Gedeon
Veoma poznat
- Poruka
- 14.506
Шта мислите, треба ли укинути наставу веронауке у школама?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Боље да се учи више о религијама јер их политичари и верски екстремисти знају инструментализовати у своје сврхе.Religije trebaju biti fusnota u *poznavanju drustva*
I meni je sveštenik predavao. Moja skola srednja , kasnije su uveli u osnovnoj školi predaju sveštenici.Мени је веронауку предавао православни свештеник. И мислим да је то далеко боље него кад веронауку предају мирјани (световњаци).
Naravno da treba ukinuti.
Uvođenje veronauke u škole je anahrono i u direktnoj suprotnosti sa načelima sekularne države. Obrazovni sistem treba da se zasniva na znanju, kritičkom mišljenju i naučnim činjenicama, ne na verskim dogmama i mitovima. Verska uverenja su privatna stvar, a ne nešto što se institucionalno nameće deci kroz školski sistem. Ako se neko želi baviti religijom, za to postoje crkve, džamije i verske škole a ne državne osnovne škole.
По мени би најбоља опција била да ђаци имају наставу "Религијске културе" где би учили о религији уопште. И да науче шта ко и када слави и сл.
А чисто религијско образовање - веронауку нека организује свака верска заједница у својим просторијама или нека изнајме дворане, али не од државе.
Веронаука се не намеће институционално. Добровољна је. Свако бира хоће ли ићи на веронауку или ће на грађанско васпитање.
Верски осећаји су ствар појединца.Шта би се десило ако се преко такве наставе малолетник заинтересује за религију која се не практикује у његовој породици?
Свака верска заједница нека организује наставу у својим просторијама како зна и уме. У државним школама не сме да буде места верској индоктринацији.To što je veronauka "dobrovoljna" ne znači da ne postoji institucionalni ili društveni pritisak. U praksi, roditelji i deca se često osećaju primoranim da izaberu veronauku kako ne bi bili izdvojeni, stigmatizovani ili proglašeni "bezbožnicima". Kada nastavnici, direktori ili lokalna zajednica favorizuju veronauku, tada "dobrovoljnost" postaje farsa. Uostalom, u sekularnoj državi verskoj nastavi jednostavno nije mesto u javnim školama bez obzira na to da li je izborna ili obavezna.
To što je veronauka "dobrovoljna" ne znači da ne postoji institucionalni ili društveni pritisak. U praksi, roditelji i deca se često osećaju primoranim da izaberu veronauku kako ne bi bili izdvojeni, stigmatizovani ili proglašeni "bezbožnicima". Kada nastavnici, direktori ili lokalna zajednica favorizuju veronauku, tada "dobrovoljnost" postaje farsa. Uostalom, u sekularnoj državi verskoj nastavi jednostavno nije mesto u javnim školama bez obzira na to da li je izborna ili obavezna.
Верски осећаји су ствар појединца.
То је приватна ствар дотичног појединца и односа унутар породице у које је најбоље да се држава што мање уплиће. Веру човек може да мења сваки дан ако хоће, али би требао да остане одани грађанин своје отаџбине.Понављам питање:"Шта би се десило ако се преко такве наставе малолетник заинтересује за религију која се не практикује у његовој породици?"
Добровољна је.Веронаука се не намеће институционално. Добровољна је. Свако бира хоће ли ићи на веронауку или ће на грађанско васпитање.
Дакле, да би избегао друштвени притисак, ти би мом детету ускратио веронауку, мада бих га ја радо послао на веронауку (или оно само изабере у каснијим годинама школовања), али ти, ето, не би да дозволиш да могу да утичем на образовање свог детета?
Сад ћеш рећи..шаљи га ван школе на веронауку. Па, дете шаљем у школу баш да не бих морао да га образујем ван школе по другим местима. За то плаћам порез, да би дете имало образовање. Опет, ко неће на веронауку, не мора да иде.
Gluposti.To što je veronauka "dobrovoljna" ne znači da ne postoji institucionalni ili društveni pritisak. U praksi, roditelji i deca se često osećaju primoranim da izaberu veronauku kako ne bi bili izdvojeni, stigmatizovani ili proglašeni "bezbožnicima". Kada nastavnici, direktori ili lokalna zajednica favorizuju veronauku, tada "dobrovoljnost" postaje farsa. Uostalom, u sekularnoj državi verskoj nastavi jednostavno nije mesto u javnim školama bez obzira na to da li je izborna ili obavezna.