Trebaa mi pomoooc

Katarina123

Početnik
Poruka
2
Treba mi pomoc tacnije...odg na owa 4 pitanja
1.Da li po misljenju sawremene nauke covek predstawlja swrhu stwaranja sweta?
2.Kojoj ewoliciji pored bioloske cowek moze da zahwali sto je u poslednjih nekoliko desetina hiljada godina nezadrziwo oswojio razlicite delowe Zemlje?
3.Koje su najwaznije bioloske odlike po kojima se cowek razlikuje od ostalih primata?
4.Koje najwaznije kulturne sposobnosti su prwim sawremenim ljudima omogucile uspesan razwoj i buran napredak ciwilizacije?
Hitnoooo...pomoooc :(

Jesam ja sad malo pijan, al nema veze, biću dobar :)

1) ne. Savremena nauka snažno odbacuje antropocentrični sistem prema kome ljudski rod ima bilo kakvu bitnu ulogu u stvaranju i razvoju univerzuma. To je počelo sa poljskim astronomom Nikolom Kopernikom čiji heliocentrični sistem je prvi odbacio Zemlju, a samim tim i čoveka kao centar svemirskih zbivanja.

2) Kulturološkoj evoluciji. Iako ja lično to ne bih nazao evolucijom več naprosto kulturnim napretkom.

3) Uspravan hod i sposobnost učenja.

4) Pismo i ratovanje.

Ja bih pre izmenio pod 3 i 4 i stavio

3. razvoj mozdanog korteksa koji nam je omogucio niz visih nervnih aktivnosti. Sposobnost ucenja, ima niz zivotinja, prema istrazivanjima cak i dupljari mogu da uce. Ali, sposobnost planiranja unapred, kalkulisanja, racunanja itd je samo ljudska odlika.

4. A mravi ne ratuju? Vecina pripadnika zivotinja ima neki vid ratovanja, tako da ne mislim da je to omogucilo uspeshan razvoj, Sta vishe, mislim da to omogucava regresiju i stagnaciju. Mislim da je svakako pismo odgovor na ovo pitanje.

Ja bih pre izmenio pod 3 i 4 i stavio

3. razvoj mozdanog korteksa koji nam je omogucio niz visih nervnih aktivnosti. Sposobnost ucenja, ima niz zivotinja, prema istrazivanjima cak i dupljari mogu da uce. Ali, sposobnost planiranja unapred, kalkulisanja, racunanja itd je samo ljudska odlika.

4. A mravi ne ratuju? Vecina pripadnika zivotinja ima neki vid ratovanja, tako da ne mislim da je to omogucilo uspeshan razvoj, Sta vishe, mislim da to omogucava regresiju i stagnaciju. Mislim da je svakako pismo odgovor na ovo pitanje.

Mravi su već osvojili svet :)

3. Sposobnost govora, takođe.

Back