Tumorski marker za prostatu (PSA) – normalne vrednosti

Лилит

Zainteresovan član
Poruka
233
Prostatični specifični antigen (PSA) zapravo je enzim (34-kDa serin proteaza) koji se luči iz prostatičnog tkiva (epitelijuma). On se određuje u krvnom serumu i nalazi se kod svih muškaraca koji imaju funkcionalnu prostatu. Ovaj enzim je otkriven pre dvadesetak godina i od tada je napravio revoluciju u ranom otkrivanju i lečenju raka prostate.

PSA je specifičan za prostatu i njegovo povišenje ne znači da osoba boluje od raka prostate. Dokazano je da bilo kakva iritacija prostate može da dovede do povišenja PSA. PSA je povišen posle digitanog rektalnog pregleda (pregleda prostate prstom kroz zadnje crevo), prostatične masaže i uzimanja uzorka prostate iglom (biopsija). Povišen je i posle uroloških endoskopskih pregleda i manipulacija (cistoskopija).

https://www.krstarica.com/zdravlje/...sa-normalne-vrednosti-psaker-za-prostatu-psa/

Upala prostate (prostatitis), kao i doboroćudno uvećanje prostate (adenoma prostate) takođe mogu dovesti do povišenja PSA. Opšte su prihvaćene normalne vrednosti ukupnog PSA u odnosu na godine muškarca.

Pa postavljač teme nije čovek, već žena ?
Što sad malo deluje intrigantno, ali tema se još nije razvila, pa tako za sada ne znamo šta konkretno zanima Lilit ?
...............................................................................................................................................
"Izvini, ali ja znam nekolicinu muskaraca koji su i umrli od karcinoma prostate , a nisu bili gejevi.
Kakve veze ima karcinom sa homoseksualcima?"

Lilit je napisala da digitorektalni pregled (pregled prostate prstima kroz anus) izaziva povećanje nivoa PSA.
A znamo da PSA preko četvorke signalizira na tumor prostate (što opet nije pravi pokazatelj, jer i BHP zna da podigne PSA).

Znači da "masaža" prostate može izazvati tumor . ? ? U šta lično ne verujem.

Tako da su šaljivdžije povezali ovu "masažu" sa onom kod homoseksualaca, pa bi tako homoseksualci bili u znatno većem riziku od raka prostate od hetero.

Za ove druge, ne znam ali znam da ja nisam fasovao tumor i ako su mi barem desetak puta urolozi šamarali prostatu prstima.

A to kako oni kažu "opipavanje" prostate nije ni malo nežno, verujte mi. Probije vas znoj čak nekoliko puta dok vam onako dobro izmese prostatu, pritiskajući je tražeći zadebljanja, čvorove, ili šta već. Ili vam jednostavno pritiskaju žlezdu kako bi iz nje istisnuli sekret radi mikrobiološke analize.

Pa postavljač teme nije čovek, već žena ?
Što sad malo deluje intrigantno, ali tema se još nije razvila, pa tako za sada ne znamo šta konkretno zanima Lilit ?
...............................................................................................................................................
"Izvini, ali ja znam nekolicinu muskaraca koji su i umrli od karcinoma prostate , a nisu bili gejevi.
Kakve veze ima karcinom sa homoseksualcima?"

Lilit je napisala da digitorektalni pregled (pregled prostate prstima kroz anus) izaziva povećanje nivoa PSA.
A znamo da PSA preko četvorke signalizira na tumor prostate (što opet nije pravi pokazatelj, jer i BHP zna da podigne PSA).

Znači da "masaža" prostate može izazvati tumor . ? ? U šta lično ne verujem.

Tako da su šaljivdžije povezali ovu "masažu" sa onom kod homoseksualaca, pa bi tako homoseksualci bili u znatno većem riziku od raka prostate od hetero.

Za ove druge, ne znam ali znam da ja nisam fasovao tumor i ako su mi barem desetak puta urolozi šamarali prostatu prstima.

A to kako oni kažu "opipavanje" prostate nije ni malo nežno, verujte mi. Probije vas znoj čak nekoliko puta dok vam onako dobro izmese prostatu, pritiskajući je tražeći zadebljanja, čvorove, ili šta već. Ili vam jednostavno pritiskaju žlezdu kako bi iz nje istisnuli sekret radi mikrobiološke analize.
Jeste zena, ali je lik koji je muskarac poceo da prica o homoseksualcima, a sada kaze da ga je nekakva sestra ( medicinska ) pitala da li je i on taj.
Koliko znam sestre ( medicinske) ne bi trebalo da postavljaju takva pitanja jer im to i ne stoji u opisu radnog
mesta. Obicno ta pipkanja radi urolog ( kod zena ginekolog).

Nedavno sam citala nesto o tom opipavanju da nije dobro da se radi. Zar nije bolje sa tim markerima i ultrazvuk?

Kad ja radim kontrolu kod ginekologa, radim uz, markere i opipa me i vizuelno pogleda, ali kkd nas zena to pipanje ne ise tako daleko kad vec prirodno imamo prolaz na tom mestu.

Ja pišem o vremenu od pre dvadeset i kusur godina, danas se takav pregled verovatno izbegava ?

Back