Aj baci neki YT gde bas to ljudi rade pravilno i slicno tebi, i gde je taj deo pokreta gde mozes da se povredis?
Искрено речено, нисам наишао да људи раде то као билдерску вежбу, са толико понављања, што не значи да тога нема.
Затим, што се мене тиче ја ту не видим неку велику опасност од повреда, бар не са тежинама са којима ја радим, ту је највећа опасност да ти тег падне на главу или доле и оштети под. У почетку сам имао нелагоду у раменима јер их треба затурити јако уназад и закључати лопатице у том положају, нпр. некоме ко услед дугог седења или чега већ има повијена рамена напред ова вежба свакако неће пријати. Зато сам најпре радио помоћне вежбе где се мишићи привикавају на тај положај рамена итд.
Можда би неко ко има проблеме са кичмом или слабе тачке морао да обрати пажњу на то, јер и кичма је ту извијена, активирани су и горњи и средњи трапези итд.
Оно што је мене заинтригирало јесу клипови лика који се зове Alan Thrall, можеш да изгуглаш на youtube-у, тамо има веома добрих објашњења везаних за многе вежбе, између осталог и вежбе дизања тегова, и покрета као што су набачај, избачај и трзај, и све оне варијације које се на енглеском зову power clean, jerk, power jerk, итд.
То је за мене велико освежење и један поприлично нови приступ вежбању са тежинама, мислим да онај ко је навикао на body building треба свакако да испроба ове ствари, јер ово је уствари старије од пумпања мишића, ово је савлађивање тежина користећи све могуће мишиће, инерцију тега, полуге, равнотежу итд.
А те вежбе се тешко могу радити без еластичности, као што сам горе писао, морају да се раде помоћне вежбе којима се добија на еластичности кичме, раменог појаса, кукова, задње ложе.
Уосталом, прогуглај на име Alan Thrall, има пуно тога интересантног.