Gnoza, kao pojam, oznacava individualnu spoznaju krajnje istine.Hare krishna nisu gnostici, buduci je osnova Gnoze, onako, kako se tumaci u svetu zapadnog hermetizma, u hriscanstvu.Dakle, osnovni stub Gnoze i svega sto je ozbiljno u zapadnom hermetizmu i okultizmu je ezotericno hriscanstvo; to nikako ne ogranicava nekoga da u cilju postizanja Gnoze koristi kakve god prakse mu ili joj odgovaraju: jogu, meditaciju, tantru, sve dok ne zaboravlja da je osnova Gnoze hriscanstvo.
Ne secam se da sam rekao, u svojim prethodnim postovima, da su hare krisna na bilo koji nacin povezani sa gnostickim crkvama.
Krstaske ratove nimalo ne podrzavam, jer ne podrzavam klanje, ubijanje, silovanje i paljenje zarad sirenja vere za koju je neko ''siguran'' da je jedina prava.Templ je, iako je ucestvovao u krstaskim ratovima, imao sasvim drugaciju funkciju i drugacije ciljeve, koji nikako nisu bili povezani sa sirenjem katolicizma, vec se radilo o mogucem spajanju sa i interakcijom sa islamskim misticima i islamskom ezoterijom.Iz tog razloga drzim Krst Hrama kao avatar.Ne smatram da me to sto sam slucajno krsten kao katolik dok sam bio beba odredjuje, ili uopste moze da me odredjuje, na bilo koji nacin.Frankly, I don't give a shit.
Sto se tice ''mind destroyera'' iz Indije, trebalo bi da znas da je jedan od osnovnih ciljeva budizma unistenje uma, odnosnop njegovo stavljanje pod kontrolu, koncentirsanje i prevazilazenje, dakle, unistenje ega kako bi se izaslo i kruga Samsare.