Трава, па шта?

Не знам, мени се чини да је врло лако повући ту линију, где би "повремено" било пар пута месечно и ређе, а "хронично" неколико пута недељно током више месеци и током неколико година у животу.

Не покушавам да одбраним ништа, него ме интересују информације. Тачне. На пример, последице алкохолизма се не односе на оне који повремено пију (иако је и ту једнако тешко или лако повући линију)... или слично за последице дуванског дима.

Јер, да појасним, овде се ради о томе како објаснити тинејџеру да марихуану не треба ни да проба, а не то да не треба да је пуши готово свакодневно годинама.

Јер, да појасним, овде се ради о томе како објаснити тинејџеру да марихуану не треба ни да проба, а не то да не треба да је пуши готово свакодневно годинама.

ако објасниш детету да траву не треба ни да проба, а оно касније, стицајем околности ипак проба, биће веома збуњено после тога. као "па јееее, ако је ово страшно за непробање, дај да видимо тај хероин"

ако објасниш детету да траву не треба ни да проба, а оно касније, стицајем околности ипак проба, биће веома збуњено после тога. као "па јееее, ако је ово страшно за непробање, дај да видимо тај хероин"

..gico, care..evo bona..

..u razgovoru sa decom, sa godinama treba da se smanjuje broj rechenica koje
pochinju sa "Nikada nemoj..." ili "Uvek morash.." sve dok, sa polaskom u shkolu,
taj broj ne padne na NULU..
..u zivotu postoji svega nekoliko stvari koje odgovaraju gorenavedenim uputstvima..
..ko ih ne nauchi do sheste-sedme godine, nece nikada..
..a iza toga samo rushite svoj autoritet i navodite dete da ulece iz jedne greshke u drugu..

Ma, nekako bih mnogo više voleo da mi dete jede "Smoki" nego da puši travu. Inače mislim da mnogo roditelja nije objasnilo deci posledice konzumiranja narkotika, koliko god to glupo zvučalo. Sad malo protrči, pa odgovori nešto ako si zainteresovana.z:dm5:

Ја сам већ свашта написала на овој теми, тако да си могао да прочиташ, ако си заинтересован. z;)

И није тема да ли дете редовно пуши траву, него је пробање у питању.

Стчем утисак да на овој теми као нико никад није пушио траву! :lol:

Конзумирање дрога је болест зависности.
Зависном не може постати особа која није лабилна.

Шта хоћу да кажем?
Хоћу да кажем да је на вама као родитељима да објаснитет детету које су последице конзумирања дрога.
А да ћете успети у томе да га спречите, нисам баш сигурна.

Случајно сам, у току студија, док сам слушала психијатрију тј. вежбала је, имала асистента из Драјзерове ( и у Драјзеровој имала вежбе, нагледала се наркомана ваљда за читав живот) који је као субспецијализацију одрадио наркоманију.

Не почиње да се дрогира нико ко унапред није оштећен, то пракса потврђује.

Не почиње да се дрогира нико ко унапред није оштећен, то пракса потврђује.

..ajde ovako..
..od svih ljudi koji experimentishu sa psihoaktivnim supstancama,
narkomani (a i alkoholichari)
postaju oni koji su unapred oshteceni
i u potrazi za odgovarajucom "shtakom" u zivotu..
..ne pristajem na drugu definiciju,
i sad ne ulazim u to ko kako moze doprineti tome da
njegovo dete, za koje ima punu i neprikosnovenu odgovornost,
postane unapred oshtecen chovek..
..i nismo svi takvi, inache bi broj ovisnika bio mnogo veci nego shto jeste..
(..ne mislim na zvanichne statistike, da ne bude zabune..)

..ajde ovako..
..od svih ljudi koji experimentishu sa psihoaktivnim supstancama,
narkomani (a i alkoholichari)
postaju oni koji su unapred oshteceni
i u potrazi za odgovarajucom "shtakom" u zivotu..
..ne pristajem na drugu definiciju,
i sad ne ulazim u to ko kako moze doprineti tome da
njegovo dete, za koje ima punu i neprikosnovenu odgovornost,
postane unapred oshtecen chovek..
..i nismo svi takvi, inache bi broj ovisnika bio mnogo veci nego shto jeste..
(..ne mislim na zvanichne statistike, da ne bude zabune..)
Слажем се, још ћу само да додам ( да не би било забуне) шта се подразумева под тиме ''оштећена особа'' :
- слабе, незреле, несамосталне личности, често неуротичне или са карактерним поремећајима

-дроги прибегавају особе које нису у стању да поднесу животне тегобе, да чекају на задовољење својих потреба, ни да уложе напор како би постигле успех, самопоштовање и поштовање других људи.

- уживањ дроге је симптом поремећаја личности- чест је нарцистични, гранични или антисоцијални поремећај личности , затим бежање из неприхватљиве животне реалности у свет маште

Наркоманија је бегство , често, у алтруистични и кошмарни свет, резултат конфузних имитационих и идентификационих процеса у младости, ''хемијска протеза'' сломљене социјалне и емоционалне адаптације.

Млади наркоман је атрактивни побуњеник против конвенционалних модела живљења верујући да му дрога реализује жељу за просветљењем унутрашњих креативних и когнитивних потенцијала.

Оно што , претпостављам, већину занима је категорија ''адолесцентни наркоман''.

То су особе које које показују знаке емоционалне незрелости и отуђења, пасивност, нарцизам, склоност ка аутодеструкцији, склоност ка депресији, наглашену сугестибилност.

Постоји податак за САД да чак 60-90% младих проба дрогу, али јако мали број постане и завистан.

==================

Верујем да велика већина своју децу не налази у овом опису.
Такође верујем да сте сви деци објаснили шта је дрога и чему води.

Back