Trpezarija

siju i miju

Poznat
Poruka
8.280
Mesto gde se okuplja porodica u domu je trpezarija, pa bi trebalo da joj posvetite posebnu pažnju prilikom uređenja. U njoj se trudimo da uživamo i usporimo brz tempo života. U prošlosti se koristila isključivo za obedovanje, ali u modernim uslovima danas ima mnogo funkcija zahvaljujući funkcionalnom nameštaju.

Trpezarijski stolovi koji se rasklapaju gotovo su neizostavni, jer su najpraktičniji. Mogu da budu manjih ili većih dimenzija, ovalnog ili pravougaonog oblika, jednostavnog ili retro dizajna. Za male trpezarije odlično rešenje su okrugli, rasklopivi i sa točkićima, tako da mogu lako da se premeštaju.

Feng šui ima “stroga” pravila kada je trpezarija u pitanju. Ona treba da bude topla i prijatna prostorija koju možete ukrasiti slikama sa veselim motivima, svežim cvećem. Postavite veliko lepo ogledalo koje “umnožava i uvećava” hranu i prostor. Prilikom postavljanja ogledala, paziti da se u njemu ne vide ulazna vrata i prozori. U neki slobodan ugao, postavite lepu saksiju sa cvećem. Trpezarijski sto se postavlja na sredinu prostorije i oko njega stolice. Komode i police mogu biti postavljene u trpezariji, ali samo pod uslovom da svojim izgledom ne narušavaju kompletan sklad trpezarije. Takođe, treba paziti da se može nesmetano ustajati od stola i da se ne “sudaraju” sa nameštajem ili zidom. Postoji nekoliko oblika trpezarijskih stolova, koji jednako doprinose prijatnom obedovanju, ali se u “nijansama” ipak razlikuju.

Nameštaj u trpezariji

Osnovni nameštaj čine sto i stolice :) . Okrugli sto simbolizuje NEBO, sklad i prijateljstvo, dok četvorougaoni sto predstavlja ZEMLJU i ukazuje na strožiji, hijerarhijski pristup. Najstariji član porodice trebalo bi da sedi na severnoj strani stola tako da bude okrenut ka jugu. Kakav će vaš sto biti, zavisi od vašeg senzibiliteta. Stolice trebaju da prate sto u celosti, bar kada je reč o elegantnim formama. Bilo bi dobro da odaberete udobne stolice sa rukohvatom ili bez njih, presvučene meblom, kožom ili krznom ili čak dizajnirane od plastike, metala ili drveta. U trpezariji, osim vitrine, ne bi trebalo da bude mesta za jos neki komad nameštaja, osim ako ta prostorija ne služi i kao dnevna soba, jer tako bi samo skretao pažnju sa centralnog predmeta: stola.

OKRUGLI STO ILI STO NEBA Podstiče atmosferu opuštenog porodičnog obedovanja.

OVALNI OBLIK ILI STO KOMPROMISA dobar je zato sto nema oštre ivice i uglove, takođe idealan za veliku porodicu.

OSMOUGAONI STO ILI PA KUA STO simbolizuje pet elemenata, što ga čini veoma povoljnim. Naziva se i carski sto.

ČETVRTASTI STO ILI STO ZEMLJE ne treba da je predugačak, jer svojom dužinom manje doprinosi zajedništvu porodice. Potencira veoma ozbiljan pristup obedovanju.

U kući položaj trpezarije nema tako veliki značaj, kao položaj drugih prostorija. Ipak, po Feng šui-u, idealan položaj trpezarije je istočno od kuhinje, ili južno od nje. Prozori u trpezariji, ako se ona nalazi na južnoj strani, povoljno je da budu na istoku ili ukoliko se nalazi u istočnom delu kuće, prema jugu. Preporučuje se da trpezarija ima najmanje dva ulaza, jedan iz dnevne sobe i drugi iz pravca kuhinje. Na taj način se ne bi sakupljala negativna energija i prostor bi odisao mirnoćom koja je bitna čoveku dok obeduje. Iz tog razloga se preporučuje da trpezarija ima najmanje dva prozora.

izvor mojenterijer

Fxq682C.jpg
mCSNQAX.jpg
Zk7U46g.png
ZGXK8n8.jpg
 

Back
Top