Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Турски попис на Космету из 1455: 13 хиљада српских кућа, само 46 албанских
Zapravo i ne znam mnogo. O tom skupu sam pročitao ili sam čuo nešto usput, rečenicu ili dve dok sam istraživao druge teme. Mislim da se spomenuo i na RTSovoj emisiji o Kučima. Neki mladić je napomenuo da se tamo sastao kučki vojvoda sa srpskim patrijarhom i ostalim srpskim velikašima. I to je sve. A ko su ti ostali srpski velikaši i odakle su sve dolazili ne znam. Ni Gugl mi nije mnogo pomogao. Možda nisam dovoljno detaljno istražio.
Не лупетај глупости леба ти, о свом познавању историје си све рекао Србија је створена на Косову.. Ако те је неки шипац малтретирао као малишу, или те закидао на сладиши, семенкама и кикирикију, то није разлог да испадаш глуп.
Zapravo i ne znam mnogo. O tom skupu sam pročitao ili sam čuo nešto usput, rečenicu ili dve dok sam istraživao druge teme. Mislim da se spomenuo i na RTSovoj emisiji o Kučima. Neki mladić je napomenuo da se tamo sastao kučki vojvoda sa srpskim patrijarhom i ostalim srpskim velikašima. I to je sve. A ko su ti ostali srpski velikaši i odakle su sve dolazili ne znam. Ni Gugl mi nije mnogo pomogao. Možda nisam dovoljno detaljno istražio.
Tiče se procesa u sklopu velike zavere za isterivanje muslimana sa Balkanskog poluostrva i obnavljanje hrišćanskog suvereniteta. Nešto detaljnije sam nedavno pisao na drugim temama o tome, o pozadini:
Morački sabor bio je svojevrsna kulminacija. Patrijarh Jovan I zvani Kantul sve vreme bio je uključen u pregovore i pripreme za ustanak (za njega je bio i ustanak 1594. godine). Zato je 1614. godine i bio doveden u Stambol i tamo ubijen.
Курта није врх научне заједнице – супротно, он седи негде на дну – постоје стотине рецензија озбиљних научника на Куртине књиге и већина њих је негативна.
Ovo stvarno nije tema o Kurti, ali da se osvrnuo samo ukratko. Već sam ti bio napisao da je to stanovište samo u filologiji. Tamo se doživljava kao pseudonaučnik, i to bogami sa puno prava jerbo je njegov zalazak u lingvistički teren izrazito amaterski i dobrim delom predstavlja zalazak u teren pseudonauke.
Međutim, što se tiče poznavanja pisanih izvora i arheološke građe..u istoriografiji uživa izvestan ugled. Jedan od najvećih istoričara današnjice, Valter Pol, vrlo ga rado i sa inspiracijom citira; u zadnje je vreme dosta Kurta i napredovao u naučnim krugovima.