Turski filmovi

• Začetnik teme Začetnik teme Mashe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Turska kinematografija nije nista ni bolja ni gora od nase. I oni imaju glumce koji su legende poput naseg recimo Bate Zivojinovica, ili mladih popularnih glumaca kao sto je kod nas recimo Sergej ili Nikola Djuricko. Letos sam u turskoj gledala neku njihovu komediju i bila mi je bas super, naravno skoro nista nisam razumela al komedija ko komedija dovoljno da se izmotavaju, recimo da me je podsetila na francuske komedije.
Postoji jedan film koji ja nisam gledala ali su mi neki ljudi preporucili da obavezno pogledam kazu da je jako jako tuzan, u nasem prevodu je nesto kao "Placi srno moje". Bas bih ga rado pogledala samo kada bih mu usla u trag.

Ti turski trash filmovi su odlični. Mislim, grozni su, ali je fenomenalno koliko toga su snimili šezdesetih/sedamdesetih godina prošlog veka... Sviđa mi se taj entuzijazam, snime film za 5 dana, recimo, a još nije važio (ili je važio, ali njih je bolelo uvo) kopirajt, pa samo ubace muziku ili scenu iz nekog čuvenog holivudskog filma... Sećam se onog Čoveka koji je spasio svet i Maskiranog šejtana, recimo... Čitala sam negde kako su, recimo, pravili maglu, kad im zatreba u filmu: svi legnu na pod i zapale po pet cigara :)

Jedini savremeni turski režiser čije filmove sam gledala je Nuri Bilge Džejlan (nisam videla Tri majmuna), odličan je. A Nemac koji je poreklom Turčin: Fatih Akin. Napravio nekoliko filmova u Turskoj, iako su mu oni nemački možda autentičniji...

Mislim, ko vas tera da gledate ono smeće od turskih serija, i onda se žalite što su Turci džiberi

Možda treba krenuti od ovog članka:
http://theculturetrip.com/europe/turkey/articles/the-new-wave-cinema-of-turkey/

Poslednja izmena:
Ti turski trash filmovi su odlični. Mislim, grozni su, ali je fenomenalno koliko toga su snimili šezdesetih/sedamdesetih godina prošlog veka... Sviđa mi se taj entuzijazam, snime film za 5 dana, recimo, a još nije važio (ili je važio, ali njih je bolelo uvo) kopirajt, pa samo ubace muziku ili scenu iz nekog čuvenog holivudskog filma... Sećam se onog Čoveka koji je spasio svet i Maskiranog šejtana, recimo... Čitala sam negde kako su, recimo, pravili maglu, kad im zatreba u filmu: svi legnu na pod i zapale po pet cigara :)

Jedini savremeni turski režiser čije filmove sam gledala je Nuri Bilge Džejlan (nisam videla Tri majmuna), odličan je. A Nemac koji je poreklom Turčin: Fatih Akin. Napravio nekoliko filmova u Turskoj, iako su mu oni nemački možda autentičniji...

Mislim, ko vas tera da gledate ono smeće od turskih serija, i onda se žalite što su Turci džiberi

Možda treba krenuti od ovog članka:
http://theculturetrip.com/europe/turkey/articles/the-new-wave-cinema-of-turkey/
turci imaju i dobre serije a i odlične filmove. gledao sam mnogo odličnih turskih filmova i daleko su bolji od američkog smeća

turci imaju i dobre serije a i odlične filmove. gledao sam mnogo odličnih turskih filmova i daleko su bolji od američkog smeća

Verujem! To je više bio komentar na prethodne postove koji su se sprdali sa turskom kinematografijom, i na moja dva neupešna pokušaja da gledam neke turske serije.
(Ovo što sam ja probala da gledam pa mi nije leglo su bile jedna istorijska sapunica, i jedna jako popularna sapunica, sad ne mogu da se stim kako se zovu. Ali sam jedno vreme na nekom sajtu gledala nekoliko savremenih romantičnih komedija itd. i to je bilo sasvim OK, i da, jedno 5 puta bolje od američkih...)

ps. Ako imaš neke preporuke, baci na ovu temu, lütfen!

Poslednja izmena:
Samo još da definišemo "smeće"... ili je "sve američko" = "smeće"? Ili je "tursko smeće" bolje od "američkog smeća"? Ili su turski (dobri) filmovi bolji od američkog "smeća" što nije baš neka stvar... :roll:

Što se mene tiče, smeće je smeće, nema veze čije je :)
Ali tursko može da bude malo zanimljivije, jer smo sa njima - bar ja tako osećam - una faccia una razza, a Amerikanci su mi daleki (američki senzibilitet, to jest)

Poslednja izmena:
Verujem! To je više bio komentar na prethodne postove koji su se sprdali sa turskom kinematografijom, i na moja dva neupešna pokušaja da gledam neke turske serije.
(Ovo što sam ja probala da gledam pa mi nije leglo su bile jedna istorijska sapunica, i jedna jako popularna sapunica, sad ne mogu da se stim kako se zovu. Ali sam jedno vreme na nekom sajtu gledala nekoliko savremenih romantičnih komedija itd. i to je bilo sasvim OK, i da, jedno 5 puta bolje od američkih...)

ps. Ako imaš neke preporuke, baci na ovu temu, lütfen!

Što se mene tiče, smeće je smeće, nema veze čije je :)
Ali tursko može da bude malo zanimljivije, jer smo sa njima - bar ja tako osećam - una faccia una razza, a Amerikanci su mi daleki (američki senzibilitet, to jest)

Mora da osećaš harali kod nas 500 godina :per:

- - - - - - - - - -

aha ušlo u krv posle 500 godina moralo je :mrgreen:

Gde me nađe, pa to mi je u top 5 svih vremena :) Ali Akin je prva generacija Nemac, pa ni ovo nije stvarno skroz turski film. Ali nema veze, što se više priča o njemu to bolje :heart:
Hvala uza ovaj Benim Dunyam, ni čula ni videla.

Benim dunyam je vrhunski odrađen film a Beren Saat je ladno zaslužila oskar za glumu.

evo još jednog vrlo neobičnog filma i samo liči na ljubavić a ozbiljan je film

Ovaj Bi Küçük Eylül Meselesi dobro izgleda, volim misterije, a ovaj drugi verovatno neću moći da gledam jer me takvi filmovi (kad žena nastrada od primitivne sredine, mušakaraca, patrijarhata, vere, itd. dovode do ludila)

Meni su ljudi preporučivali ovaj film i režisera, ali još nisam gledala jer me ne privlači tema.

Pandora's Box
http://www.imdb.com/title/tt1285130/?ref_=nm_knf_i2
cover_240.jpg

Poslednja izmena:
još jedan film koji bi kolega cvinker mogao da pogleda jer je usmeren baš protiv Turske...film koji je hrabro prikazao događaje iz septembra 1955. kada je u toku dva dana izvršen napad na imovinu i živote istanbulskih Grka. Odlična gluma ali prilično traljavo odrađeno rediteljski...sa takvom temom je mogao da se napravi mnogo bolji film.

Beren je prosto zablistala u ulozi grčke prostitutke.

Back