojnicima ima preživjelih, došao do tada ranjenog
Radovana Krstića, stavio mu pištolj u usta i opalio”. Radovan Krstić iz Bijeljine,
kako se navodi, preživio je pucanje u
usta, zbrinut je i operisan u tuzlanskoj bolnici, te premješten u
zatvor, iz kojeg je u julu 1992. godine razmijenjen.
Istraga protiv Smajića pokrenuta je na osnovu izjave koju je Krstić
dao kao svjedok u sudskom procesu koji se u Beogradu vodi protiv Ilije
Jurišića, osumnjičenog da je naredio napad na kolonu JNA.
„Prije godinu dana, ovaj predmet sa svim dokazima o počiniocu,
događaju i žrtvi, poslan je Tužilaštvu BiH, a kako ono do danas nije
postupilo po njemu, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u skladu sa
svojim nadležnostima, pokrenulo je istragu i predložilo sudu da se
prema osumnjičenom Izetu Smajiću odredi pritvor”, navodi se u
saopštenju beogradskog tužilaštva.
Izet Smajić, koji radi kao automehaničar u Rudniku uglja Mramor,
potvrdio je da je kao redovni pripadnik manevarske policijske jedinice
bio na Brčanskoj Malti, ali negira bilo kakvu umiješanost u zločin.
„Ja ne znam da li je neko pucao tom Krstiću u usta. Ako i jeste, ja
to nisam učinio. Pročitao sam njegove izjave i mogu potvrditi da sam
bio najmanje 200 metara udaljen od mjesta na kojem se to dogodilo”,
kaže Smajić.
On navodi da nije tačna informacija beogradskog tužilaštva da Tužilaštvo
BIH nije postupalo po prijavi.
„Već sam dao izjavu u Tužilaštvu BiH i uvijek ću se odazvati
pozivima domaćeg pravosuđa, jer sada i ja želim dokazati svoju
nevinost. Ne pada mi, međutim, na pamet da svoju nevinost dokazujem u
Beogradu, jer svi vidimo kako je završio Ilija Jurišić”, kaže Smajić.
Iz Tužilaštva BIH, također, potvrđuju da su saslušali Izeta Smajića,
ali ne žele komentarisati ništa što ima veze sa procesnom procedurom.
Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje, Sinan
Alić, kaže da je upoznat sa slučajem. Prema njegovim riječima, ni
Krstić u prvi mah nije znao ko je pucao, već da su mu kasnije rekli da
je u pitanju čovjek koji se zove Izet Smajić."
http://bezcenzure.goodbb.net/istorija-i-ratovi-f19/tuzlanska-kolona-t3669.htm

Miodrag Vukmirica: "(…) Ja sam ušao u taj ulaz, gdje me prihvatio jedan teritorijalac, oni su mi odmah pružili prvu pomoć, a moram istaći da su bili naročito pažljivi i korektni prema meni kad su saznali da sam redovan vojnik, a tada je došla jedna doktorka ginekolog, koja mi je pružila pomoć, a negdje oko 11 sati ja sam smješten u kola hitne pomoći i prevezen u bolnicu."

Ljubo Tešić: "Tada sam utrčao u jedan haustor u zgradi koja se nalazi u samoj raskrsnici, gdje me prihvatio jedan radnik rezervnog sastava MUP-a, i njemu sam predao bombu koju mi je dao vozač, a moja puška koju sam dužio ostala je u kamionu. Nakon toga su me sveli u sklonište, gdje su mi žene pružile prvu pomoć i dale mi vode. Ujutro sam prebačen u bolnicu."

Mladenko Lazić: "Poslije toga sam uz pomoć dvojice rezervista ušao u prodavnicu Šipad, gdje mi je pružena prva pomoć, a ubrzo su stigla dva civila, koji su mi previli koljeno gdje sam ranjen, kasnije me smjestili u jedno civilno vozilo i odvezli u bolnicu."

Radovan Krstić: "Sjećam se da su neke žene željele da mi pomognu ali mi nisu smjele da priđu, vjerovatno su se bojale. Kad je već skoro počeo padati mrak, meni su prišli neki ljudi koji su bili u civilu i uniformama, a jedan od njih, koji je bio u civilu, prišao mi je, prerovio me, i bez ikakvog razloga pucao mi iz pištolja u usta."

Blagoje Ljubojević: "Meni je ukazana ljekarska pomoć, a kasnije sam prebačen u bolnicu na Gradini."

Mirko Lukić: "Po onom mraku krenuo sam prema bolnici na Gradini uz korito rijeke Soline, gdje su me zaustavila trojica teritorijalaca, ukazali mi prvu pomoć, ukratko me ispitali o ovom događaju, a nakon toga prebacili u bolnicu na Gradini."

Vojislav Mihajlović: "…tada su došli civili koji su nam pružili prvu pomoć."

Radivoje Živković: "Meni su dvojica milicionera prišla i pomogla, smjestili me u kola hitne pomoći i odvezli me u bolnicu."

Nenad Dragić: "Odmah je došao drugi teritorijalac, koji mi je pomogao, sjećam se da su me smjestili u jugu, zatim u pežo, pa su me prebacili prvo u Dom zdravlja, a kasnije u bolnicu na Gradini."

Zoran Vukojević: "(…) Onda sam otrčao do prodavnice Šipad, gdje su nam neki civili pružili pomoć, a kasnije nas prebacili u bolnicu na Gradini."

Zoran Todorović: "Ušao sam u haustor najbliže zgrade, gdje sam zatekao civilna lica koja bježe u sklonište kao i dva teritorijalca, sa kojima sam zajedno otišao do skloništa. Odatle su me odvezli u bolnicu."

Milenko Sinanović: "Ja sam se sklonio u Dom 'Vojo Perić', gdje je vaspitač odmah pozvao hitnu pomoć, koja je nakon izvjesnog vremena stigla i odvezla nas na Gradinu."

Vidak Trifunović: "Otišao sam u jedan frizerski salon, gdje su me zarobili teritorijalci, te mi je odmah ukazana prva pomoć, a kasnije su me prebacili u bolnicu."

Miladin Ćosić: "(…) Ja sam nogama otvorio vrata i pobjegao u jedan ulaz gdje su bili teritorijalci, pa sam se sa njima zadržao jedno vrijeme, nakon čega su mi ukazali prvu pomoć. Poslije toga ja sam prebačen u bolnicu na Gradini."

Шта мислиш колику мржњу може да има неко ко је у стању рањеном регруту ЈНА од 19 година да пуца у уста јел су извршили психијатриски преглед окривљеног и ако је прошло од масакара у Тузли више од 18 година?

Шта мислиш колику мржњу може да има неко ко је у стању рањеном регруту ЈНА од 19 година да пуца у уста јел су извршили психијатриски преглед окривљеног и ако је прошло од масакара у Тузли више од 18 година?

Tamo gdje je drDabić neuropsihijatar - nije čudo ..

Tamo gdje je drDabić neuropsihijatar - nije čudo ..

А ниси ми веровала да постоји овакав случај ратног злочина који су починили сецесионисти ?
Да неко може овакав монструозни злочин да почини над рањеним заробљеником!
То не може да уради неко ко припада врсти Homo sapiens.

А ниси ми веровала да постоји овакав случај ратног злочина који су починили сецесионисти ?
Да неко може овакав монструозни злочин да почини над рањеним заробљеником!
То не може да уради неко ко припада врсти Homo sapiens.

A zamisli kakvi su zločini bili po logorima kad pokušaj ubistva u odnosu na njih dođe kao benigna stvar ..
Teška, teška patologija - razne vrste iživljavanja i mučenja, ritualnih ubistava ..

A zamisli kakvi su zločini bili po logorima kad pokušaj ubistva u odnosu na njih dođe kao benigna stvar ..
Teška, teška patologija - razne vrste iživljavanja i mučenja, ritualnih ubistava ..

Čako do Ujedinjenih nacija došli izveštaji o silovanju Srpknja po raznim konc. logorima u Sarajevu, nije ni čudo kada su kod paravojske BiH visoka komandna mesta zauzimali okoreli kriminalci sa dosijeima u SUP-u Novo Sarajevo.

Back