Treba mi mala pomoc :)

Belkin

Početnik
Poruka
21
Pozdrav drugari!Resio sam da i ja kupim psa :) pa izbor je jos nije pao imam par rasa koje bi zeleo da vidim u svom dvoristu :) dogo argentino,rottweiler,cane corso ili am.staford .Ovako pas bi mi trebao kao cuvar i prijatelj :) ! Interesuju me takodje i todja iskustva sa ovim rasama !

Hvala!

a, ma sad, zavisi od kera do kera, nisam neki stručnjak za kerove niti se bavim time, govorim iz iskustva sa nekoliko rotvajlera, obično su bili psihički labilni, jednog drugara je umiljat rotvajler koji se mazio sa njim pola dana na kraju napao ovaj završio u urgentnom. Doduše, ne verujem da će baš na vlasnika, za tako nešto nisam čuo.
Jednom sam video rota mrtav ladan na lancu s vlasnikom ide ulicom, vidi mačku na 30 metara i potrči ko mahnit konj i rastrgne tu istu mačku, ko da gledaš besnog medveda a ne kera.
taj bi ti čuvo kuću i od vojske

Belkin, bez ljutnje, ali stvari stoje tako, da za jos dosta vremena mozes da zaboravis na svoje iskustvo sa dominantnim psima, i da pocnes da listas enciklopedije pasa. fokusiraj se na karakter i temperament, onda na uslove drzanja, a tek na kraju na izgled psa.

po tvom prvom izboru, izvesno je da si listu zelja sastavio po tome sta ti se na oko svidja, a ne sta ti terba. knjigu u ruke, pa se javi sledeci vikend ;)

Dogo argentino ne podnose zimu, stafovi su nikakvi cuvari. Prema tvrdnjama jednog neurohirurga, najvise dece krpi posle napada rota. Zena tog istog neurohirurga tvrdi da su bolji cuvari njihove dve malinoe nego cela (vrhunska) odgajivacnica CC i PC. Pa ti vidi koliko ti je bitan izgled psa. Moja mesanka je nesto najsmesnije na svetu, otprilike ukrsteni patuljasti pinc i tekin (onaj vojvodjanski pacovar), pa je prosle godine sacuvala mom komsiji ovce, samo su dva jagnjeta uspeli da ugrabe a bilo ih je dvojica-trojica.

- - - - - - - - - -

Sad mi pade na pamet... U kraljevackom sinteraju su se uparili (kastriran) muzjak sarplaninca i (sterilisana) mesanka NO, ne odvajaju se, bili bi odlican cuvarski tandem, ako nisi rasista i transport ti nije problem, oni bi bili odlicni za cuvanje. Ako si zainteresovan, prosledicu ti kontakt.

Moj kum ima malinoe i cc on kaze da jesu brzi i pokretljiviji ali vise posledica po provalnika ima cc jer je masivniji ima dosta jaci ugriz meni je rot jako lep mada malo pre sam dosao iz posete oblliznje odgaivacnice rotova jako neuravnotezeni psi :O mozes li mi predloziiti nesto drugo? (izbegavaj ovcare molim te nepodnosim ih ps: kao malog me je izjedao no i od tada nepodnosim ih uopste !!!)

A sta je sa nasim sarcima? Neverovatno su pokretljivi naspram svoje velicine, spadaju u molosoidne pse, ima ih cak i za dz po sinterajima, ne znam nizajednog podmitljivog niti bih licno smela da udjem nepozvana u dvoriste kor sarplaninca. Ili kavkasca, srednjeazijskog ovcara isl. rasa. A SOP? Bas ovde na forumu cesto ima i stenaca. Otprilike su, rekla bih, spoj osobina sarca i rota.

Rot je neuravnotezen pas samo kod neuravnotezenih vlasnika oni ili vole ili ne vole decu to je vec do linije(moras da pitas odgajivaca za to),ovcarski psi imaju najizrazeniji instikt za cuvanje a i posnose i zimu i leto vole decu,staff nisam video ni da se pomeri kad neko udje,ima dosta rasa dobrih cuvara zavisi koliko novaca si spreman da das ;)

do 600e vec sam reako nepodnosim ovcare (ja ih licno ne volim nekazem nista za rasu ) sop jako lep pas mogo bi ga uzeti u obzir oko odabira cuvara,razmisljao sma o sopu jedno vreme ali igrom slucaja sam uzeo d.canario,uzeo bih ih opet ali su dosta skupi !

nepricaj svasta a neznas nista o meni mada ni nemam nameru da se svadjam nisakim a posebno sa nekim koga nepoznajem matori svako bira psa po karakteri i izgledu da li bi izabrao psa koji ti se nesvidja a? svejedno sta god da je meni treba molos jer sam sa tim psima u kontaktu od malih nogu! (posto je ast ''ispao iz' KONKURECNIJE posto mi je potreban cuvar) trebao sam da napomenem na pocetku da mi molos treba

uzmi staforda na pola metra lanca bez vode i sa jednim lebom nedeljno. tretiraj ga dve nedelje tako i imaces cuvara od staforda

- - - - - - - - - -

do 600e vec sam reako nepodnosim ovcare (ja ih licno ne volim nekazem nista za rasu ) sop jako lep pas mogo bi ga uzeti u obzir oko odabira cuvara,razmisljao sma o sopu jedno vreme ali igrom slucaja sam uzeo d.canario,uzeo bih ih opet ali su dosta skupi !

sop je dzukela najobicnija, krv mu je pomija do te mere da se u istom leglu mogu naci stenci razliciti kao duppe i glava,

Back