Treba mi savet!!!

Igor Bodor

Zainteresovan član
Poruka
159
Zivim u dvospratnoj kuci, sad sam dobio komsije kupili su gornji deo kuce.
E sad imam Haskija star je 1 godinu i 4 meseca, jutros kad sam se probudio sacekalo me iznenadjenje 2 komunalca i 2 inspektora, komsije su ih pozvali i dobio sam priznanicu "Poziv za stranku" predmet je "Drzanje psa u zajednickom dvoristu." Zanima me da li neko ima iskustva sa ovim i sta dalje raditi?
Znaci oni su kupili kucu sa psom, pas zivi godinu dana duze u kuci nego oni, maza je ogromna nije agresivan prema nikome, sa svima se mazi igra i tako dalje cak se i sa njihovom decom igra, ni prema drugim psima nije agresivan znaci maza nevidjena!!! :)
Koliko sam uspeo da nadjem na internetu po zakonu treba mi saglasnost komsija da bi drzao psa, ali ne znam ako su oni dosli u kucu sa psom da li to nesto vazi.
Ako neko isto ima iskustva sa ovako divnim komsijama kao ja neka pise!!! ;)

Hvala! :D

Ne znam da li je stopirano, a tu priznanicu sto sam dobio nisam nista potpisiva i nista, nego sam nasao to u sanducetu, posto kad su bili tu inspektori nisam stigao da izadjem da vidim sta se desava. tako da me je priznanica zatekla... :/

Ne znam da li je stopirano, a tu priznanicu sto sam dobio nisam nista potpisiva i nista, nego sam nasao to u sanducetu, posto kad su bili tu inspektori nisam stigao da izadjem da vidim sta se desava. tako da me je priznanica zatekla... :/
Odlično, trebalo je da ti je daju na ruke (osim ako u Novom Sadu funkcionišu stvari drugačije nego u ostatku Srbije).
Moj savet ti je da se obratiš nekom udruženju za zaštitu životinja u Novom Sadu, jer ne bih da ti dam uputvsto koje je neispravno zbog razlike u propisima između Beograda i Novog Sada.

Слажем се са new_folder-ом. Кућа је купљена у виђеном стању. Колико су бистри, временом може да им падне на памет да и тебе иселе. Само ти уживај и игнориши господу инспекторе, када би они нешто стварно знали (мислим на све инспекторе), ова држава би била много уређенија. Добићеш их на суду, ако до тога дође, без проблема. Једино се плашим да скотови не нанесу неко зло псу.

Nema veze sto su komsije kupile deo kuce u kojoj se vec nalazio pas. Ne mozes da drzis psa u zajednickom dvoristu bez njihove saglasnosti, a po novoj Odluci koju su usvojili 30. decembra prosle godine ni u stanu, bez njihove saglasnosti. To za stan proveri u Odluci, da li haski spada u rase za koje se trazi dozvola. Nemoj inspektore da pustas u stan nikako, na to imas pravo. Drzi psa i stanu i izbeci ces bar taj deo problema.
Caliburn, Odluka je povucena do dogovora sa udruzenjima. Siti su se narazgovarali, ljudi su se naradili, dali novi predlog odluke, nadlezni obecali da ce uvaziti ... i na Skupstini ponovo usvojili stari predlog sa nevaznim izmenama. Sada se ceka da i zvanicno izadje u Sl. listu pa cemo onda moci da je citamo i nastavimo rad na obaranju iste. Nadam se da ce ljudi koji na ovome rade u NS imati snage i zivaca za dalje. U toku sam jer pomazem koliko mogu i mogu vam reci da sam iznenadjena tolikim primitivizmom i tolikim podilazenjem primitivizmu od strane nadleznih.

Nema veze sto su komsije kupile deo kuce u kojoj se vec nalazio pas. Ne mozes da drzis psa u zajednickom dvoristu bez njihove saglasnosti, a po novoj Odluci koju su usvojili 30. decembra prosle godine ni u stanu, bez njihove saglasnosti. To za stan proveri u Odluci, da li haski spada u rase za koje se trazi dozvola. Nemoj inspektore da pustas u stan nikako, na to imas pravo. Drzi psa i stanu i izbeci ces bar taj deo problema.

Ниједан закон, уредба, одлука и сличан акт, не може да санкционише поступке и стања који су се одиграли односно настали пре његовог доношења. Пас је већ у дворишту, или стану, у тренутку када је одлука донета. Акт може да се односи на псе које тек намеравамо да доведемо. Одлуке које подразумевају занемаривање претходног стања, падају на суду, на уставном свакако, ако не пре њега. Замисли да некоме падне на памет да, као у Кини, ограничи број деце у породицама. Да ли би то важило и за већ рођене? Наравно да не би могло да важи. Иста ствар је и са псом, који је већ ту. Има ли генијална локална самоуправа одговор на питање "шта са њим?". Нема, наравно. Грешите што сваку будалаштину, увијену у квази-правну форму, прихватате као реч Божју.

Caliburn, Odluka je povucena do dogovora sa udruzenjima. Siti su se narazgovarali, ljudi su se naradili, dali novi predlog odluke, nadlezni obecali da ce uvaziti ... i na Skupstini ponovo usvojili stari predlog sa nevaznim izmenama. Sada se ceka da i zvanicno izadje u Sl. listu pa cemo onda moci da je citamo i nastavimo rad na obaranju iste. Nadam se da ce ljudi koji na ovome rade u NS imati snage i zivaca za dalje. U toku sam jer pomazem koliko mogu i mogu vam reci da sam iznenadjena tolikim primitivizmom i tolikim podilazenjem primitivizmu od strane nadleznih.
Nije mi jasno onda kako na osnovu odluke koja nije izašla u službenom glasniku neko može da piše prijavu. :dontunderstand:

Ниједан закон, уредба, одлука и сличан акт, не може да санкционише поступке и стања који су се одиграли односно настали пре његовог доношења. Пас је већ у дворишту, или стану, у тренутку када је одлука донета. Акт може да се односи на псе које тек намеравамо да доведемо. Одлуке које подразумевају занемаривање претходног стања, падају на суду, на уставном свакако, ако не пре њега. Замисли да некоме падне на памет да, као у Кини, ограничи број деце у породицама. Да ли би то важило и за већ рођене? Наравно да не би могло да важи. Иста ствар је и са псом, који је већ ту. Има ли генијална локална самоуправа одговор на питање "шта са њим?". Нема, наравно. Грешите што сваку будалаштину, увијену у квази-правну форму, прихватате као реч Божју.
Slažem se sa Deda Žikom, osim što ima jedna malecni detalj. Koliko ja razumem, u pitanju uredba grada Novog Sada, a ne zakon, pa prema tome ne mora da važi nepostojanje retroaktivnosti, tj. uredba može biti primenjena i na već postojeće stanje.
Dalje, kako u Srbiji vlada bezakonje, često se dešava da nalog jednog Sekretarijata ima veću težinu nego republički zakon. :(

Za odluku ovo ne vazi. Koliko se njih zateklo sa vise od dva psa i dve macke, pa kad su ih komsije prijavile dobili su resenje. Ne prihvatamo kao rec Bozju, daleko od toga, borimo se, ali ljudi ne znaju pa puste inspekciju u stan i tu je igranka bez prestanka, ali i tu moze da se nadje resenje, zavrsi prica, a onda se vise niko ne pusta u stan.

Могу они да пишу каква год хоће решења, све то пада на суду. Треба само бити упоран и тужити барабе. Имао сам посла са неким општинским инспекцијама, срећом нису они прогонили мене, већ ја њих због нечињења. Видео сам који је то полуписмени олош, без обзира што неки имају и факултетске дипломе. Баш по оној народној: "Во у Беч, во из Беча".

Могу они да пишу каква год хоће решења, све то пада на суду. Треба само бити упоран и тужити барабе. Имао сам посла са неким општинским инспекцијама, срећом нису они прогонили мене, већ ја њих због нечињења. Видео сам који је то полуписмени олош, без обзира што неки имају и факултетске дипломе. Баш по оној народној: "Во у Беч, во из Беча".

Ja bih volela, ali ne pada na sudu. Jedino sto sudije imaju razumevanja pa ne odvaljuju kazne. Gradjani naravno ne iskoriste sve sto mogu, uglavnom idu linijom manjeg otpora, zele da se sve sto pre zavrsi ...., ali moguce je uloziti zalbu na resenje jer inspekcija cesto pogresi u formulaciji i tu ih se moze dobiti, zato mora pazljivo da se procita resenje. Ok, udaljavamo se od teme. Ono sa volom je dobro, samo ne bih da vredjamo vola, on bi nesto sigurno naucio.

Ja bih volela, ali ne pada na sudu. Jedino sto sudije imaju razumevanja pa ne odvaljuju kazne. Gradjani naravno ne iskoriste sve sto mogu, uglavnom idu linijom manjeg otpora, zele da se sve sto pre zavrsi ...., ali moguce je uloziti zalbu na resenje jer inspekcija cesto pogresi u formulaciji i tu ih se moze dobiti, zato mora pazljivo da se procita resenje. Ok, udaljavamo se od teme. Ono sa volom je dobro, samo ne bih da vredjamo vola, on bi nesto sigurno naucio.

Ако та одлука на падне на суду, онда мора и тај суд да падне, на вишој инстанци. new_folder дели моје мишљење, али не ради се о томе да смо ми истомишљеници, већ да једино тако и може да буде. Никакав законски, подзаконски и т.д. акт, не може да санкционише стање настало пре његовог доношења. Навешћу једно поређење, можда изгледа банално, али није. Површински коп "Колубара", а самим тим и влада Србије, има огромне проблеме са експропријацијом земљишта, потребног за ширење копа. Треба иселити цело једно село. Куће нове, тврда градња, окућнице, њиве... Како би лепо влади било када би донела уредбу која забрањује насељавање у том атару. Онда дођу инспектори, полиција... Кажу: "Овде је забрањено насељавање, морате да одете на неко друго место". Какве везе има што је село ту већ 200 година? Па, има везе.

За вола си у праву, извињавам се.

Ако та одлука на падне на суду, онда мора и тај суд да падне, на вишој инстанци. new_folder дели моје мишљење, али не ради се о томе да смо ми истомишљеници, већ да једино тако и може да буде. Никакав законски, подзаконски и т.д. акт, не може да санкционише стање настало пре његовог доношења. Навешћу једно поређење, можда изгледа банално, али није. Површински коп "Колубара", а самим тим и влада Србије, има огромне проблеме са експропријацијом земљишта, потребног за ширење копа. Треба иселити цело једно село. Куће нове, тврда градња, окућнице, њиве... Како би лепо влади било када би донела уредбу која забрањује насељавање у том атару. Онда дођу инспектори, полиција... Кажу: "Овде је забрањено насељавање, морате да одете на неко друго место". Какве везе има што је село ту већ 200 година? Па, има везе.

За вола си у праву, извињавам се.
Za eksproprijaciju baš i nisi u pravu. Svaka država, pa i naša ima prava zarad viših interesa da izvrši eksproprijaciju zemljišta. Kako bi se inače gradili autoputevi, pruge i sl? Dakle, ako se proceni da je to moguće jedino tako, oni imaju prava da izvrše eksproprijaciju.
Ne znam kakvi su interesi u pitaju Kolubare, ali teorijski ovo važi.
Izvinjavam se offtopic.

Za eksproprijaciju baš i nisi u pravu. Svaka država, pa i naša ima prava zarad viših interesa da izvrši eksproprijaciju zemljišta. Kako bi se inače gradili autoputevi, pruge i sl? Dakle, ako se proceni da je to moguće jedino tako, oni imaju prava da izvrše eksproprijaciju.
Ne znam kakvi su interesi u pitaju Kolubare, ali teorijski ovo važi.
Izvinjavam se offtopic.

Крофнице, жао ми је што ниси схватила поруку. Наравно да држава има право да изврши експропријацију, али подразумева се плаћање целокупне имовине, по тржишним ценама. Држави би било много јевтиније да донесе уредбу која би, као и градска одлука о држању паса, важила ретроактивно. Па пошто донесе уредбу, више нема везе што су ти људи ту 200 година. Нема потребе за плаћањем, јер народ крши уредбу. Једноставно, народ на основу данас донете уредбе никада није смео да буде ту. То је порука. Циљ је да се илуструје бесмисао а и незаконитост ретроактивне примене градске одлуке. Јасно је да републичка влада такву уредбу не може да донесе, али видимо да будале из градске владе могу не само да је донесу, већ и да је примењују, противно законима ове земље. Мада је ову земљу брига за њене сопствене законе, не може власт да се гњави таквим глупостима, има она преча посла.

Ima jos gradova u Srbiji koji imaju Odluke u kojima je propisano da se trazi saglasnost od komsija za drzanje zivotinje u stanu. To je sve novijeg datuma i bez obzira na to niko ne postuje zateceno stanje. Ljudi imaju problema. Postoji period u kome se stanje usaglasava sa Odlukom, ali na to se niko ne obazire. Imala sam skoro situaciju sa osobom iz Bora koja ima u stanu jednu macku, slovom i brojem 1, i dosla joj je inspekcija. Kad izadje novi Pravilnik o prihvatilistima bice problema jer ce retko ko ispunjavati uslove. Postojace prelazni period i ... ??? sta posle. Svako ce morati da se usaglasi ili da zatvori prihvatiliste. Videcemo da li ce to da se postuje, i kako. Ali, da se ne udaljavam.

Novosadska odluka ce ici na sud pa cemo da vidimo sta ce biti dalje.

Deda Žiko, nisam shvatila da aludiraš na plaćanje zemljišta..
Marsupilami, nije mi jasno, zašto vlasti odgovara da donese odluku o držanju pasa samo uz saglasnost stanara? Jel to način da se ide uz dlaku većini građana, ili dalje primene na prihvatilišta i eventualno pare koje mogu da se dobiju iz donacija za to? Uopšte mi nije jasno, zašto im je u interesu da se ne usaglašavaju sa zakonom?

Deda Žiko, nisam shvatila da aludiraš na plaćanje zemljišta..
Marsupilami, nije mi jasno, zašto vlasti odgovara da donese odluku o držanju pasa samo uz saglasnost stanara? Jel to način da se ide uz dlaku većini građana, ili dalje primene na prihvatilišta i eventualno pare koje mogu da se dobiju iz donacija za to? Uopšte mi nije jasno, zašto im je u interesu da se ne usaglašavaju sa zakonom?

Ne radi se o vecini gradjana, nego o primitivnoj manjini koja je toliko glasna da moze da povuce za sobom i neopredeljene. Svaki vlasnik odgovara za svog psa i njegovo ponasanje, pa u skladu sa tim i za ono sto bi doticni pas uradio u zgradi i to je sasvim dovoljno za reagovanje od strane nadleznih ukoliko bi bilo potrebno. Davanje mogucnosti jednoj grupi ljudi da odlucuje o necemu sto je privatna svojina druge grupe ljudi je diskriminacija i zestoko ugrozavanje ljudskih prava. Iz istorije znamo kako izgleda i sta produkuje ugrozavanje ljudskih prava.

Ne radi se o vecini gradjana, nego o primitivnoj manjini koja je toliko glasna da moze da povuce za sobom i neopredeljene. Svaki vlasnik odgovara za svog psa i njegovo ponasanje, pa u skladu sa tim i za ono sto bi doticni pas uradio u zgradi i to je sasvim dovoljno za reagovanje od strane nadleznih ukoliko bi bilo potrebno. Davanje mogucnosti jednoj grupi ljudi da odlucuje o necemu sto je privatna svojina druge grupe ljudi je diskriminacija i zestoko ugrozavanje ljudskih prava. Iz istorije znamo kako izgleda i sta produkuje ugrozavanje ljudskih prava.

Dakle, samo se ide niz dlaku glasača - ne postoje još neki razlozi? Finansijski ili sl?

Dakle, samo se ide niz dlaku glasača - ne postoje još neki razlozi? Finansijski ili sl?

Pa ako se to stvarno bude sprovodilo bice i para ..., ali nije to toliko para da bi se zbog toga to radilo, dobija se jos nesto osim glasaca - sukob medju gradjanima, komsija ce da prijavljuje komsiju koji mu se zamerio zbog necega ili samo zato sto mu se ne svidja i osecace se mocno u odnosu na njega jer ce od njegove volje zavisiti da li ce ovaj imati psa u stanu ili ne. To je ono sto je sustina stvari, diskriminacija koju vlast podrzava - a to ne valja.

Stavila sam u vesti link u vezi Odluke. Videcemo kako zvuci na papiru sve sto tamo pise. Kako god - opet ima elemenata koji nemaju utemeljenje u zakonu. Po osnovu kog zakona predsedniku skupstine zgrade treba prijaviti psa, a i dovoljna je samo njegova dozvola, ako sam dobro procitala. Da bi predsednik skupstine sprovodio neku odluku mora da ima 51% glasova vlasnika stanova u zgradi.

Prilično je ograničavajuće i čudno i sledeće:
"Jakovljev navodi da psi koji se drže u dvorištu moraju da se drže u kućici u ograđenom prostoru ili na lancu/ vodilici, a da ne prilaze na manje od metar od regulacione linije i susednih parcela."
To praktično znači da pas ne sme biti pušten ni u dvorištu, ma kako ono bilo ograđeno!

Back