Književnost Турцизми у хрватском језичком стандарду

dav3.png

dav4.png

Mimo hrvatske samohvale, suština je ostala da je standardni hrvatski jezik srpski jezik prožet balkanizmima i turcizmima i da je kao takav preuzet kao govorni jezik današnje hrvatske države uprkos njenoj dotadašnjoj jezičkoj tradiciji
Ето, може овако – кратко и смислено, а може и на Хробијев начин – качењем хрпе којечега и наклапањем о којечему, ал’ обавезно с мителеуропске висине.

IQ je nekima malo veći poblem.

1. raskružje je kružni tok ili "rotor". Raskrižje je isto što i raskršće. Nemaš pojma s tim pučkim etimologijama.

2. nitko nije rekao da su Hrvati srednjoeuropski narod, nego prijesjek, civilizacijski, srednjoeuropskoga, mediteranskoga i balkansko-orijentalnoga kruga. Tvoji kompleksi su jednostavno smiješni.

3. Pranjković je naveo neke orijentalizme u kritici Brodnjakova razlikovnika između hrvatskoga i srpskoga. To je ionako samo dio orijentalizama.No oni u hrvatskom ne predstavljaju više od nekoliko stotina riječi, stilski obilježenih, i nisu ni u kom hrvatskom rječniku, od 16. do 20. st. Za razliku od srpskoga u kom ih je, u Karadžićevu slučaju, bilo i do 10%.

Kilava logika i ne može dati ništa do kilave argumentacije.
У теми о смањивању броја становника у Хрватској, уз најаву: „Текст је врло добар”, окачиш Прањковићев текст у коме он више пута помиње њихов „врло велики”, а кад отворим тему о томе онда се свађаш са истим тим Прањковићем и качиш силне његове текстове који благе везе с темом немају. А да, па сам си рекао – килава логика па килава и аргументација.

Него, кад ме већ чачкаш у раскршћа и раскрижја, што се „ови твоји” увијек брецају кад их, дослиједно поштујући замјену српског крста хрватским крижем, умјесто кршћанима назовем – крижанцима?

Ето, може овако – кратко и смислено, а може и на Хробијев начин – качењем хрпе којечега и наклапањем о којечему, ал’ обавезно с мителеуропске висине.

Ti si nešto opsjednut srednjom Europom, a to je nezdravo....

У теми о смањивању броја становника у Хрватској, уз најаву: „Текст је врло добар”, окачиш Прањковићев текст у коме он више пута помиње њихов „врло велики”, а кад отворим тему о томе онда се свађаш са истим тим Прањковићем и качиш силне његове текстове који благе везе с темом немају. А да, па сам си рекао – килава логика па килава и аргументација.

Него, кад ме већ чачкаш у раскршћа и раскрижја, што се „ови твоји” увијек брецају кад их, дослиједно поштујући замјену српског крста хрватским крижем, умјесто кршћанима назовем – крижанцима?

To je razina koju je Pranjković davno obrisao Ivićem, kad je Ivićem- obrisao pod.

pp1.png

pp2.png

Back