Trebalo je ziveti.

Nemi Sufler

Ističe se
Poruka
2.705
Koliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti. Ivo Andrić (naravno))

Lako je bilo Andricu to da kaze, kada je njegova svest o zivljenju bila daleko iznad nase (danasnje), ali recimo da ste vi napisali ovu recenicu, na cega bi se ona (konkretnije) odnosila? :flert:

Bojala sam se povreda. Emotivnih. Onih koje proističu iz reči, kada te nešto tako "zavari", da ne možeš ustati...Bojala sam se, da ću se bojati. Svega. Ničega. Svečega. Nekoga. I na kraju, kada pogledaš iza sebe, ionako te uvek strefi ono čega se najviše bojiš. Jer ono šta mora da bude - naprosto, mora. I bojala sam se ad to doći će. došlo je, prošlo je, i ja i dalje bojala sma se. Da opet mi se ne ponovi sve. A, trebalo je živeti. Da. I onda sam shvatila...gledala sam bukvalno levo. Desno. I mogu ovako i mogu onako. Levo - da me sve pojede, uništi i satre, jer se bojim. Gledam desno - izbeći ću. Gurnuću pod tepih. Čisto zavaravanje, ne bih mogla da izbegnem ni da sam htela. I reših da idem...levo. Jer želim da "živim". Iako unapred znala sam, da "umreću". Jer je neravnopravna borba bila, svejedno, odlučila sma se za ..."levo". I ako uspem, dala sam sebi reč, da neću se više bojati. "Umrla" sam, jedan deo mene jeste nepovratno je umirao, da bi drugi nastavio, da "živi" . Izašla sam bolesnija fizički, duhovno jača i paradoks, lepša. Dobila sma jasniju vizuu svega. Bojala sam se onoga čega sma se najviše bojala...da neću biti jaka, u čemu smatram da sma jaka, i da ću biti nenormalno slaba, u čemu znam da sma slaba. Odnosno, da neći biti baš u tome, toooooooooooliko slaba. I čega sma se bojala, ja sma odlučila da više en bojim se. Zato sve i moralo dogoditi, jer strah se "pobija" samo onim šta strah izaziva. I ja znam, šta jeste bio iskonski strah i koren straha tog. da nešto neću izdržati, kada pogledam duboko u sebe. I nisam. Istina. I to samo zato, jer znam, koliko mi je vredelo. I strah u kostima jeste ostao, ali onda je glavica okrenuta na "desno" i jedan novi život je počeo. Siže: odnosilo bi se na ono šta sam bila nekada, a šta sam sada. Šta sam volela beskrajno tada, i šta više neću nikada. Odnosilo bi se na moje zdravlje....tako "jeftino" upropašteno i tako "naivno" ske*ano. Odnosilo bi se na moje principe, što su me preterano i "skupo" stajali. Odnosilo bi se an to...da je živeti u strahu - živeti polovično. I da tek kada pogledaš u oči strahu straha svog, dolazi "spasenje" . :)

Koliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti. Ivo Andrić (naravno))

Lako je bilo Andricu to da kaze, kada je njegova svest o zivljenju bila daleko iznad nase (danasnje), ali recimo da ste vi napisali ovu recenicu, na cega bi se ona (konkretnije) odnosila? :flert:

ja se bojim grmljavine pa eto ..zivim
znam da to nije poenta Andriceve misli ali...

Ne razumem bas ovu boldovanu konstataciju...
jer zasto bi Andriceva svest o zivljenju bila daleko iznad nase danasnje.
kada je Andric ovu recenicu kao mudru misao izrekao u vec nekim poznijim godinama
sto znaci da iza ovako neceg izrecenog stoji njegovo iskustvo ili nekog drugog...
pa mislim da ce tresko neko moci da da bas sasvim definitivan odgovor

ja se bojim grmljavine pa eto ..zivim
znam da to nije poenta Andriceve misli ali...

Ne razumem bas ovu boldovanu konstataciju...
jer zasto bi Andriceva svest o zivljenju bila daleko iznad nase danasnje.
kada je Andric ovu recenicu kao mudru misao izrekao u vec nekim poznijim godinama
sto znaci da iza ovako neceg izrecenog stoji njegovo iskustvo ili nekog drugog...
pa mislim da ce tresko neko moci da da bas sasvim definitivan odgovor

Velik je On za nas, i njegovo iskustvo o zivljenju zivota se sigurno nije svodilo na kamione i avione, iliti modne piste i sminkeraj, iliti drogu i sex.

Strah je upravo najveća kočnica u životu. Nešto što nas drži tu gde jesmo, dok tapkamo nogama u mestu i gledamo mogućnosti koje prolaze pored nas.
Kod mene bi se moglo odnositi na promene, donošenje nekih odluka, upuštanje u nepoznato...

Ne treba se plasiti nicega sto nas realno ne ugrozava. A mozda cak ni toga sto nam dize adrenalin, a potencijalno je opasno po nas. Ionako cemo svi da zavrsimo na istom mestu, cemu onda strah, cemu onda snebivanje, cemu razmisljanje o tome 'sta ce narod da kaze'?
Dati priliku svemu u zivotu - to je ono pravo!

Rekao bih da je htela da naglasi da se ta bitka odvija u nama, a ne van nas, pa je u tom smislu život u nama, a ne spolja. :)

Pa,nismo li sastavni deo toga "spolja" ?
Koje,po toj teoriji, ima funkciju dekoracije....
A to se ne može prihvatiti.
I svodi se na fikciju.

Naš je,tek,neznatni uticaj na tok te bitke.

Po toj doktrini,svet,i sve što ga tvori, nije nam potreban !?
Dovoljni smo sami sebi da bi smo normalno živeli.
Nemoguće.....
Život je oko nas,a mi smo njegova čestica.

Poslednja izmena:
Vidis da ti je ipak jasno

Ne mozes znati da li je meni jasno ili ne i od kada mi je jasno a ni kada ce mi biti jasno

meni je zasmetala tvoja glorifikacija Andrica kroz tvoju recenicu

"kada je njegova svest o zivljenju bila daleko iznad nase (danasnje)"

izuzetno postujem Andrica kao knjizevnika ali on je bio samo covek jednak nama..

ali ako vec govorimo o svesti..za mene je Teslina svest bila iznad nase danas i u njegovo vreme ..kao i u buduce..

bez da obrazlazem..kako i zasto..jasno je to svima

Back