Tudja deca

Sto sam starija sve vise pravim selekciju ljudi oko sebe. Sa vecinom mogu da popricam i popijem kafu u gradu, ali sa retkima sam bas bliska i samo takve primam u svoj dom. Kada je zivotni prostor u pitanju jako sam sebicna i osetljiva. Zato ne bih trpela zenu da mi sredjuje kucu ili nekoga da mi cuva dete u mom prostoru. A kako su mi dragi ljudi vrlo prstojni, takva su im i deca pa tih problema nemam. Odavno sam stavila tacku na druzenje sa kojekakvima. Po ponasanju deteta vrlo lako znas sa kakvim roditeljem mozes da imas posla.
Dok mi je sin bio mali dolazili su drugari iz vrtica i skole i na spavanje. Moram priznati da mi je u nekim situacijama para na usi izlazila. Srecom, i sam je brzo poceo da bira drustvo.
Inace sam vestica i na javnom mestu dete koje se njari, baca, valja, dreci,... osinem pogledom da se umusi u sekundi. Nadrndana zena, sta cu, takva sam.

Sto sam starija sve vise pravim selekciju ljudi oko sebe. Sa vecinom mogu da popricam i popijem kafu u gradu, ali sa retkima sam bas bliska i samo takve primam u svoj dom. Kada je zivotni prostor u pitanju jako sam sebicna i osetljiva. Zato ne bih trpela zenu da mi sredjuje kucu ili nekoga da mi cuva dete u mom prostoru. A kako su mi dragi ljudi vrlo prstojni, takva su im i deca pa tih problema nemam. Odavno sam stavila tacku na druzenje sa kojekakvima. Po ponasanju deteta vrlo lako znas sa kakvim roditeljem mozes da imas posla.
Dok mi je sin bio mali dolazili su drugari iz vrtica i skole i na spavanje. Moram priznati da mi je u nekim situacijama para na usi izlazila. Srecom, i sam je brzo poceo da bira drustvo.
Inace sam vestica i na javnom mestu dete koje se njari, baca, valja, dreci,... osinem pogledom da se umusi u sekundi. Nadrndana zena, sta cu, takva sam.

veoma slicno, s tim sto sam pravila selekciju otkad znam za sebe. deca prijatelja su ok, ostalo - privatan vrtic, privatna skola, kvalitetno okruzenje i problem je minimiziran u svim fazama decjih druzenja.

Ne dozvoljavam ničijoj deci da se ponašaju bahato.

Čak, znajući za slkućaj kada je dete potrčalo ka majci
i, slučajno, mu se vrela kafa prosula po ramenu.
Par meseci se lečila Pavlovićevom i drugim mastima.

Jednom, davno, kada je sestričina (sada i svoju decu ima)
bila mnogo nemirna i vrtela se oko kafe,
i kad je rekla da hoće da proba, ja joj malo prst umočio u kafu.
Više nikada nije prilazila.

Slučaj 2:
Kod ujaka došli neki gosti.
Ma stolu bile pomorandže. a njegova deca,
malo-malo. pa uzmu.

Posle otišao, kupio 10kg pomorandži,
on ljuštio, oni morali sve da pojedu.
I, ako verujete, više to nisu radili.

PS: Na mog sina se niko nikad nije požalio.
A ja nisam dužan da trpim tudju nevaspitanu decu.
A majke, koje su prisutne sa tom decom, nemam reči.
Sa decom ljudi koji mi dolaze nikada nisam imao problema.

Poslednja izmena:
Iskreno, meni je blago neverovatno ovo o čemu govorite.
Mozda zato sto bi se halabuka gadna podigla da se nečije dete fizički dodiruje ovde, mislim bas bi ispao problem, žestok.
I odrasli su pristojni, to stoji, deca često nisu pristojna, neretko divljaju jer se podstiče fizička aktivnost, pentraju, skaču, majke sede na trideset metara i prstom ne mrdaju, balans bajkovima jurcaju, ljudi generalno imaju veću toleranciju za ponašanje dece. Ali da se tudje dete uhvati za ruku više puta, preti da će se staviti prst u kafu i značajno gleda popreko glavu dajem sada i ovde da bi ispao haos.
Najčudnije je sto im deca postižu sasvim solidne rezultate kasnije u skoli, zapravo kao nacija imaju sjajne rezultate.
Nisam sigurna ko je tu u pravu.

u jbt al si ti opasna :roll:

Mene strasno nerviraju deca koja su nevaspitana i kenjkava, histericna i neposlusna. A još više me nerviraju njihovi roditelji. U okolini slabo imam malu decu, još slabije mi dolaze u goste ( hvala Bogu) sli na javnom mestu kada mi neko dete urlice pored uva, baca se i histerise teško se zauzdavam da glasno ne komentarišem.
Ja od ove godine za odmor biram samo hotele 16+ to sam odlucila a osim toga deca su divna kakvi su im roditelji.

e ovo...

Tantrumi se javljaju kod nezadovljene potrebe (gladno, žedno, umorno, zapostavljeno...) ili kod nerazvijene veštine koja pravi frustraciju. Kod neke dece zbog prevelike stimulacije.
Ako zbog njih imamo potrebu da osudimo, kaznimo dete verovatno znači i da su nas kao male istom merom dovodili u red.
Deca su blagi užas samo dok pružaš otpor i pokušavaš da sve držiš pod kontrolom. Kad se prepustiš, spustiš na njihov nivo sve postaje u najmanju ruku podnošljivo.
Roditelji su druga priča, njih vode drugi porivi.

Tantrumi se javljaju kod nezadovljene potrebe (gladno, žedno, umorno, zapostavljeno...) ili kod nerazvijene veštine koja pravi frustraciju. Kod neke dece zbog prevelike stimulacije.
Ako zbog njih imamo potrebu da osudimo, kaznimo dete verovatno znači i da su nas kao male istom merom dovodili u red.
Deca su blagi užas samo dok pružaš otpor i pokušavaš da sve držiš pod kontrolom. Kad se prepustiš, spustiš na njihov nivo sve postaje u najmanju ruku podnošljivo.
Roditelji su druga priča, njih vode drugi porivi.

Pravo da ti kazem moja deca nisu imala tamtrume
To su moderni izrazi kojima se danas tesimo jer su nam deca nevaspitana

Razumem ja o cemu ti pises ali ovo o cemu ja pisem je bahatost
Kakav tamtrum deteta od 5 gosina?!

Mama nesto kaze a deca nista!?
Apsolutno nista
To je po meni strasno
Ne zbog nje i dece, to je njihov nacin odgoja vec zbog drugih.
S kim se druziti?
Ko ce te primiti sa divljacima?
Sta treba, osuditi sebe da se ni sa kim ne druzis jer nisi u stanju da vaspitas decu da se ponasaju u gostima?
Idiotizam

Ja znam da ja ove vise ne primam
Kad joj deca odrastu videcemo se
Ili nas dve same
Da mi je sto puta rodjaka

Pravo da ti kazem moja deca nisu imala tamtrume
To su moderni izrazi kojima se danas tesimo jer su nam deca nevaspitana

Razumem ja o cemu ti pises ali ovo o cemu ja pisem je bahatost
Kakav tamtrum deteta od 5 gosina?!

Mama nesto kaze a deca nista!?
Apsolutno nista
To je po meni strasno
Ne zbog nje i dece, to je njihov nacin odgoja vec zbog drugih.
S kim se druziti?
Ko ce te primiti sa divljacima?
Sta treba, osuditi sebe da se ni sa kim ne druzis jer nisi u stanju da vaspitas decu da se ponasaju u gostima?
Idiotizam

Ja znam da ja ove vise ne primam
Kad joj deca odrastu videcemo se
Ili nas dve same
Da mi je sto puta rodjaka

Tantrumi nisu samo divljanje i bacanje po podu u megamarketima kao u reklami za kondom (mada jesu zgodni za hiperstimulaciju već razdražene dece, kao i dece sa autizmom, redovno flipnu tamo, a majke doživljavaju neprijatnosti u vidu osude okoline). Tantrumi su plakanje i "inaćenje" dece posle šetnje, kad su umorna, neispavana, posle raznih neprijatnosti, posle buđenja kad su pregrejana, itd. Tako da su tvoja deca onda svojevrsni fenomen.

I jedno je kad ti smeta nešto što te ni na koji način ne ugrožava, smeta ti kao pojava, vidiš usput, drugo kad treba da gostiš male monstrume koje niko nije učio disciplini, pa demoliraju sve oko sebe, žele da se biju...

Tantrumi nisu samo divljanje i bacanje po podu u megamarketima kao u reklami za kondom (mada jesu zgodni za hiperstimulaciju već razdražene dece, kao i dece sa autizmom, redovno flipnu tamo, a majke doživljavaju neprijatnosti u vidu osude okoline). Tantrumi su plakanje i "inaćenje" dece posle šetnje, kad su umorna, neispavana, posle raznih neprijatnosti, posle buđenja kad su pregrejana, itd. Tako da su tvoja deca onda svojevrsni fenomen.

I jedno je kad ti smeta nešto što te ni na koji način ne ugrožava, smeta ti kao pojava, vidiš usput, drugo kad treba da gostiš male monstrume koje niko nije učio disciplini, pa demoliraju sve oko sebe, žele da se biju...

To je nesto sasvim drugo.
Zna se kako kenjka dete koje je pospano, bolesno, nenamireno,... Koje ima ozbiljan zdravstveni problem...
Ovo je tema, koliko sam shvatila, ne ni o samom bezobrazluku dece koliko o roditeljima koji nista povodom toga ne preduzimaju, u fazonu sleganja ramena "decija posla". E pa mama koja ga je rodila i pustila da radi sta hoce neka ga i trpi, neka joj se breca, udara je, ako to dopusta ali niko drugi nije duzan.

Poslednja izmena:
Zna se ..na forumu se sve zna..ovde bi autisticno dete od god dana primetili u roku od odmah, nema veze sto ni strucno lice sa sigurnoscu ne moze bilo sta da kaze...
Linija izmedju jednog i drugog je tanka...da nije, ne bi gresaka bilo..

To je nesto sasvim drugo.
Zna se kako kenjka dete koje je pospano, bolesno, nenamireno,... Koje ima ozbiljan zdravstveni problem...
Ovo je tema, koliko sam shvatila, ne ni o samom bezobrazluku dece koliko o roditeljima koji nista povodom toga ne preduzimaju, u fazonu sleganja ramena "decija posla". E pa mama koja ga je rodila i pustila da radi sta hoce neka ga i trpi, neka joj se breca, udara je, ako to dopusta ali niko drugi nije duzan.

Da, ovo je ključno.

Zna se ..na forumu se sve zna..ovde bi autisticno dete od god dana primetili u roku od odmah, nema veze sto ni strucno lice sa sigurnoscu ne moze bilo sta da kaze...
Linija izmedju jednog i drugog je tanka...da nije, ne bi gresaka bilo..

Teško je razlikovati kod napada besa šta je okidač, tako primera radi roditelji autistične dece kao i dece koja imaju te F osamdeset i nešto dijagnoze stvarno imaju problem da moraju neprestano da se pravdaju zbog nečega što nije u njihovoj moći.

Ali kad znaš ljude i na agresiju deteta i to prema drugom detetu vidiš reakciju majke koja je van pameti, u smislu da se ponaša gotovo kao da je odobrava, onda možeš samo da se skloniš.

Pođimo od toga da većina ljudi nema arsin za to šta je normalno
Imam komšije sin od 21 god spava sa kevom u sobi meni se ne javlja iako smo sa njima proveli vremena i vremena...
Šta dalje da se prica

Ако ми је већ неко дошао у кућу, значи да смо прилично блиски.

Особе које су ми блиске знају одлично шта и докле се може.

Уколико се праве блесаве, рећи ћу, ако се наљуте, њихов проблем, такви "пријатељи" ми не требају.

Evo jedne lepe temice

Zanimaju me vasa iskustva.

Da li ste imale iskustva sa tudjom decom, da vam dodju u goste i naprave haos?
I da li ste reagovale? Kako?

Naravno podrazumevam da roditelj ne reaguje? U tome i jeste problem.
Deca su deca. I dete ako slomi, prospe, isfleka, to je, roditelj reaguje, objasni gresku. To je po meni ok.
Ali kad roditelj ne reaguje, ili nezainteresovano kaze “Nemoj” okrene se a dete nastavi , sta radite?

Povod teme je naravno jedna takva situacija u kojoj dete sedi za stolom i mlati kasikom, pola tanjira je na podu, domacica kupi, a majka prokomentarise “Pazi i nemojte cistiti ja cu” ali nastavlja opusteno da jede a dete da prosipa. Nisam ja akter ali sam prisustvovala.

Elem, izvolite
ja se ne družim sa ženama tog tipa,tako da nemam problema sa razmaženom i nevaspitanom decom koji ne znaju šta sme a šta ne sme,pogotovo u tudjoj kući.
Hvala lepo,doviđenja.

Decu obozavam i volim da se zezam s njima, ali stvarno ima zesce napustenih klinaca, sto bi se reklo, o kojima roditelji ne vode racuna i/ili im tolerisu svako sranje povodeci se za trendovima u vaspitavanju, tako da smatram da su se neki ljudi greskom razmnozili...

Teško je razlikovati kod napada besa šta je okidač, tako primera radi roditelji autistične dece kao i dece koja imaju te F osamdeset i nešto dijagnoze stvarno imaju problem da moraju neprestano da se pravdaju zbog nečega što nije u njihovoj moći.

Ali kad znaš ljude i na agresiju deteta i to prema drugom detetu vidiš reakciju majke koja je van pameti, u smislu da se ponaša gotovo kao da je odobrava, onda možeš samo da se skloniš.

Interesantna stvar, ja sam se vodila knjigom What to expect while you are expecting koja spasa u evergreen knjiga o roditeljstvu. Kupujem je od trudnoće za svaku godinu i imam nameru da nastavim.
Ta knjiga kaže da su tantrumi normalno ponašanje dece izmedju 18 meseci i 3 godine. Da ne dužim, mogu se javiti iz gomile razloga od kojih je retko koji opasan. Autori sugerišu da se na iste ne reaguje. Moj mali ih nema ali ne znači da ih neće imati. Sestričina je imala kao veoma nadareno dete što sada i školica pokazuje. Najčešći uzrok je frustracija "hocu a ne umem" i kazna može samo da pogorša taj mali ego u njima. Zato ne bi valjalo oštro suditi, naročito ne ako ljudi uopšte nemaju decu jer su majke neretko pod bespotrebnim pritiskom da treba da ugode posmatračima a ne da olakšaju svom detetu.

Rađeno je istraživanje u UK. Stavili su kolač i dete ispred stakla, rekli mu da ni slučajno ne pipa oštrim tonom i izašli. Nakon toga su radili IQ test. Ispostavilo se da su deca koja su pipnula kolač su i na IQ testu bila najbolje plasirana. Ipak su to svojeglavi, mali ljudi koje vuče radoznalost. Samo mi kasnije zaboravimo pa se čudimo gledajući tudju decu sve zapanjeno kako su nasa bila sasvim drugačija. A verovatno nisu.

Mozda, ali su zato deca koja su usvojila princip odlozenog zadovoljstva (marshmallow test) u zivotu postigla bolje rezultate (akademske, socialne kompetencije,....)...

....hocu reci....suvise se glorifikuje inteligencija....sama po sebi nije nista, ako nije propracena unutrasnjom motivacijom i sposobnoscu razumevanja vlastitih emocija (eq)...

Poslednja izmena:
Interesantna stvar, ja sam se vodila knjigom What to expect while you are expecting koja spasa u evergreen knjiga o roditeljstvu. Kupujem je od trudnoće za svaku godinu i imam nameru da nastavim.
Ta knjiga kaže da su tantrumi normalno ponašanje dece izmedju 18 meseci i 3 godine. Da ne dužim, mogu se javiti iz gomile razloga od kojih je retko koji opasan. Autori sugerišu da se na iste ne reaguje. Moj mali ih nema ali ne znači da ih neće imati. Sestričina je imala kao veoma nadareno dete što sada i školica pokazuje. Najčešći uzrok je frustracija "hocu a ne umem" i kazna može samo da pogorša taj mali ego u njima. Zato ne bi valjalo oštro suditi, naročito ne ako ljudi uopšte nemaju decu jer su majke neretko pod bespotrebnim pritiskom da treba da ugode posmatračima a ne da olakšaju svom detetu.

Rađeno je istraživanje u UK. Stavili su kolač i dete ispred stakla, rekli mu da ni slučajno ne pipa oštrim tonom i izašli. Nakon toga su radili IQ test. Ispostavilo se da su deca koja su pipnula kolač su i na IQ testu bila najbolje plasirana. Ipak su to svojeglavi, mali ljudi koje vuče radoznalost. Samo mi kasnije zaboravimo pa se čudimo gledajući tudju decu sve zapanjeno kako su nasa bila sasvim drugačija. A verovatno nisu.

Šta da očekujete od trudnoće završno sa trećom godinom su savršene knjige. Pisano opširno, stručno i sa merom, bez namere da te ubeđuje u nešto.

Odličan pravac je i Pozitivna disciplina. Ako nisi čitala imaš na društvenim mrežama i yt par snimaka Nikoline Milosavljevć koja priča o tome. Savršeno tačno, jasno i podsticajno za decu. Svodi se na ono - ako želite da disciplinujete decu, disciplinujte sebe. :mrgreen:

Ima srećom još psihologa, neuropsihologa koji trube na sav glas da treba deci prilaziti na drugi način i učiti ih kako da regulišu i svoje emocije i ponašanje. I studija na tu temu. Samo je teško odupreti se naučenim modelima i sve rešavati po kratkom postupku. I kad sve znaš kako i zbog čega treba. Tek kad ne znaš.

Back