Tularemija (Molim za pomoc)

Aca Stanković

Početnik
Poruka
19
Pozdrav svima, nov sam na forumu morao sam da se registrujem jer sam poceo uzasno da se plasim za svoje zdravlje.
Oko 15-og novembra sam imao mononukleozu, koja je bila pracena gnojnom anginom i temperaturom i slicnim stvarima koje karakterisu tu bolest. Medjutim izlecio sam sam to ( valjda uspesno) i 2-3 dana nakon zavrsetka terapije je bilo sve ok. Limfna zlezda se povukla i sve je bilo super. E onda jednog jutra kada sam se probudio video sam na levoj strani vrata uvecan limfni cvor, ja rekoh moguce je da je reakcija neka, mislim da cese povuci, medjutim iz dana u dan limfni cvor postaje sve veci i veci i ja dolucim da se javim lekaru na infektivnoj klinici kod kog sam se lecio zbog Mononukleoze.
Lekar mi kaze da odem tad i tad, ja odem on posumnja da imam Tularemiju i prepise mi lek ciprocinal, ja taj lek pijem par dana ali bez ikakvog efekta. Sve super se ja osecam nemam nikakve bolove i slicno, ali imam tu zlezdu. Ispijem ja lek i odradim Mat Analizu krvi (valjda se tako zove) i ustanove da imam Tularemiju 1:80.
Doktor meni prepise Gentamicin od 240 da primam u ambulanti u svom selu. Ja tamo primam te injekcije i dan danas na 12 sati. rekao mi je 10 dana da primam danas se zavrsava osmi dan terapije, meni i dalje stoji zlezda tu (mozda nesto manja, ali ne mnogo)osecam se dobro i nemam nikakvih tegba. Primam gentamicin na 12h razdvojili su mi jer su rekli da je mnogo jaka injekcija za jednu dozu.
Mozete li mi reci neki prirodni lek za ovo tipa neko bilje, voce i slicno?
I jel je normalno voo sto se zlezda nakon 8 dana gentamicina nije povukla? Potrebbni su mi iskreni odgovori bez obzira na sta sumnjate recite mi, bolje da znam na cemu sam, bice mi lakse, Unapred zahvalan.

Pozdrav svima, nov sam na forumu morao sam da se registrujem jer sam poceo uzasno da se plasim za svoje zdravlje.
Oko 15-og novembra sam imao mononukleozu, koja je bila pracena gnojnom anginom i temperaturom i slicnim stvarima koje karakterisu tu bolest. Medjutim izlecio sam sam to ( valjda uspesno) i 2-3 dana nakon zavrsetka terapije je bilo sve ok. Limfna zlezda se povukla i sve je bilo super. E onda jednog jutra kada sam se probudio video sam na levoj strani vrata uvecan limfni cvor, ja rekoh moguce je da je reakcija neka, mislim da cese povuci, medjutim iz dana u dan limfni cvor postaje sve veci i veci i ja dolucim da se javim lekaru na infektivnoj klinici kod kog sam se lecio zbog Mononukleoze.
Lekar mi kaze da odem tad i tad, ja odem on posumnja da imam Tularemiju i prepise mi lek ciprocinal, ja taj lek pijem par dana ali bez ikakvog efekta. Sve super se ja osecam nemam nikakve bolove i slicno, ali imam tu zlezdu. Ispijem ja lek i odradim Mat Analizu krvi (valjda se tako zove) i ustanove da imam Tularemiju 1:80.
Doktor meni prepise Gentamicin od 240 da primam u ambulanti u svom selu. Ja tamo primam te injekcije i dan danas na 12 sati. rekao mi je 10 dana da primam danas se zavrsava osmi dan terapije, meni i dalje stoji zlezda tu (mozda nesto manja, ali ne mnogo)osecam se dobro i nemam nikakvih tegba. Primam gentamicin na 12h razdvojili su mi jer su rekli da je mnogo jaka injekcija za jednu dozu.
Mozete li mi reci neki prirodni lek za ovo tipa neko bilje, voce i slicno?
I jel je normalno voo sto se zlezda nakon 8 dana gentamicina nije povukla? Potrebbni su mi iskreni odgovori bez obzira na sta sumnjate recite mi, bolje da znam na cemu sam, bice mi lakse, Unapred zahvalan.

To je jako ozbiljna bolest, ja prosto ne mogu da verujem da je to stvarno tvoja dijagnoza, jer toga skoro pa da vise i nema.
Inace su ovi antibiotici jedina terapija koja se prepisuje kod te dijagnoze.

Prirodni lekovi za tako nesto ne postoje, drzi se ti ovih antibiotika, ta zlezda ce se nekada povuci.
Nadam se da ce se javiti lekari koji ce ti malo podrobnije objasniti mada sa tom dijagnozom retko ko ima iskustva
jer je jako retka bolest. Da li si lovac, imas kontakta sa zivotinjama?

To je jako ozbiljna bolest, ja prosto ne mogu da verujem da je to stvarno tvoja dijagnoza, jer toga skoro pa da vise i nema.
Inace su ovi antibiotici jedina terapija koja se prepisuje kod te dijagnoze.

Prirodni lekovi za tako nesto ne postoje, drzi se ti ovih antibiotika, ta zlezda ce se nekada povuci.
Nadam se da ce se javiti lekari koji ce ti malo podrobnije objasniti mada sa tom dijagnozom retko ko ima iskustva
jer je jako retka bolest. Da li si lovac, imas kontakta sa zivotinjama?

Kako mislis jako opasno? Sta je najgore sto moze da mi se desi?
Par sela pored mene ima 30 slucaja u jednom selu, a u mojoj okolini ima 20ak ukupno.
Nisam lovac, ali sam par puta vodio svog haskija veterinaru, bio je bolestan nesto...

Kako mislis jako opasno? Sta je najgore sto moze da mi se desi?
Par sela pored mene ima 30 slucaja u jednom selu, a u mojoj okolini ima 20ak ukupno.
Nisam lovac, ali sam par puta vodio svog haskija veterinaru, bio je bolestan nesto...
I svi imaju tularemiju? To jednostavno nije moguce, bila je pre nekoliko godina neka mala epidemija tularemije
na Jugu Srbije, ali je bilo reci o 16 obolelih. Ma tebi bre nece nista da se desi, dobio si na vreme prave antibiotike,
idi cesce na kontrolu ( valjda su ti to i rekli), a pravo da ti kazem ja ne verujem da ti je ta dijagnoza za tularemiju tacna.

utorak 4.05.2010 | 20:06
Tularemija na jugu Srbije
Izvor: Tanjug

Vranje -- Šesnaest osoba obolelo od tularemije, opasne zarazne bolesti, na jugu Srbije.

Od ove opasne bolesti koja može da dovede do smrtnih posledica, u Pčjinjskom okrugu je obolelo 16 osoba, uglavnom predškolske dece, osnovaca i srednjoškolaca, saopštila je direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Eržika Antić.

"Broj zaraženih od ove opake bolesti u Pčinjskom okrugu se povećava, bez obžira što su ekipe iz Službe epidemiologije stalno na terenu. Da bi se turalemija trajno suzbila, potrebno je da uz pomoć i podršku lokalnih zajednica, izvršimo sistematsku deratizaciju na ovom području", rekla je Antićeva.

Njen pomoćnik, dr Srđan Stanković, kazao je da je u martu na jugu Srbije registrovano devet obolelih od tularemije, a da ih je danas čak 16, zbog čega se već može govoriti o epidemiji.

"Do danas je registrovano po šest obolelih u opštinama Bujanovac i Preševo i četvoru u Vranju. Međutim, još sa sigurnošću nismo utvrdili izvore zaraže i puteve prenošenja", rekao je Stanković. Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Vranju dr Goran Ristić kazao je da je u ovom slučaju najverovatnije došlo do indirektnih kontakata sa izlučevinama miševa, pacova, zečeva, čak i domaćih zivotinja.

"Ljudi obole od tularemije uzimanjem zaražene vode ili hrane, zatim direktnim kontaktom sa životinjama, inhalaciom ili pak ubodom insekta", objasnio je Ristić.

Tularemija je akutno zarazno oboljenje koje se javlja u više kliničkih oblika - u krvi, plućima, stomaku, a prati je povišena temperatura, povraćanje i poremećaj svesti.

Ova bolest je na jugu Srbije poslednji put registrovana pre 20 godina, kažu u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

Povezane informacije

Back