TRZISTE RADA I EKONOMIJA BUDUCNOSTI

Slobodno trziste :D

Recimo da uvozis jeans u vrednossti od 1.500,- ,(Vazi za sve zemlje van EU )

racunica izgleda ovako:

Carina 12% .*0,12 = 186,-
PDV 25% od trzisne vrednosti + postarina + porez + ostalo . (1500 + 50 + 186)*0,25 = 434,-
uvozna taksa 160;-

Kada primis robu troskovi ce izgledati ovako
Cena proizvoda : 1500,-
postanska taksa : 50,-
carina : 186,-
Pdv: 434,-
uvoznicka taksa:160,-

Total: 2325,- ili 55% vise toliko o slobodnom trzistu

Poslednja izmena:
već sam ti poslao link na tablicu sa životnim vjekom žarulja:

a evo i Philips predstavio žarulju koja traje 20 godina:

http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/philips-award-winning-led-can-last-20-years.htm

ali to nije to, jel tako? :hahaha:

pa ti opet kažem, napravi ti žarulju koja će trajati koliko ti misliš da će trajati. zapravo, ne moraš ti, može država ili neki državni institut koji ne ovisi o tržištu. mogu i neke države koje nisu imale ili nemaju tržište (recimo istočni blok nekada, ili kuba i sjevarena koreja danas).

kako vi svi skupa niste uspjeli napraviti superiornu žarulju ovoj koja se koristi, jedino logično objašnjenje je da ti kenjaš. kenjaš po koracima:
1. kritiziraš žarulju koja je produkt tržišta
2. ne znaš sam napraviti bolju žarulju
3. nitko ne zna napraviti bolju žarulju
4. ti vjeruješ da bi netko (tržište) trebao napraviti bolju žarulju
5. vraćamo se na prvu točku

nemoj me praviti blesavog. na moj upis sa tablicama roka trajanja žarulja koji je direktan odgovor kolegi koji tvrdi da žarulje rade 1000h, ti KONTRIRAŠ sa linkom kazni europske komisije za kartelizaciju.
jesi li ti retardiran? kakve veze ima EK sa rokom trajanja žarulja? zašto si taj link stavio na moje tablice, zašto to nisi koncipirao kao novi post? zato da ispadne da nemam pravo da postoje žarulje koje traju duže od 1000h. a postoje. i kolega već 7 puta piše da ne postoje i ti njega ne ispravljaš nego mene ispravljaš sa nečim šta nema veze.
jel postoje žarulje koje rade duže od 1000 sati??? po sedamdeseti put!!! napiši: da postoje, Omni je u krivu. pa onda daj nešta o čemu želiš raspravljati.

Postoje sijalice koje imaju duži radni vek od 1000h, ja sam i napomenuo da su danas stvari drugačije zbog zaštite ekologije. Napomenuo sam da se danas plasiraju štedljive sijalice, a da ove klasične žarulje izbacuju sa tržišta. Vratite se nazad pa pročitajte moj tekst.

Mi pričamo o oligopolu koji postoji skoro 100 godina i to je bitna stvar. Štedljive sijalice (led i ostalo) se plasira na tržištu zadnjih 15ak godina od istih kompanija koje drže tržište sijalica. A ta promena politike - sad izbacujemo žarulje, kao na tržištima EU jer su energetski neefikasne i ubacujemo štedljive sijalice - nije produkt slobodnog tržišta jer tu kao što je već predočeno, slobodnog tržišta nema. Nekoliko trnsnacionalnih kompanija je oformilo kartel i oni diktiraju ponudu, što se ne može smatrati sobodnim tržištem.

Kakve sad ovo veze ima s icim? Gdje tu piše da žarulje rade 1000 sati?

Znači jedan kolega trkelja kako zapad svoj bolji položaj duguje ratovima, a unutar toga se poziva na hazelitta i misesa koji izrijekom piše:

War…is harmful, not only to the conquered but to the conqueror. 

Drugi kolega piše kako ne postoji žarulja sa dužim rokom trajanja od 1000h, ja izvadim tablice.

I onda šećer na kraju ti iznosis link koji nema veze s ničim, kao nekakav dokaz? Čega?

Ako hoces o europskoj komisiji i njenoj ulozi, možemo, al odvojeno, kad završimo oko žarulja i kad priznate da ste u krivu.

Jel postoje žarulje koje svijetle duže od 1000 sati ili ne?

Baš su vam teško pale ove žarulje od 1000 radnih časova. Sa obzirom da ste očigledno veliki fan neoliberalne ekonomske škole to je razumljivo. Prvo, baš te žarulje od propisanih 1000 radnih časova su proizvod principa planirane zastarelosti; Drugo, nastale su zvanično za okruglim stolom velikih igrača, u okviru kartela čija su dokumenta danas javno dostupna, što je veliko NO NO za priče o slobnodnom tržištu.

Što se tiče rata, na ovom formu je dosta toga izneto koliko je rat isplativ. Čak je neko našao i neko istraživanje gde su iznete precizne cifre koliko transnacionalne kompanije obrću novca od ratovanja. Ne znam šta je tu toliko neverovatno ili neprihvatljivo. Naravno da je rat ekonomski opravdan. Da nije ekonomski opravdan, pretpostavljam da se niko ne bi bahtao da se igra rata.

Najbogatija država na svetu posle Drugog svetskog rata je vodila najveći broj ratova, baš se pitam što, i baš mi je zanimljiva relacija između toga da je neko najbogatiji i da istovremeno vodi toliki broj ratova koji su harmful, prema mišljenju ovih mnogobrojnih autoriteta.

Zamenili 60.000 radnika robotima

Tajvanska kompanija Fokskon, koja proizvodi delove za Epl i Samsung, navodno je otpustila 60.000 radnika u jednoj fabrici u Kini i zamenila ih robotima.
Fokskonova fabrika u kineskom regionu Kunšan je smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota, preneo je kineski list Saut Čajna morning post.

http://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/zamenili-60-000-radnika-robotima/

Opa gospodo sta kazete, mislili ste da je automaton negde u buducnosti u magli neizvesnosti.
Kad ono kao sto sam i predpostavio prvo ce da fasuje radna snaga po fabrikama, za koju godinu taksisti i redom.

50.000 ljudi na ulicu cap, jos Kineza koji rade za saku pirinca.
Kolike ce drug Vu morati da da subvencije da bi neko zaposlio serbskog radnika umesto robota?:think:

Factory-Orders-in-the-U.S.-Rebound-in-December.jpg

Neki dan citam tekst, bavi se time kako ce drustvo izgledati u buducnosti, koliko toliko detaljno za 50 narednih godina pa onda potpuno hipoteticki za 100 god. i nadalje.Navode se tu neki naucni pronalasci koji su zakazani za komercijalnu upotrebu za koju god, buduci politicki odnosi izmedju drzava, nestajuci resursi itd.

Ali ono sto je meni zanimljivo je sledece.

Kao sto znamo ljudi je sve vise, sto samim tim povlaci za sobom da stalno mora da se stvara sve vise i vise radnih mesta, sto znaci da ekonomije moraju biti u stalnom porastu.
Poslednjih godina automaton (roboti u fabrikama npr.) preuzima primat na mestima gde su nekad radile na hiljade ljudi (opet fabrike i sl.), efikasniji je i moze da radi skoro non-stop. pritom u takvoj fabrici radi stoti deo ljudi i to na odrzavanju tih istih robota.

Taj tekst predvidja krizu ogromnih razmera u trenutku kada poslovi poput prethodno opisanih nestanu.

Nece samo nestatu radnici, nestace i radna mesta raznih cinovnika cije poslove moze da obavlja softver (znaci vasi tipicni salterski poslovi u posti itd.).

Pitanje je jednostavno, sta ce silni ljudi da rade u buducnosti i u svetu gde ovakva zanimanja vise nece postojati?:think:

Uvesce fabrike za proizvodnju robota... :mrgreen:

Back