Traženje posla u inostranstvu

Gde ja zalutah ovde otvorena tema posao u inostranstvu a vi razglabate dali je koliko dobro raditi u Nemackoj ili lose. Dajte nam pomozite da odemo i mi pa da sami vidimo dali je i koliko lose pa cemo da pisemo zajedno. Nije dobro lose je nema posla ok ali sto ste vi onda tamo ?
Konkretno ili pomozite da se nadje posao bilo gde ili nemojte kritikovati nas koji hocemo da idemo da radimo. Dajte savete gde da se trazi posao, stan ili dajte primer gde se i koliko krace stanarina i hrana saveti ljudi ne prepirke i prepisivanje ko je i koliko dugo i dali je lose ili ne. Linkovi od firmi brojevi telefona ili tako nesto dajte ostalo samo mlacenje prazne slame.
Mama izvini ali ja opet kritikujem :)
Generalno, od svake teme se nekako pobegne i počne se sa kritikama :) Meni lično zasmeta kad čujem to kriza je i na zapadu i tako to, a to govore oni koji su već tamo, mi ostali smrtnici ne možemo ni doći do tog zapada. A iskreno slabo poznajem ljude koji su se vratili ovde, zbog krize preko:) Verovatno je i tamo lošije nego pre, ali mislim da je plata u odnosu na standard prihvatljiva i da se do kakvog takvog posla pre može doći tamo nego li ovde. Evo prestajem sa kritikama :) Slažem se sa tobom, ako iko može konkretno da pomogne neka pomogne, dalja polemika nema smisla

Pa svesni. Ali nije sjajno bas ni preko kao sto je nekad bilo. Ja gde zivim ima dosta nezaposlenih, nemoguce naci posao kad nisi bas neki strucnjak. Veliki bedak. Mladi bez buducnosti, samo piju drogiraju. A bogata zemlja bas i socijala veca nego plate u Nemackoj pa opet ljudi generalno nesrecni.

Sent from **** using Forum Krstarice mobile app

Kazes da bi volio u Rusiju ali meni se cini da ni stanje u Rusiji nije mnogo bolja od slike koju si dao u ovom postu. Zivim u jednom vecem gradu u Rusiji koji je administrativni centar oblasti pa valjda situacija i nije tako losa ali su ljudi i dalje generalno nezadovoljni. Iako posla ima svi kukaju na male plate. Oni koji pamte komunizam govore kako je bilo daleko bolje nego sada. U manjim gradovima je situacija mnogo gora. Tamo posla nema. Mnogi gradici su bili vezano za jednu veliku fabriku koja je devedesetih zatvorena tako da su ljudi primorani ili kretati se prema vecim centrima ili tavoriti u polusiromastvu.
Alkoholizam i narkomanija su posebna prica. To je katastrofa. Kada sam negdje vidio statistiku koliko ljudi (a to bi trebao biti onaj produktivni dio stanovnistva) godisnje umre od alkohola i droge nisam mogao vjerovati. U pitanju su stotine hiljada ljudi.
U velikom gradu, iako posla ima mnogo na prvi pogled, ipak nije lako naci svoje radno mjesto ako si stranac i nemas vezu a nisi ni neki strucnjak.

• Podržavam
Reactions: JJR
Kazes da bi volio u Rusiju ali meni se cini da ni stanje u Rusiji nije mnogo bolja od slike koju si dao u ovom postu. Zivim u jednom vecem gradu u Rusiji koji je administrativni centar oblasti pa valjda situacija i nije tako losa ali su ljudi i dalje generalno nezadovoljni. Iako posla ima svi kukaju na male plate. Oni koji pamte komunizam govore kako je bilo daleko bolje nego sada. U manjim gradovima je situacija mnogo gora. Tamo posla nema. Mnogi gradici su bili vezano za jednu veliku fabriku koja je devedesetih zatvorena tako da su ljudi primorani ili kretati se prema vecim centrima ili tavoriti u polusiromastvu.
Alkoholizam i narkomanija su posebna prica. To je katastrofa. Kada sam negdje vidio statistiku koliko ljudi (a to bi trebao biti onaj produktivni dio stanovnistva) godisnje umre od alkohola i droge nisam mogao vjerovati. U pitanju su stotine hiljada ljudi.
U velikom gradu, iako posla ima mnogo na prvi pogled, ipak nije lako naci svoje radno mjesto ako si stranac i nemas vezu a nisi ni neki strucnjak.

Pa meni bi se isplatilo da odem makar na sest meseci na primer da usavrsim ruski jezik, ne znam ga dovoljno dobro da bih mogao da radim na njemu. Onda bih se vratio ovde gde sam i nasao bolji posao ili poceo da radim nesto sa Rusijom. Tako razmisljam. Da napravim pauzu od mozda 6 meseci eto i odem tamo ne da bih da zaradio nego bas popravio jezik. A strucan sam pa mislim mogao bih da nadjem neki poslic, makar da pomazem negde nesto u nekoj firmi i zaradim barem kao student za stan i hranu da imam bilo bi mi dosta.

Probao sam pre par godina da radim nesto sa Rusima, cak moje ime je rusko, ali i kad imao sam dobar odziv nisam mogao da napredujem bas zbog jezika, oni hoce da pricas sa njima Ruski cak i ako znaju svi Engleski. Zato moram da naucim jezik dobro, a bolje mi je da idem tamo na na primer 6 meseci bar nego da od kuce ucim na kompu sam nije to isto. Plus nadam se tamo bih u upoznao ljude, napravio kontakte, video trziste, stvorio jasniju predstavu o svemu tamo. A da idem turisticki na nekoliko meseci skupo je, bolje da kao nesto radim tamo i isplatim makar deo troskova.

Gde ja zalutah ovde otvorena tema posao u inostranstvu a vi razglabate dali je koliko dobro raditi u Nemackoj ili lose. Dajte nam pomozite da odemo i mi pa da sami vidimo dali je i koliko lose pa cemo da pisemo zajedno. Nije dobro lose je nema posla ok ali sto ste vi onda tamo ?
Драги мој, ако се твој коментар на мој односи, онда си га бар требао пажљивије прочитати - ја се скорије и враћам у Србију, значи нисам онај, који критикује а ни под разно се не би вратио. Без бриге, враћам се домовини, само да би као добротвор другима омогућио, да се обогате у рају званом Немачка. ;)

Konkretno ili pomozite da se nadje posao bilo gde ili nemojte kritikovati nas koji hocemo da idemo da radimo. Dajte savete gde da se trazi posao, stan ili dajte primer gde se i koliko krace stanarina i hrana saveti ljudi ne prepirke i prepisivanje ko je i koliko dugo i dali je lose ili ne. Linkovi od firmi brojevi telefona ili tako nesto dajte ostalo samo mlacenje prazne slame.
Mama izvini ali ja opet kritikujem :)
Па у свему томе се мени једино једно питање поставља:

Зашто Срби у Србији неће да раде, а кад оду у иностранство постају радници за пример?

Зашто се тај исти Србин у својој држави не избори, да има исте могућности за стварање више вредности, као што то ради и у другим државама?

Pa meni bi se isplatilo da odem makar na sest meseci na primer da usavrsim ruski jezik, ne znam ga dovoljno dobro da bih mogao da radim na njemu. Onda bih se vratio ovde gde sam i nasao bolji posao ili poceo da radim nesto sa Rusijom. Tako razmisljam. Da napravim pauzu od mozda 6 meseci eto i odem tamo ne da bih da zaradio nego bas popravio jezik. A strucan sam pa mislim mogao bih da nadjem neki poslic, makar da pomazem negde nesto u nekoj firmi i zaradim barem kao student za stan i hranu da imam bilo bi mi dosta.

Probao sam pre par godina da radim nesto sa Rusima, cak moje ime je rusko, ali i kad imao sam dobar odziv nisam mogao da napredujem bas zbog jezika, oni hoce da pricas sa njima Ruski cak i ako znaju svi Engleski. Zato moram da naucim jezik dobro, a bolje mi je da idem tamo na na primer 6 meseci bar nego da od kuce ucim na kompu sam nije to isto. Plus nadam se tamo bih u upoznao ljude, napravio kontakte, video trziste, stvorio jasniju predstavu o svemu tamo. A da idem turisticki na nekoliko meseci skupo je, bolje da kao nesto radim tamo i isplatim makar deo troskova.

Jezik se, naravno, najbolje i najbrze uci na licu mjesta ali da bi dosao u Rusiju uciti moras negdje i raditi a opet da bi radio moras koliko-toliko znati jezik tako da neznam od cega bi prije trebao poceti. Sto se tice trazenja posla, ponavljam, jako je tesko ici samostalno, bez veza i poznanstava i jos sa losim znanjem jezika ali nije nemoguce. Postoje dvije varijante, doci na mjesec dana (koliko dozvoljava Rusija boravak samo sa pasosem) kao turista, iznajmiti sobu u hotelu i traziti posao. Pa ako upali, firma ti sredi boravisnu i radnu dozvolu i dalje ide sve svojim tokom. A druga varijanta je potraga za poslom preko intenreta ili poznanika koji imaju neku vezu sa Rusijom i koji bi te spojili sa nekom firmom kojoj je tvoja struka potrebna i koja bi ti poslala pozivnicu (priglasenije) preko koje se opet dalje sredjuju svi ostali papiri. Postoje naravno i one polulegalne ili totalno nelegalne varijante ali ja sam se ne bih usudio na njih tako ih ni drugome ne preporucujem.

Jezik se, naravno, najbolje i najbrze uci na licu mjesta ali da bi dosao u Rusiju uciti moras negdje i raditi a opet da bi radio moras koliko-toliko znati jezik tako da neznam od cega bi prije trebao poceti. Sto se tice trazenja posla, ponavljam, jako je tesko ici samostalno, bez veza i poznanstava i jos sa losim znanjem jezika ali nije nemoguce. Postoje dvije varijante, doci na mjesec dana (koliko dozvoljava Rusija boravak samo sa pasosem) kao turista, iznajmiti sobu u hotelu i traziti posao. Pa ako upali, firma ti sredi boravisnu i radnu dozvolu i dalje ide sve svojim tokom. A druga varijanta je potraga za poslom preko intenreta ili poznanika koji imaju neku vezu sa Rusijom i koji bi te spojili sa nekom firmom kojoj je tvoja struka potrebna i koja bi ti poslala pozivnicu (priglasenije) preko koje se opet dalje sredjuju svi ostali papiri. Postoje naravno i one polulegalne ili totalno nelegalne varijante ali ja sam se ne bih usudio na njih tako ih ni drugome ne preporucujem.

Hvala ti za odgovor. Ruski jezik znam toliko da mogu osnovne stvari da se sporazumem (ucio sam ga 8 godina u skoli davno) a citam i razumem sve potpuno. Razmisljao sam obe mogucnosti koje spominjes, ili kao odmor (mada mi je tesko da uzmem toliko slobodnih dana posto imam bas puno posla) ili da trazim preko interneta pa kad nadjem dam otkaz ovde i odem tamo.

Probacu tako nekako ali samo legalno naravno. Ja sam iskusan u finansije plus prodaja i marketing (najvise u IT) u velikim poznatim medjunarodnim korporacijama, pricam i jos pet jezika tecno, zamisljam da neko ce da uzme makar kao pomoc neku a da mi to bude eto pauza u karijeri uz koju naucim dobro Ruski. Ako to nadjem i uradim tako, mogao bih na primer u Januaru da odem.

Poslednja izmena:

Зашто Срби у Србији неће да раде, а кад оду у иностранство постају радници за пример?

Зашто се тај исти Србин у својој држави не избори, да има исте могућности за стварање више вредности, као што то ради и у другим државама?

Pa nije to problem covece, problem je sto se ovde rad ne vrednuje, sto ces najmanje napredovati ako si najvredniji, sto ce direktorov sin ili necak biti unapredjen/zaposlen uvek pre tebe sta god ti radio, sto su sefovi i direktori ljudi koji su zavrsili osnovnu ili srednju, a fizikalisu oni sto su zavrsili fakultete... u Nemackoj se bar neki red zna... pricas o nekom moralu i laktanju, ovde ti je jos gore, moras biti ***** najvece od coveka da bi uspeo negde, svi svima pricaju iza ledja u firmi, podrivaju jedni druge, ocrnjuju samo da bi oni sami profitirali... dalje ovde mozes zaboraviti na tu kvalitetnu hranu koju uzimas zbog sporta, ovde ti sa prosecnom platom kad poplacas sve harace ostane taman da kupis najlosiju hranu koja postoji. Trenutno najrazvijenija delatnost u Srbiji ti je zelenasenje, mozes i sam pretpostaviti zbog cega. Sto se tice saobracaja i kazni o kojima si pricao ovde ti je to posebna prica, meni se npr. svidja taj sistem na zapadu gde se i za minimalno krsenje zakona placa kazna, da vidis sta se ovde desava, taksisti po BG-u ne daju zmigavce, kad ga pitas sto ne daje kaze ti da nece da mu se razradi i pohaba rucica da bi kasnije mogao skuplje prodati auto, i onda kad ti on sa krntijom od 10-15 godina zbog zmigavca sjebe novi Punto ili Daciju za koje posten gradjanin stedi citav zivot sta reci? Za zute trake, (ne)vezivanje pojasa i ostalo da ni ne pricam.

Tako da nije ni ovde sve ruzicasto, ne kazem da na zapadu jeste ali i mi hocemo da probamo pa da vidimo, ti bar imas izbor, mozes da se vratis ovde ili da ostanes tamo, mi uglavnom nemamo izbor da ostanemo ovde ili da odemo tamo.

?

Valjda zato sto nemaju radno mesto, a kako stvari stoje nece ga ni imati u dogledno vreme.
Srbi nisu ni vredniji ni lenjiji od Poljaka, Francuza, Madjara ili Italijana. Ni gluplji, ali ni pametniji.

У већини држава грађани се не труде довољно да доприносе напретку друштва у коме живе и једини излаз виде у томе да оду на Запад.Испада да стотине милиона људи треба да се сјате у двадесетак држава на легалан и илегалан начин.

Nemci traže naše radnije, navedeni su i sajtovi preko kojih može da se konkuriše

http://www.media1.rs/ekonomija/1297828/2329454/Nemacka_sela_traze_radnike_iz_Srbije
:lol: Па ово је као у скривеној камери, да човек једноставно не поверује.
60-тих и 70-тих су наши радници градили немачку економију.
90-тих и 2000-тих су млади образовани својом креативношћу улагали у развој немачке индустрије.
А следећа "тура хуманог увоза" треба још да храни тај неки туђ народ.
Шта је следеће на реду? "Демографски проблеми, дајемо добар посао и гојазну али пријатну жену, ако се добровољно германизујете. Услов: здраво и право мушко у најбољим годинама, плаве очи/коса; опционално: немачки језик, високообразован."

Поставља се питање ко испада будала у овој причи. А да будем искрен како да човек и не ода поштовање Немцима. Док год има неких малих племена, са поданичким менталитетом, који свеједно имају комплекс ниже вредности, па зашто онда не искористити њихов аутошовинизам.

Али најзанимљива је та главна разлика између Немаца и Срба. Немац НИКАД не бежи од проблема, него седне испред њега и гледа како да га реши. Решења нису увек оптимална, али временом Немац учи на грешкама и сваки пут постаје све бољи и бољи. Истовремено Србин чим види проблем, заледи се од шока и једина мисао му је како проблем некако у страну мунути или још боље, како се склонити. И то је главна разлика у менталитету и стању народа - док Немац увек уредно своја сранја чисти, Србин кенја и кенја док више нема куда и онда једноставно збрише.

Pogledajte prilog 307878

E moj Blagoje pa mora da ljudi odlaze kad država nije sposobna da obrzbedi svojim ljudim bar za život.
Мисли и речи једног Србина.

Мислиш ли ти, да су Немци увек имали функционалну државу? Нису! Али се сам народ увек међусобно бодрио и одржавао стваралачки дух, то је и оно што их је најчешће спашавало од пропасти.

Па чак и данашњу државу Немачку на својим леђима држи радно становништво и средњи предузетнички слој. Сама влада је толико неспособна, да је само у стању да се расипа туђим новцем, али Немац ћути, ради и не размишља, да кука а камоли да емигрира где би му могло бити боље. Пре дан, два је у Немачкој објављена црна књига пореза - новци порезника, који су бесмислено бачени на неке фиктивне или пропале пројекте. То су милијарде и милијарде €.

Али Немац и даље ћути и ради, не обазире се и кад га човек нешто пита, да ли је задовољан, он каже ја радим не за државу, него за мој народ, а неки пут се деси да похлепни политичари оџепаре порезе.

А шта каже Србин? Зашто бих радио, када ће и овако и онако да будем оџепарен и тако на крају ми Срби имамо апсолутно не нефункцијалну, него непостојећу државу, јер Србин ништа није за то крив што му је држава непостојећа. А како би Србин могао бити крив, када нас у Србији од 7 и кусур милиона има само 6 милиона. Наравно да обичан Србин ништа за то не може, криви су други, никад сироти и убоги Србин није крив за своју несрећу.

Да скратим: Немцу добро иде, јер не размишља у малом формату, него ствара и гледа само колико ће да изгради, а о неуспесима не размишља. Србин насупрот само размишља о неуспеху. Не боље речено Србин је већ унапред израчунао колики је несупех, па зато ништа ни не ствара, јер ништа неће да функционише.

И тако Немац гради своју државу и држи до себе, док самокастрирани Србин понизно баца на колена дргима у нади, да ће они урадити његов домаћи задатак.

Не ваља држава? А кад је па ваљала?
Били ратови, други нас уназадише? А што нисмо били паметнији, да то избегнемо?
Хоћемо промене, верујемо у бајке - ко је крив? Други?
Увек ће Србин наћи изговор, само да би један једини пут избегао, који води до успеха: РАД.

Poslednja izmena:
Vi nastavljate da TUPITE o onome što nije tema. Prosipajte svoj patriotizam negde drugde, a ovu temu zaobiđite, jer sam je ja jasno otvorio da bih prikupio informacije...

Evo ti jedne lepe informacije.
On studirao ekonomiju ona je Dr muž i žena i nisu mogli nigde da se zaposle.Učili Nemački i polagali kurseve u Srbiji i sada preko konzulata Nemačke dobili da mogu od 1 januara da idu za Nemačku prvo na tri meseca obezbeđen stan i plata a kasnije po dogovoru .Odi u konzulat Nemačke i iz prve ruke sve saznaj.Puno sreće.

Vi nastavljate da TUPITE o onome što nije tema. Prosipajte svoj patriotizam negde drugde, a ovu temu zaobiđite, jer sam je ja jasno otvorio da bih prikupio informacije...
Нема то никакве везе са патриотизмом, него чистим рационализмом:
Зашто смо ми Срби такви какви јесмо и зашто се налазимо у оваквој ситуацији баш због тога што смо такви какви јесмо.

Неки људи тврде да су Срби на Западу као пословође врло лоши према својим сународницима!?
Да, веома често је то тако. Класичан пример српског аутошовинизма. И није тако само на послу, него у свим сферама живота. Сви етничке групе у Немачкој се држе и увек ће једни другима помоћи, независно колико они били различитог мишљења. Једино Србин копа другом Србину јаму, да га случајно онај други не би пре зезнуо. И тако ти као Србин у емиграцији пре можеш очекивати помоћ од неког Немца, Руса, Италијана, па чак и Африканца, него од свог Србина. У мом граду нпр. свака етничка група има по један клуб, где се сви земљаци окупљају, славе и друже. Једино ми Србимо имамо не два, него три српска клуба. Имамо једну цркву у граду, али чим прође служба, свако гледа оног другога нешто да понизи, да омаловжи и слично. Кад сам ишао са другим пријатељима у руску, бугарску, пољску итд. цркву, они тамо питају како је здравље, на послу, да ли негде има неки стан за издавање, да ли неко има неки камионичић за превоз намечтаја, коме треба помоћ око поправке кола, водоинсталација у кући, ударање плочица итд. Једино ми Срби смо сами себи највећи непријатељи, чак и у иностранству.

И тиме се опет враћамо првобитном питању - зашто смо ми Срби такви, да у најтежим околностима не размишљамо, како да стваралачким понашањем утичемо на своју околину, као и сви други Европљани, ми размишљамо о бекству из наше матичне државе.

Свако ко себи постави ово питање, доћи ће до одговора, зашто ми задњих пар деценија сами себе кастрирамо и једини излаз видимо у даљем кастрирању.

Poslednja izmena:

Back