Treba mi pomoc oko izbora fakulteta

Pavlee87

Početnik
Poruka
4
Cetvrta sam godina gimnazije (opsti smer) i planiram da nastavim, vec sam trebao odluciti sta cu studirati, da bih mogao spremiti prijemni. Odlican sam sve cetiri godine, zelim neku prirodnu naku, neki tehnicki fakultet. Najveci problem mi je matematika, u osnovnoj mi je bas dobro isla, i onda u srednjoj dobijem profesora koji nista ne trazi, i malo sta naucim za ove cetiri godine. Imam ja 5 iz nje ali sam svjestan da to nije bas neko znanje. Interesuju me prijemi, tezina, studij itd. sa vise razlicitih fakulteta.

zelim neku prirodnu naku, neki tehnicki fakultet. Najveci problem mi je matematika
Znas kako, cetvrta si godina i ima jos skoro pola godina do upisa na prijemni, evo sta cu ti ja preporuciti sto je i meni pomoglo. Uzmi knjigu iz matematike, tipa Algebra 1 Rade Doroslovacki i kad naucis to, onda predjes na zbirku zadataka iz algebre.

Knjiga je sa FTN Racunarstvo i Automatika i isto tako kao i ti, ja nisam imao pojma o matematici nakon srednje skole, ali sad npr ucim bas tu knjigu(doduse nemam nesto mnogo vremena) i pomoce ti da shvatis neku teoriju iz matematike i logicko razmisljanje koje ces kasnije primeniti na ostale sfere matematike.

Doduse problem je taj sto si cetvrta godina, zelis tehnicki fakultet i ne znas matematiku. PMF npr za smer Racunarske Nauke ima relativno lagan prijemni iz matematike...tipa...bas lagan. Pregledaj malo njih, dopadaju mi se jako tj taj smer Racunarske Nauke.

Sledece sto bih ti preporucio jeste Informacioni Inzinjering na FTN ili Inzinjering informacionih sistema isto tako na FTN.

Visoke skole zaobidji u sirem krugu, ja sam na jednoj i gubim vreme i zivce...ispisao bih se da sam prva godina, ali nazalost sam na pola tako da za sad sam ovde gde sam, a za kasnije cu da vidim :)

Eh da, takodje ako te ne zanima programiranje i ako to ne smatras pod "tehnickim" stvarima, postoji embedded programiranje, to je dosta vezano za mikrokontrolere i slicno. Takodje sledece sto mi se dopada jeste nesto vezano za obnovljive izvore energije i ceo taj koncept clean energy-a.

Cimer mi je na masinstvu tako da tako nesto "tehnicki" ti ne bih preporucio jer lik ne zna ni sam sta uci ni zasto uci, a 10.00 je.

Eh sad sam se ja raspisao, jel imas mozda neki smer da ti je zapao za oko?

Inace nemoj da se plasis matematike, nije ona ni malo strasna, strasno je to sto mi mislimo da je strasna i onda ti dodje neko i otvori ti oci i sve ti samo klikne. Najbolji osecaj na svetu.

...
zelim neku prirodnu nauku,
neki tehnicki fakultet.
Najveci problem mi je matematika,
...

Ниси мали, процени,
да ли ћеш следеће најмање 4 године моћи из шале и игре
дневно да урадиш просечно 3-4 математичка задатка ?

Онако, ко да решаваш укрштене речи ?

Имам једног таквог у кући, чак је узео и профу да га спрема.
Решио чова да упише један факс на ПМФ-у.
Целу средњу школу је одличан, матиш 5 ...
Али реално, није он тај.

Поновиће моју грешку из младости, и то ме мучи.
Што да губи годину ?

Pa pod tim "tehnicki" sam podrazumevao, nesto sto nije neka suva teorija, nesto sto u bazi ima matematiku.
Matematiku sam pre srednje bas voleo, i da pratim i da radim, najvise zbog toga sto mi je dobro isla. I onda u srednjoj dodje profesor, koji nista ne trazi, laganija bude matematika od istorije, biologije i takvih predmeta.
I sad nemam pojma koliko teu matemtike ustvari znam, koliko smo mi tezih stvari (mozda) propustili. Nije da ja nemam pojma matemaiku, ali nisam ni nesto uveren u svoje znanje.Tako da najveca briga mi je da se sto pre pocnem spremati.

Sto se tice tvojih predloga , ova informatika na pmf, kako sam video sa drugih foruma najvise te uce za nekog profesora informatike (samo prenosim sta sam citao, ne mora da znaci), programiranje je ok samo ne znam koliko tesko.
Ta sva informatika mi jeste ustvrairi zanimljiva, ali bi pre odbaro nesto ovoga tipa kao energija i tehnicko u tom smislu ( ali je verovatno to i znatno teze)

...
I sad nemam pojma koliko teu matemtike ustvari znam,
...

На сајтовима факултета имаш тестове са питањима и задацима са претходних пријемних.
Пробај да их решиш, ако не иде узми профу пар часова,
ако ни тад не иде ...

Упиши оно што највише волиш.
То ти је ту пред носем, само да схватиш ...

Back