Tražeći mir

A sad malo realno.
Opisao sam vam svoju grešku.
Vreme da vratim ne mogu, ali mogu da pobedim sam sebe jer ništa šta je od ovoga sveta ne zaslužuje toliki značaj da bi me nateralo da patim zbog toga.
Volim muziku, ali ja je nisam izgubio. Muzika i dalje postoji, a to što je ja nemam, to nije toliko važno.
Krenuću iznova.
Sreća moja pa mi nije kuća izgorela, a nije se ni internet nestao.
Sakupiću ja opet nešto pesama.
Da smo živi i zdravi.
Pozdravlja vas vaš NesaDeBeli.
Evo jedne poučne pričice.

Dati krv.

Pre mnogo godina, dok sam radio kao volonter u Standford bolnici, upoznao sam malu devojčicu po imenu Liz koja je patila od retke i teške bolesti. Jedina šansa za njen oporavak bila je transfuyija kvi od njenog prtogodišnjeg prata, koji je na čudesan način preboleo istu bolest a i razvio antitela potrebna za borbu sa bolesću. Doktori su objasnili malom dečaku situaciju, i pitali dete da li je spreman da da krv svojoj sestri. Video sam da je oklevao samo za momenat pre nego što je duboko uzdahnuo i rekao " Da, hoću ako će to spasiti Liz"

Kako je transfuzija odmicala, ležao je u svom krevetu pored sestre i smešio se, kao i svi mi, videvši kako joj se vraca boja u obraze. A onda je njegovo lice pobledelo i njgov osmeh je nestao. Pogledao je u doktora i pitao zabrinutim glasom:

" Hoću li odmah početi da umirem?"

Mali dečak je pogrešno razumeo doktora, mislio je da će sestri dati svu svoju krv.

Nema veze sa mnom, ali je lepa priča.

Sada sam se setio jedne paralele.
Muzika je i dalje tu, ali je ja trenutno nemam.
Ovo se može parafrazirati i biti poruka svima onima koji trenutno nemaju ljubav( osobu koju vole i koja ih voli).
Ljubav je i dalje tu, samo je trenutno neko nema.

Nema šta, filozof sam od rođenja.

Čitam neke priče na netu i naiđoh na ovu.
Ne verujem da ju je neko postavljao ovde.

Више од три године боловао сам од очију. Патио сам од врло јаке далековидости, а онда је наступило и запаљење десног ока. Био сам полуслеп кад сам отишао у болницу. Тамо су ми рекли да болујем од кератитиса и да сам се вероватно заразио на базену у војној академији где сам био учитељ пливања. После годину дана неуспелог лечења лекар ми је саопштио да ми се вид може повратити једино ако на оболело, десно око пресади здраву рожњачу. Новца , међутим, нисам имао за тако скупу операцију. Кад сам то рекао својој жени, она ми је на моје велико изненађење предала штедну књижицу на којој је , ни сам не знам како, успела да уштеди 20000 нових тајванских долара.
-Ако не буде довољно, набавићемо још , рекла је. Неписменима као што сам ја , не вреди много што имају очи, али са тобом је другачије. Ти си писмен човек, вид ти је потребан
Тако сам захваљујући овом новцу, који је моја жена штеела читавог живота успео да се упишем на листу пацијената једног познатог лекара.
Нисам чекао ни месец дана, кад ми је јављено да имамо даваоца. Имао сам велику срећу, јер су људи чекали и по неколико година да се нађе погодна особа. Наиме, требало је да човек умре у болници под надзором лекара и да његова породица д асагласност да се одмах приступи пресађивању. Дакле, ступио сам у болницу пун наде.
Када су ме , после операције, износили из операционе сале моја кћер Јунг пришла је носилима , нагла се надамном и рекла:
- Све је добро прошло. Мама је хтела да дође али се плашила да ти не смета...
Нека не долази, рекао сам.
Нисам желео да ме посети. Тешко сам је подносио и код куће, а камоли у болници. Оженио сам се њоме са 19 година, по жељи родитеља. Мој отац и њен отац били су велики пријатељи и још пре нашег рођења обећали су један другом да ће се ородити, ако се деси да један има сина а други кћер.
Своју супругу сам први пут видео на дан свадбе. Кад је скинула традиционални црвени вео и кад сам видео њено лице ужаснуо сам се. Лице јој је било пуно ожиљака од богиња, зборано и некако безбојно. Обрве је имала ретке и очне капке надуте. Било јој је 19 година а мени је изгледало као да јој је 40. Био сам ван себе. Преклињао сам родитеље да ме не терају да се женим, али ништа није помогло. Мати ме је тешила да лепота није најважнија у животу, да је моја невеста добра и честита девојка и да ћу је заволети кад је будем упознао. Али, ја сам њу још тог првог дана омрзнуо. Нисам хтео да је погледам ни да говорим са њом, отишао сам на војну академију и напустио и њу и родитеље. У школи сам остајао и за време летњег распуста све док мој отац није послао једног рођака и наредио ми да се вратим кући.
Жену сам затекао како спрема вечеру. Кад сам ушао, подигла је главу и насмешила ми се, али ја јој нисам отпоздравио.
Мајка ми је стално пребацивала да се тешко огрешујем о жену, да је она добра, мирна и послушна. Већ је пола године са њима у кући и по цео дан не престаје да ради. Ниједном се није пожалила на тебе, ниједном је нисмо видели да је заплакала, али знај сине мој, да она у себи у својој души горко пати. Моја осећања према њој нису се променила.Трудио сам се да је не примећујем. Говорила је тихо, а кад сам је понекад грдио , понизно је ћутала. Презирао сам је из дна душе што до те мере нема поноса. Током 30 година нашег брачног живота ретко кад сам јој се осмехнуо, а никада и никуда нисам са њом изашао. Било је дана кад сам желео њену смрт.
И поред свега, она је према мени показала више љубави и стрпљења од било ког другог ког сам познавао. Кад сам пензионисан, настанили смо се у једној кућици на периферији града, јер нисам желео да моји познаници долазе нама и виде моју жену. Иначе, наша кћер Јунг је већ завршила школу и радила, док је наш син, млађи од ње, још увек студирао.Молио сам ћерку да не помиње брату операцију да га не би ометала у учењу, па ме је тако само она обилазила у болници. Донела ми је и транзистор да би прекратио болесничке дане које сам проводио са завојем на очима. Имао сам тада доста времена да размишљам о свом протеклом животу. Први пут сам осетио стид што сам забранио својој жени да ме посети. Кад су ми кроз 15 дана скинули завој био сам јако узбуђен и једва сам се усудио да отворим десно око.
-Видите ли светлост, питао је лекар.
Да, видим изнад себе, рекао сам.
-То је лампа, рече он.
Операција је успела и после недељу дана толико сам се опоравио да сам, полазећи кући, већ могао видети прозор, кревет, шољицу од чаја на сточићу...
Док смо се враћали кући моја кћер је све време ћутала. Најзад, после толико дана поново сам прекорачио праг своје куће. Моја жена је излазила из кухиње, носећи чинију са јелом. Кад ме је опазила само је оборила главу и рекла: „Вратио си се „.
„Хвала ти што си ми помогла да платим болницу“, рекох. Чини ми се да је то било први пут после толико година да сам јој се за нешто захвалио.
Она брзо приђе столу, спусти чинију, па се окретзе према зиду и поче нечујно да плаче.
„ Мама реци му, све му реци!“ , кроз сузе повика ћерка. „Нека зна да је рожњача била твоја“.
Ја је зграбих за рамена и погледах пажљиво.Лево око јој је било замућено као што је било моје пре операције.
Протресао сам је снажно.
„ Златни Цвете, зашто с то учинила „?
Она само сакри лице на моје раме и настави тихо да плаче. Држао сам је тако загрљену, а онда се полако спустих на колена крај њених ногу...

Nešo.....hvala što si nam preneo ovu divnu priču.....toliko sam pod utiskom da prosto ne znam šta bih napisala...sve mi misli preskaču jedna preko druge kao da igtaju trule kobile....

Ups, pa ovo je objavilo priču u komentaru.
A prijavilo je grešku. Nema veze. Objavio sam je i kao post.
Stvarno lepa priča.
AUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU, SPOT JE VRLO ZANIMLJIV, šteta što nisam razumeo reči.
A malo mi je falilo, samo da su još jednom ponovili refren.:cool:

E ova priča mi je definitivno vratila mir u um.

Tрговац и дијамант

Живео једном богати трговац дијамантима. Али он није био само трговац. Био је и мудрац. Једнога је дана седео са својим друштвом, кад му слуга донесе вест да је нестао врло скупоцен дијамант. Чувши то, трговац на час затвори очи, а онда промрмља: "Прекрасно! Уистину прекрасно!" Прође сат времена и слуга му дојави веселу вест: дијамант је пронађен. Трговац и опет затвори очи, тренутак утону у тишину, потом рече: "То је уистину прекрасно! Заиста прекрасно!" Не могавши разумети трговчево понашање, један га његов пријатељ упита: "Објасни ми зашто си употребио исте речи и код губитка, и код добитка? У чему је тајна таквога усклика?" Трговац му мирно одговори: "Ја ценим тишину и спокој свога ума више од дијаманата. Ја сам трагатељ за неисцрпивим благом духовних врлина. Када су ми јавили да је скупоцени дијамант нестао, погледао сам у себе да бих видео хоће ли се мој ум узнемирити и изгубити своју драгоцену равнотежу и мир, заради нечега што је тако пролазно као што је ствар по имену дијамант. И открио сам да мој ум није изгубио свој мир и своју равнотежу. Стога сам рекао: "Прекрасно!" А када ме је слуга обавестио да је дијамант пронађен, опет сам погледао у себе да бих видео хоће ли се ум усхитити, изгубити своју равнотежу и сталоженост због догађаја, у којих нема сталности. И открио сам да се мој ум више бринуо о унутарњему благу, које називамо божанско бивство, него што се забавио предметом световнога значаја, као сто је дијамант. Због тога сам рекао: "Прекрасно! Уистину прекрасно!"

Biće muzike!

Aha :) Brega "dodvorac", mada je on to uradio cisto da prosiri trziste djelovanja :lol: Sto rece Kusta za njega- To je lik koji ce vam ukrasti novcanik, pa vas poslije castiti vecerom :mrgreen:

Elem, ja sam slucajno davno nabasala na ovo, spot je neki mini koreanski film...ali pase tekst/muzika...

Back