Трошкови око паса

Miljke

Obećava
Poruka
93
Занима ме само колико кошта изолована кућица за великог пса (нпр. добермана).
Колико пас треба да прими вакцина годишње.
Колико оне коштају (свака посебно), отприлике.
Колико такав пас треба да поједе гранула (кг) месечно?

Извињење модераторима ако већ има слична тема па морају да ме преместе, ја нисам видео ни једну.

Занима ме само колико кошта изолована кућица за великог пса (нпр. добермана).
Колико пас треба да прими вакцина годишње.
Колико оне коштају (свака посебно), отприлике.
Колико такав пас треба да поједе гранула (кг) месечно?

Извињење модераторима ако већ има слична тема па морају да ме преместе, ја нисам видео ни једну.

Kucicu za velikog psa,ne treba kupovati,jer su prilicno skupe oko 150 do 250 e,bolje sam pokusaj da napravis izadje te duplo jeftinije.
Pas(Stene)Treba da primi 3 vakcine,koje su ja mislim(ispravite me ako gresim) po 500 din svaka. Sto se tice granula, izbor je dosta velik,a i cene dosta razlicite,sve zavisi kakvu hranu zelis:srednjeg kvaliteta,visokog kvaliteta,medicinsku itd. Recimo,ja sam Brit hranu(koja je srednjeg kvaliteta)od 8kg platio 1290 din. Najbolje bi bilo,da odes u Pet Centar i raspitas se oko hrane,vakcina..A,tamo imas i kucice za pse..Meni su dosta pomogli. Poz. ;)

Cene vakcina variraju od vet-a do vet-a.Kucicu se vise isplati da kupis materijal,i pravis sam,a i zabavno je :) .Najbolja hrana,po meni je ona koju ti mozes da spremis psu.Ustedis novac,budes kreativan a tvoj pas srecan :D Mozes npr da skuvas vecu kolicinu i zamrznes i to mu dajes danima,moze i u komb. sa granulama.. Od granula,ja licno,sam koristila sve i svasta.Npr. EcoPet granule su odlicne.Odnos cena-kvalitet je ok.Zavisi od psa,moja kuja vise voli Bono hranu,koja je kod mene u kraju najjeftinija a ona je jede kao provaljena.

A koliko pas prima vakcina dok je stariji? Cini mi se da sam negde procitao dve, ali nisam siguran... Kolike dimenzije kucice treba da budu za dobermana (odnosno za tako neke velike pse) ? Na forumu je bilo da nesmeju da budu prevelike (da im nebude hladno) a opet nesmeju ni male (logicno) :) Kakvu hranu treba psu praviti? Koliko ja znam nesme mleko (bolje jogurt) i da li je istina da nesme da mu se daje sirovo meso.. Jer kao dobije "divlji" instikt i hoce da napadne coveka? :roll:

Ako psu dajem malo sto ja spremim malo granule, od cega zavisi koliko ce puta jesti granule?

Izvini (te) na dugackim pitanjima :) :D

Cene vakcina variraju od vet-a do vet-a.Kucicu se vise isplati da kupis materijal,i pravis sam,a i zabavno je :) .Najbolja hrana,po meni je ona koju ti mozes da spremis psu.Ustedis novac,budes kreativan a tvoj pas srecan :D Mozes npr da skuvas vecu kolicinu i zamrznes i to mu dajes danima,moze i u komb. sa granulama.. Od granula,ja licno,sam koristila sve i svasta.Npr. EcoPet granule su odlicne.Odnos cena-kvalitet je ok.Zavisi od psa,moja kuja vise voli Bono hranu,koja je kod mene u kraju najjeftinija a ona je jede kao provaljena.

Pas je srecan i kad jede granule..Ali,naravno da ponekad treba spremiti,neko kuvano meso ili povrce.

A koliko pas prima vakcina dok je stariji? Cini mi se da sam negde procitao dve, ali nisam siguran... Kolike dimenzije kucice treba da budu za dobermana (odnosno za tako neke velike pse) ? Na forumu je bilo da nesmeju da budu prevelike (da im nebude hladno) a opet nesmeju ni male (logicno) :) Kakvu hranu treba psu praviti? Koliko ja znam nesme mleko (bolje jogurt) i da li je istina da nesme da mu se daje sirovo meso.. Jer kao dobije "divlji" instikt i hoce da napadne coveka? :roll:

Ako psu dajem malo sto ja spremim malo granule, od cega zavisi koliko ce puta jesti granule?

Izvini (te) na dugackim pitanjima :) :D

Doberman ima kratku dlaku,i ako zimi boravi napolju bice mu hladno..Zato mu treba kucica srednje velicina sa dobrom izolacijom
http://www.kucicezapse.com/galerija.html# ..Ovaj covek se bavi izradom kucica za pse..Mozes pokupiti par ideja sa slika..A,sto se tice sirovog mesa,ja licno mislim da je to izmisljotina..Naravno zasto bi mu uopste davao sirovo meso,bolje ga je prvo prokuvati,mozes mu slobodno dati povrce,npr moj pas za ''rucak'' jede kuvanu sargarepu,i uz nju sipam malo granula..Srecno. ;)

Kao štene prima vakcinu sa mesec ipo i revakcinu posle 4 nedelje, neko preporučuje još jednu posle još 4 nedelje ali nije obavezno. Posle ide na godinu dana. Između 4 i 6 meseci prima prvu vakcinu protiv besnila i onda na 6 meseci do godinu dana prima do kraja života.

To za sirovo meso je čista izmišljotina, nema veze sa životom.

Što se hrane tiče, neki psi podnose mleko, nemaju svi alergiju i ne dobijaju svi proliv. Granule su oželjne zbog čišćenja zuba ali to može da se reši i kostima. Dakle, jednom dnevno porcija granula, kost ili nešto od onoga iz dentl care programa, tipa Friskies dentastix...

Većina tih stvari ima da se nađe na raznim temama po forumu, samo treba malo pažljivije potražiti. Dosta toga ima na Pomoć, savet, nega.

Znas sta ja mislim?
Po meni je glupo imati psa ako nemas uslove. Ne znam kakav je slucaj sa tobom. Treba ti veliko dvoriste, pogotovo ako zelis dobermana ili pse iz takve kategorije. Ako imas dvoriste i kucu, jos i nekako.
Retko su takvi psi po stanovima.

A i veliki je to trosak; vakcine svake godine, hrana...
Najgore od svega je obaveza koju ti on donosi. Svaki dan trebas da potrosis bar 1h-1,5h na njega, to jest da ga setas bar 3puta dnevno po pola sata.

Ima i jos jedan problem. Sta ako ides na neku planinu, more... excurziju... Gde sa njim?? Jedino kod komsije ili rodjaka, ali zasto bi neko preuzimao tu obavezu?

Dao sam ti neke razloge, koji su realni po meni, pa ti sam proceni sta ces i kako ces.

Nadam se da me razumes. Pozz

Da Miljke ima sredstva kolko oce ne bi pitao za cene :mrgreen: ja recimo ne mogu da izdvojim novac za royal canin,al ipak,draze mi je da kupim u mesari razne mesne sitnice...svratim do pijace po povrce i naravno pirinac.Fantazija :manikir: Evo jednog klipa,nije za one sa slabim zeludcem,slabim vidom,ne znanjem engleskog i nestrpljenjem

Da Miljke ima sredstva kolko oce ne bi pitao za cene :mrgreen: ja recimo ne mogu da izdvojim novac za royal canin,al ipak,draze mi je da kupim u mesari razne mesne sitnice...svratim do pijace po povrce i naravno pirinac.Fantazija :manikir: Evo jednog klipa,nije za one sa slabim zeludcem,slabim vidom,ne znanjem engleskog i nestrpljenjem

Pa,vidis bas za takve ljude koji nemaju sredstva za RC,posotje i druge vrste hrana koje su dosta jeftinije,a i srednjeg su kvaliteta..A,to sto kupis u mesari i na pijaci svrstano je u vecinu hrana za pse. ;) Ali,i ja ponekad volim da mom psu spremim jelo..Samo sto kad ja spremim ni na sta ne lici,ali po njegovoj faci deluje ukusno.. :mrgreen:

Naravno da ne mogu svi vlasnici da priušte superpremium granule, moj pas je bio mali i zato sam mogla, inače bih se za nekog većeg porazmislila malo. I naravno da se u industriji pseće hrane koriste klanični konfiskati, sekundarne sirovine i ostale "gadosti" ali to bismo svakako jeli i mi u viršlama, kobasicama... Svi imaju neke svoje stavove po pitanju ishrane, postoji posebna tema o tome.

Ja se apsolutno slažem da granule u pravilu ne valjaju. Puno je bilo priča oko toga da se lešine pasa, mačaka stavljaju u hranu, ali i ne samo to već svako malo se dogodi neka afera, povlače se određene pošiljke sa tržišta. Prije par godina je bila frka s Eucanubom jer su kupovali pljesnive žitarice iz Kine i psima su mahom otkazivali bubrezi. Danas čitam na netu da u nekim velikim centrima zapadnjaci šalju nama Balkancima meso staro po 10 godina, još pazi to je za humanu uprotrebu! Tako da se iskreno ničem ne čudim. Dakle, ako nama podvaljuju takve gadosti i rješavaju se svoga smeća, onda mislim da nije ništa čudno kad to rade i na psima. Iz tog razloga ja idem kod lokalnog mesara, bake na placu i bar znam što jedu i što bude, bude.... Od piletine i junetine im sigurno neće biti loše.

Нера суботом и недељом једе месо са гранулама. Овако преко радних дана, једе грануле а и неретко јој помешамо грануле са неком супом(ту има јунећег меса, шаргарепе, целер...), или неким остатком од ручка који сме да једе :)

Ovisno o godišnjem dobu i dostupnim namirnicama dobivaju povrće i voće.
Npr. mrkva, peršin, celer, korabica, špinat, blitva, cikla, tikvice, batat itd. Od voća jabuke, kruške, dinje, lubenice, dunje, banane u biti sve što žele pojesti.
Od mesa dobivaju piletinu, juneća srca, mix sa burazima i hrskavicom, juneće i teleće kosti, sitnu ribu. Još im dodajem riblje ulje, maslinovo ulje, s vremena na vrijeme jaje, pivski kvasac.
Da popuni mjesto dodam im malo tjestenine ili palente ili zobenih pahuljica, musle bez šećera , ovisi što mi je pri ruci.

Od povrća ne bi trebali jesti ono što napuhuje - kupus, kelj, kukuruz, grah, grašak, papriku.... Isto tako ne bi trebali jesti ništa začinjeno. I dobro im je dodati jogurt ili svježi sir s vremena na vrijeme.

Moji sada jedu jednom dnevno, isključivo zato što je namlađi brljavio kad sam im davala po 2 obroka. Štenci jedu po 4-5 puta dnevno, kako rastu tako im se smanjuje broj obroka. Ja sam smanjivala kad sam vidjela da su brljavili po obrocima. Mada mislim da je najbolje hraniti odrasle pse 2 puta dnevno.

Ja mom dajem granule (mesam razlicite da se ne bi navikao samo na jednu vrstu), uz mlevenu konjetinu i ribu. E sada, lako je meni kada imam malog psa koji samim tim i malo jede i koga bih mogao da hranim iskljucivo mesom kada bi trebalo jer je 'mali potrosac'. Problem je kod vecih rasa.
Sto se tice putovanja... Moj patuljasti pinc (dakle dobermanov mali 'rodjak' staje u torbu i s njim svuda putujem i neretko ga i na posao vodim gradskim saobracajem. Zato sam slobodan da svima onima koji kubure sa finansijama ili podrskom za cuvanje i brigu o psu preporucim da razmisle o nekoj maloj rasi.

Back