Van razuma
Iskusan
- Poruka
- 6.278
Naravno da je poznajem, pa i to o čemu ti pričaš, ali i dalje vidim jedino kako se ta saznanja koriste radi negiranja hrišćanstva.
To je vec politika

Nije ovo o cemu sam ja pricala

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Naravno da je poznajem, pa i to o čemu ti pričaš, ali i dalje vidim jedino kako se ta saznanja koriste radi negiranja hrišćanstva.
To je vec politika
Nije ovo o cemu sam ja pricala![]()
Па пре тога немаш баш за шта да се ухватиш. То је проблем. При том су ови толико ђипнули у висину, да је постало готово небитно шта је било пре. Шта можеш од пре, а и после, поредити са Стефаном Немањом и са Савом?Ja sam prosle godine, na svoj nacin, pokusala da malo nesto od toga pokazem i objasnim narodu, medjutim nije pilo vodu, jako malo ljudi obratilo paznju...
Samo se uhvatili Sv. car Lazar, Sv. Sava, ovo, ono, a pre smo valjda bili majmuni...
Ono necu reci da nema logike, al je ipak istorija nesto sto obuhvata jako, puno, mnogo duzi period...
Pricala sam sam o tome da je lepo da se ljudima saopsti da je bilo zivota i pre odredjenih ljudi i dogadjaja.... jer sam ubedjena da mnogi toga nisu svesni...U redu, ali budi preciznija pa reci tačno o čemu pričaš.
Па пре тога немаш баш за шта да се ухватиш. То је проблем. При том су ови толико ђипнули у висину, да је постало готово небитно шта је било пре. Шта можеш од пре, а и после, поредити са Стефаном Немањом и са Савом?
Сад треба гурнути Немањиће у страну, а у центар пажње ставити преднемањићко време?
Па се довијати као Хрвати с хрватским краљевима. Да нам у центру пажње буду те магловите представе, уместо онога јасног и славног, и то само због неких пар стотина година раније прошлости, која није спорна, али о којој вероватно никада нећемо сазнати много више од онога што сада знамо.
Pricala sam sam o tome da je lepo da se ljudima saopsti da je bilo zivota i pre odredjenih ljudi i dogadjaja.... jer sam ubedjena da mnogi toga nisu svesni...
Sumnjam da bilo ko nije svestan da su Srbi bili pagani pre nego što su postali hrišćani. Zapravo, mi smo jedini slovenski narod koji je u svom biću, ne u sećanju ili muzejima, sačuvao deo naših predaka koji su upražnjavali tu religiju.
Caslav i ratovi protiv Madjara u 10. veku tj. pobeda na Drini i poraz u Sremu. Postoje neke price o tome?
Moje misljenje je da su ljudi svesni samo onoga sto im se nametne...
E sad ako ne mislimo isto, i to mi je ok... ne gledamo svi istim ocima
Lep pozzz, meni kasno da se raspravljam![]()
Sa time bih se slozio.
Ali mozda ima neki drugi izvor.
Сад треба гурнути Немањиће у страну, а у центар пажње ставити преднемањићко време?
Gde sam ja rekla da treba da se nametne ta prosllostMeni niko nije nametnuo pagansku religiju, pa sam i dalje svestan šta je to bilo. A ako ti misliš da je neko svestan samo onoga što mu se nametne, i pri tome kažeš kako mnogi nisu svesni naše prošlosti, to bi značilo da ti želiš da im nametneš tu prošlost (odnosno saznanja o njoj) kao nešto čega se treba držati. Slab je to recept.
Gde sam ja rekla da treba da se nametne ta prosllosta kamo li ja da je namecem
Pa i pre te proslosti je bila proslost...
I posle Nemanjica je bilo jos doba koja su danas proslost, samo sto se malo ko danas vata za njih, i nema sanse da sam ja to rekla sto si mi ti ubacio na spisak mojih napisanih reci ovde
i jos sam cak rekla da nisam pricala o tome i pojasnila o cemu sam pricala
Чини ми се да си ти познавалац, па бих замолио за одговор наTo je zato sto ne poznajes istoriju![]()
Партенону?Какав је ранг Световида у славенском партенону?
Nisam povjesničar, slijedeće pitanje pitam čisto iz znatiželje. Neću vas ni provocirati niti komentirati ako mi odgovorite, jer odgovor ni po čemu neće utjecati na moje stavove:
Kada su Srbi prvi put i u kojem dokumentu sami spomenuli ime svog naroda - Srbi?
Kada su Srbi prvi put i u kojem svom dokumentu nazvali svoju državu Srbija?
Ako odgovorite, nemojte se u odgovoru pozivati na to kako su vas drugi nazivali, prije ili poslije, nego molim samo vaše izvore.
Мирослављево јеванђеље је кодекс, односно рукописна књига. То је један од најзначајнијих ћириличких споменика српске и јужнословенске, односно српско-словенске писмености из 12. века. Мирослављево јеванђеље је по свом саставу јеванђелистар, богослужбена књига у којој су текстови распоређени према читањима у току црквене године. Писано је за Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање, кнеза хумског за потребе његове задужбине цркве светог Петра на Лима, око које је касније настало Бијело Поље, потиче с краја 12. века, највероватније из претпоследње деценије (1180-1191)
Рукопис Мирослављевог јеванђеља налази се Београду, у Народном музеју, сем једног листа који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу
Маријинско или Маријино јеванђеље представља најстарији сачувани споменик писан старословенским језиком у коме се јављају црте српског народног језика под чијим утицајем ће се касније развити и српска редакција старословенског језика. Писано је глагољицом на 174 листова, а на основу језичких црта, сматра се да је настало најкасније почетком XI века на српском штокавском подручју. Пронађен је средином XIX века у светогорском манастиру свете Марије, по коме је и добио име, а данас се налази у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу, заједно са Зографским јеванђељем, такође писаним глагољицом.
Prvo ne znam, a drugo pitanje je besmisleno jer Srbi nisu imali samo jednu državu kroz istoriju, već više njih. Srbija je moderniji pojam ali, kao i u starije doba, ni Srbija nije jedina država srpskog naroda.
Ok, jasno da iz tih starih vremena ima malo toga sačuvano i da se dobar dio tadašnje povijesti zasniva na tumačenjima okolnih jačih i pismenijih naroda. Stoji i to da su plemena koja su kasnije formirala srpsku naciju, u početku imala svoje posebne državice raznih imena (po rijeci, po planini, po gradu, po ovome ili onome,...). No, mene zanima baš taj trenutak, kad se netko od njih dokumentirano deklarirao kao Srbin i kad je netko svoju državu jasno nazvao Srbija. Možda je to bilo u 7 st, možda u 8., možda 13. ili 14... Takva sazrijevanja imena nekog naroda nisu nepoznata u svijetu i ne diraju u baštinu tih naroda (npr. Talijani, Nijemci,...)Prvo ne znam, a drugo pitanje je besmisleno jer Srbi nisu imali samo jednu državu kroz istoriju, već više njih. Srbija je moderniji pojam ali, kao i u starije doba, ni Srbija nije jedina država srpskog naroda.
Kada su Srbi prvi put i u kojem dokumentu sami spomenuli ime svog naroda - Srbi?
Ovo je iz iste kamenorezačke falsifikatorske radionice u Veneciji iz 19. veka gde su napravljeni i odakle su dopremljeni svi oni sa natpisima tzv. "hrvatskih vladara". Ovaj nije dopremljen u 19. veku jer je jedini bio pregabaritan. Značajan je po tome što se jasno vidi da je sadržaj natpisa na njoj vezan za samu krstionicu, ali istovremno jasno se vidi da je falsifikator nestručno smanjio slova da bi izbegao oštećenje na gornjoj ivici krsnog studenca.