tuga seta

martakis

Početnik
Poruka
1
pre deset godina sam napustio dom u potrazi za boljim zivotom roditelji su me sa dve nedelje ostavili i baka me je odhranila i s njom sam ziveo do moje 25 a njene 76 godine do tada se nikad nismo razdvajali ona mi je bila sve u zivotu i ja njoj,ja nisam neka preterano osecajna i emotivna osoba al nikad nije prosao dan da ne bi mislio o njoj sa tugom i ceznjom,ja sam otisao na drugi kontinent i nisam mogao cesto da je posecujem kad god bi s njom pricao telfonom oplakala mi je i govorila samo da ne umre dok me jjos jedanput ne vidi ti su raygovori za mene postali prava muka posle njih nisam mogao danima da dodjem i zato sam je sve redje i redje zvao, ja sam se pre 5 godina tesko razboleo dobio rak limfnih zlezda njij nisam hteo da kazem nista jer je vec usla u osmu deceniju i to bi je dokrajcilo da je saznala molila me je da dodjem samo da me vidi al ja nisam bio u stanju zbog moje bolesti i teskog zivota u belom svetu nit sam imao snage da me ona gleda tako bolesnog nit sam imao finansijskih mogucnosti iznenda sam dobio poziv pre dve godine u kom mi javljaju da je na samrti i da samo povremeno mene doziva izgubljena i prica sa mnom kao da sam tu i da kad god dodje sebi samo gleda u vrata i ceka mene u meni je tad nesto kao da je umrlo jer sam bio besmopomocan,bka je sutradan umrla ja sam se izlecio godinu posle al je u meni nesto umrlo sa njom ne znam kako dalje kroz zivot ostali smo zeljni jedni drugoga nismo se pozdravili oprostili svako vece je sanjam skoro dve godine isti san te sanjam da je mrtva ja ko duh setam po nasoj praznoj kuci
i ljubim njenu maramu koju jos mirise na nju ovo mnogo uticer mna moj zivot mnogo sam tuzan cesto se osamljujem nocima samo motam film i razmisljam da sam samo bio tu kad je umirala imam osecaj da bi i njoj i meni bilo lakse,mne znam sta da radim da potrazim savet psihijatra il nekom ispricam svoju muku jer niko ne zna ne volim da opterecujem ljude sa svojim problemima a ne volim ni da se poveravam i otvaram i iznosim nesto tako intimno i bolno za mene

svako od nas se nosi sa gubitkom na svoj nacin.Tebi je cini se najteze palo to ato se nisi od nje oprostio.Vreme se ne da vracati u nazad,ti si bio vrlo vezan za nju kao jedinog staratelja i podrsku u zivotu.Mislim da zaista treba da potrazis strucnu pomoc to je nesto najnormalnije,nema stida

Emotivno vezivanje je cesto protivprirodno, iako se u medijima i ljudima prikazuje kao prirodno.

Funkcija roditelja bez emocija a sa osecanjima je da koliko toliko otvore put svojoj deci.Ne da budu emotivni uzori, niti da jedni drugima budu emotivni oslonci i podrska.
Ono sto se cesto desava je da se osobe izgube u emocijama i zaborave prirodni tok stvari.
Tada se obicno desavaju izrodi...tj deca roditelja ne izadju na pravi put, a od osecanja ne ostane nista, tj odrode se.

Stariji ljudi su u strahu od smrti cak i kad su emotivni i nesebicni prema drugima...tesko razdvajaju posvecenost od emotivne vezanosti za osobu, tzv posesivnost u nekom smislu.

Duznost svakog coveka je da odzivi svoj put.
Moze da bude zahvalan ili nezahvalan, osecajan ili ne, emotivan ili ne, ali ne sem da bude emotivac koji luta svojim propustenim ili izgubljenim sansama u glavi...
Samo tako ostavlja najbolju i najzivlju uspomenu na sve one koji su mu pomogli i dobrotom osvetlili zivot.

Izmedju coveka koji zali za proslim i coveka koji je na samrti i pomogne zivucem, jasno je ciji je put svetliji i svetiji...
Secanja su tu da nas hrane snagom a dela da inspirisu druge i vode kroz zivot...

Ako bih iznosio sve moguce proverene ili neproverene teorije gde idu dushe i kada od umrlih, ovo bi postala tema mistike....
Ucini joj posvetu, bilo da je na nekoj tvojoj knjizi, spomeniku na groblju, ili nekom svom primerku....Moze cak i sajt...Npr radis nesto za dz ili za minimalnu cenu vise kao pomoc uz posvetu babi.

pre deset godina sam napustio dom u potrazi za boljim zivotom roditelji su me sa dve nedelje ostavili i baka me je odhranila i s njom sam ziveo do moje 25 a njene 76 godine do tada se nikad nismo razdvajali ona mi je bila sve u zivotu i ja njoj,ja nisam neka preterano osecajna i emotivna osoba al nikad nije prosao dan da ne bi mislio o njoj sa tugom i ceznjom,ja sam otisao na drugi kontinent i nisam mogao cesto da je posecujem kad god bi s njom pricao telfonom oplakala mi je i govorila samo da ne umre dok me jjos jedanput ne vidi ti su raygovori za mene postali prava muka posle njih nisam mogao danima da dodjem i zato sam je sve redje i redje zvao, ja sam se pre 5 godina tesko razboleo dobio rak limfnih zlezda njij nisam hteo da kazem nista jer je vec usla u osmu deceniju i to bi je dokrajcilo da je saznala molila me je da dodjem samo da me vidi al ja nisam bio u stanju zbog moje bolesti i teskog zivota u belom svetu nit sam imao snage da me ona gleda tako bolesnog nit sam imao finansijskih mogucnosti iznenda sam dobio poziv pre dve godine u kom mi javljaju da je na samrti i da samo povremeno mene doziva izgubljena i prica sa mnom kao da sam tu i da kad god dodje sebi samo gleda u vrata i ceka mene u meni je tad nesto kao da je umrlo jer sam bio besmopomocan,bka je sutradan umrla ja sam se izlecio godinu posle al je u meni nesto umrlo sa njom ne znam kako dalje kroz zivot ostali smo zeljni jedni drugoga nismo se pozdravili oprostili svako vece je sanjam skoro dve godine isti san te sanjam da je mrtva ja ko duh setam po nasoj praznoj kuci
i ljubim njenu maramu koju jos mirise na nju ovo mnogo uticer mna moj zivot mnogo sam tuzan cesto se osamljujem nocima samo motam film i razmisljam da sam samo bio tu kad je umirala imam osecaj da bi i njoj i meni bilo lakse,mne znam sta da radim da potrazim savet psihijatra il nekom ispricam svoju muku jer niko ne zna ne volim da opterecujem ljude sa svojim problemima a ne volim ni da se poveravam i otvaram i iznosim nesto tako intimno i bolno za mene

Najpre,nemoj da krivis sebe, jer nisi imao izbora.

Drugo - mnogiii imaju isti sudbinu kao ti.. nisu mogli da ispune poslednju zelju drage osobe na samrti

Trece - kloni se mracnih misli, secaj se samo lepih uspomena u vezi nje koji te nadahnjuju i inspirisu da budes bolja i kvalitetnija osoba.
Nemoj da ides na mesta, i udalji od sebe stvari -njene marame i sta si vec napisao - koje te podsecaju na nju.

Cetvrto - ako iole osecas potrebu da pricas sa nekim, odi kod psihologa/ psihijatra , mozes samo beneficije da imas od toga.

Moja najbolja drugarica je prolazila kroz tezak period zbog smrti u porodici, i isla je kod psihijatra, i pomoglo joj je. :)

Poslednja izmena:

pa mozda te je i videla pred smrt,ako je halucinirala...sad sta se desilo desilo se,i mislim da treba da uslisis njenu jedinu zelju,a to je da budes srecan,to je najbolji nacin da joj odas pocast,a za to moras da izbegavas lose misli,da zivis na nacin na koji te je vaspitala,i da odes od psihologa koji ti te kako moze pomoci...

moras da nosis pesmu ljubavi i srece,onu koju ti je prenela svakom recju i osmehom,a za to moras da se oslobodis tereta,i da prihvatis da proslost ne moze da se promeni,i da se secas i lepih stvari koje si joj cinio,a ne suza na kraju,jer ni ona na kraju sigurno nije ponela te suze vec ono najlepse od tebe...

Lično mislim da razgovor sa psihijatrom ovde ne bi nešto osobito pomogao. Kao i za sve ostalo, lek leži u protoku vremena. To ne znači da će vreme progutati uspomene, doneti zaborav, to sigurno ne, ali će svakako ublažiti tu teskobu i umiriti grižu savesti. Veoma je teško živeti sa takvim teretima na duši, kada osećamo da nešto dugujemo, da smo nešto možda mogli da uradimo ali iz nekog razloga (bez obzira na ozbiljnost istih) nismo. To izjedanje je ubitačno, nažalost može da dovede i do fizičkih tegoba, ali je neophodno da čovek sebi razjasni i na neki način oprosti. Tolika (potpuno normalna, nakon svega) patnja vrsta je pročišćenja, preispitivanje važno, kako bi shvatili da su nekada loši ishodi i pored najboljih namera neminovni. Ono što je najvažnije jeste da tolika ljubav i iskreni oproštaj (sebi i od onog od koga se traži) negde u kosmičkim prostorima ode na pravo mesto (možda zvuči religiozno ali nije), i da bi baka svakako razumela razloge nedolaska ali sigurno veoma teško podnela, ali kako je sve ispalo dovoljno komplikovano, ne treba osudjivati sebe zbog najboljih namera...zbog bele laži ili neizgovorenja istine koja sada deluje dovoljno crno i jezivo za nošenje.
Neki dugovi su preveliki da bi umeli da ih nosimo, lagano vraćamo, ali duboko verujem da bi baka u potpunosti sve razumela i da te nikada nije ni osudila što te nema, da je sigurno znala da si jako želeo da je vidiš ali da nisi mogao. Ko zna, možda vidi da sada očajnički patiš i izjedaš se a to je ono što nikada ne bi poželela. Pomisli na to...i na količinu ljubavi koju i dalje nosiš. Nisi kriv. Samo je tako moralo da bude. I budi strpljiv sa sobom, ne dozvoli da te ubiju loše misli i savest. Ti je itekako imaš.

Poslednja izmena:
Ok je ovo što Lanavi objašnjava,samo to nije dovoljno!
Kako dalje kad ti se dalje i ne mili mnogo...
Psihić,kaže Lanavi ,neće mnogo pomoći...
Neće mnogo,ali malo hoće...
Isplati se!
Savetovaće da malo putuješ i da pokušaš da razgovaraš s ljudima-u vozu,u avionu,na obali,
u letovalištu,zimovalištu,autobusu,u parku...
Da uvidiš da ima ljudi koji su ravni ili skoro ravni (puštam te da je ideališeš-neka i vredela je toga!)
i da su dobronamerni i vredni pažnje...Shvatanjem vrednosti ljudi uvidećeš i svoje vrednosti i tako
sticati hrabrost,odvažnost i preduzimljivost...
Možeš i da pomažeš malo i u humanitarnom radu-to bi tvoja baka pozdravila,a tamo ćeš sresti čestite ljude...
I vredne tvoje pažnje...
To je to...

1-news-best-pictures-2013_74537_600x450.jpg

Back