Treninzi i programi za snagu

SStrelac

Primećen član
Banovan
Poruka
682
Nije ovo tema bas za rekorde u dizanju ali nema veze.
Juce Bench press 115 kg 13 puta. Resetovao sam maksimume na 5/3/1 pravio sam neku pauzicu pa reko ajd da ga odrezem na dole i uzmem trening maksimum 126 kg. Juce mi bio 3+ dan a iscepam ga 13 puta. Dobro je dobro je, rekord ove tezine... :-)

Синоћ мој рекорд у OHS-у, 10 чучњева са 50 кила, задња два замало да изгубим равнотежу, што не би ваљало никако, јер нема бацања тега, али изгурао сам.
Напор за тело је тако велики код те вежбе да ми је требало пар минута да дођем себи, а није да нисам у кондицији. Ту цело тело ради, и зато је вежба захтевна.

Данас ме боле трапези и рамена, поготово задњи део..

Nije ovo tema bas za rekorde u dizanju ali nema veze.
Juce Bench press 115 kg 13 puta. Resetovao sam maksimume na 5/3/1 pravio sam neku pauzicu pa reko ajd da ga odrezem na dole i uzmem trening maksimum 126 kg. Juce mi bio 3+ dan a iscepam ga 13 puta. Dobro je dobro je, rekord ove tezine... :-)

Za borce je to i previse, sasvim dovoljno, ne budi skroman.... Ja kada sam u najvece trenirao boks picio sam oko 95-100kg 6-9 puta....

- - - - - - - - - -

Синоћ мој рекорд у OHS-у, 10 чучњева са 50 кила, задња два замало да изгубим равнотежу, што не би ваљало никако, јер нема бацања тега, али изгурао сам.
Напор за тело је тако велики код те вежбе да ми је требало пар минута да дођем себи, а није да нисам у кондицији. Ту цело тело ради, и зато је вежба захтевна.

Aj baci neki YT gde bas to ljudi rade pravilno i slicno tebi, i gde je taj deo pokreta gde mozes da se povredis?

Aj baci neki YT gde bas to ljudi rade pravilno i slicno tebi, i gde je taj deo pokreta gde mozes da se povredis?

Искрено речено, нисам наишао да људи раде то као билдерску вежбу, са толико понављања, што не значи да тога нема.
Затим, што се мене тиче ја ту не видим неку велику опасност од повреда, бар не са тежинама са којима ја радим, ту је највећа опасност да ти тег падне на главу или доле и оштети под. У почетку сам имао нелагоду у раменима јер их треба затурити јако уназад и закључати лопатице у том положају, нпр. некоме ко услед дугог седења или чега већ има повијена рамена напред ова вежба свакако неће пријати. Зато сам најпре радио помоћне вежбе где се мишићи привикавају на тај положај рамена итд.
Можда би неко ко има проблеме са кичмом или слабе тачке морао да обрати пажњу на то, јер и кичма је ту извијена, активирани су и горњи и средњи трапези итд.

Оно што је мене заинтригирало јесу клипови лика који се зове Alan Thrall, можеш да изгуглаш на youtube-у, тамо има веома добрих објашњења везаних за многе вежбе, између осталог и вежбе дизања тегова, и покрета као што су набачај, избачај и трзај, и све оне варијације које се на енглеском зову power clean, jerk, power jerk, итд.

То је за мене велико освежење и један поприлично нови приступ вежбању са тежинама, мислим да онај ко је навикао на body building треба свакако да испроба ове ствари, јер ово је уствари старије од пумпања мишића, ово је савлађивање тежина користећи све могуће мишиће, инерцију тега, полуге, равнотежу итд.

А те вежбе се тешко могу радити без еластичности, као што сам горе писао, морају да се раде помоћне вежбе којима се добија на еластичности кичме, раменог појаса, кукова, задње ложе.

Уосталом, прогуглај на име Alan Thrall, има пуно тога интересантног.

Za borce je to i previse, sasvim dovoljno, ne budi skroman.... Ja kada sam u najvece trenirao boks picio sam oko 95-100kg 6-9 puta...
Draz treninga snage je bas to da uvek pokusavas da probijes limite, kg po kg, i uvek imas motiv za iduci trening. A tezine dolaze same...
Ja sam na ovoj kilazi sigurno 6-7 godina i ni meni nikako ne odgovara povecanje misicne mase. Ovime samo treniram CNS privikavajuci ga na velike tezine. Verovatno tu dolazi i gustina misica i ko zna sta jos ali bitno mi je da se moja telesna tezina ne povecava.

- - - - - - - - - -

Mislim da je odlicna vezba nego ne znam gde bih je stavio kao pomocnu vezbu u 5/3/1

Lov na apsolutnu ili maksimalnu snagu traje ceo sportski vek, to je nesto bazicno samo je pitanje metode kako do nje doci. Po meni je 5/3/1 idealan ili skoro idealan za borilacki sport: lako se prati, neces preoteretiti CNS (vrlo vazno!) i ako se trudis zaista napredujes sa dva treninga nedeljno. Sta vise traziti od programa koji moze da se radi dva puta nedeljno?
A ovo sto radi Klokov sa spustanjem tega iza glave... brate jezim se. Ne bih preporucio nikome to je teska povreda ramena u najavi

Lov na apsolutnu ili maksimalnu snagu traje ceo sportski vek, to je nesto bazicno samo je pitanje metode kako do nje doci. Po meni je 5/3/1 idealan ili skoro idealan za borilacki sport: lako se prati, neces preoteretiti CNS (vrlo vazno!) i ako se trudis zaista napredujes sa dva treninga nedeljno. Sta vise traziti od programa koji moze da se radi dva puta nedeljno?
A ovo sto radi Klokov sa spustanjem tega iza glave... brate jezim se. Ne bih preporucio nikome to je teska povreda ramena u najavi

Све зависи колико тренираш и шта трпаш у себе. И колико још вежбаш мимо та два тренинга ако вежбаш.

А тај push jerk иза главе, и ја сам то мислио док нисам пробао, са малим тежинама наравно. И није страшно, али треба довести рамена и кичму у оптимални положај. И мора цело раме да буде јако јер цело раме ради.
У овоме и јесте цака, ове вежбе балансирају снагу мишића и поправљају став, а кичма је главни стуб тела, свака неправилност на њој се геометријском прогресијом увећава што се иде даље од ње.

Ја сам некад радио највише бенч, и од њега још давно добио повреде рамена јер у то време није имао ко да ми покаже цаке. Бенч без вежби које јачају мишиће антагонисте и у комбинацији са лошим ставом у горњем делу кичме (а огроман број људи га има) је повреда у наговештају.

Све зависи колико тренираш и шта трпаш у себе. И колико још вежбаш мимо та два тренинга ако вежбаш.
Generalno je dovoljno dva treninga snage nedeljno, naravno zavisi u kom delu sezone kad bude i bez njih. Mislim kao dopuna borilackim sportovima, naravno ne mislim na suv powerlifting ili sta jos ima od snagatorskih sportova. Ja imam jos tri - cetiri treninga boksa ali zavisi kako se osecam, ponekad u sedmici uopste ne radim snagu ili nekad me uhvati pa uradim cetiri lifta

Generalno je dovoljno dva treninga snage nedeljno, naravno zavisi u kom delu sezone kad bude i bez njih. Mislim kao dopuna borilackim sportovima, naravno ne mislim na suv powerlifting ili sta jos ima od snagatorskih sportova. Ja imam jos tri - cetiri treninga boksa ali zavisi kako se osecam, ponekad u sedmici uopste ne radim snagu ili nekad me uhvati pa uradim cetiri lifta

Matori, evo ti domaci zadatak: 90 kg rucnog tega dizes 10 puta sa ramena uvis.
Ovaj radi to sa ruskom kuglom,a ja ti garantujem da je ruska kugla ili girja 100 puta bolja, nego obican teg.
Imam od 4 kg, 16kg i 20 kg i radim sa njima.baci tegove i uzmi kugle da vidis kako ces da se "napunis" energijom, bez bildovanja.
Sta mislis zasto je Emilijenko otisao nepobedjen :?:

Matori, evo ti domaci zadatak: 90 kg rucnog tega dizes 10 puta sa ramena uvis.
Ovaj radi to sa ruskom kuglom,a ja ti garantujem da je ruska kugla ili girja 100 puta bolja, nego obican teg.
Imam od 4 kg, 16kg i 20 kg i radim sa njima.baci tegove i uzmi kugle da vidis kako ces da se "napunis" energijom, bez bildovanja.
Sta mislis zasto je Emilijenko otisao nepobedjen :?:
Radio sam trzaj sa girjom od 40 kg rado bih prihvatio izazov ali gde pronaci girju od 90 kg ????
Nije isto bucica i girja, mozda deluje ali nije tako... garantujem da ovaj baja ne bi mogao ovo da odradi sa bucicom od 90 kg

- - - - - - - - - -

brate sta ti je :sad2:
Što? Malo ili mnogo? Danas mi ide 1+ dan na benchu i treca serija 120 kg pa ce vidimo. Nesto me boli rame zadnjih dana

Pusti Dzordza,on je neozbiljan,nije iz nasih "filmova":)
Sto se tice Girje od 90 kg,jednostavno navaris jos 50 kila na vec postojecih 40.Ili vidis ko pravi,pa narucis.
A rus ce sigurno da digne teg,jedino ne znam koliko puta.
Znas i sam da je teg kudikamo lakse dizati nego girju,a znas i zasto :)

Veceras BP 120 kg samo 8 puta. Ocekivao 10 ... Razocarao se kao Djokovic na Olimpijadi... Valjda me ova obnovljena povreda ramena spustila

A merkam na poslu neko otpadno gvozdje ovi sto seku plazmom, ploce debljine 10 cm, planiram da potplatim sa litrom zestine da mi od toga iseku krugove razne velicine koje cu posle da spojim zavarivanjem i dobijem oblik girje, posle sam odradim rucku....

Radio sam trzaj sa girjom od 40 kg rado bih prihvatio izazov ali gde pronaci girju od 90 kg ????
Nije isto bucica i girja, mozda deluje ali nije tako... garantujem da ovaj baja ne bi mogao ovo da odradi sa bucicom od 90 kg

Наравно да није исто, као што није исто бућица и дворучни тег:

- - - - - - - - - -

Pusti Dzordza,on je neozbiljan,nije iz nasih "filmova":)
Sto se tice Girje od 90 kg,jednostavno navaris jos 50 kila na vec postojecih 40.Ili vidis ko pravi,pa narucis.
A rus ce sigurno da digne teg,jedino ne znam koliko puta.
Znas i sam da je teg kudikamo lakse dizati nego girju,a znas i zasto :)

Није, тег је теже подићи него гирју, јер је центар масе гирје много нижи него центар масе тега.

Malo o Westside sistemu

Westside sistem treninga omogućava kondicioniranje gotovo svih sportova. Plan je u osnovi onaj za powerlifting, s tim što se dodaju pliometrijske vežbe za eksplozivnu snagu i povremeno neki tip krosfit treninga za izdržljivost. Broj treninga zavisi od treninga u osnovnom sportu, ali 3 dodatna treninga po westside-u su sasvim dovoljna, a ko ima mogućnosti za 4, to je idealna kombinacija.
Prednost u kondicioniranju imaju dani brzine po westside-u, ali i dani maksimalne snage se obavezno rade.

1. Ovo nije blok periodizacija, već se istovremeno mogu trenirati više tipova fizičkih performansi: snaga, brzinska snaga, eksplozivna snaga, koordinacija, izdržljivost,...

2. Može se ubaciti u plan treninga i priprema u svakom trenutku

3. Konstante rotacije vežbi omogućavaju zanimljiv trening i veću volju za treningom

4. Westside ne dozvoljava prilagođavanje na vežbe, zbog sistema rotacija

Back