Tužba za zlostavljanje

gost 114527

Veoma poznat
Poruka
14.555
Ovako...preko bolesnog mačeta mi je jedan dečak prešao biciklom. Ima nekih desetak- petnaest godina... romske je nacionalnosti, a meni teže ide određivanje starosti ljudi koji nisu bele puti. Taj dečak je iz komšiluka i to je uradio namerno. Mače je dobro i nema nikakvih povreda, ali jednostavno ne mogu pustiti da to tako prođe. Imamo svedoka. E sad... može li mi neko objasniti šta bi se dogodilo kad bih ja podnela tužbu... da li bi neko snosio posledice ili da jednostavo uzmem već pripremljenu letvu i ubijem boga u njemu (znam kako ovo zvuči, ali od kako smo se doselili u ovaj komšiluk truju mi životinje, stalno tužikaju iako ih držimo u savršenom redu i nikome ne smetaju, iživljavaju se bez ikakvog razloga kao da su predmeti)?

Ovako...preko bolesnog mačeta mi je jedan dečak prešao biciklom. Ima nekih desetak- petnaest godina... romske je nacionalnosti, a meni teže ide određivanje starosti ljudi koji nisu bele puti. Taj dečak je iz komšiluka i to je uradio namerno. Mače je dobro i nema nikakvih povreda, ali jednostavno ne mogu pustiti da to tako prođe. Imamo svedoka. E sad... može li mi neko objasniti šta bi se dogodilo kad bih ja podnela tužbu... da li bi neko snosio posledice ili da jednostavo uzmem već pripremljenu letvu i ubijem boga u njemu (znam kako ovo zvuči, ali od kako smo se doselili u ovaj komšiluk truju mi životinje, stalno tužikaju iako ih držimo u savršenom redu i nikome ne smetaju, iživljavaju se bez ikakvog razloga kao da su predmeti)?

Ja bih ga tuzio, mada ces tesko dokazati nesto na sudu sa samo jednim svedokom. Ako imas para, volje i zivaca, pokusaj, u zadnje vreme zlocini prema zivotinjama imaju dobre sanse da budu osudjeni. Opet, nase sudstvo bi razvuklo taj proces na ko zna koje vreme. Nemoj da se salis da se fizicki razracunavas a njima (mada bi trebalo tom letvom njemu preko ledja), jer ce oni tebe tuziti, ili sto je jos gore, napacse te u grupi i prebiti te, poznati su po tome.

Ja bih ga tuzio, mada ces tesko dokazati nesto na sudu sa samo jednim svedokom. Ako imas para, volje i zivaca, pokusaj, u zadnje vreme zlocini prema zivotinjama imaju dobre sanse da budu osudjeni. Opet, nase sudstvo bi razvuklo taj proces na ko zna koje vreme. Nemoj da se salis da se fizicki razracunavas a njima (mada bi trebalo tom letvom njemu preko ledja), jer ce oni tebe tuziti, ili sto je jos gore, napacse te u grupi i prebiti te, poznati su po tome.

Što je najgore ovo poslednje znam.... para nemam... daleko od toga....
Mada njihova porodica je dosta zavisila od naše... ponekad smo im davali posao i hranu... sad više ni vode neće dobiti.

Znači moje je samo da podnesem tužbu? I ako dođe do suđenja...

Tvoje je da prijavis nadleznima, ali da racunas da se niko nece smarati oko zgazenog maceta. Ne smaraju se ni oko nekih vecih stvari. Ako sama dignes tuzbu sto rece neko kostace te boga oca i trajace u vecnost, ali ako dobijes onda ce oni biti u obavezi da isplate sve troskove.
Ovde kod mene bili neki Cigani sa nekim dzukcim i navrzli se na mene i mog psa (dok je bio ziv). I meni puko film, a meni kada pukne meni stvarno puca:mrgreen:...rekla sam im, mislim rekla :lol:, da cu im uleteti na slavu i da cu im sve polupati i porazbijati i jos svasta nesto, sto nije za javnost.....od tada su se sklanjali i oni, a bogami sklanjali su i pse. Ali kazem, meni kada pukne to je prilicno vidljivo, ne smem ni da zamislim na sta licim i koja furija postajem.
Podnesi pismenu prijavu, ako znas ime i prezime i adresu.

Prijava, pismena, sa sve fotokopijama, policiji i veterinarskoj inspekciji, ti i taj svedok ste dva svedoka. Mače nije vakcinisano i mikročipovano na tvoje ime? Onda faktički i nije tvoje. Sve su šanse da se neće smarati oko mačeta ali pokušala si. A onda možeš da podneseš tužbu i protiv onih koji nisu preduzeli ništa a zakon ih na to obavezuje i tako u nedogled, i nad popom ima pop, preti malo medijima ako treba.

Novi zakon o dobrobiti životinja je upravo namenjen za takve slučajeve koje si opisala i sada ga treba koristiti. Nikakva privatna tužba....već prijava policiji na osnovu gore pomenutog zakona...da naprave zapisnik. Šteta što animal police nije počela sa radom...to bi bio njihiv posao....možda će prijavu proslediti njima kasnije....
Pravno gledano mače nije tvoje....ali zakon to i ne interesuje....jer ti ne podnosiš privatnu tužbu sudu....već prijavu policiji...
Odeš u policiju kažeš da hoćeš da podneseš prijavu za zlostavljanje životinja...svedoci ako ih ima i gotovo....

U najgorem slučaju ostaće pisani trag...pa ako taj klinac dobije još jednu prijavu nekad....to će za njega biti otežavajuća okolnost kasnije...na sudu...

Pošto je maloletnik verovatno će da puknu roditelji po džepu...

Zakon možeš da pročitaš ovde

Poslednja izmena:

Ne znam sta da ti kazem
Moj komsija je bacio dasku na kstence i skakao po istoj, srecom je bila rupa ispod pa su preziveli
inace, kad su probali da izadju on ih je tukao motkom od 2 m
ja sam iskocila kroz prozor a on je motkom zavitlao na mene
zvala policiju, nisu dosli
isla u sud, u sup, u veterinarsku inspekciju, i svuda su mi rekli da to batalim i da ce da traje 5 godina. sad doduse nisu to bili moji stenci, vec od neke keruse lutalice, mozda je 2 procedura kad je neka zivotinja tvoja
idi vidi, pitaj, bar to ne kosta nista, pa javi

Novi zakon o dobrobiti životinja je upravo namenjen za takve slučajeve koje si opisala i sada ga treba koristiti. Nikakva privatna tužba....već prijava policiji na osnovu gore pomenutog zakona...da naprave zapisnik. Šteta što animal police nije počela sa radom...to bi bio njihiv posao....možda će prijavu proslediti njima kasnije....
Pravno gledano mače nije tvoje....ali zakon to i ne interesuje....jer ti ne podnosiš privatnu tužbu sudu....već prijavu policiji...
Odeš u policiju kažeš da hoćeš da podneseš prijavu za zlostavljanje životinja...svedoci ako ih ima i gotovo....

U najgorem slučaju ostaće pisani trag...pa ako taj klinac dobije još jednu prijavu nekad....to će za njega biti otežavajuća okolnost kasnije...na sudu...

Pošto je maloletnik verovatno će da puknu roditelji po džepu...

Zakon možeš da pročitaš ovde
otkad to funkcionise?
ima 2 g od mog slucaja, ne znam jel to neki novi zakon?

A kako samo da prijavim... mače je moje...sry ali ja ne stojim baš najbolje sa zakonom.

gledaj, ako odes i kazes MOJE JE, sigurno ce te istretirati na 2 nacin nego nekog ko brani lutalicu
sad, pitanje je, jel tvoje u smislu zivi kod tebe u kuci?
edit:mene su to 10000 * pitali
e da: nasilje nije resenje
nemoj se spustati na nivo primitivaca

Poslednja izmena:
Po cl. 269. Krivicnog zakona RS zlostavljanje je kaznjivo, nadzor je policija. Prijava se pise njima, navode se svedoci i oni dalje rade. Moguce je da odbace prijavu jer je mace dobro (hvala Bogu za mace) i mogu to da iskoriste da se ne zamlacuju (posto je za njih to zamlacivanje).

Problem je što su kod nas Romi jako složni i nasilni, a ja imam mnogo životinja... Kad malo bolje razmislim plašim se da ostalima ne naude.
Inače nevezano za temu... kad je u pitanju Animal police... ko tu u stvari radi? Veterinari uz pomoć MUPa ili?

Animal police će zapravo biti komunalna policija, koja će izmeđ ostalog reagovati i na prijave o zlostavljanju životinja, lajavim psima, ali i bacanju đubreta kroz prozor isl.

Nadam se da nece, jer ako komunalna policija bude dobila i to nece valjati, premnogo je to poslova da bi se obavljali kvalitetno. Za ocenjivanje dobrobiti potrebna je posebna obuka, ne znam da postoji u okviru obuke za komunalnu policiju.

Back