Treba mi pomoc, hitno

latisa

Veoma poznat
Poruka
13.663
E, ovako, postoji macka u ulazu koju ja jako volim i cesto je pustim u kucu, nahranim i onda ide napolje. Znaci, nije naviknuta na posip il bilo sta.E sad, ja je pustim danas u kucu i sad je upravo rodila mace na mom krevetu, i ko zna, verovatno ih ima jos. Sad, ne znam sta cu s njima, ne znam kud cu, ne znam smem li da ih stavim na terasu, ne znam nista.

Slobodno ih, sa majkom naravno, smesti na terasu. Nadji neku kutiju ili šta slično, pa obloži nekim starim stvarima, tkaninom i slično ( ali spremi više, moraćeš da menjaš ) i smesti ih na terasu. Obezbedi maci hranu i svežu vodu, mleko i tako. I ne brini, ona će sama da ih odgaji ;)
I pazi dobro, mačka agresivno brani svoje mačiće, ne prilazi prečesto bez potrebe ;)

I zaboravih, ako je upravo omacila mače, to je tek prvo. Biće ih još. Smesti odmah mače i nju negde gde ih nećeš dirati dok ne završi sa koćenjem.
Znam da je tebi ovo šok, potpuno neočekivano, ali meni je ovo tako divno. Ona tebi veruje, ona je odabrala da se okoti kod tebe, na tvom krevetu. Mačke u tim trenucima beže od ljudi, na skrovito i tajno mesto, a ona je izabrala tvoj krevet u tvom prisustvu. Poverenje je poverenje, pa bilo i od mačke :D

Slobodno ih, sa majkom naravno, smesti na terasu. Nadji neku kutiju ili šta slično, pa obloži nekim starim stvarima, tkaninom i slično ( ali spremi više, moraćeš da menjaš ) i smesti ih na terasu. Obezbedi maci hranu i svežu vodu, mleko i tako. I ne brini, ona će sama da ih odgaji ;)
I pazi dobro, mačka agresivno brani svoje mačiće, ne prilazi prečesto bez potrebe ;)

+1 ... znači tako

I zaboravih, ako je upravo omacila mače, to je tek prvo. Biće ih još. Smesti odmah mače i nju negde gde ih nećeš dirati dok ne završi sa koćenjem.
Znam da je tebi ovo šok, potpuno neočekivano, ali meni je ovo tako divno. Ona tebi veruje, ona je odabrala da se okoti kod tebe, na tvom krevetu. Mačke u tim trenucima beže od ljudi, na skrovito i tajno mesto, a ona je izabrala tvoj krevet u tvom prisustvu. Poverenje je poverenje, pa bilo i od mačke :D

Da, to znači da ima neizmerno poverenja u tebe, verovatno jer joj baš nikad' baš ništa nažao nisi učinila, omaciće između 3 i 5 mačića i isprati je posle nekog vremena za slučaj da nešto krene naopako mada kada je prvo krenulo ok, biće to super :ok:

U principu da, ali latisin miris nije mački nepoznat. Ako oseti njen miris na mačetu, neće ga odbaciti jer nije miris nepoznatog čoveka. I ne treba da ih dira, samo da nju i to jedno, ako je još uvek samo jedno, prebaci na neko mesto gde su ušuškani i bezbedni. A posle naravno, što manje prilaženja "sigurnoj mačećoj kući" :)
I kada mačići počnu sami da izlaze, da se igraju i slično, vreme je da ih ispratiš i da im poželiš sreću :ok:

A zar ne bi trebalo da se mačići ne diraju dok ih mačka ne odgoji? Zar ih ona neće odbaciti od sebe ako ih neko drugi bude dirao?

Nema to veze sa istinom, ja sam par mačaka omacio jer su imale probleme a vet bio nedostupan, i igrao se s njima dok su tako mali i slatki i ni jedna nije odbacila ni jedno mače.
Ipak, poželjno je što manje ih dirati, ali kada se omaci mačka u vrlo je senzibilnom stanju i lepo je maziti je s vremena na vreme i malo provoditi vreme s njom jer zna da joj bude jako dosadno ležeći s mačićima dugo.
Meni se maca omacila pre 5-6 dana baš...

E, ovako, postoji macka u ulazu koju ja jako volim i cesto je pustim u kucu, nahranim i onda ide napolje. Znaci, nije naviknuta na posip il bilo sta.E sad, ja je pustim danas u kucu i sad je upravo rodila mace na mom krevetu, i ko zna, verovatno ih ima jos. Sad, ne znam sta cu s njima, ne znam kud cu, ne znam smem li da ih stavim na terasu, ne znam nista.
Omacila ih je na krevetu?! Wow! Znači da te baš voli i da ti veruje. :klap:

Imaš ovu temu:
Macke, porodjaj, ishrana macica, bitne stvari koje morate znati?

Svakako namesti negde sa strane kutiju sa posipom... nek' bude pri ruci. Mačke vrlo brzo uče.

Hrana i voda neka budu stalno dostupni.

Ako ikako možeš neka maca bude kod tebe neko vreme i prvom prilikom je steriliši.

Što se mačića tiče imaš sad priliku da napraviš puno preslatkih fotografija i da se dobro zabaviš smejući se njihovim dogovoštinama. U međuvremenu, počni da tražiš gde ćeš ih udomiti.

A sa druge strane - mačka u kući? Kako bre možete da puštate životinje u stanu, pogotovo mačke? Pa to su bre dlake na sve strane!
Jerbo ljudi nemaju dlake... svi su ćosavi... :roll:

A sa druge strane - mačka u kući? Kako bre možete da puštate životinje u stanu, pogotovo mačke? Pa to su bre dlake na sve strane!

Eto, tako, može mi se. :mrgreen: Manje nereda pravi moj mačak nego sestrina dva kunića, i to patuljasta. A tek šta je radio moj plavi tigrica kad sam bila klinka... :eek: Nikad više pticu u kuću! A moj Mirko? Kad mu se piški/kaki, lepo izađe napolje, sam se kupa, ne smrdi, a još mi i lovi miševe po magacinu. A dlake rešavaju lepljivi valjak i kvalitetan usisivač.

Latisa, čestitam, postala si mačeća baka. :) Što kaže Cali, baš ti veruje, čim se na krevetu koti. :)

Ako tek rođene mačiće izbaciš u kutiju na terasi (pretpostavljam da je otvorena a ovih dana je baš vetrovito) to je isto kao da si ih ubila.
Zvuči jezivo, ali je istina.
Njima treba toplo, dobro ušuškano mesto jer su još sasvim nemoćni, slepi, mokri i hladno im je. I mačka mora makar povremeno da ih napusti, a oni ne mogu sami da se zagreju pogotovo na vetrovitoj terasi. Sirota majka će hteti nekako da ih spase, pokušaće negde da ih odnese na sigurno i zaštićeno mesto, vucaće ih okolo dok ne pomru od zime ili iscrpljenosti.
Bolje da im staviš kutiju negde u stanu, u nekoi ćošak bez promaje i pokrij odozgo nečim da majka ima samo mali prolaz, i ostavi joj otškrinutu terasu da može malo napolje. Ako je ulična mačka biće joj jako teško da ostane zatvorena među 4 zida.
Ako se plašiš da pomiluješ mačiće da ih majka ne odbaci ti nemoj, ali mačku mazi stalno i pričaj joj. Tako se mačići od malena socijalizuju i neće biti divlji kad progledaju, ali mislim da ćeš moći da ih maziš već sa jedno nedelju dana.
Javljaj šta se dešava!

3 komada, sva 3 crna... Nego ne mogu bre da ih zadrzim tek tako na terasi, gazdarica i za ovu moju ne zna, a ona nije navikla da bude u kuci stalno, i sad kuka ceo dan i noc. Komsije ce me prijaviti gazdarici i onda cu da popijem otkaz iz stana, a zajedno sa mnom letece i oni. Imam, doduse, podrum sa odskrinutim prozorom, svetlo je, nije tamno, i macka bi mogla da ulazi i izlaazi kako hoce, pa razmisljam da joj tamo napravim neku kucicu i smestim je.
Aj molim vas dajte mi misljenja po pitanju toga...

Poslednja izmena:
Ako tek rođene mačiće izbaciš u kutiju na terasi (pretpostavljam da je otvorena a ovih dana je baš vetrovito) to je isto kao da si ih ubila.
Zvuči jezivo, ali je istina.
Njima treba toplo, dobro ušuškano mesto jer su još sasvim nemoćni, slepi, mokri i hladno im je. I mačka mora makar povremeno da ih napusti, a oni ne mogu sami da se zagreju pogotovo na vetrovitoj terasi. Sirota majka će hteti nekako da ih spase, pokušaće negde da ih odnese na sigurno i zaštićeno mesto, vucaće ih okolo dok ne pomru od zime ili iscrpljenosti.
Bolje da im staviš kutiju negde u stanu, u nekoi ćošak bez promaje i pokrij odozgo nečim da majka ima samo mali prolaz, i ostavi joj otškrinutu terasu da može malo napolje. Ako je ulična mačka biće joj jako teško da ostane zatvorena među 4 zida.
Ako se plašiš da pomiluješ mačiće da ih majka ne odbaci ti nemoj, ali mačku mazi stalno i pričaj joj. Tako se mačići od malena socijalizuju i neće biti divlji kad progledaju, ali mislim da ćeš moći da ih maziš već sa jedno nedelju dana.
Javljaj šta se dešava!
Bas to, eno je i sad se raskukala samo tako. Terasa nije otvorena, tako da je to im ok., zivim u 30 kvadrata sa deckom i prvi on nece prihvatiti da sve te macke ostanu u stanu. Ne znam samo da li bi im u podrumu bilo ok, i koliko je to humano, al o5, ceo red u podrumu je pun prozora, od kojih jedan mogu da ostavim otskrinut, pa macka lepo da moze da izlazi i ulazi, a i oni kad porastu

Eto, tako, može mi se. :mrgreen: Manje nereda pravi moj mačak nego sestrina dva kunića, i to patuljasta. A tek šta je radio moj plavi tigrica kad sam bila klinka... :eek: Nikad više pticu u kuću! A moj Mirko? Kad mu se piški/kaki, lepo izađe napolje, sam se kupa, ne smrdi, a još mi i lovi miševe po magacinu. A dlake rešavaju lepljivi valjak i kvalitetan usisivač.

Latisa, čestitam, postala si mačeća baka. :) Što kaže Cali, baš ti veruje, čim se na krevetu koti. :)
Ma Mimis mom, sve je to lepo kad tako gledas, ali moja gazdarica mrzi macke, i sibnula bi me iz stana isti dan kad bi saznala. I kud cu i sta cu sa njima tad... Sve vreme razmisljam o tom podrumu, al ne bih volela da se smrznu tamo. Sta bi uradila, gde bi ih omacila da je nisam u tom trenutku pustila u stan? To jsa razmisljam. Mislim necu ih sigurno izbaciti na ulicu, ali o5 kazem, koliko god da me boli, nemam uslova za 5 macaka u stanu, nisam ja u nekoj velikoj kuci, komsije ispod imaju bebu i sigurno nece trpeti arlaukanje macke po ceo dan i noc

Pa dobro, ako se organizuješ dobro da stalno čistiš za mačkom, onda nek bude u stanu. Ja sam jednom bio kod lika koji čuva mačku u stanu (ili možda beše dve mačke, ne sećam se). Gledam onaj nameštaj...to ne postoji kvadratni centimetar koji nije pun dlaka! Nemam gde da sednem, a da se ne umažem i isprljam! Kako li oni tako žive, baš me zanima... Na stranu što je opšte poznata činjenica koliko su opasne životinjske dlake ako se udahnu.

Pa dobro, ako se organizuješ dobro da stalno čistiš za mačkom, onda nek bude u stanu. Ja sam jednom bio kod lika koji čuva mačku u stanu (ili možda beše dve mačke, ne sećam se). Gledam onaj nameštaj...to ne postoji kvadratni centimetar koji nije pun dlaka! Nemam gde da sednem, a da se ne umažem i isprljam! Kako li oni tako žive, baš me zanima... Na stranu što je opšte poznata činjenica koliko su opasne životinjske dlake ako se udahnu.

Ma cim udahnes zivotinjsku dlaku odmah umres,zato mi koji gajimo zivotinje u stanu ne disemo...

Možda podrum i nije loše rešenje, pod uslovom da ga ne koriste i neke druge mačke, jer bi mačori mogli podaviti klince.
Ne smeta njima mrak u podrumu, ionako su još slepi, smeta im hladnoća i promaja.
Staviš kutiju u neki ugao podalje od prozora, za početak može i na neko visoko mesto jer oni ne mogu da šetaju, a posle 2 nedelje na nisko jer počinju da izlaze. Nađi neku poveću kutiju, toliku da mačka u njoj može komotno da leži i da se opruži. Lepo je zatvori sa svih strana samo izreži neku rupu toliku da mama može da ulazi, ali da dno "vrata" bude bar 5cm iznad dna kutije - da klinci ne ispadnu napolje.
Ispod kutije, ako je na betonu, stavi komad stiropora ili sloj starih novina (izolacija), u kutiju dosta "posteljine" (stari peškiri, posteljina, bluze, sve pamučno i nikako džemperi jer se klincima kače kandžice). Ostavi matoroj maci činiju sa vodom i granulicama jer sada mora više da jede a nema vremena da traži hranu.
Tako će svi biti ušuškani i sigurni a i tvoja gazdarica zadovoljna.
MIslim da će sve biti O.K.

To si ti zabasao kod nekog prljavog i neurednog sveta. Isto bi bilo i da nemaju mačke.
Mace se linjaju u proleće i jesen kad menjaju dlaku, ali kad se kuća redovno usisava nema šanse da bude prljavo. Ja imam obično 2 mačke, žive sa nama u dnevnoj sobi, vole da spavaju svaka na svom mestu - tu im stavim neke njihove jambolije i to je to. Kad im je volja spavaju sa nama na ležaju, ali posteljina se svejedno pere i čisto je. Nema dlaka po celoj kući.
To za udisanje dlaka je bapska priča, smeta samo ljudima koji su alergični, ali oni su retki.
Ako se više budeš družio sa nama videćeš da je situacija sasvim obrnuta, a možda te i nabedimo da usvojiš koje mačence...:zper:

Uglavnom je sve rečeno...mačka kad se omaci obično neide nigde nekoliko dana i baš me čudi ako mjauče da izadje, u svakom slučaju najbolje je u kući u nekom skrovitom kutku sobe ili stana....kutija mora obavezno biti skrivena od pogleda....
Što se tiče mačke i dlaka u kući.....imam ih nekoliko ali dok drugi gledaju reality show ja čistim.....znači ako redovno usisavaš i držiš higijenu nećeš moći ništa da primetiš....pogotovu ako ima jednu ili dve mačke....znači štos je u količini rada.......

Mislim da kuka jer joj je dosadno samoj, sad je evo prestala, valjda je zaspala, al cim me cuje ona o5 pocinje da zavija. A nesto nece da jede, pa sam je ostavila i dalje na terasi, da mogu da ispratim sta joj je. Nece mleko, nece meso, nece pastetu, nece granule, jedino sto je pojela je mozda dve kasike tunjevine...

Da li je maca išla u WC?
Ako nije naučila da to obavlja unutra, možda se uzdržava i to je problem.
Jesi li probala na kratko da je pustiš napolje? Ako hoće, pusti je i pođi sa njom da proveriš šta je htela.
Obično kada se mačka omaci i sve prođe O.K., ona počinje normalno da jede. To što odbija može biti znak da ima još mačića u stomaku, da je nastao neki problem prilikom porođaja ili je naprosto pod prevelikim stresom jer je zatvorena.
Kako se ponaša prema malima - da li ih liže i hrani? Da li ima mleka? Jesu li klinci živahni?
Ako je u šoku zbog zatvaranja onda je stvarno jedino rešenje da ih seliš u podrum.

Back