Treba mi savet - socijalna fobija, je li moguce samostalno izleciti?

Idemacaokotebe

Zainteresovan član
Poruka
124
Zdravo svima, imam 27 godina i problem koji po simptomima sa interneta bih mogla prispisati socijalnoj fobiji. Naime, jos kad sam bila jako mala uvek sam bila suvise vezana za rodutelje, nikad previse drustvena, kako sam rasla situacija se samo pogorsavala, tokom osnovne, a kasnije i srednje skole sve vise sam se zatvrala u sebe. Danas, imam problem da komuniciram sa bilo kim, dobro ne bas sa svima, npr moze se desiti da lakse kom sa strancima, nego recimo sa nekim rodjacima, evo bas situacije od pre neki dan, slavili smo, i bilo je previse ljudi u kuci, da sam mogla samo bih se negde sakrila, i ne bih izlazila dok sve ne prodje, bila sam u stanju da sve sudove operem samo da ne moram ni sa kim govoriti licno hahah :D Sam fakultet sam otegla zbog straha od odlaska na isti, ispite sam prenosila iz godine u godinu, i to pretezno ispite u okviru kojih je bilo nekih seminarskih, pogotovo odbrane istih-to mi je jedan od najjacih strahova(javni nastupi), zatim bih pred svaki ispit plakala, povracala, danima nisam spavala, sad strepim da li ce nastaav i u drugom semestru biti onlajn pa da konacno zavrsim zapoceto, jer mi odlasak na fak stvara neverovatnu nervozu, a ukoliko bude uzivo, nema od toga nista.. Kada sam u drustvu cak i drugarica, osecam se nekako jadno, prosto nzm sta da pricam, vodim jedan isprazan zivot i smatram se dosadnom, ulazak u kafci mi predstavlja stres, odlaci na bilo kakv posao, razgovor za posao, ili cak i najobicniji poziv da zakazem kod zubara.. muskarci nikada nisu pokazivali preterano interesovanje zta mene, imala sam oduvek visak kilograma, trudim se da skinem, ali tesko ide, za sebe mislim da sam najgora u svemu, i tesko se nosim sa bilo kojom stresnijom situacijom. Razmisljala sam da odem do nekog psih, medjutim sve to je relativno skupo, a nije da sam bas pri parama, takodje me strah kako bih uopste ovako anksiozna pricala sa njim, tesko se otvaram da pricam cak i sa mamom, ili durgaricom, a mislim ds i kad bih krenula da pricam isplakala bih more suza.. Nadam se da vas nisam ugusila, interesuje me misljenje istih ili slicnih meni, koji su prosli, prolaze ili su pobedili neko slicno stanje ovom, ili stav nekog strucnjaka, da li je moguce pomoci sam sebi i na koji nacin to da ucinim? Hvala unapred :D

Poslednja izmena:
Vidi ljudi su svakako nebitni da bi se osecala losije od njihove glume,druga stvar je sto je vecina prsla pa ti i ne treba njihovo drustvo,do sad bi ti neko slican, da ga ima prisao s kim bi trebala graditi odnos ,a kad bi otisla u neku drugu zemlju videla bi bolje ljude koji ne glume ,nego su sebi okrenuti i nije ih briga sta ko misli o njima

Vidi ljudi su svakako nebitni da bi se osecala losije od njihove glume,druga stvar je sto je vecina prsla pa ti i ne treba njihovo drustvo,do sad bi ti neko slican, da ga ima prisao s kim bi trebala graditi odnos ,a kad bi otisla u neku drugu zemlju videla bi bolje ljude koji ne glume ,nego su sebi okrenuti i nije ih briga sta ko misli o njima
Daa, znam ja to sve i zaista nisu bitni, medjutim moja podsvest je takva da ja prosto sebe vidim ponizno u odnosu na druge, znam vrlo dobro kako izgleda teorija, ali u praksi nista ne mogu da primenim,, Recimo pojavi se sada neka ful opustena, komunikativna osoba, ja cu se odmah uhvatiti za to kakva je ona, a kakva sam ja, mislim na to koliko sma nekomunikativna recimo i onda sebe opterecujem takvim mislima...

Daa, znam ja to sve i zaista nisu bitni, medjutim moja podsvest je takva da ja prosto sebe vidim ponizno u odnosu na druge, znam vrlo dobro kako izgleda teorija, ali u praksi nista ne mogu da primenim,, Recimo pojavi se sada neka ful opustena, komunikativna osoba, ja cu se odmah uhvatiti za to kakva je ona, a kakva sam ja, mislim na to koliko sma nekomunikativna recimo i onda sebe opterecujem takvim mislima...
Pa vidis ta full mora biti isfolirana ne bi li se uklopila u ovakvo fejk drustvo,to ti ne treba,treba da gradis svoj svet ne po tudjim kalupima

Socijalna anksioznost, ne fobija. Mslm tako meni piše na dijagnozi. Ranije je moglo da se ode kod državnog lekara, ne znam za sada, ali barem u mom slučaju nije se pokazalo uspešnim, pokušali su terapiju sa tabletama gde je predugo trajalo doziranje i dolazilo je do neželjenih efekata, što me je na kraju dovelo do toga da prekinem i pokušam sam sa sobom da raščistim, takođe bez uspeha. Ovo što si opisala uglavnom mogu da potpišem sa 'ja isto', doduše nekako sam uspeo da izgradim krug ljudi pored kojih se ne osećam toliko loše i napeto tako da povremeno imam kontakte sa ljudima, tu pomaže jedino suočavanje. Mada i dalje 90% komunikacije mi je preko anonimnosti iza avatara kako na forumu tako i drugim medijima. Što se posla tiče, izvagao kako napuniti stomak je prioritet u odnosu na strahove, mada me poznanici optužuju, delom osnovano, kako se i dalje bavim poslovima ispod svojih sposobnosti/mogućnosti iz straha da se založim za nešto više. Za ostale odnose sa nepoznatim ljudima koristim alkohol da se koliko toliko opustim, ali uglavnom ne mogu podneti koliko pijem kada me baš uhvati.

TLDR: mož probati sama, bolje se obrati nekom za pomoć, ali ne očekuj čuda.

Zdravo svima, imam 27 godina i problem koji po simptomima sa interneta bih mogla prispisati socijalnoj fobiji. Naime, jos kad sam bila jako mala uvek sam bila suvise vezana za rodutelje, nikad previse drustvena, kako sam rasla situacija se samo pogorsavala, tokom osnovne, a kasnije i srednje skole sve vise sam se zatvrala u sebe. Danas, imam problem da komuniciram sa bilo kim, dobro ne bas sa svima, npr moze se desiti da lakse kom sa strancima, nego recimo sa nekim rodjacima, evo bas situacije od pre neki dan, slavili smo, i bilo je previse ljudi u kuci, da sam mogla samo bih se negde sakrila, i ne bih izlazila dok sve ne prodje, bila sam u stanju da sve sudove operem samo da ne moram ni sa kim govoriti licno hahah :D Sam fakultet sam otegla zbog straha od odlaska na isti, ispite sam prenosila iz godine u godinu, i to pretezno ispite u okviru kojih je bilo nekih seminarskih, pogotovo odbrane istih-to mi je jedan od najjacih strahova(javni nastupi), zatim bih pred svaki ispit plakala, povracala, danima nisam spavala, sad strepim da li ce nastaav i u drugom semestru biti onlajn pa da konacno zavrsim zapoceto, jer mi odlasak na fak stvara neverovatnu nervozu, a ukoliko bude uzivo, nema od toga nista.. Kada sam u drustvu cak i drugarica, osecam se nekako jadno, prosto nzm sta da pricam, vodim jedan isprazan zivot i smatram se dosadnom, ulazak u kafci mi predstavlja stres, odlaci na bilo kakv posao, razgovor za posao, ili cak i najobicniji poziv da zakazem kod zubara.. muskarci nikada nisu pokazivali preterano interesovanje zta mene, imala sam oduvek visak kilograma, trudim se da skinem, ali tesko ide, za sebe mislim da sam najgora u svemu, i tesko se nosim sa bilo kojom stresnijom situacijom. Razmisljala sam da odem do nekog psih, medjutim sve to je relativno skupo, a nije da sam bas pri parama, takodje me strah kako bih uopste ovako anksiozna pricala sa njim, tesko se otvaram da pricam cak i sa mamom, ili durgaricom, a mislim ds i kad bih krenula da pricam isplakala bih more suza.. Nadam se da vas nisam ugusila, interesuje me misljenje istih ili slicnih meni, koji su prosli, prolaze ili su pobedili neko slicno stanje ovom, ili stav nekog strucnjaka, da li je moguce pomoci sam sebi i na koji nacin to da ucinim? Hvala unapred :D
Mozes sve sama, tj moras tako, niko ne moze umesto tebe to postici.
Znaci razgovor sa ljudima koji znaju psihologiju
Evo ti ovaj forum pa pricaj sa ljudima, dopisuj se to pomaze da se oslobodis...
I ovo sto si napisal je veliki korak, znaci da mozes...
ne treba ti psiholog, citaj psiholoske knjige...
evo ovde ti mozemo preporuciti dobre knjige.
Od mene ti je preporuke "Umece ljubavi" - Erick Fromm
"Budjenje" - Anthony De mello Takodje od njega i "Novi Dan".
Takodje citaj Bibliju po malo
te knjige imas online pdf pa izguglaj
Sve ti to moze pomoci za duhovnost sto je najbitnije
Tek je zivot pred tobom mlada si i mozes postici sve ima vremena...
Gledaj tako ne sta si propustila, nisi nista propustila vec kao svoj novi pocetak...
Ne treba da se osecas jadno, radi na sebi i svojoj licnosti.
Sta studiras dokle si stigla? Obrazovanje ti moze isto pomoci
Prvo razmisli sama sta ti je problem pa radi da to prevazidjes sama.
na primer kilogrami, to ne treba da gledas kao veliki problem
ako zelis da smrsas radi na tome...
Prvenstveno smanji obroke...
Promedji neki program koj iti moze pomoci da smrsas...
Znam neke ljude koji su samo prepolovili obroke i za god dana su jako smrsali...
Dakle moras imati volju za to...
a i ne treba da se otvaras puno poznatim ljudima
Mozes imati jednu dve osobe da se poveravas ostalima ne.
Tako kako sebe ti predstavis tako ce te videti
ne brini i sredi svoj zivot polako sama :)
a to medju ljudima sto se osecas lose moras se izlagati ljudima
to je korisno za tebe..

srecno

Poslednja izmena:
Nece ti tu pomoci nikakav psiholog i njihovi saveti. Nikad nisam cuo da je nekome psihilog pomogao za tako nesto uglavnom su to neki klisei koje je mogla baba sa ulice da ti preporuci. Sve je to do tebe kad osetis da nemas toliki pritisak i da smes da se otvoris nekome da ti nije neprijatno kad si medju ljudima i slicno prosto ce proci samo od sebe a mozda se i ne promenis ali to je najnormalnije neko je povucen i ne mogu svi da budu u centru paznje.

Gledaj tako ne sta si propustila, nisi nista propustila vec kao svoj novi pocetak...
Znam neke ljude koji su samo prepolovili obroke i za god dana su jako smrsali...
to je korisno za tebe..

srecno
Hvala od srca na svemu sto si napisala <3 Sto se tice fakulteta, zaglavila sam na pravnom, medjutim svakako sam uvidela da to nije ni ono sto zelim, niti ono cime bih se mogla baviti, jer je posao takav da zahteva vestinu govora, a to je bas ono sto meni nedostaje, bilo kako bilo htela bih ga zavrsiti bar zbog novca koji sam do sada ulozila, da ne kazem bacila :O Znam da mi niko drugi ne moze pomoci, i bas zato zelim sama da pokusam, na netu sam nasla neke seanse za sf, pa sam pokusla sa time, ali iskreno nisam bila nesto motivisana, te sam brzo i odustala, knjige takodje citam, ali ove jos nisam, pa cu ih svakako uzeti, sve je u glavi i ja sam toga svesna, ali mi je poprilicno tesko da se nosim sa mislima koje me guse i opsedaju!

Za kilazu kupi dobar bajs pa na prolece u voznju,mnogi su bajsem uspeli da se srede i depresivni i bolesni,budes u prirodi ceo dan ,poneses knjigu,jedes voce,malo pocnes s vezbanjem,pa i tamo upoznas neke deckice ,ako im pridjes sa samopouzdanjem videces da su i ti savrsenog izgleda nesigurni
HAhhaha, tesko cu ikada dostici taj nivo samopouzdanja, da pridjem bilo kome, ali sa vezbanjem cu poceti, vec i jesam ali to nije dovoljno!

Nece ti tu pomoci nikakav psiholog i njihovi saveti. Nikad nisam cuo da je nekome psihilog pomogao za tako nesto uglavnom su to neki klisei koje je mogla baba sa ulice da ti preporuci. Sve je to do tebe kad osetis da nemas toliki pritisak i da smes da se otvoris nekome da ti nije neprijatno kad si medju ljudima i slicno prosto ce proci samo od sebe a mozda se i ne promenis ali to je najnormalnije neko je povucen i ne mogu svi da budu u centru paznje.
Ja sam citala neka iskustva, i stvarno ima raznih, pozitivnih i negativnih, vecinom se ovaj problem leci psihotepraijama koliko sam upucena, e sada i ja sam poprilicno skepticna po pitanju toga, a nije ni da sam u stanju da to sada finansiram..

Socijalna anksioznost, ne fobija. Mslm tako meni piše na dijagnozi. Ranije je moglo da se ode kod državnog lekara, ne znam za sada, ali barem u mom slučaju nije se pokazalo uspešnim, pokušali su terapiju sa tabletama gde je predugo trajalo doziranje i dolazilo je do neželjenih efekata, što me je na kraju dovelo do toga da prekinem i pokušam sam sa sobom da raščistim, takođe bez uspeha. Ovo što si opisala uglavnom mogu da potpišem sa 'ja isto', doduše nekako sam uspeo da izgradim krug ljudi pored kojih se ne osećam toliko loše i napeto tako da povremeno imam kontakte sa ljudima, tu pomaže jedino suočavanje. Mada i dalje 90% komunikacije mi je preko anonimnosti iza avatara kako na forumu tako i drugim medijima. Što se posla tiče, izvagao kako napuniti stomak je prioritet u odnosu na strahove, mada me poznanici optužuju, delom osnovano, kako se i dalje bavim poslovima ispod svojih sposobnosti/mogućnosti iz straha da se založim za nešto više. Za ostale odnose sa nepoznatim ljudima koristim alkohol da se koliko toliko opustim, ali uglavnom ne mogu podneti koliko pijem kada me baš uhvati.

TLDR: mož probati sama, bolje se obrati nekom za pomoć, ali ne očekuj čuda.
Uff, kako mi je drago sto se javio neko slican meni, gotovo identican.. Jesi li ti to prihvatio kao tvoje konacno stanje, mislim jesi se pomirio sa tim da nikad nece bioti bolje, ja i dalje verujem da cu uspeti da se iscupam iz svega, jer me ovakav nacin zivota dosta iscrpljuje, i relativno mi je bolno da prolazim kroz sve ovo...

razlog je najverovatnije nedostatak oca u odrastanju. Radilo se o odsutnom ocu ili pasivnom ocu koji nije bio tu da se igra sa tobom. Roditelji imaju ulogu u odrastanju. Recimo kad si malen i ne smes da udjes u bazen. Majka je tu da te zagrli i pruzi zastitu. Dok otac uzme bacite u bazen, on je tu da naucis da se izboris sa strahom. To tvoj otac nije radio.
Hm, imam sestru i brata i odgajani smo na identican nacin, s tim da oni nemaju nikakve probleme i relativno su esktrovertni.. Sto se tice odnosa sa tatom, oduvek je normalan, mada tata jeste malo zatvoreniji tip i po pitanju iskazivanja emocija, i po pitanju bilo kakvih saveta, jednostavno je oduvek nezainteresovaniji, mama je dosta drugacija od njega, moguce da je i to uticalo..

Stanje koje si opisala,nije tako retko,ali to stanje se moze prevazici,bez upotrebe lekova.Obzirom koliko imas godina,izgleda da jos nisi srela,srodnu
dusu,tj.muskarca koji bi ti ulio sigurnost i podrzao te,steknes samosvest,o sopstvenoj vrednosti.Nemoj da se osamljujes,jer ces muskarca koji ti odgovara,
naci samo,ako izlazis "u svet",tj u kafee, i svuda tamo,gde se okupljaju mladi ljudi.Veruj mi,cim budes upoznala mladica koji tebi odgovara,cim pocnes
da imas redovne seksualne odnose,sve tvoje sadasnje tegobe,bice kao rukom odneti.Pozdrav tebi........

Stanje koje si opisala,nije tako retko,ali to stanje se moze prevazici,bez upotrebe lekova.Obzirom koliko imas godina,izgleda da jos nisi srela,srodnu
dusu,tj.muskarca koji bi ti ulio sigurnost i podrzao te,steknes samosvest,o sopstvenoj vrednosti.Nemoj da se osamljujes,jer ces muskarca koji ti odgovara,
naci samo,ako izlazis "u svet",tj u kafee, i svuda tamo,gde se okupljaju mladi ljudi.Veruj mi,cim budes upoznala mladica koji tebi odgovara,cim pocnes
da imas redovne seksualne odnose,sve tvoje sadasnje tegobe,bice kao rukom odneti.Pozdrav tebi........
Izvini ali ovo je jako pogresan savet.
Emotivan zivot i da ne kazem ono drugo je licna stvar
i nema veze sa time.
Seks ne resava probleme, to je telesna stvar...
Tako se ne stice sigurnost.
nego radom na sebi, svojoj licnosti.

HAhhaha, tesko cu ikada dostici taj nivo samopouzdanja, da pridjem bilo kome, ali sa vezbanjem cu poceti, vec i jesam ali to nije dovoljno!
Moze, vezbanjem, bitno je biti prirodan,
i ne treba da se opterecujes time kako ce reagovati ljudi.
Uvek ce biti onih kojima ces se svidjati i kojima se neces svidjati..
kakva god da jesi.
Jer ljudima je nemoguce ugoditi.
Tako da to i ne trebas raditi...

Hm, imam sestru i brata i odgajani smo na identican nacin, s tim da oni nemaju nikakve probleme i relativno su esktrovertni.. Sto se tice odnosa sa tatom, oduvek je normalan, mada tata jeste malo zatvoreniji tip i po pitanju iskazivanja emocija, i po pitanju bilo kakvih saveta, jednostavno je oduvek nezainteresovaniji, mama je dosta drugacija od njega, moguce da je i to uticalo..
mama te prezasicuje, cak je moguce da je ona sef u kuci. I nedostaje ti disciplina, lezi rano ustaj rano. majka je tu da te zastiti od svih neprijatelja. Otac kaze idi radi, keva pusti da dete uci, ljubi ga mamilo. To i jeste prirodna reakcija majke, ali tu je otac koji ti pomaze da prebrodis strah. To je prirodna uloga. Sad moze i majka da ispunjava ulogu oca, ali to je dosta retko jer se majke uvek ponasaju zastitnicki. Retko koja ce kad dete pocne da place da ga baci u vodu, dok ocevima to nije problem. cak postoji sansa da je to preneto sa tvoga oca, kojeg je deda isto zapostavljao, mlatio, pa on misli da je to normalno ponasanje

Uff, kako mi je drago sto se javio neko slican meni, gotovo identican.. Jesi li ti to prihvatio kao tvoje konacno stanje, mislim jesi se pomirio sa tim da nikad nece bioti bolje, ja i dalje verujem da cu uspeti da se iscupam iz svega, jer me ovakav nacin zivota dosta iscrpljuje, i relativno mi je bolno da prolazim kroz sve ovo...
Prihvatio sam sebe, da nisam prilagođen soc kontaktima kako bi trebalo, i da previše intezivno doživljavam sve to. Da nisam na vreme razvio te neke osobine navike šta već. Mslm, shvatam kako i drugi nisu mnogo bolji, svi doživljavamo izvesnu nelagodnost pri kontaktu sa nepoznatim/nepoznatima, samo se neki priviknu a drugi i dalje dramimo. Promena, da li je moguće? Ne znam. Kad pogledam unazad, sam sebi delujem smešan ili glup, ali u tim trenucima, kada krene napad panike, nema mesta razumu. Kod mene je prilagođavanje, koristim prilike kada sam opušteniji i ne toliko napet da uspostavim manje kontakte sa ljudima, kasnije ide sve lakše jer više nisu potpuno nepoznati. Treba biti svestan kako mnogima nismo u centru pažnje, mada nas primete, i nikom ne smeta baš toliko što smo pored njih. Nisu ni drugi mnogo bolji (ni gori), samo su na vreme svikli na svet i ljude oko sebe.

to je korisno za tebe..

srecno
Sa interesovanjem procitah tvoj tekst i na fin nacin si opet sebe i svoje verovanje u boga i to tvoga suptilno
stavila kao nacin prevazilazenja , problema.
one knjige koje i je si postavila su , da kazem jedan od nacina da e i lica upoznaju sa svojom problematikom ali nece i nije ikada ikome pomogla da se sama izvuce iz Anksioznoga stanja.
Da bi se moglo i videti sta je tu uzrok , potrebno je rad i to intenzivni jedan na jedan od strane strucne osobe koja i je edukovana.
Mora se znati da se u radu primenjuju razlicite metode , kako bi se
Prvo
Da se i dodje do osnovnoga uzroka , koje i je dovelo do njenoga sadasnjega stanja.
rad i razgovor , otvoren sa terapeutom o proslosti i odnosu u porodici i jesu od vaznosti u spoznaji ,
Osnove Anksioznosti kod osobe.
U radu sa terapeutom , i kroz metodu Uvida u Sopstveno Stanje ..i tek kada osoba uspe da ona SAMA shvati gde je problem
Pocinje i faza oslobadjavanja od anksioznosti , koja i vecinom i prelazi u Fobiju...i zatvaranja osobe u svoj svet !!!!
Kada se i uspe u tome , pocinje i Faza rada i sa njenom najuzom porodicnom sredinom kao i sa dal radnom ili edukovanoj sredini( skola- Faks)...
gde se i uci osnovnim modelima kako i ponasanja , tako i nacina konverzacije , koja i dovodi do takozvanoga " self estime" tj samopostovanja.
U terapiskom delu i radi se i sa Takozvanim Odbrambenim mehanizmima same osobe i nacin prevazilazenja istih.

E da je moguce , tek tako uzeti izmisljenu knjigu i citati citate iz nje...
Onda
Ovaj stvaran svet i njeni problemi i ne bi bili ni potrebni, Zarne Mona?

Back