[TUTORIAL] - Kako u par koraka napraviti sajt

Dabapas ®

Zainteresovan član
Poruka
148
Imati svoj sajt u danasnje vreme stvarno nije tako tesko, bilo da se radi o licnoj prezentaciji ili ako imate malu firmu uz malo ulaganje lako mozete predstaviti sebe ili posao koji radite na internetu i time povecati sanse za zaradu. U par koraka objasnicu kako mozete lako i povoljno imati svoju prezentaciju na internetu. Pocecemo "from scratch" ili sto bi u prevodu znacilo od nule.

Ceo proces cu podeliti u tri celine i tri odvojene poruke radi bolje preglednosti i lakseg razumevanja celog postupka. A i meni ce tako biti lakse hehehe.

:) Pa da pocnemo

ZAKUP DOMENA, HOSTING, CPANEL

1. Prvi korak je registracija domena i zakup hosting usluga nekog od provajdera u zemlji ili inostranstvu. E sad cene hosting usluga su razne, kod nas malo skuplje dok su u inostranstvu dosta povoljne. Ono sto bi ja mogao da posavetujem iz svog dugogodisnjeg iskustva sa provajderima je da trazite provajdera koji ima dobru korisnicku podrsku, sto znaci da ukoliko vam se jave problemi tehnicke prirode na sajtu mozete da ih nazovete i da oni reaguju u sto kracem roku kako bi vas sajt bio funkcionalan. Ako bi izdvojio nekog provajdera koji ima stabilne servere i dobru korisnicku podrsku to bi bio definitivno bio sezampro hosting ili sadasnji orion telekom. Cene njihovih usluga jesu malo skuplje ali imaju odlicnu korisnicku podrsku i bicete sigurno zadovoljni.

Znaci osmislili ste naziv vaseg sajta i izabrali hosting provajdera, sledece sta treba uraditi je proveriti da li je domen slobodan i ako jeste registrovati ga na vase ime i zakupiti hosting na godinu dana. Kada ste to uradili potrebno je dan-dva da hosting odradi svoj deo posla i posalje vam mail sa pristupnim podatcima kako bi mogli da se ulogujete na vas Cpanel. Cpanel vam omogucava kreiranje mail naloga, mysql baza, vlastite stranice sa greskom, pracenje statusa servera itd. Takodje prilikom registracije i zakupa hostinga pitace vas na kojoj platformi zelite da radite moja preporuka je da to bude Linux platforma.

2. Drugi korak je pristupanje Cpanelu

tut_1.png

Kada ste primili mail od provajdera sa pristupnim podatcima kliknite na URL adresu i otvorite vas Cpanel. Unesite Username i Password i ulogujte se.

tut_2.png

Ono sto nas zanima za pocetak jeste kreiranje vaseg mail naloga i kreiranje mysql baze kako bi mogli da nastavimo ka realizaciji sajta.

- Kreiranje mail naloga:

Postupak je veoma jednostavan samo unesete zeljeni mail i sifru i kliknite na Create Account. Obicno je to info@vas sajt ili office@vas sajt, kako bi ljudi mogli da vam pisu i postavljaju pitanja u vezi vaseg posla.

tut_3.png

tut_4.png

- Kreiranje mysql baze:

Prvo izaberite naziv vase mysql baze, moze biti bilo sta ali ukoliko planirate u buducnosti da kreirate vise mysql baza onda izaberite nesto po cemu ce svaka biti prepoznatljiva radi lakseg kasnijeg snalazenja. Zatim izaberite korisnicko ime i password za korisnika mysql baze i kliknite Create User. Dodelite mu sve privilegije i vasa baza je kreirana.

tut_5.png

tut_6.png

tut_7.png

tut_8.png

Time smo zavrsili prvi deo posla, imamo domen, imamo server, imamo cpanel i nasu bazu koju cemo sad polako da pocnemo da popunjavamo sa nasim datotekama i napravimo nas sajt :)

PODESAVANJE FTP FILE MANAGERA, UPLOAD FAJLOVA NA SERVER

1. Korak instalacija i podesavanje ftp managera. Kako bi mogli da pristupimo nasoj bazi i postavimo fajlove na server potreban nam je softver pomocu kojeg cemo to i uraditi. Sve to moze da se radi i preko Cpanela ali mislim da je ovo jednostavniji nacin da vam objasnim pa cu tako i uraditi. Izmedju ostalog i ja sam davno tako ucio pa cemo da odradimo old school varijantu :D

Postoji dosta file managera pomocu kojih fajlovi mogu da se uploaduju na server ali rekli smo idemo old school pa cemo to da uradimo sa Total Commander-om ojeeeah! Kasnije moze da se radi opusteno sa GlobalSCAPE FTP file managerom ili potrazite na internetu koji vama odgovara.

Instalirate Total Commander, pokrenete ga i prvo moramo da napravimo konekciju za nas sajt, username i password.

Izaberite opciju Net i kliknite na FTP connect

tut_9.png

Kada vam se otvorio novi prozor sa FTP konekcijama izaberite New connection

tut_10.png

Sada unosimo nase podatke za konekciju na server tako sto cemo u prvo polje da upisemo naziv konekcije, nesto sto je povezano sa vasim sajtom na primer ja bi stavio sad Tutorial ali vi upisite sta god. Sledece je da upisemo nas URL sajta u formatu tutorial.com ili tutorial.rs bez www i http znaci samo naziv sajta. Ostaje nam jos da upisemo username i password ftp konekcije a oni se nalaze u mail poruci koju ste dobili od provajdera pa ih prekopirajte u Total Commander i kliknite Ok. Time je nasa konekcija zavrsena i mozemo da pristupimo serveru i uploadujemo datoteke.

tut_11.png

Kada smo kreirali nasu konekciju za sajt sve radi po principu bilo kog drugog file managera, znaci prebacujemo datoteke sa naseg racunara na server kao sto bi ih prebacivali i na kompjuteru sa jedne particije na drugu.

Ono sto nas sada zanima jedino je da prebacimo instalaciju platforme preko koje cemo da napravimo nas sajt i otvaramo folder public html.

tut_12.png

Kada smo otvorili folder public html verovatno ce se tu nalaziti neki fajlovi od provajdera ili nesto tome slicno i njih mozemo slobodno da obrisemo.

2 Korak upload fajlova na server. Prvo cemo da skinemo svezu instalaciju Wordpress-a i to ce biti nasa platforma za sajt. Kada smo skinuli WordPress, otpakujemo datoteku na nasem racunaru u jedan folder i sve fajlove prebacimo u publci html folder na serveru. Ono sto je bitno je da ne prebacite folder u kojem je sadrzaj WordPressa vec otvorite taj folder i prebacite sve datoteke pojedinacno na server u public html.

tut_13.png

Time smo zavrsili i ovaj korak i sad imamo nasu platformu za sajt na serveru i mozemo da krenemo sa instalacijom :)

INSTALACIJA PLATFORME ZA SAJT I POKRETANJE SAJTA

1. Korak je instalacija platforme na kojoj ce se nalaziti nas sajt. Otvorimo browser i kucamo URL adresu naseg sajta npr.

Kod:
http://www.tutorial.com/[B]wp-admin/install.php[/B]

Na kraju URL adrese sajta dodajemo wp-admin/install.php i otvorice nam se prazna stranica sa porukom Create a Configuration File

tut_14.png

Kada kliknemo na Create a Configuration File videcemo sledecu poruku da treba da unesemo bazu i ostale podatke koji su nam potrebni, kliknite Let's Go i dolazimo do dela gde treba da definisemo konekciju i pristupne podatke.

tut_15.png

Database Name: Upisite naziv vase mysql baze koje smo kreirali na pocetku u Cpanelu.

User Name: Upisite vase korisnicko ime koje se nalazi u poruci koju vam je poslao provajder. To je isti username kao i username za Cpanel ukoliko ga niste promenili.

Password: Takodje isti pasword kao i za Cpanel i nalazi se u poruci od provajdera.

Database Host: Pogledajte u Cpanelu da li je naglasena mysql adresa servera i ukoliko jeste upisite kao sto pise i u Cpanelu. Taj podatak se nalazi u folderu gde se nalaze i vase mysql baze. Izgleda otprilike ovako:

Remote MySQL Host

The mysql server's address is *****. When connecting to the mysql server you must specify this host.

Table Prefix: Mozete da ostavite kako jeste

Kliknite Submit

tut_16.png

Pojavila vam se poruka da je veza sa serverom uspostavljena i da instalacija moze da pocne. Kliknite Run the install.

Sledece sto treba da uradimo, a veoma smo blizu da pokrenemo nas sajt :per:, je da upisemo Site Title npr. Tutorial - Best Tuts on Web.. tako bi ja na primer sad upisao a vi naravno upisite za svoj sajt naziv i dodajte nesto kratko po zelji, definisemo Username i Password za pristupanje platformi i upisemo mail adresu koju smo kreirali na pocetku tutoriala secate se one u Cpanelu.

Na dnu cete videti jedno pitanje: Allow my site to appear in search engines like Google and Technorati., odstiklirajte taj box, kasnije to mozete da cekirate u samom admin panelu platforme.

Kliknite Install WordPress nakon toga Log in i otvara vam se WP login page :)

tut_18.png

Upisite username i password koji ste malopre kreirali i ulogujte se u vas admin panel.

tut_19.png

Time je instalacija nase platforme gotova i sada nam ostaje jedino jos da izaberemo odgovarajucu temu za nas sajt i napunimo ga sadrzajem.

Postoji more besplatnih tema za WordPress ja cu vam kasnije dati neke linkove gde mozete da skidate teme i dizajnirate vas sajt po zelji, ono sto je sad bitno je da vam kazem kako se to i radi.

Kliknete na Appearance - Themes - Install Themes

tut_20.png

Vec u samom admin panelu postoji nekoliko tema koje mozete da pregledate medjutim vrlo verovatno je da cete zeleti da postavite temu koju ste nasli na internetu i dopala vam se.

Kako cete to uraditi, pa veoma prosto. Skinucete temu koja vam se dopala na internetu i zelite da tako izgleda vas sajt. Kada ste snimili temu u vas racunar kliknete na upload, izaberete temu sa vaseg racunara i instalirate je.

tut_21.png

Za pocetak mozete da pretrazujete besplatne teme za wordpress tako sto cete u pretrazivacu upisati free wordpress themes ili download wp themes for free.

Eto toliko za sad, imate svoj sajt koji mozete da popunjavate sa sadrzajem, da menjate dizajn.. da se igrate i ucite :)

Nadam se da sam nekome pomogao a mozda nekoga i zainteresovao da krene vodama web dizajna mada ne znam koliko je to pametno :mrgreen: haha salim se lep je to posao, ovo je naravno samo vrh ledenog brega kasnije dolaze mnogo zanimljivije stvari.

Nista meni ostaje jos da vam bacim koje korisne linkove to cu jedan dan kad me ne bude mrzelo a napravicu i jedan tutorial za malo ozbiljnije koriscenje wordpress-a.

Pozz i uzivajte :ok:

Back