Treba li žena da deluje manje moćno od muškarca?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
Kao osoba koja nema ni dečka s kojim se muva, a kamoli muža, dajem sebi za pravo da malo prokomentarišem trenutno dosta popularnu izjavu jedne jutjuberke koja je zapalila internet.

I moram priznati da volim te žuta štampa fore o gorenju interneta.

Nije naš problem jutjuberka.
Nije naš problem ni izjava dotične. Ne.
Naš je problem puno dublji, širi i utkan je u sve pore društva. Ovo s porama društva je isto zgodna konstrukcija.

“Žena treba da deluje uvek manje moćno, da manje zarađuje od muža i da joj muž bude glavna preokupacija, a na njemu je da ona poželi da bude moćna samo za njega”.

To je izjava te osobe. Osim ako nije nameštaljka, jer iz njenih ustašaca ja te reči čula nisam. Pravimo se da je baš tako rekla.

Idemo redom.

Žena treba da deluje uvek manje moćno.

Ako sagledam malo bolje i šire ovu rečenicu, to je mišljenje mnogih žena. Nebrojeno puno puta sam čula kako ga treba pustiti da on misli to nešto, a da ona uradi po svom, da mu hrani i nadrkava ego, da se ne ističe itd. To nam je ostavština naših baba. One su tako mislile da moraju, pa se to prenelo na mame, a onda i na nas. Sve znamo one fore sa ‘ne mora on da zna kolko sam platila cipele/torbu’. Sećam se kako mi je cura koja mi je obrve nadoštiklavala nekom metodom pričala da žene skupljaju lovu za to crtanje, pa kad skupe 100 eura, onda od njega traže još 20, on da tih 20, kad obave to, dođu kući i on to vidi, on kaže – za to 20 eura? Pa to je puno!

Pritom, puna cena je 120 eura. Ali ne mora on da zna! Ima i ono da što si manje moćna, zapravo si više moćna. Tako nekako. Hoće da im muškarci otvaraju vrata. Ok, evo, neka otvaraju vrata kad ne možete same otvorit vrata.

Onda to objasne manirima i tako nekim teškim rečima. A u pozadini svega jeste moć. Pravi se mala da budeš što veća na kraju. Svaki put kad za sebe ili druge žene kaže nešto u muškom rodu, ona je manje moćna od muškarca, jer nije osvestila ženski rod ili je nespremna menjati taj sveti jezik koji kaže da je žena samo učiteljica, manekenka, medicinska sestra, glumica i sekretarica, a nikako hirurginja, urednica, vojnikinja i pilotkinja. I u sekundi se stvore objašnjenja o nezgrapnosti, nezvučnosti, skrnavljenju, cepidlačenju (nastavite niz, molim vas), blablabla. Koliko vas je dovelo muža u kuću, a koliko vas je dovedeno kod muža u kuću (ako ste na spratu/imate odvojen ulaz, dovedene ste, ne zavaravajte se)? Sve su to stvari koje su direktna posledica (ne)moći. Dakle, ništa ona tu nije previše novo rekla i ništa što hrpa žena već ne radi i ništa što kamara tih devojčica koje nju prate već ne gledaju kod kuće u odnosu mamike i tatike.

Uostalom, rekla je da treba da deluje manje moćno, ne i da bude manje moćna, ako se već VATAMO za reči.

Da manje zarađuje od muža.

Koliko žena znate da zarađuju više od muža?

Koliko žena znate da uopšte radi (mislim na rad izvan kuće, plaćeni rad, ne emotivni i rad oko dece, dvorišta, kuće itd.)? Znate li više zaposlenih ili nezaposlenih žena?

Mi još uvek tripujemo kako je sreća tu ako ona ima manju platu, da je macanu ego povređen ako ona ima više love itd. To isto od baba ostalo. Ona treba da ima manje, šta će njoj materijalno, šta će njoj nekretnina u kojoj živi i koju održava, nema potrebe. Koliko znate žena koje imaju 1/1 nekretninu? Ili da nekretnina glasi na nju i mužića? Postoje te neke žene i ima ih dosta, tačnim brojem ne baratam, nije baš dokazivo, ali utisak mi je takav, koje vole da su manje od njega. Dosta sam puta čula i čitala da hoće kad je on zagrli, da je nema, da nestane, da se sklupča.

Razumete da muškarac nikad ne piše takve stvari? On se nikad ne sklupča u nju, samo ona u njega. On ima šira ramena, pa verovatno zato. To je ta i simbolika i doslovnost. Ne znam postoji li reč doslovnost, ja se izvinjavam.

Da joj muž bude glavna preokupacija.

Ako uzmeš nečije prezime (i ako dodaš na svoje, meni je sve to isto), onda ti je on određivač tebe, identiteta i začetnik novog poglavlja u tvom životu. ******. Ja to tako vidim. Ko ne vidi, ok. Ali ovo ja pišem, pa ja i iznosim šta ja mislim. Ja, ja, ja. Da. Nes(p)retno je rečeno, to za glavnu preokupaciju, slažem se. Ja nekako iz raznih pitanja i situacija iščitavam upravo to – da su muževi glavna preokupacija ženama. Kupuju im gaće, kuvaju, spremaju za njima, bave se njihovim likovima i del(ov)ima. Koliko samo žena stalno priča i brine o kontracepciji? Dakle, o nečemu što je direktna posledica seksa sa muškarcima. Koliko poznajete muškaraca koji odu na pivo i pričaju o kondomima i/ili vazektomiji? Znači, glavna preokupacija žene jeste muž.

A na njemu je da ona poželi da bude moćna samo za njega.

Ja ovo baš često čujem. Kao, on je taj koji iz nje može i treba da izvuče ono najbolje. Dobiješ što p(r)obudiš. Čak i Marija veli ‘nekome sam bila zlo, svakom šta je budio’. On je taj koji u njoj izazove anđela il đavla. Ona je samo za njega moćnica, ako on to izazove. Ta neka priča. Često žene kažu i pišu o tome kako je on taj koji iz njih izvuče ono najbolje, kad ga hvale i objašnjavaju zašto ga vole. Tu imamo i elemente monogamije, bar one jednostrane.

U ove 4 rečenice je utkana sva naša beda.

U ove 4 rečenice je utkana sva istina. Ne ona istina koja treba ili ne treba da bude istina nego istina koja nas okružuje.

Ne krivim ja nju.

Jeste da je ipak ok govoriti iz prvog lica jednine.

“Ja treba da delujem uvek manje moćno, da manje zarađujem od muža i da mi muž bude glavna preokupacija, a na njemu je da ja poželim da budem moćna samo za njega”.

Evo, tako bi to zvučalo. Bolje, je l’ da?

Međutim, gospođa je rekla i:

“Ne treba mi muškarac koji manje zarađuje od mene i koji će s ogorčenjem gledati na svake cipele koje kupim. Ili da, recimo, ja odem na putovanje, a on ne, jer mu ja neću plaćati putovanja”.

Zašto tu rečenicu niko analizirao nije?

Njeno je pravo da ima i kaže svoje mišljenje javno, a na roditeljima je da svoje ćerke i sinove oblikuju na način da se to o njih odbije (ako već smatraju da to nešto nije tako), jer jutjub se ipak prati u godinama u kojima razumeš govor, jezik, pismo, znaš upalit komp, barataš mobitelom, a to svakako nije bejbi uzrast. Ako me razumete.

Mislimo kako samo ono naše je pravo nešto, čak smo skloni to naše smatrati univerzalnim nečim, primenjivim na sve i svakog, ali to jednostavno nije tako. Neće sve žene biti sretne ako žive kao ja, kao što i ja ne bih bila sretna da živim kao mnoge žene. Tako je i sa svim tim izjavama, jednostavno nisu primenjive na sve. Jer postoje žene koje uživaju u nestajanju u zagrljaju i muljanju oko cene cipela, šta god ja o tome mislila.

U svemu se tome postavlja i pitanje našeg očekivanja o jutjuba kao medija, od osoba koje vladaju istim ti medijem, a bitnu ulogu u svemu tome igra i naše razumevanje interneta i marketinga u globalu. Ona ga svakako razume, rekla bih.

Od ovog zadnjeg zavisi i kako ćete shvatiti sve gore napisano.

Na vama je. Ne na meni. Ne na njoj.

Al’ dobro, lako meni da kenjam, lako upravo zbog prve rečenice.

Dragana
LOLA magazin

****************************************************************************************************************************************************
Da li je to baš tako i da li po Vašem mišljenju (mnogim) muškarcima smeta jaka, uspješna i "moćna" žena?

Da li muškarci generalno ne mogu "svariti" činjenicu da je neka žena uspješnija od njih i da li to vrijedja njihov ("naš") muški ego? :roll:

Pa stvari se gledaju prirodno...
Zenu interesuju oni muskarci koji je interesuju.
I onda formira sliku o muskarcima gde rec muskarci koristi za "oni koji su kao moj muskarac".
I tu je sve normalno dotle i i odatle...
Taj njen je ratoborni, sve bi za nju, picopevac i nema bas mnogo u mozgu, a mora da dominira medju zivotinjama i ljudima koji su u blizini....
Ona moze da rusi tu sliku ili da pomaze u toj slici, i od toga zavisi koliko ce sretno ziveti ili ometati svoju srecu svojim zadovoljstvom u tom ometanju...

Krpa i Zakrpa su jedine opcije u mz odnosima koje zene ozbiljno zanimaju.

Samo zatucanom i iskompleksiranom muškarcu može smetati uspešna žena... Izjava jutjuberke svedoći o kulturnim konceptima od pre dva veka,a koji su još uvek živi u mentalitetu Srba.
Jedino ispravan i vremenu primeren koncept je koncept partnerstva (ja podržavam tebe, ti podržavaš mene, zajedno "rastemo" i bivamo bolji i uspešniji); takmičenje i "nadgornjavanje" ne daje dobre rezultate.

nemam pojma...meni srcica nekada zvoca sto sam kupila ovo ili ono, ja samo odgovorim - jel moja plata, jel moji novac, ja sam zaradila, ja cu da trosim. ali ima istine da ce muskarci pre pomoci nekoj neznoj i krhkoj ili koja barem tako fizicki deluje (bez obzira sto mozda i verovatno ima karakter zmije), nego nekoj koja je visoka i i ko od stene odvaljena.

mada sam ja prilicno racionalna sto se tice trosenja novca, kupujem ono sto mi treba ili sto znam da ce mi trebati, a naidjem u tom trenutku na povoljnu cenu.

Pa različito je u vezi i u braku, osim ako veza ne ide ka braku :mrgreen:

Jbg kad se spandjaš sa nekim postoje te rodne uloge, žena se oslanja na muškarca bla bla, kad si mlad imaš te idealističke postave realnosti... kad si u braku sa decom onda ljudi postaju realniji, i od žene se očekuje da je školovana i zaradjuje itd. Ako nije tako onda porodica osudjuje muškarca, šta si to našao, s kim si se oženio, tebi je trebala školovana i zaposlena, a ne neka neradnica itd.

Zavisi iz kakve porodice žena dolazi. Ako dolazi iz npr. strogo muslimanske ili strogo hrišćanske porodice, onda će biti Dragana iz LOLA magazina. U svakom slučaju, ako žena želi da zarađuje manje od muškarca treba da beži od muškaraca čije su plate manje od njene, čak iako bi je tukao njen budući partner, jer je njena sreća podređena materijalnom.

Kao osoba koja nema ni dečka s kojim se muva, a kamoli muža, dajem sebi za pravo da malo prokomentarišem trenutno dosta popularnu izjavu jedne jutjuberke koja je zapalila internet.

Naš je problem puno dublji, širi i utkan je u sve pore društva. Ovo s porama društva je isto zgodna konstrukcija.

“Žena treba da deluje uvek manje moćno, da manje zarađuje od muža i da joj muž bude glavna preokupacija, a na njemu je da ona poželi da bude moćna samo za njega”.

To je izjava te osobe. Osim ako nije nameštaljka, jer iz njenih ustašaca ja te reči čula nisam. Pravimo se da je baš tako rekla.

Idemo redom.

Ako sagledam malo bolje i šire ovu rečenicu, to je mišljenje mnogih žena. Nebrojeno puno puta sam čula kako ga treba pustiti da on misli to nešto, a da ona uradi po svom, da mu hrani i nadrkava ego, da se ne ističe itd. To nam je ostavština naših baba. One su tako mislile da moraju, pa se to prenelo na mame, a onda i na nas. Sve znamo one fore sa ‘ne mora on da zna kolko sam platila cipele/torbu’. Sećam se kako mi je cura koja mi je obrve nadoštiklavala nekom metodom pričala da žene skupljaju lovu za to crtanje, pa kad skupe 100 eura, onda od njega traže još 20, on da tih 20, kad obave to, dođu kući i on to vidi, on kaže – za to 20 eura? Pa to je puno!

Pritom, puna cena je 120 eura. Ali ne mora on da zna! Ima i ono da što si manje moćna, zapravo si više moćna. Tako nekako. Hoće da im muškarci otvaraju vrata. Ok, evo, neka otvaraju vrata kad ne možete same otvorit vrata.

Onda to objasne manirima i tako nekim teškim rečima. A u pozadini svega jeste moć. Pravi se mala da budeš što veća na kraju. Svaki put kad za sebe ili druge žene kaže nešto u muškom rodu, ona je manje moćna od muškarca, jer nije osvestila ženski rod ili je nespremna menjati taj sveti jezik koji kaže da je žena samo učiteljica, manekenka, medicinska sestra, glumica i sekretarica, a nikako hirurginja, urednica, vojnikinja i pilotkinja. I u sekundi se stvore objašnjenja o nezgrapnosti, nezvučnosti, skrnavljenju, cepidlačenju (nastavite niz, molim vas), blablabla. Koliko vas je dovelo muža u kuću, a koliko vas je dovedeno kod muža u kuću (ako ste na spratu/imate odvojen ulaz, dovedene ste, ne zavaravajte se)? Sve su to stvari koje su direktna posledica (ne)moći. Dakle, ništa ona tu nije previše novo rekla i ništa što hrpa žena već ne radi i ništa što kamara tih devojčica koje nju prate već ne gledaju kod kuće u odnosu mamike i tatike.

Uostalom, rekla je da treba da deluje manje moćno, ne i da bude manje moćna, ako se već VATAMO za reči.

Koliko žena znate da uopšte radi (mislim na rad izvan kuće, plaćeni rad, ne emotivni i rad oko dece, dvorišta, kuće itd.)? Znate li više zaposlenih ili nezaposlenih žena?

Mi još uvek tripujemo kako je sreća tu ako ona ima manju platu, da je macanu ego povređen ako ona ima više love itd. To isto od baba ostalo. Ona treba da ima manje, šta će njoj materijalno, šta će njoj nekretnina u kojoj živi i koju održava, nema potrebe. Koliko znate žena koje imaju 1/1 nekretninu? Ili da nekretnina glasi na nju i mužića? Postoje te neke žene i ima ih dosta, tačnim brojem ne baratam, nije baš dokazivo, ali utisak mi je takav, koje vole da su manje od njega. Dosta sam puta čula i čitala da hoće kad je on zagrli, da je nema, da nestane, da se sklupča.

Razumete da muškarac nikad ne piše takve stvari? On se nikad ne sklupča u nju, samo ona u njega. On ima šira ramena, pa verovatno zato. To je ta i simbolika i doslovnost. Ne znam postoji li reč doslovnost, ja se izvinjavam.

Ako uzmeš nečije prezime (i ako dodaš na svoje, meni je sve to isto), onda ti je on određivač tebe, identiteta i začetnik novog poglavlja u tvom životu. ******. Ja to tako vidim. Ko ne vidi, ok. Ali ovo ja pišem, pa ja i iznosim šta ja mislim. Ja, ja, ja. Da. Nes(p)retno je rečeno, to za glavnu preokupaciju, slažem se. Ja nekako iz raznih pitanja i situacija iščitavam upravo to – da su muževi glavna preokupacija ženama. Kupuju im gaće, kuvaju, spremaju za njima, bave se njihovim likovima i del(ov)ima. Koliko samo žena stalno priča i brine o kontracepciji? Dakle, o nečemu što je direktna posledica seksa sa muškarcima. Koliko poznajete muškaraca koji odu na pivo i pričaju o kondomima i/ili vazektomiji? Znači, glavna preokupacija žene jeste muž.

Ja ovo baš često čujem. Kao, on je taj koji iz nje može i treba da izvuče ono najbolje. Dobiješ što p(r)obudiš. Čak i Marija veli ‘nekome sam bila zlo, svakom šta je budio’. On je taj koji u njoj izazove anđela il đavla. Ona je samo za njega moćnica, ako on to izazove. Ta neka priča. Često žene kažu i pišu o tome kako je on taj koji iz njih izvuče ono najbolje, kad ga hvale i objašnjavaju zašto ga vole. Tu imamo i elemente monogamije, bar one jednostrane.

U ove 4 rečenice je utkana sva istina. Ne ona istina koja treba ili ne treba da bude istina nego istina koja nas okružuje.

Ne krivim ja nju.

“Ja treba da delujem uvek manje moćno, da manje zarađujem od muža i da mi muž bude glavna preokupacija, a na njemu je da ja poželim da budem moćna samo za njega”.

“Ne treba mi muškarac koji manje zarađuje od mene i koji će s ogorčenjem gledati na svake cipele koje kupim. Ili da, recimo, ja odem na putovanje, a on ne, jer mu ja neću plaćati putovanja”.

Njeno je pravo da ima i kaže svoje mišljenje javno, a na roditeljima je da svoje ćerke i sinove oblikuju na način da se to o njih odbije (ako već smatraju da to nešto nije tako), jer jutjub se ipak prati u godinama u kojima razumeš govor, jezik, pismo, znaš upalit komp, barataš mobitelom, a to svakako nije bejbi uzrast. Ako me razumete.

Mislimo kako samo ono naše je pravo nešto, čak smo skloni to naše smatrati univerzalnim nečim, primenjivim na sve i svakog, ali to jednostavno nije tako. Neće sve žene biti sretne ako žive kao ja, kao što i ja ne bih bila sretna da živim kao mnoge žene. Tako je i sa svim tim izjavama, jednostavno nisu primenjive na sve. Jer postoje žene koje uživaju u nestajanju u zagrljaju i muljanju oko cene cipela, šta god ja o tome mislila.

U svemu se tome postavlja i pitanje našeg očekivanja o jutjuba kao medija, od osoba koje vladaju istim ti medijem, a bitnu ulogu u svemu tome igra i naše razumevanje interneta i marketinga u globalu. Ona ga svakako razume, rekla bih.

Dragana
LOLA magazin

****************************************************************************************************************************************************
Da li je to baš tako i da li po Vašem mišljenju (mnogim) muškarcima smeta jaka, uspješna i "moćna" žena?

Da li muškarci generalno ne mogu "svariti" činjenicu da je neka žena uspješnija od njih i da li to vrijedja njihov ("naš") muški ego? :roll:
Žena deluje manje moćno od muškarca, kada to jeste.Nepravda postoji u smislu što su još uvek na Balkanu, neke žene manje plaćene od muškaraca iako obavljaju iste poslove.Takođe je manje žena na rokovodećim mestima, ali je predrasuda da muškarci imaju problem sa uspešnim ženama.Radim u kompaniji gde su na rukovodećim mestima žene, koje su takođe i supruge,majke, neke i bake.
Ko ima problem sa uspešnim ženama, uvek ima mogućnost da ih se kloni.
Ne vezano za uvodni post ali svako ko misli da ima lepu vezi i solidan brak, trebalo bi da ne premerava sa svojim partnerom "čiji je duži" i čiji đžepovi su i koliko puni ili prazni, jer to vodi samo razdorima, ne zajedništvu.

Ta mala tuberka ima prava da pravi svoja pravila, cak i da zivi po njima, ali ta mala tuberka nema blage veze sta je mocna zena.
Zena treba da bude mocna i to taman onoliko koliko jeste mocna, sve drugo je stvaranje sablona ponasanja u koje bi trebalo da se ljudi uklapaju.
Isto vazi i za muskarce, a da li ce se naci dvoje mocnih ili ce traziti neke slabije od sebe je sasvim licni ukus, uostalom i zivot...

Имате проблема са разумевањем улога?
Покушајте да прочитате нешто од Чехова, Тургењева... Потом се окрените око себе и покушајте да утврдите у ком се односу прочитано уочава и данас и колико су се ствари заиста промениле ?
Или је неке ствари природа просто тако уредила кроз испомагање мушкарца и жене да свом генетском материјалу омогуће да настави да живи?

Данашњи људи су превише окренути сами себи и својим его триповима које хране на све могуће начине не размишљајући да без заједничког живота мушкарца и жене њихов живот се завршава са њиховим губитком репродуктивне способности и то је то...
Шта тачно значи "моћна" жена ?
- Она која зарађује више -можда је тај посао добила само зато што је правила друштво шефовима на службеним путовањима!? Да ли би се зато могла сматрати "моћном" свакоднево на ТВу можемо видети разне "моћне" које се не разумеју ни у оно што причају јер им неко други пише текстове?
- она која зарађује више али ту своју зараду троши на себе и своје прохтеве?
- она која има прохтеве веће од могућности па стално нешто зановета и понижава супруга?
Шта тачно одређује "моћну" жену!?

Висина плате не одређује ничију "моћ" берем не у оквиру породице.

Моћ одређује могућност некога да се снађе у тешким ситуацијама, знање за решавање проблема, стабилност у свим ситуацијма, оног ко представља ослонац другима у породици, оног ко представља узор деци...

У породичним улогама мушкарац и жена нису исти нити могу да буду али се зато надопуњују и чине једну целину. И то је тако, ако се моћ тражи у неким разликама онда ту нема здраве средине...

Искрено не знам шта је смешније да ли тих пар реченица неке јутјуберке или пак овај жалостан монолог и анализа из уводне поруке...

Ma, to su neke detinjarije kojima se samo bave nezrele osobe.
Čak je još uvek nejasna razlika između ''jednaki'' i ''isti''...
Moćna može da bude samo u nekom jadnom kolektivu koji joj se dodelio pa da njime vlada ''silom ili milom'', žari i pali, uteruje strah u kosti i pritom tripuje da joj svi redom zavide na tome što je moćna žena.
Jadnih kolektiva je mnogo, pa otuda i mnogo moćnih žena.
Van toga je ta moćna žena ako izigrava moć samo bahata, arogantna, nekulturna i jednom rečju-sujetna! ''Divite mi se svi i klanjajte mi se jer sam mnogo moćna!''
Ah...
Gordost je inače smrtni greh.

Idemo redom.

Ne krivim ja nju.

Dragana
LOLA magazin

Treba jer necemo nista fejk

Ja gluplje sastavljenu rečenicu davno nisam čula. Niti je razumem.
Muškarac treba da dolazi po mene, da me vraća kući i da plaća račune u restoranu. To dok se zabavljamo. Više od toga ne zahtevam.
U braku neka bude moćniji, neka radi više neka više zaradjuje, neka me samo ne davi, sve sto može više i bolje od mene nemam problem a ni protiv a ja ću najbolje sto umem i znam da iskoristim i svoje i njegovo za zajednicko dobro.

Ja gluplje sastavljenu rečenicu davno nisam čula. Niti je razumem.
Muškarac treba da dolazi po mene, da me vraća kući i da plaća račune u restoranu. To dok se zabavljamo. Više od toga ne zahtevam.
U braku neka bude moćniji, neka radi više neka više zaradjuje, neka me samo ne davi, sve sto može više i bolje od mene nemam problem a ni protiv a ja ću najbolje sto umem i znam da iskoristim i svoje i njegovo za zajednicko dobro.

tema je obrnuto, šta ako ti više zarađuješ da li treba da se obuzdavaš

Back