I jos Deda Ziko, uz izvinjenje drugim forumasima , ideju o tom hipo...... sam dobila listajuci "TUMACENJE REZULTATA" na sajtu privatne veterinarske laboratorije kod koje je biohemija radjena.
Ta se dijagnoza pominje kao jedna od mogucih kod povecanih eozinofila.
Pa sad, nisam ni veterinar ni doktor, al Bogu hvala imam zdravog razuma, i ono sto ZNAM to je da laboratoriju drzi mlad covek koji je ovde zavrsio veterinu a u Becu magistrirao ilii doktorirao tu neku veterinarsku laboratoriju, i "javlja" mi se da on ima neke informacije koje cak ni dotebe nisu stigle

Iskuliraj Deda Ziko
Ово не пишем због тебе, већ због других форумаша, да не упадну и они у грешку. За тебе је касно. Имаће још нечија мачка повећани број еозинофила, па нека знају који су могући узроци.
Повећани број еозинофила се јавља код:
-алергијских реакција
-раних фаза Кушингове болести
-паразитских инфекција
-астме
-аутоимуних болести
-екцема
-поленске грознице (врста алергије)
-леукемије
Нико га, нигде, не доводи у везу са хипоадренокортицизмом. У одличном тексту о хипоадренокортицизму код паса и мачака (
http://www.vet.uga.edu/vpp/clerk/groover/index.php), међу побројаним типичним налазима, изричито пише: "Нормалан број еозинофила и лимфоцита". Обратимо сада пажњу на један од узрочника еозинофилије, Кушингову болест. Она је описана као стање у коме хипофиза лучи превише адренокортикотропног хормона (сећаш се, поменуо сам и тај хормон када сам ти описао рад надбубрежних жлезда). Адренокортикотропни хормон стимулише кортекс надбубрежних жлезда, терајући га да лучи хормоне. Дакле, паралелно са Кушинговом болешћу (и увећаним бројем еозинофила), имаћемо
хиперадренокортицизам, што је, колико знам, баш супротно од оног што тврдиш ти. Дакле,
повећан број еозинофила = могући Кушинг = хиперадренокортицизам. Хипо стање се стварно никако не уклапа.
Ко оде на дату адресу, видеће да је поменути текст написало пет доктора ветеринарске медицине, којима то није било довољно, па су се окитили још неким додатним докторатима. (Ово помињем да бих задовољио твоју љубав према титулама.)
Баш данас сам наручио књигу "Мачја медицина", написао ју је наш познати стручњак за мачке и лабораторије. Из неког перверзног разлога, књигу су назвали "Feline Medicine by Andrew H. Sparkes". Да, до мене заиста не стижу информације, чак не знам ни који је ово век. Да није петнаести? Као што видиш, потпуно сам искулирао твог младог човека. Ја се и даље држим старог Драгише (Траиловића), помало Andy Sparkes-а (такође нешто старијег) и сличних.
А што се тиче адреса саветодавних сајтова,
К ајо, ево једне:
http://www.simplyfeline.com/
Није у класи "Пет центра", али може да послужи. А ни ја се не свађам, само ми је жао мачака.