Travnjak

Moja mama je opsednuta lepim travnjakom...nema englesku, ima ovu obicnu, ali ona je tako dovela u red da izgleda prelepo...svi joj zavide, mada ja ne mogu da razumem tu opsednutost...ona kosi 2 puta nedeljno, nekad i vise( zavisi od kise ) i sve oko cveca cupa travcice...kaze, to je smiruje od stresnog posla...Ok, ali nije lako kositi veliko dvoriste...uvek se salimo na njen racun kako je mrtva trka izmedju njenog i fudbalskog igralista....:)

Moja mama je opsednuta lepim travnjakom...nema englesku, ima ovu obicnu, ali ona je tako dovela u red da izgleda prelepo...svi joj zavide, mada ja ne mogu da razumem tu opsednutost...ona kosi 2 puta nedeljno, nekad i vise( zavisi od kise ) i sve oko cveca cupa travcice...kaze, to je smiruje od stresnog posla...Ok, ali nije lako kositi veliko dvoriste...uvek se salimo na njen racun kako je mrtva trka izmedju njenog i fudbalskog igralista....:)

Nista bolje za opustanje mozga!Dok raduckas u svom dvoristu (vrtu) jednostavno nema negativnih misli,ako u danasnjem ludilu od brzine stila zivota,nemate neki beg iz surove realnosti,ocas posla podilkanite...

PS.Verujem da ti je mama u odlicnoj kondiciji!:klap:

Mislis nekog ovakvog :D ?

mravojed.JPG

Probali smo so, ali smo i spalili sve biljke u okolini. Kao da smo bacili mini A bombu na travnjak. Mravi su se pomerili jedno pola metra levo i nastavili svoj mirni mravlji zivot kao da se nista nije ni dogodilo. Nama je sledovalo postavljanje nove zemlje jer na slanoj nista nije htelo da raste i sejanje nove trave.
Sem mravojeda, ima li jos neki predlog? Malo je komplikovana carinska procedura za mravojede. :)

Uh, puno problema oko travnjaka...
Kod mene su se mravi pojavili cim smo posejali travu, i mravinjaci su bili puni semena koje su oni skupljali okolo...Prskala sam raid ali je efekat bio kratkotrajan, pojavili su se na novim mestima...
A krtica je napravila jos dve rupe nocas, ukupno ih sada ima 11...:confused:

rupa verovatno, otkud moze da zna kolko krtica ima...
ja znam kako se resava problem sa krticama...ali nije za ljubitelje zivotinja..treba vam crevo sa vodom i dvocevka iz 2 svetskog rata....

rupa verovatno, otkud moze da zna kolko krtica ima...
ja znam kako se resava problem sa krticama...ali nije za ljubitelje zivotinja..treba vam crevo sa vodom i dvocevka iz 2 svetskog rata....

Jesu problem ali bas dvocevka.:sad2:
Postoji biljka u stvari korov i zove se "EUPHORBIA LATHYRIS - KRTICNJAK"

Jedan od domacih naziva je Krticnjak. Visegodisnja je biljka i moze narasti do 1,2 metra visine. Uspeva kao korov u svakom vrtu, travnjaku a posebno voli suncana mesta i obicno je sade pored ograda koje nisu dostupne i vidljive, da ne bi kvarile izgled vrta, travnjaka mada je i ona sama kao biljka prilicno atraktivna ali je i otrovna. Jako je efikasna u borbi protiv krtica.Razmnozava se presadjivanjem ili semenjem. Engleski naziv je Gopher Purge, mozda zato jer su se nekad njene semenke koristile kao purgativ.
U vrtlarstvu je ova biljka provereno korisna protivu tih malih stetocina.:confused:

krtinjakpb2.jpg

Ma, napravicu sub-atomski mravlji dezintegrator. Kad ih budem dezintegrisao, izgledace kao bitka na Somi. Ili da napravim hordu nano robota, pa da ih pustim na mrave.
Hej, pa od toga moze da se napravi dokumentarac. Stavim veliku lupu iznad i snimam borbu robota i mrava.

Dobro, a sad ozbiljno. Jel postoji mozda neka varijanta sa nekom vrstom otrovne hrane, ili neke materije, koju ce mravi uneti u duboko svoj mravinjak i gde ce ta materija da im napravi haos, da im vise nikad ne padne na pamet da izadju na povrsinu, a da pri tome trava ne bude unistena?

evo jedne ideje kako jednostavno kositi travu a napraviti lepe sare :)

potrebni sastojci
jedan stub
jedna kosilica (po mogucstvu samohodna) :D
kanap cirka 5 metara
jedan travnjak
:D

potrebno predznanje
znati vezati kanap za stub

Bas tako. Oni nesto unesu unutra, i to ih sredi za sva vremena. Posle slepi mrav iz drugog obliznjeg mravinjaka napise Mravijadu i Mraviseju.
Gnev mi, boginjo pevaj Mravila, Mravcevog sina...

Poslednja izmena:
kekada imadosmo prelep travnjak
prošlo svršeno vreme
trebalo bi da je pluskvamperfekat

sada imamo dva malinoa
duž ograde gde patroliraju ni travku
a na ostalim delovima i nije taaako loše

ali kad se setim kakva je bila...

a zahtevala je samo (po tuđoj zadnjici i 30 batina nije mnogo, pošto to radi Alfa) košenje, presejavanje u proleće, (parkovska trava + bela detelina koja se meni čak i najviše sviđa) i povremeno zalivanje

Za Engleski travnjak je potrebno mnogo više, tako kažu ........ ali - šta? Zato sam i otvorila temu.
Osim toga videla sam da neki kupuju već formiranu travu (u vidu rolni), pa je samo razastru po zemlji, i posle samo neguju .... kako to?!

Ma tu travu uzimaju sa pašnjaka. I po njoj ovce šetaju i kake. Ovo iz prve ruke. Al bar je izdržljivija od engleske. Engleska uspeva samo u civilizovanim zemljama. :D

Back