Tribina: Srbija pre Nemanjića

Naravno da je poznajem, pa i to o čemu ti pričaš, ali i dalje vidim jedino kako se ta saznanja koriste radi negiranja hrišćanstva.

To je vec politika :lol:

Nije ovo o cemu sam ja pricala
drag.gif

Ja sam prosle godine, na svoj nacin, pokusala da malo nesto od toga pokazem i objasnim narodu, medjutim nije pilo vodu, jako malo ljudi obratilo paznju...
Samo se uhvatili Sv. car Lazar, Sv. Sava, ovo, ono, a pre smo valjda bili majmuni...
Ono necu reci da nema logike, al je ipak istorija nesto sto obuhvata jako, puno, mnogo duzi period...
Па пре тога немаш баш за шта да се ухватиш. То је проблем. При том су ови толико ђипнули у висину, да је постало готово небитно шта је било пре. Шта можеш од пре, а и после, поредити са Стефаном Немањом и са Савом?

Сад треба гурнути Немањиће у страну, а у центар пажње ставити преднемањићко време?

Па се довијати као Хрвати с хрватским краљевима. Да нам у центру пажње буду те магловите представе, уместо онога јасног и славног, и то само због неких пар стотина година раније прошлости, која није спорна, али о којој вероватно никада нећемо сазнати много више од онога што сада знамо.

Па пре тога немаш баш за шта да се ухватиш. То је проблем. При том су ови толико ђипнули у висину, да је постало готово небитно шта је било пре. Шта можеш од пре, а и после, поредити са Стефаном Немањом и са Савом?

Сад треба гурнути Немањиће у страну, а у центар пажње ставити преднемањићко време?

Па се довијати као Хрвати с хрватским краљевима. Да нам у центру пажње буду те магловите представе, уместо онога јасног и славног, и то само због неких пар стотина година раније прошлости, која није спорна, али о којој вероватно никада нећемо сазнати много више од онога што сада знамо.

Sad treba da zivimo u sadasnjem dobu, da nastavimo da stvaramo istoriju, ali bre neku novu... a da bi znali sta je novo i nepoznato moramo da znamo sta je staro bre, da se ne ponavljamo, dosadno vise..

Ispade sad da sam ja negde rekla da treba da se vratimo u prednemanjicko doba, ja to nisam spomenula, ali hajde da vec jednom izadjemo i iz Nemanjickog..

idemo dalje, hajmo u buducnost bre

Sad ne znam treba li opet da spomenem da bi ljudi trebali znati da istoriju cini mnogo doba, ili da se ubijem sad stvarno vise ne znam :fdlan:

Pricala sam sam o tome da je lepo da se ljudima saopsti da je bilo zivota i pre odredjenih ljudi i dogadjaja.... jer sam ubedjena da mnogi toga nisu svesni...

Sumnjam da bilo ko nije svestan da su Srbi bili pagani pre nego što su postali hrišćani. Zapravo, mi smo jedini slovenski narod koji je u svom biću, ne u sećanju ili muzejima, sačuvao deo naših predaka koji su upražnjavali tu religiju.

Sumnjam da bilo ko nije svestan da su Srbi bili pagani pre nego što su postali hrišćani. Zapravo, mi smo jedini slovenski narod koji je u svom biću, ne u sećanju ili muzejima, sačuvao deo naših predaka koji su upražnjavali tu religiju.

Moje misljenje je da su ljudi svesni samo onoga sto im se nametne...

E sad ako ne mislimo isto, i to mi je ok... ne gledamo svi istim ocima :)

Lep pozzz, meni kasno da se raspravljam :)

Moje misljenje je da su ljudi svesni samo onoga sto im se nametne...

E sad ako ne mislimo isto, i to mi je ok... ne gledamo svi istim ocima :)

Lep pozzz, meni kasno da se raspravljam :)

Meni niko nije nametnuo pagansku religiju, pa sam i dalje svestan šta je to bilo. A ako ti misliš da je neko svestan samo onoga što mu se nametne, i pri tome kažeš kako mnogi nisu svesni naše prošlosti, to bi značilo da ti želiš da im nametneš tu prošlost (odnosno saznanja o njoj) kao nešto čega se treba držati. Slab je to recept.

Sa time bih se slozio.
Ali mozda ima neki drugi izvor.

Pogledaćemo šta ima da kaže. :) Ja knjigu nisam imao u rukama da vidim šta sve u njoj piše. Ovako na prvi pogled, Aleksić je po mom mišljenju malčice više popularizator nego naučnik, tako da neke stvari o kojima priča sa strogog naučnog stanovišta možda i nisu baš najpreciznije, ali u tome nema ništa loše ako će, naprotiv, više ljudi ovako zainteresovati.

Rodoslov u Kraljevstvu Slavena je pisan za Nemanjice! Radi se o rodoslovu predaka njihove Kraljevine. Pisan je u vrijeme srpske renesanse. Nemanjici su renesansa. To je kontekst.
I postoji puni rodoslov u Kraljevstvu slavena tako da nije istina da se nema za sta uhvatiti, itekako ima, ito najbitniji period a to je Velika Moravska, gotska carevina, nasljednik Rima kod nas. Dakle sve do dolaska Huna sto je 800 godina prije Nemanjica, pa do Ilirskog ustanka.

Meni niko nije nametnuo pagansku religiju, pa sam i dalje svestan šta je to bilo. A ako ti misliš da je neko svestan samo onoga što mu se nametne, i pri tome kažeš kako mnogi nisu svesni naše prošlosti, to bi značilo da ti želiš da im nametneš tu prošlost (odnosno saznanja o njoj) kao nešto čega se treba držati. Slab je to recept.
Gde sam ja rekla da treba da se nametne ta prosllost :huh: a kamo li ja da je namecem

Pa i pre te proslosti je bila proslost... :huh:

I posle Nemanjica je bilo jos doba koja su danas proslost, samo sto se malo ko danas vata za njih, i nema sanse da sam ja to rekla sto si mi ti ubacio na spisak mojih napisanih reci ovde
i jos sam cak rekla da nisam pricala o tome i pojasnila o cemu sam pricala

Gde sam ja rekla da treba da se nametne ta prosllost :huh: a kamo li ja da je namecem

Pa i pre te proslosti je bila proslost... :huh:

I posle Nemanjica je bilo jos doba koja su danas proslost, samo sto se malo ko danas vata za njih, i nema sanse da sam ja to rekla sto si mi ti ubacio na spisak mojih napisanih reci ovde
i jos sam cak rekla da nisam pricala o tome i pojasnila o cemu sam pricala

Logičko zaključivanje. Prvo si rekla da ljudi ovde nisu svesni te prošlosti koju ti potenciraš, a onda si rekla da su ljudi svesni samo onoga što im je nametnuto. Iz čega se zaključuje kako je, da bi neko postao svestan toga o čemu ti pričaš, potrebno da mu se to nametne.

Nisam povjesničar, slijedeće pitanje pitam čisto iz znatiželje. Neću vas ni provocirati niti komentirati ako mi odgovorite, jer odgovor ni po čemu neće utjecati na moje stavove:

Kada su Srbi prvi put i u kojem dokumentu sami spomenuli ime svog naroda - Srbi?
Kada su Srbi prvi put i u kojem svom dokumentu nazvali svoju državu Srbija?

Ako odgovorite, nemojte se u odgovoru pozivati na to kako su vas drugi nazivali, prije ili poslije, nego molim samo vaše izvore.

Na ta pitanje je tesko odgvoriti jer je dosta srpskih srednjevekovnih spisa unisteno. Primera radi, tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. je unisten veliki fond srednjevekovnih srpskih rukopisa od strane nemaca.
To je samo jedan primer.
Medjutim jos uvek postoje ocuvani spisi na glagoljici koji govore o Srbima i ranog srednjeg veka posredno. Ali mislim da se cirilicno Miroslavljevo jevandjele uzima za najstari bas srpski spis.
Drugi problem je sto Srbi nisu bili preterano pismeni, kao ni ogromna vecina drugih naroda ranog Srednjeg veka. Osim par mocnih drzava poput Vizantije i Franacke. Zato su spisi iz tih drzava vazni.
Primera radi, Luzcki Srbi se pominju u franackim spisima u 7 i 9 veku kada su se borili sa Franackom ili Saksoncima ali u to vreme prkaticno nije postojala slovenska pismenost, nije postojao alfabet kojim bi se pisalo od strane Luzickih Srba jer tek krece stvaranje prvog slovenskog pisma-glagoljice od strane Cirila i Metodija.

Nisam povjesničar, slijedeće pitanje pitam čisto iz znatiželje. Neću vas ni provocirati niti komentirati ako mi odgovorite, jer odgovor ni po čemu neće utjecati na moje stavove:

Kada su Srbi prvi put i u kojem dokumentu sami spomenuli ime svog naroda - Srbi?
Kada su Srbi prvi put i u kojem svom dokumentu nazvali svoju državu Srbija?

Ako odgovorite, nemojte se u odgovoru pozivati na to kako su vas drugi nazivali, prije ili poslije, nego molim samo vaše izvore.

Prvo ne znam, a drugo pitanje je besmisleno jer Srbi nisu imali samo jednu državu kroz istoriju, već više njih. Srbija je moderniji pojam ali, kao i u starije doba, ni Srbija nije jedina država srpskog naroda.

Мирослављево јеванђеље је кодекс, односно рукописна књига. То је један од најзначајнијих ћириличких споменика српске и јужнословенске, односно српско-словенске писмености из 12. века. Мирослављево јеванђеље је по свом саставу јеванђелистар, богослужбена књига у којој су текстови распоређени према читањима у току црквене године. Писано је за Мирослава, брата великог жупана Стефана Немање, кнеза хумског за потребе његове задужбине цркве светог Петра на Лима, око које је касније настало Бијело Поље, потиче с краја 12. века, највероватније из претпоследње деценије (1180-1191)

Рукопис Мирослављевог јеванђеља налази се Београду, у Народном музеју, сем једног листа који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу

Ima i starijih spisa pisanih glagoljicom, trebalo bi da je 11. vek.

Маријинско или Маријино јеванђеље представља најстарији сачувани споменик писан старословенским језиком у коме се јављају црте српског народног језика под чијим утицајем ће се касније развити и српска редакција старословенског језика. Писано је глагољицом на 174 листова, а на основу језичких црта, сматра се да је настало најкасније почетком XI века на српском штокавском подручју. Пронађен је средином XIX века у светогорском манастиру свете Марије, по коме је и добио име, а данас се налази у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу, заједно са Зографским јеванђељем, такође писаним глагољицом.

Ne treba zaboraviti da glagoljica nastaje krajem 9. veka.

Prvo ne znam, a drugo pitanje je besmisleno jer Srbi nisu imali samo jednu državu kroz istoriju, već više njih. Srbija je moderniji pojam ali, kao i u starije doba, ni Srbija nije jedina država srpskog naroda.

Srbija je postojala ali nije bila centrlalizovano iz razloga geografije i ekonomije.
Tako kod cara Porfirogenita u DAI, napisan u 10. veku, se pominje Srbija i zupe, knezevine koje nastanjuju Srbi i koji su potcinjeni srpskim vladarima ali imaju jednu svoju autonomnost poput Travunije.
To je bio veliki problem za Srbiju u ranom Srednjem veku, ta nesposobnost da se stvori mocna centralizovana drzava kao npr. Bugarska. Razlog su te planincuge Dinarskog masiva koje su Srbi nastanjivali tj. slaba komunikacija. Onda siromasna oblast sa obradivom zemljom sto je sprecavalo da se stanovnistvo uvecava, nije bilo dovoljno hrane za tako nesto. Ne bas velika kolicina zlata i srebra.
Opet, te planine su nas zastitile od Bugara, Madjara i Mongola. Prve bitke sa Bugarima u jos 9. veku su bile u srpsku korist jer su bugari stepsko azijsko pleme koje je bilo fenomenalno u borbi na ravnom otvorenom polju gde njihovo jahanje igra ulogu ali u brdu su bili kao riba na suvom.
U stvari pad veceg dela Srbije na kratko(manje od godinu dana) pod Bugare je posledica izdaje hunskog vladara koji je prodao srpske vladare zarad Bugara. Ali Bugari jednostavno nisu mogli da vladaju tim planinama, kao sto niko nije. To nisu mogle ni Osmanlije iako su formalno drzale tu oblast. Madjari su isto pokusali ali nisu uspeli. Mongoli su protunjali recnim dolinama ali mi znamo da je srednjevekovni Maglic opstao, stavise Srbija je uspela da pobedi Mongole iako je kasnije priznata politicka prevlast Mongola i placao se porez na kratko.
Tek u 13. i 14. veku nastaje velika ekspanazija Srbije u svim pravcima kada je uzeta plodna zemlja i rudnici.

Poslednja izmena:
Ok, jasno da iz tih starih vremena ima malo toga sačuvano i da se dobar dio tadašnje povijesti zasniva na tumačenjima okolnih jačih i pismenijih naroda. Stoji i to da su plemena koja su kasnije formirala srpsku naciju, u početku imala svoje posebne državice raznih imena (po rijeci, po planini, po gradu, po ovome ili onome,...). No, mene zanima baš taj trenutak, kad se netko od njih dokumentirano deklarirao kao Srbin i kad je netko svoju državu jasno nazvao Srbija. Možda je to bilo u 7 st, možda u 8., možda 13. ili 14... Takva sazrijevanja imena nekog naroda nisu nepoznata u svijetu i ne diraju u baštinu tih naroda (npr. Talijani, Nijemci,...)

Pitanje malčice nije na mestu na temi, jerbo primer toga koji predatira Nemanjićima. Ako sam dobro shvatio pitanje i ukoliko nisam prevideo nešto starije, odgovor je povelja prijateljstva Dubrovčanma velikog župana Stefana Nemanjića 1215-1217.

Ovo je iz iste kamenorezačke falsifikatorske radionice u Veneciji iz 19. veka gde su napravljeni i odakle su dopremljeni svi oni sa natpisima tzv. "hrvatskih vladara". Ovaj nije dopremljen u 19. veku jer je jedini bio pregabaritan. Značajan je po tome što se jasno vidi da je sadržaj natpisa na njoj vezan za samu krstionicu, ali istovremno jasno se vidi da je falsifikator nestručno smanjio slova da bi izbegao oštećenje na gornjoj ivici krsnog studenca.

Eto, to sam već elaborirao, ti si ispratio, na temi Langobardski pleter.

To što je Višeslav bio srpski vladar, baška obaška jeste dokaz prljavštine hrvatikanskih namera.

Poslednja izmena od moderatora:

Back