Ooooo.... ne, @nachmish.... nisi sve shvatio!
No, dobro.... nisam ni sve napisao. Skratio sam, jer za ovaj deo priche, to i nije bilo vazno.
Mi smo svoje aranzmane platili mnoooogo skuplje! U trocifrenim iznosima... i uplatili smo vilu A kategorije, sa bazenom, a ne neku trecerazrednu.
Tako da smo imali i moralno i materijalno pravo, da od Vive travel zahtevamo to shta smo kupili.... kao i kvalitetniji prevoz!
Josh neshto?!
Ne slazem se sa stavom "koliko para, toliko muzike"!!!! To je samo opravdavanje, ruznih navika nashih agencija i josh goreg zakona o turizmu, koji ne sankcionishe lopovluk!!!!
Ne mogu se putnici kategorisati, kao vile i hoteli.
Agencije MORAJU (ako ne isto, ono bar priblizno isto), da isposhtuju i mene i onoga koji je platio 3-4 puta jeftiniji aranzman! Zato shto je svako od nas platio, onoliko koliko je ta agencija trazila, za dati termin/aranzman. Kazem, ISPOSHTUJU, a ne da daju isto. Za manje pare, naravno da je siromashija ponuda.... ali to ne podrazumeva polu-ispravne autobuse.
Prevoz MORA biti pre svega bezbedan, ali i dovoljno udoban! Ne ide se na put od preko 1000km, bez ispravnog klima uredjaja.... ali bez TV-a, WC-a i sl. opreme, moze.

Mada i ova "gospoda" koja voze buseve sa WC-om, ne dozvoljavaju njihovu upotrebu, jer im se ne prljaju ruke, tj ne zele da prazne kible.... pa onda putnici moraju, da se stiskaju od pauze, do pauze.... shta takodje nije uredu i shta bih ih trebalo naterati (kontrolama), da omoguce putnicima korishcenje, ako ih vec imaju?!
Elem....
da se vratim na "jeftine aranzmane".... ako je agencijama mizerna takva zarada, neka ne prodaje te "jeftine" aranzmane.... u suprotnom, ako je vec prodala, to joj ne daje za pravo da neke putnike tretitra nizerazrednim!!!!
Uostalom.....
.... agencije ne zaradjuju, ni priblizno na smeshtaju, koliko na prevozu.
Uzmimo za primer jedan prosechan dabl-deker, koji prima 80-tak putnika?!
80 x 50E = 4000E
Znachi 4000E bruto, i to od samo jedne ture, samo jednog autobusa,
.... dok stvarni troshkovi, nisu ni upola od toga (sa svim dnevnicama vozacha, vodje puta, putarina, goriva, odrzavanja).... mozete misliti koliko ostane?!
Malo li je, da za samo jednu voznju, agencija inkasira preko 2000E i to van sezone i za samo jedan polazak?! Dok u sezoni, imaju po vishe polazaka dnevno, ka raznim destinacijama!
Inache, prevoznici voze za oko 1,20E/km. Znachi, zarada je puno visha od 2000E, koje sam naveo u primeru. I to je rachunica, kada agencija iznajmljuje autobus.... toliko placa. Kada ima svoje buseve, zarada je josh veca!
I sam smeshtaj neka je kako kazesh 1E, dnevno.... na 80 osoba, za 10 nocenja, to je 800E. Vishe nego dovoljno, da pokrije troshkove chishcenja/odrzavanja.
Poshto agencije ne zakupljuju vile po smenama, vec za celu sezonu..... vec su ih zakupile, pa ako je vec tako, zashto da zvrje prazne?!
Daklem... ono "jeftino" im je fora, da uposle i zarade na autobusima....
..... jer ako bi trazili vishe, smeshtajne jedinice bi ostale prazne, a vec zakupljene za celu godinu/sezonu....
.... ali shto je josh gore po agencije, autobusi bi ostali neangazovani, a samim tim nema zarade!!!!