Rusija nije nikakva velika sila, već upravo suprotno. To je siromašna država, sa slabom i korumpiranom ekonomijom, lošom vojskom u koju nije ulagano decenijama i sistemom u kome na rukovodeće pozicije dolaze poslušni a ne sposobni. Takva država nikako ne može da se nazove silom. Jel sila koja ne može da slomije Ukrajinu 3 godine, gde su do sada zauzeli samo one teritorije na kojima su Rusi bili i pre agresije, svakako ne može da se nazove silom. Naravno, imaju nuklearno oružje što im daje vetar u leđa da se puvaju iako nemaju nikakvo pokriće za to.
Ко је поразио Наполеона и ушао у Париз?

Ко је одговоран за 80% укупних немачких губитака у Другом светском рату?
Prema Rusiji nije bilo nikakvog nametanja.
Ма не... није било увезене револуције 1917., није било грађанског рата између Црвених и Белих, где је запад учествовао на страни Белих... Није било похвале Горбачову, није било све могуће помоћи опозицији у Русији за време Путина... Ништа нисмо видели јер жмуримо.
Можда прође код 4-годипњег детета.
Koliko Amerika rovari po Africi, toliko rovari i Rusija. Samo to neme veze sa temom.
Хоће ли се Америка извинити за 2 000 000 улудо страдалих Вијетнамаца или ће и даље да арлаучу за својих само 58 000 погинулих у истом рату?
Članstvo u EU je dobrovoljno i države same prilaze. A prilaze jer dobijaju standard i uređenost. Srbija je jedna od retkih retardiranih država koja je odbila ponuđenu šansu da bude deo uređenog sveta jer je manjem krugu ljudi oko predsednika Vučića bila draža korupcija nego dobrobit naroda.
Велика шаргарепа ЕУ се прилично смањила, а набавили су велики штап.
Да ли је боље слепо инсистирање на свему и свачему, да бисмо ми били примљени једног дана или не, и да у међувремену радимо свашта, или нас је ипак било боље примити рано, иако нисмо све спремни, па нас обавезати да примењујемо добре законе јер морамо?
Ако је то мени пало на памет, а бриселократији није... Да ли сам ја паметнији или су они потпуно ван стварности? Ја гласам за друго.
Kad su vojni budžeti evrope bili oko 2% tada je u Rusiji bilo 4%.
A kada evropa govori da će da poveća na 5%, u Rusiji je već par godina, od agresije, 7%.
Амерички војни буџет је одавно више од 2% па ником ништа

Али није то ствар, него што Америка и главне земље Европе имају дуг од 100 или више процената БДП. Банкари се радују, а становништво... ма кога брига за њих?
Руси имају дуг од 15-20% БДП. Могу да раде шта год хоће.
Ali i dalje rusofilska propaganda širi mantru kako se zla EU sprema na pokori Rusiju i ovi od straha moraju preventivno da bacaju bombe.
Ако ЕУ шаље гранате, тенкове и авионе земљи која је у рату са Русијом... То је... неутралност?!?
А замисли само, на тренутак... Да је Украјина напала Пољску, а да их Руси и Кинези снабдевају свиме. И то би било "нема везе"?
Која су твоја мерила, уопште?
Шта се теби свиђа, то мора бити потпуно тачно?
Naravno da sama smena diktatora nije dovoljna za "sreću". To je samo početak, prilika, a ne garancija. Niko ti ne može pokloniti prosperitet, ali ti mogu otvoriti vrata. A da li ćeš ući, to zavisi od tebe, od institucija koje izgradiš, od toga koliko si spreman da radiš, da se menjaš, da naučiš nešto iz prošlosti.
Pogledaj recimo Španiju posle Franka, krenuli su iz diktature, ali su izgradili demokratiju, pravosuđe, članstvo u EU, i danas su uređena zemlja. Isto važi i za Južnu Koreju, iz vojne diktature 80-ih su postali tehnološka i demokratska sila. Isto je prošla i Češka nakon komunizma, danas je normalna evropska država.
Znači, moguće je. Ali moraš da imaš ljude koji to žele, institucije koje ne prodaju sve za šaku vlasti, i narod koji neće večito tražiti izgovore u drugima. Ako nakon pada diktatora dovedeš novu ekipu koja sanja o starim vremenima, normalno da nećeš daleko dogurati.
Шпанија је угурана у Нато и ЕУ - тако су морали да поштују неке ствари.
Ми нисмо угурани, како сам раније у овој поруци прокоментарисао. То је сва разлика.
Наша опозиција је у расулу, а студенти не могу све сами.
Опозиција беспрекидно прича о вођи, а и вођа се сам беспрекидно рекламира, то се подразумева. Тотални маркетинг - небитно је шта се говори, пресудно је чија је слика на екрану. Гласа се за слику на екрану.
Драго ми је што помињеш Чешку. Шта би било да нису продали Шкоду? И ко зна шта све још.
Не свиђа ми се тај систем "ако вас покупујемо, даћемо вам да живите, а ако не, онда останите бедници".
Противим се империјализму у XXI веку.
Пошто ћеш увек имати сумње, без обзира шта напишем, овде изјављујем и да сам против продаје НИСа Русима. Погрешан је барем начин, свакако је погрешно политочко очекивање... Треба да га преузмемо назад. И да нам буде омогућено да купујемо било чију нафту. Ми нисмо никоме објавили ни рат ни санкције.
Нажалост, ја могу само да гласам. Не могу опозицију да научим памети, да се не вришти, не вређа, не прави штета, не гњаве Београђани... Направили су скоро све прекршаје које је било могуће направити, и још очекују да ће тиме привући нове гласаче. Е па... тешко.