Trazenje loseg u ljudima

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Primetio sam da postoje ljudi koji obicno traze najgore u ljudima koje video kao potencijalne prijatelje, partnere tj. u ljudima sa kojima zele neki dublji odnos.
Primera radi, neka osoba trazi da li imate neke poroke, analizira vase stavove, nacin ponasanja, razmisljanja, jednostavno trazi nesto lose, sto joj se ne svidja i kada to nadje, precrta vas sa liste.

Moje pitanje je, cemu trazenje mana i prvenstveno fokusu na mane drugih? Da li je to neki odbrambeni mehanizam, ili ti ljudi jednostavno imaju neke "kriterijume" sa kime zele da se druze i uspostavljaju neke znacajne odnose, ili misle da su oni najbolji, najsavrseniji, pa druge mere prema sebi, ili je nesto drugo u pitanju?

Trazite li vi neke mane i drugima i zasto, i kako prihvatate to kada neko ima neke osobine, ili se ponasa na nacin koji se vama iz nekog razloga ne dopada, kosi sa vasim nacinom zivota, moralnim ubedjenjem ili sta vec?
Kako reagujete ako je tu osobu vidite samo kao poznanika, drugara, potencijalnog prijatelja ili partnera?

Primetio sam da postoje ljudi koji obicno traze najgore u ljudima koje video kao potencijalne prijatelje, partnere tj. u ljudima sa kojima zele neki dublji odnos.
Primera radi, neka osoba trazi da li imate neke poroke, analizira vase stavove, nacin ponasanja, razmisljanja, jednostavno trazi nesto lose, sto joj se ne svidja i kada to nadje, precrta vas sa liste.

Moje pitanje je, cemu trazenje mana i prvenstveno fokusu na mane drugih? Da li je to neki odbrambeni mehanizam, ili ti ljudi jednostavno imaju neke "kriterijume" sa kime zele da se druze i uspostavljaju neke znacajne odnose, ili misle da su oni najbolji, najsavrseniji, pa druge mere prema sebi, ili je nesto drugo u pitanju?

Trazite li vi neke mane i drugima i zasto, i kako prihvatate to kada neko ima neke osobine, ili se ponasa na nacin koji se vama iz nekog razloga ne dopada, kosi sa vasim nacinom zivota, moralnim ubedjenjem ili sta vec?
Kako reagujete ako je tu osobu vidite samo kao poznanika, drugara, potencijalnog prijatelja ili partnera?

Mnogi pokusavaju da nekog prikazu losim, da bi sebe prikazali dobrim ili boljim

U stvari taj ko to radi je losa osoba

Па не тражим лоше у људима, што бих? Не видим неку корист у томе, мислим шта упознам се са неким и онда следеће што радим јесте да сазнам шта то он лоше има код себе.
Обично неку ману о неком чујем преко другог и то ми оно малчице промени мишљење, али се трудим да не избегавам ту особу због тога.

Smatram da je to loša osobina, treba potencirati dobre osobine.

Jovan Dučić moj zemo, a ja kao drugi zemo se slažem s tim, kaže :
"Govorite rđavo o nekom čoveku pola sata i vi ste posle toga nesrećni i otrovani;
a govorite pola sata o njemu dobro, i kad to ne zaslužuje, i vi postanete mirni i blaženi,
čak i ponosni na lepotu svojih osećanja, ili bar na lepotu svojih reči."

Ovo upravo objašnjavaju savremeni psiholozi, znači ploča na poz + da se okrene...

Šta još kaže:
“Veliki čovek sudi čoveka po njegovim vrlinama; mali sudi po manama.”

"Svi ljudi imaju iste mane, ali nemaju iste vrline; u tome je i sva razlika izmedu velikih i malih ljudi. Ljude treba suditi po njihovim vrlinama, a ne po njihovim manama; medutim, po vrlinama nas ocenjuju samo naši prijatelji, a naši neprijatelji nas ocenjuju samo po našim manama. Stvarno, svaki covek je bio gotov da bude razbojnik po svojim instinktima, ali svaki covek nije bio po instinktima gotov da bude dobar: zato što za dobrotu treba više mudrosti nego instinkta, i što u prirodi ne postoji zloca i dobrota nego samo borba za život izmedu jacih i slabijih."

Ne trazim lose.I to kad ga ogovaraju i kad nesto uportno stavljaju u prvi plan da je zbog toga taj neko zlo nevidjeno,kad zagrebes ispod povrsine vidis da mu zavide i da koriste njegovu licnu il porodicnu tragediju da od njega naprave monstruma,sto dovoljno govori o njima. A s druge strane ako su brojni a ti pocnes da se druzis sa takvom anatemisanom osobom,kazu aha s kim je takav je i on,ali bas te briga nadjes jos nekog anatemisanog i jos jednog i napravis celo drustvo odbacenih i stvoris blok.
E a licemerstvo je i kad nekog hvale dizu ga u nebesa,zbog kao porodicnog pedigrea,a situacija je npr ovakva- 2 brata i sestra, umre im majka u najboljim godinama,oni ni na sahrani nesto se nisu potresali,vec sutra dan na fejsu kace neke animacije,fotosop montaze gde su djavoli,reperi i komentare da umiru od smeha,pa onda slike s flasom piva,plezenje u kameru,pokazivanje pirsinga na jeziku.Zenu koja ih je rodila ali i odgajila,trudila se da od njih stvori ljude su ''prezalili'' ocas posla,kao da su jedva cekali da je se rese,da se rese valjda policajca u kuci,ali zena je stvarno bila ok.Idu ljudi na pijanke,na zezanje.I sutra dan drze moralne pridike i lincovanje zbog moralnih grehova drugih.
Znaci gledaoce ovog posta nikada ne budi- GLUP (sagledaj situaciju svojim ocima,a ne tvoje misljenje o nekom da ti formira neka budala,a to je kod mene u kraju jako cesto)

lepa tema inače...
...jedna situacija skoro iz stvarnog života, me cimnula negde, pa sam morala da odustanem konačno od jedne od mojih zabluda...
...Ne, ne tražim nikad ono najgore u ljudima, tražim sličnost kako bi mogli da komuniciramo i nađemo nešto zajedničko..
...Ne smetaju mi različitosti, ne ugrožavaju me, svako veruje u šta hoće da veruje i kako mora, jer nije sposoban za drugačije

..Sa bliskim ljudima neću menjati obrazac ponašanja jer nema potrebe..

...Ali ovi poznanici, e sa njima sada drugačije.
..Konačno, mislim da neke ljude moraš ostaviti da se krčkaju u svojim sopstvenim.... da ne kažem šta, kako bi se malo olupali i daj Bože smorili od sopstvenih gluposti...a u krajnjem slučaju ako tako i ne bude...ne interesuje me, jer su za mene oni samo poznanici, lica koja ću sretati negde u prolazu i imaću sa njima jedan od onih Dobar dan, Dobar dan, odnosa. Što znači samo površno..
...
I da smatram da konačno treba poverovati da su neki ljudi upravo takvi kakvim se pokazuju...znači bezobrazni, nevaspitani, zlobni, sitničavi, površni, nesvesni... tako da su mene konačno ubedili! :lol:

jedno je biti kritican a drugo traziti lose u drugima; prvo se konotira pozitivno koliko god da je kritika negativna.
trazenje loseg u ljudima je trazenje izbavljenja za zlo iz sebe.

ja mrzim kriticne ljude
to sve teram u pic ku materinu

kao dodje kod mene u goste i onda pocne da mi zakera a da me prethodno ne pita "e, a mogu da ti zamerim na nesto?" na sta bih ja sigurno odgovorio sa "ne"

bolesnici

sve zavisi sa kakvom/kojom emocijom taj neko kritikuje.
onaj ko peni dok deklemuje sigurno ne kritikuje vec kipti od besa licnog nezadovoljstva.
kao dan je jasno kada te neko kritikuje sa zeljom da ti bude bolje.

- - - - - - - - - -

To je isto kao i traženje ružne devojke. Bolje da tražite lepu.....

tako je ! :)

nebitno je da li zeli da mi pomogne ili ne, znaci nebitno je da li su dobre ili nose namere -- to sto neko ima dobre namere ne znaci da utice dobro na mene
uostalom, nije problem toliko kritikovanje samo po sebi. kad sam raspolozan, nemam nista protiv. stavise, onda mi cak prija, jer je sa viskom energije sve pozitivno
ono sto iritira je kad skrenes coveku paznju na to i on se UVREDI i onda pocne jos vise da smara. to je problem.

sta me boli kur ac sto si se uvredio, tvoj problem majmune. doso si u moju kucu, nisi obratio paznju na stanje u koje se nalazim, popeo si mi se na ku rac, sa dobrom ili losom namerom nebitno, znaci NAPRAVIO SI LOS KORAK
i umesto da prihvatis to ko muskarac, znaci da ZACEPIS GUBICU I NESTANES, ti mi tu sad kmecis kako su to osnovna pravila kulture i statijaznam

al to su ti moralni mazohisti, znaci ljudi koji se drze pravila koja idu KONTRA njihovim instinktima
da su njihova pravila proizisla organskim putem, ne mehanickim, znaci da su produkt njihovih instinkta, onda bi me lako skontali
ovako nista.

ko sto rekoh na temi o postovanju, covek mora da ima samopostovanje prema sebi da bi mogo da postuje druge. ovi to nemaju.

Back