- Poruka
- 92.540
Milioni ljudi su videli ovu sliku, ali je bilo potrebno više
od 100 godina da na njoj neko primeti ovo
NovostiOnlinePoznata slika Vinsenta Van Goga "Zvezdana noć", kažu, u sebi ima nešto zaista magično i veličanstveno.
Naučnici su sada otkrili da je to izgleda i bukvalno tačno.
Većina ljudi je videla "Zvezdanu noć", poznatu sliku slavnog Vinsenta Van Goga i svi se slažu da u njoj zaista
ima nečeg magičnog i veličanstvenog. Međutim, naučnici su sada otkrili da je to izgleda i bukvalno tačno.
Vinsent van Gog je "Zvezdanu noć" naslikao tokom boravka u duševnoj bolnici u Sen Remiju u
Francuskoj nakon što je u jednom od svojim psihotičnih napada odsekao sebi uvo. Slika je datirana sa
jun 1889. godine, mesec dana nakon Van Gogovog dolaska u kliniku i 13 meseci pre njegovog samoubistva.
– Moja me kukavna bolest tera da radim s nemim besom, veoma polako, ali bez prekida od jutra do
mraka... Verujem da će mi to pomoći da ozdravim – napisao je tih dana Van Gog svom bratu Teu.
Danas znamo da je slavni umetnik patio od jednog oblika epilepsije, stanja koje prate česte halucinacije,
kao i anksioznosti i naleta velike energije ili pak depresije. Njegova bolest, smatraju istoričari, verovatno
je prouzrokovala način na koji je Van Gog stvarao, piše portal Higherperspectives.com.