Treba mi pomoc, hitno

@Kaja...draga gospodjo ili gospodjice, sto se tice (ne)znanja i (ne)strucnosti mackara na ovom forumu, molim Vas govorite u svoje ime, jer je Deda Zika cija profesija nema blage veze sa veterinom meni pomogao vise nego iko. I da o mackama zna vise nego ijedan vet na ovim prostorima. Na kraju krajeva znamo koliko je materijala posveceno mackama na vet.fakultetu. Dalje...za djevojku kojoj su uginjavali macici, jedan od razloga hipoternija. Dalje...imam 14 ljubimaca,psa i 13macaka, svaki dan nesto nekom od njih fali, svaki dan novi problem, da mi nije foruma i Deda Zike, davno bih skrenula. I na kraju ko moze o mackama da zna vise od nekog ko je godine svog zivota posvetio proucavanju istih, ko prevodi strane tekstove da bi mi imali blage veze o nekim stvarima i ko vec godinama daje svoju ljubav i paznju tim divnim stvorenjima. Slusajte Deda Zikine savjete ako zelite da pomognete vasim malisanima.

Ps:imala sam katastrofalna iskustva sa velikim brojem veterinara-biznismena i mogu reci da je situacija na ovim prostorima po tom pitanju jako losa. Na forumu mi je jedna djevojka preporucila veterinarku koja od svih ovih dosta zna i koja je strucna za hirurske intervencije, ona se trudi i voli zivotinje za razliku od vet-biznismena, ali ja i dalje tvrdim da su Deda Zikini savjeti 100% na mjestu, jer sam se bezbroj puta uvjerila u to. Ja volim svoje malisane i slusam savjete pravih ljudi, jer zelim da mi budu zivi i zdravi. Treba da budete srecni sto na forumu imamo nekog ko nesebicno dijeli svoje znanje samo da bi pomogao nasim ljubimcima, a ne da se prepirete je li u pravu i iscudjavate se, jer vam nesto zvuci nelogicno. Na kraju krajeva, da stvarno imate probleme ne biste imali vremena za to. Morala sam da se javim, jer ne volim da citam gluposti a ovaj forum bi trebao da sluzi za razmjenu korisnih informacija i rjesavanje problema nasih malisana koji treba da su na prvom mjestu, a neki su to izgleda previdjeli. :p

Deda Ziko,
ja nisam od tebe trazila VETERINARSKI SAVET, pitala sam te privatno da ne mracim druge forumase ako stogod znas da mi kazes o tom hipo...., i hvala ti za odgovor.
A macke mi leci iskljucivo doktor veterinarske medicine.

Обожавам контрадикције, али само код других. Ниси тражила ветеринарски савет, већ нешто о том хипо... А тај хипо... не спада у ветерину, већ у електротехнику, тако да твоја реченица има пуно смисла.

Знам да ти мачке лечи ИСКЉУЧИВО ДОКТОР ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ, проверени српски стручњак. Зато и немаш дијагнозу за своју мачку. "Лечење" без дијагнозе је један од специјалитета наших доктора ветеринарске медицине. Немајући дијагнозу, а имајући налаз о повећаном броју еозинофила, отишла си на интернет да покушаш да видиш о чему се ради. (Наравно, тамо ништа ниси нашла о хипоадренокортицизму, јер си тражила на српском). То је ипак потез очајника, а не некога ко има сигуран ослонац у свом доктору ветеринарске медицине. Но, то је твоја ствар. Жао ми је само мачака.

I jos Deda Ziko, uz izvinjenje drugim forumasima , ideju o tom hipo...... sam dobila listajuci "TUMACENJE REZULTATA" na sajtu privatne veterinarske laboratorije kod koje je biohemija radjena.
Ta se dijagnoza pominje kao jedna od mogucih kod povecanih eozinofila.
Pa sad, nisam ni veterinar ni doktor, al Bogu hvala imam zdravog razuma, i ono sto ZNAM to je da laboratoriju drzi mlad covek koji je ovde zavrsio veterinu a u Becu magistrirao ilii doktorirao tu neku veterinarsku laboratoriju, i "javlja" mi se da on ima neke informacije koje cak ni dotebe nisu stigle :)
Iskuliraj Deda Ziko

Ово не пишем због тебе, већ због других форумаша, да не упадну и они у грешку. За тебе је касно. Имаће још нечија мачка повећани број еозинофила, па нека знају који су могући узроци.

Повећани број еозинофила се јавља код:
-алергијских реакција
-раних фаза Кушингове болести
-паразитских инфекција
-астме
-аутоимуних болести
-екцема
-поленске грознице (врста алергије)
-леукемије

Нико га, нигде, не доводи у везу са хипоадренокортицизмом. У одличном тексту о хипоадренокортицизму код паса и мачака (http://www.vet.uga.edu/vpp/clerk/groover/index.php), међу побројаним типичним налазима, изричито пише: "Нормалан број еозинофила и лимфоцита". Обратимо сада пажњу на један од узрочника еозинофилије, Кушингову болест. Она је описана као стање у коме хипофиза лучи превише адренокортикотропног хормона (сећаш се, поменуо сам и тај хормон када сам ти описао рад надбубрежних жлезда). Адренокортикотропни хормон стимулише кортекс надбубрежних жлезда, терајући га да лучи хормоне. Дакле, паралелно са Кушинговом болешћу (и увећаним бројем еозинофила), имаћемо хиперадренокортицизам, што је, колико знам, баш супротно од оног што тврдиш ти. Дакле, повећан број еозинофила = могући Кушинг = хиперадренокортицизам. Хипо стање се стварно никако не уклапа.

Ко оде на дату адресу, видеће да је поменути текст написало пет доктора ветеринарске медицине, којима то није било довољно, па су се окитили још неким додатним докторатима. (Ово помињем да бих задовољио твоју љубав према титулама.)

Баш данас сам наручио књигу "Мачја медицина", написао ју је наш познати стручњак за мачке и лабораторије. Из неког перверзног разлога, књигу су назвали "Feline Medicine by Andrew H. Sparkes". Да, до мене заиста не стижу информације, чак не знам ни који је ово век. Да није петнаести? Као што видиш, потпуно сам искулирао твог младог човека. Ја се и даље држим старог Драгише (Траиловића), помало Andy Sparkes-а (такође нешто старијег) и сличних.

А што се тиче адреса саветодавних сајтова, К ајо, ево једне:
http://www.simplyfeline.com/

Није у класи "Пет центра", али може да послужи. А ни ја се не свађам, само ми је жао мачака.

Poslednja izmena:
Обожавам контрадикције, али само код других. Ниси тражила ветеринарски савет, већ нешто о том хипо... А тај хипо... не спада у ветерину, већ у електротехнику, тако да твоја реченица има пуно смисла.

Знам да ти мачке лечи ИСКЉУЧИВО ДОКТОР ВЕТЕРИНАРСКЕ МЕДИЦИНЕ, проверени српски стручњак. Зато и немаш дијагнозу за своју мачку. "Лечење" без дијагнозе је један од специјалитета наших доктора ветеринарске медицине. Немајући дијагнозу, а имајући налаз о повећаном броју еозинофила, отишла си на интернет да покушаш да видиш о чему се ради. (Наравно, тамо ништа ниси нашла о хипоадренокортицизму, јер си тражила на српском). То је ипак потез очајника, а не некога ко има сигуран ослонац у свом доктору ветеринарске медицине. Но, то је твоја ствар. Жао ми је само мачака.

Tacno tako, nisam trazila SAVET, vec INFORMACIJU, i opet, hvala ti.
Cak i kad ovde neko zatrazi savet, potrazice ga i na drugim mestima mozda, i ima mogucnost IZBORA koji ili ciji ce savet da prihvati.
Mozda to nece biti tvoj, i primecujem da ti je jako tesko to da prihvatis.
A za naseg veterinara mogu skromno da kazem da su mu macke uza specijalnost, licno i preko fejsa poznajem najmanje par stotina ljudi koji zajedno imaju preko 2000 macaka koje on leci.
S obzirom da u nasem slucaju naplacuje samo VAKCINE (koje su kod njega 1000 dinara sa dolaskom kuci, ukoliko se radi o 3+}, s obzirom da je uvek tu kad zatreba i da neprekidno jurca od ordinacije do bolesne macke na terenu i nazad (a ima i svojih 5 macaka, nadjenih u kontejnerima, i psa, i MALU DECU),
lepo vaspitanje (ako se secas sta je to! ), mi nalaze da ga postedim svoje zelje za INFORMACIJOM..
Deda Ziko, bravo za znanje,
Deda Ziko, BRAVO za knjigu,
al ton i nastup na forumu su ti ocajni.
i, evo ja cu da iskuliram
:)

Ja samo ne kontam sto se vi svadjate, pa mi smo ovde da pomognemo jedni drugima, ne valjda da se prepucavamo ko na "politici". Sto se veta tice, ja sam najzad uspela da nadjem coveka koji je kod nje takodje nosio zivotinje (pse, doduse) i prezadovoljan je. I meni je macka OK, a i macici, pa sto se mene tice i ja sam zadovoljna. Jedino sad sto moram da odradim je da ih odnesem da se ociste od parazita, al ko god da je u pravu, vet ili Zika, moze sve da saceka 2 nedelje, za svaki slucaj... Samo mnogo mi je veliki problem da ih dam, navikla sam se na njih... Sad treba da nadjem kucu za 3, a razmisljam u isto vreme da ih ne dajem uopste (i ako to uradim, gazdarica ce me izbaciti iz stana, a decko kroz zatvoren prozor). I bas mi je tesko...

Ja samo ne kontam sto se vi svadjate, pa mi smo ovde da pomognemo jedni drugima, ne valjda da se prepucavamo ko na "politici". Sto se veta tice, ja sam najzad uspela da nadjem coveka koji je kod nje takodje nosio zivotinje (pse, doduse) i prezadovoljan je. I meni je macka OK, a i macici, pa sto se mene tice i ja sam zadovoljna. Jedino sad sto moram da odradim je da ih odnesem da se ociste od parazita, al ko god da je u pravu, vet ili Zika, moze sve da saceka 2 nedelje, za svaki slucaj... Samo mnogo mi je veliki problem da ih dam, navikla sam se na njih... Sad treba da nadjem kucu za 3, a razmisljam u isto vreme da ih ne dajem uopste (i ako to uradim, gazdarica ce me izbaciti iz stana, a decko kroz zatvoren prozor). I bas mi je tesko...

Не свађамо се, ово је борба мишљења. А тебе само посматрам, недељама већ. Дечка си милион пута поменула. Ово није право место за овакве приче, али како замишљаш да, евентуално, проведеш цео живот са неким са ким се на слажеш око кључних ствари? Можда ти не мислиш тако, али однос према животињама за мене јесте кључна ствар. Што се тиче задржавања свих мачића, добро промисли. У питању је велика одговорност и огромна обавеза. Добро је док су млади и здрави, али маце брзо старе, са старошћу долазе болести и други проблеми и са свим тим се треба борити. Једног тренутка то постане физички немогуће, јер имаш само то једно тело и две руке. Поред најбоље жеље, можеш да се нађеш у ситуацији да не можеш да им пружиш све што буде потребно. Ако их лепо удомиш, немаш за чим да жалиш, јер можда ће имати живот какав ти никада не би могла да им обезбедиш. Нађи им дом лепши и бољи од твог и лиши их се, јер права љубав је стално лишавање, потискивање својих жеља и прохтева у корист онога кога волимо.

Не свађамо се, ово је борба мишљења. А тебе само посматрам, недељама већ. Дечка си милион пута поменула. Ово није право место за овакве приче, али како замишљаш да, евентуално, проведеш цео живот са неким са ким се на слажеш око кључних ствари? Можда ти не мислиш тако, али однос према животињама за мене јесте кључна ствар. Што се тиче задржавања свих мачића, добро промисли. У питању је велика одговорност и огромна обавеза. Добро је док су млади и здрави, али маце брзо старе, са старошћу долазе болести и други проблеми и са свим тим се треба борити. Једног тренутка то постане физички немогуће, јер имаш само то једно тело и две руке. Поред најбоље жеље, можеш да се нађеш у ситуацији да не можеш да им пружиш све што буде потребно. Ако их лепо удомиш, немаш за чим да жалиш, јер можда ће имати живот какав ти никада не би могла да им обезбедиш. Нађи им дом лепши и бољи од твог и лиши их се, јер права љубав је стално лишавање, потискивање својих жеља и прохтева у корист онога кога волимо.

1.Tesko da ce im iko napraviti i dati ono sto im ja pruzam, zato mi je tesko da ih dam.
2. A sta im treba pruziti znas i sam,, stalno razmisljam, plasim se da neko 2 nece moci,i danima i nocima vec skacem na svaki zvuk, kad god skoce, samo razmisljam vec danima...
3. Tesko je se slozitii kad zivis sa nekim, a kljucne stvari, kako rece, su za nekog jedno, za nekog 2. Ja sam imala situaciju DA SAM PLACUCI ISLA KROZ KUCU DA NE ODNESE MACICE, JER JA IMAM ALERGIJU I DOBIJAM NAPADE GUSENJA. Da ga krivim sto zeli da me zastiti? Ne mogu, al ne mogu ni macice da odem i bacim. Njemu sam bila bitna ja, meni su bili bitni macici. Prioriteti se razlikuju od osobe do osobe.
Ne znam da li sam se pravilno i jasno izrazila, nadam se da jesam
4. Ne znam kako da ih dam...Bas mi je tesko..
5. Svesna sam da ne mogu da ih zadrzim, za to mi ne treba podsecanje
I htedoh ti kazem, Ziko... Pa mi ovde da smo vetovi svi, ne bi ni pitali. Ja ovo vise dozivljavam kao razmenu iskustava (koja mi znaci, poprilicno, jer se sa ovim nisam do sad borila -na macice msm- i nije mi lako). Ne kazem nista lose, cenim svaki tvoj savet, al svi smo mi ovde zato sto volimo svoje zivotinje i trudimo se da im pomognemo koliko mozemo

Poslednja izmena:
Latisa, budi realna.
Ni ti nisi znala ništa o macam kada si iznenada postala vlasnica četvoro. I dobro si se snašla, zar ne?
Zatim, ti si podstanar, sama si rekla da gazdarica ne želi mačke. Zna li ona za još 3 mačeta? Ako ti otkaže stan, gde ćeš naći smeštaj sa 4 mačke?
Jesi li razmišljala ko će da ih čuva kada pođeš na odmor, ili negde budeš morala da otputuješ?
Pa ne možeš celog života da ih kriješ.
Pravo kaže Deda Žika - ljubav je davanje.
Idealno bi bilo da imaš svoj vlastiti stan, da te dečko podržava, da imaš nekoga u blizini ko može da ih pripazi kad niste tu.
Imaš li te uslove?

Nemam.
Zato cu ih i dati, samo kazem da mi je tesko, al bas mnogo, pri pomisli na to... Nisam ... da mislim da mogu da zivim sa 5 macaka u stanu, da ih krijem i svadjam se s nekim kad god se meni slosi. Al boli...

Porodica je jedno a gazdarica drugo.
Porodica ne može da te izbaci iz stana.
A da je teško, zaista jeste.
Meni je laknulo kada smo sterilisali Maju, a opet mi je bilo i žao što više neće biti onih malih serkavaca :sad2:.

E, ko da su na rolerima, svuda su. Ja jutros da im sipam mleko, i skocise sve 3 na moje patike, pa se rastrcase, a pertle su im narocito zanimljive. Malo je nezgodno sto i kad nisi u patikama, one sve oko nogu vise, pa stalno moram da gledam da ih ne zgazim. A sipanje mleka je bitka, msm dok spustim posudu. Jedno narocito voli da se vere po meni. I stigne do vrata. Pocepalo mi je nove farmerke pentrajuci se po meni, al neka nema veze. Brine me sto jedno mnogo nesto kunja i retko se igra (u odnosu na druga dva), pa sam ga odnela kod veta danas i zena kaze da mu ne fali nista. Valjda je povuklo na majku, i ona je tako letargicna, samo bi da sedi pored tebe i da je milujes.

To i radim, al ne vredi, trce ko ludi. I neka ih, nek su samo zivi i zdravi. Jedno mi je tresnulo na pod sa kolena juce, pocelo da sepa, ja trci brze bolje kod veta, a zena me gleda u fazonu "jesi li normalna?" I, doduse, danas sve OK. Samo, u krilo mi dolaziti vise nece... Zabrinjava me momenat sto macka nesto dahce, kao da se bori za vazduh, bukvalno, dorucak koji sam joj ostavila pipnula nije, nema 7 dana kako smo bili kod veta i rekla ja zena da je s njom sve u redu :think:

Poslednja izmena:
Znas sta, mozda je mlecna groznica zbog nedostatka kalcijuma, ne bih se igrala sa tim, bolje je odnesi sutra veterinaru. To moze da nastupi sve dok macici sisaju, tako da je moguce da je bila zdrava pre sedam dana a da je to pocelo sada. Koliko se secam jedini izvor kalcijuma u ishrani joj je mleko, a ja koliko poznajem macke one mleko piju u prilicno maloj kolicini, vise kao poslasticu nego kao ozbiljan izvor kalcijuma.

Poslednja izmena:
Pa nosila sam je kod veta, kaze zena nista joj nije. Jutros jede piletinu, samo puca, ja da probam, da vidim hoce li jos nesto, i tako sam isprobavala hranu, i sve je zivo pojela. Cak je pojela i krompir:eek: To vec nisam mogla da verujem... Dahtala je ona i imala slicne situacije i ranije, samo sam se sad mozda previse zabrinula, zbog macica. Nego, moram da menjam veta, bas pocinje da me smara taj pogled u fazonu "koji ti je ... "Dodje mi da kazem: "Ja sam tu, pregledaj je, platicu ti, sta me gledas ko budalu koji djavo". Tako se ja otprilike osecam kad je odnesem. A ona je samo iscima, nikad da je pomiluje, pa onda pogleda, pa i mene da neko onako baca, i ja bih ujedala i borila se svom snagom da pobegnem. I sad me macka nekako uplaseno gleda kad joj pridjem, ne bezi, al vidim joj u ocima da joj nije svejedno. Verovatno se sad plasi mene :sad2:
Da dodam, teze je naci veta nego doktora. Mene doktori setaju non-stop nesto, al em si svestan gde ides, em ovo bre placas, valjda je OK da ocekujes da se s tom zivotinjom ponesu kako treba. 1 put obziran, sve super, 2. put je tresnu o onaj sto tako da mi je doslo da joj zavalim samarcinu. Bas sam se razocarala. Veterinari bi trebalo da vole zivotinje, imaju neku, ma, ne znam ni ja sta ocekujem...

Poslednja izmena:
I jos nesto. Rodjeni su 7. aprila. Je li normalno da sad pocnu da jedu cvrstu hranu, sta god, primetila sam da se prisunjaju kad sipam macki, i jedu. Ja posle dospem jos, pa o5 tako. Il da im zabranim, i ostavim ih na mleku?

Ma ne, nemoj da im branis, nece oni jos prestati da sisaju, nego recimo sada ce poceti da jedu 5% cvrste hrane i 95% mleka, i tako ce kroz narednih mesec-dva da raste procenat cvrste hrane i da opada procenat mleka dok ne prestanu sasvim da sisaju.

Cudi me ta tvoja veterinarka, otkud zna da macki nista nije samo tako sto je pogleda :/

Back