Trik za čistu rernu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
398.516
Ovaj trik ne samo da štedi vaše vreme i novac, već garantuje da više nikada nećete morati da koristite teške, otrovne hemikalije.
Kombinacija o kojoj svi pričaju: soda bikarbona i obično alkoholno sirće. Kada se pravilno spoje, njihova para je toliko moćna
da masnoću bukvalno odvaja od zidova rerne. Efekat je neverovatan, jer se prljavština ne čisti silom, već jednostavno omekšava i otapa.

Detaljno Uputstvo: Nanesite, ostavite, obrišite

-Mešanje paste: Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode i kašikom sirćeta. Treba da dobijete gustu smesu, kao pastu za zube.

-Mazanje: Isključite rernu. Pastu razmažite direktno po svim masnim i problematičnim delovima rerne. Ne morate biti previše precizni!

-Aktivacija parom: Sipajte malo sirćeta (oko 200 ml) u neku manju posudu i ubacite na dno rerne. Zatvorite je.

-Pustite da radi: Uključite rernu na 150°C i zaboravite na nju. Nakon sat vremena (60 minuta), isključite je.

-Finalno brisanje: Kada se rerna ohladi (da se ne opečete!), uzmite običnu vlažnu krpu.
Masnoća je sada samo želatinasta smesa koja klizi bez ikakvog truda. Nema ribanja, samo lagano brisanje!

Zeni je lako da ocisti unutrasnjost rerne,ali je veoma tesko ocistiti cevi od plina,koja se nalaze ispod donjeg lima.Ako se redovno ne ciste,kada upali rernu,to ujeda za oci i ne moze da se bude u prostoriji.

Zeni je lako da ocisti unutrasnjost rerne,ali je veoma tesko ocistiti cevi od plina,koja se nalaze ispod donjeg lima.Ako se redovno ne ciste,kada upali rernu,to ujeda za oci i ne moze da se bude u prostoriji.
to je opasno, imas curenje plina, moze lako da se napravi pozar a u odredjenoj meri plina i vazduha i eksplozija.
Moje iskustvo da rerne na plin (osim ako nisu konveksne) su opasne i donekle neprakticne

Nemas ti iskusta.Ja koristim plin od pocetka '80-ih i nisam imao nikakve probleme.Drugo,nece zena to cistiti dok je rerna upaljena.

iskustvo koga nemam:
u Kanadi skoro sve je na plin - 10 godina zivota
na Malti posebno je kuvanje na plin - 17 godina zivota (plus dogrevanje pa preko toga kontrola vlage koju stvara plin)
dakle 27 godina skoro iskljucivo sam koristio plin.
u oba slucaja - jeftinije plin nego struja.

nabavi merac plina (sa alarmom) za svaki slucaj, prijateljski savet.
ustanovio sam da detektuje curenje plina mnogo bolje nego moj nos. Ja pocnem da reagujem od 3ke, a on je detektovao dva dela manje koje ni ne osecam.

a da da ne zaboravim - plinski detektor sto blize podu. Plin je tezi od vazduha pada na dno prostorije.

Poslednja izmena:
iskustvo koga nemam:
u Kanadi skoro sve je na plin - 10 godina zivota
na Malti posebno je kuvanje na plin - 17 godina zivota
dakle 27 godina skoro iskljucivo sam koristio plin.
u oba slucaja - jeftinije plin nego struja.

nabavi merac plina (sa alarmom) za svaki slucaj, prijateljski savet.
ustanovio sam da detektuje plin mnogo bolje nego moj nos. Ja pocnem da reagujem od 3ke, a on je detektovao dva dela manje koje ni ne osecam.
Nemam potrebe,na boci imam sigurnosni ventil,a na sporetu za svaku ringlu i rernu,na dugmetu ima zatvarac protoka plina,jer se cuje klik,kada se ugasi.

Detaljno Uputstvo: Nanesite, ostavite, obrišite

-Mešanje paste: Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode i kašikom sirćeta. Treba da dobijete gustu smesu, kao pastu za zube.

-Mazanje: Isključite rernu. Pastu razmažite direktno po svim masnim i problematičnim delovima rerne. Ne morate biti previše precizni!

-Aktivacija parom: Sipajte malo sirćeta (oko 200 ml) u neku manju posudu i ubacite na dno rerne. Zatvorite je.

-Pustite da radi: Uključite rernu na 150°C i zaboravite na nju. Nakon sat vremena (60 minuta), isključite je.

-Finalno brisanje: Kada se rerna ohladi (da se ne opečete!), uzmite običnu vlažnu krpu.
Masnoća je sada samo želatinasta smesa koja klizi bez ikakvog truda. Nema ribanja, samo lagano brisanje!
Probala sam, uspešno.

Ne znam zasto ali nikada nisam imala želju za šporetom na plin..Mozda iz nekakvog straha , ne znam iako je mnogo lakše i brže kuvati na plin
plin je izvanredan za mnogo razlicitog kuvanja, ali rerne su katastrofa (osim ako nisu konveksne)
Konveksne misli se na rerne gde plin greje plocu preko koje duva jaka struja vazduha, to je profesionalna oprema - pizza peci konveksna na konvejer - iskustvo: 6 godina rada sa hranom - sta mislite kako ta pec moze za 5.5minuta da ispece pizzu ?

plin je izvanredan za mnogo razlicitog kuvanja, ali rerne su katastrofa (osim ako nisu konveksne)
Konveksne misli se na rerne gde plin greje plocu preko koje duva jaka struja vazduha, to je profesionalna oprema - pizza peci konveksna na konvejer - iskustvo: 6 godina rada sa hranom - sta mislite kako ta pec moze za 5.5minuta da ispece pizzu ?
slažem se da je plin dobar ..imala sam priliku da kuvan na plin ali ne u svojoj kuci :)

Ne znam zasto ali nikada nisam imala želju za šporetom na plin..Mozda iz nekakvog straha , ne znam iako je mnogo lakše i brže kuvati na plin
Ne mogu i ja da shvatim strah,jer ranije je bilo isto eksplozija od elektricnog sporeta.Zaborave ljudi da ugase ringlu i odu negde za vikend,kada se vrate imaju sta da vide,propast.Rasturen deo kuce,ili deo stana.Na sve se mora paziti i nece biti problema.

kako god. znas protokol zastite. Plin uvek curi tamo gde ne ocekujes.
Merac/alarm - bozija stvar - spasava glavu. Ne bih da navodim losa iskustva.
Kada odem u kupatilo i kada izadjem,ako plin curi oseti se.Zato ja cesto menjam taj sigurnosni ventil na boci,jer to mi je navika jos dok sam koristio plinske resoe,koji nisu imali te zastite,kao sada sporeti.Ako legnem u kujni,a da se desi da plin curi,oseti se.

Kada odem u kupatilo i kada izadjem,ako plin curi oseti se.Zato ja cesto menjam taj sigurnosni ventil na boci,jer to mi je navika jos dok sam koristio plinske resoe,koji nisu imali te zastite,kao sada sporeti.Ako legnem u kujni,a da se desi da plin curi,oseti se.
Plin ne bi trebalo da ima miris. Sada čitam da mu proizvodjači dodaju neki veštački miris upravo da bi ljudi reagovali na vreme ako krene curenje. Inače, nemam iskustva s plinom ..

Plin ne bi trebalo da ima miris. Sada čitam da mu proizvodjači dodaju neki veštački miris upravo da bi ljudi reagovali na vreme ako krene curenje. Inače, nemam iskustva s plinom ..
Opet mi govoris nesto posle toliko decenija korscenja plina.Plin se i te kako oseti.Posto punim boce,puni se TNG za automobile i to se oseca veoma jako.

Ja pisem da koristim TNG i da smrdi ocajno,ako negde pista.Nemamo mi jos taj gradski plin.Ovo smrdi i nema sanse da se ne oseti.Smrdi napolju kada mi puni bocu,pa skida onaj pistolj za punjenje i cuke se da sisti.Smrdi napolju,a kamoli u kuci.

Back