- Poruka
- 129.300
ono za ono 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
da, setila sam se posle
probah da nadjem neku bolju rec al je nemamo.... i nije nam neka ova
Пре бих рекао да је боље усвојити и прилагодити туђу и постојећу реч, него измишљати нову макар за техничке за појмове који се уводе у употребу...
Сећамо се сви оних првих превода win XP-a... a имамо и комшије да нам покажу како то изгледа кад се претера...
Nisam dosad imao DSLR aparat, ali razmisljam da pazarim neki. Nikon D5500 mi je zapao za oko, touch screen, swivel, wifi i ostale dzidza-bidze su samo plus.. Razmisljao sam o kitu sa objektivom 18-140mm. Vec sam bio u prodavnici da ga pogledam, deluje prilicno veliko sve zajedno, ali ono sto me je zabrinulo je malo plastican feel svega toga, imam osecaj da kad bi jednom to slucajno zapelo za nesto ili, ne daj boze, ispalo, da bi to bio kraj karijere. Jel ima neko iskustva s tim? Druga stvar o kojoj bi da pitam su filteri. Posto me zanima landscape fotografija, razmisljao sam o polarajzeru. E sad, posto on menja ostale parametre, brzinu okidaca itd, zanima me da li je za tako nesto potrebno postolje, jer nisam siguran koliko cu moci da iskoristim polarajzer bez postolja. Iskustva s tim? Ako treba postolje, onda cu da odustanem od toga. Isto, da li kupiti neutralni UV filter kao zastitu, ili ne? Vrlo cesto slikam i u zatvorenim prostorijama kad odem negde turisticki, tipa muzeji, crkve, stagod... Nijedan kompakt nije bio ni priblizno dorastao zadatku da uslika bilo sta pristojno u zatvorenom prostoru i u slucaju mracnijeg okruzenja. Sve slike iz zatvorenog prostora su prakticno za brisanje. Retko koja je imala srecu da ISO bude dovoljan da slika bude koliko toliko cista. Za kraj, molio bih za savet o dodatnoj opremi koju preporucujete za aparat bazirano na licnom dosadasnjem iskustvu.
izbor objektiva za pocetak ti je sasvim dobar, po meni
polarizacioni koristim i jako sam zadovoljna, stvarno je onako kao sa slika primera sa i bez...nemas neku frku sa otvorima blende i saterima kad njega stavis, jer je sve to podesivo, i sam polarizacioni se podesava tamno-svelo kako ga vrtis, nema potrebe kad njega stavis da imas i postolje, mislim nije obavezno, ako zelis ti uzmi.... ali prvo vezbaj jedan period bez postolja, moras dovesti ruku u stanje mirovanja kad fotkas, da mozes i sa niskim saterom iz ruke...a postolje je najmanji problem ali nije resenje za sve, vezbaj ruku
sto se d5500 nisam ga koristila...licno sam radila sa 5100 i sjajan je...mislim da je ta serija 5000 vrlo dobra a nije mnogo skupa, skuplji su od 3000 serije ali ne mnogo a imaju vise fokal points i veci raspon iso...tako da su dobra investicija
ne moras najnoviji 5500...mozes za jeftinije da uzmes 5200 ili 5300...jer ti fensi dodaci na 5500 nisu nesto mnogo bitni a cine model skupljim
ako si pocetnik nece ti nista faliti ni sa jeftinijom serijom 3000, ali ako mozes sebi da priustis 5000 seriju onda uzmi, trajace ti, ne bi trebalo da imas neku potrebu za menjanje s obizirom da i mnogi komercijalni profi fotografi koriste njega i vrlo lepo radi posao
Pa da, polarajzer je odlican za umanjenje refleksije i taj efekat se ne moze simulirati u Fotosopu, znaci stavljam i njega na spisak.
Postolje ima smisla za dugacku ekspoziciju i, u kombinaciji sa razlicitim filterima, mogu se dobiti neverovatni efekti. Fotografija je definitivno skup sport i, jednom kad se upadne u to, nema vise nazad.
Da li je dobro uzeti i neki standardni objektiv tipa 35mm/1.8 kao dodatak ovom vecem? Moja ideja je upravo tako nesto, 18-140mm za napolje, a 35mm za unutra. Ili da ne preterujem mnogo?