Mnogi veruju da smo gospodari svoje sudbine, ali novo istraživanje otkriva u kojoj meri geni utiču na naše ponašanje i kako se iskustva bliskih predaka prenose u naš DNK. Potomci ljudi koji su preživeli holokaust pod većim su rizikom da razviju anksioznost.
Danas je moguće dešifrovati individualni genetski kod. To je niz od 3,2 milijarde DNK „slova”, jedinstven za svakog od nas i on čini svojevrstan kalup za naš mozak i telo, piše ScienceAlert. Šta nam geni zadaju?
Novo istraživanje Hane Kričlou iz Instituta u Kembridžu otkriva koliko jaku biološku predispoziciju naše ponašanja ima i koliko smo predodređeni za neke osobine. Istraživanje je pokazalo da geni ne određuju samo visinu, boju očiju ili težinu, već i karakteristike kao što su ranjivost, loše mentalno zdravlje, dugovečnost, inteligencija i impulsivnost. Takve osobine se u različitoj meri zapisuju u naše gene – ponekad su to hiljade gena koji rade zajedno.
Sad , ne znam tacno sta vi odve tvrdite, mislim na nauku, ali postojala je , nauka koja se zove epigenetika...
U izvornom obliku ona tvrdi sledece, da se u muskom genomu zapisuju informacije o sredini tj fenotip i to do pred spermogenezu, a ja bih bio slobodan da kazem neki mesec pre spermogeneze...
Ustvari ne znam sta su autoriteti tvrdili , ali znam do cega se stiglo u prakticnim teza antiteza proucavanjima..
Vazno je tu reci sledece...Kod zena se ne vrsi ugradjivanje epigenetskih osobina jer su jajasca formirana do 4 godine zivota, te zene ne sluze za adaptacione promene genotipa.
Ta uloga je pripala muskarcima...
To bi znacilo sledece u praksi....
Muskarci su ti koji povecavaju inteligenciju svojim potomcima.
Muskarci su ti koji donose nove talente, tj nove akomodacije svojim potomcima..
Muskarci su ti koji donose bolesti i ostecenja svojim potomcima i muskarci su ti koji najvise uticu u timeline oblikovanju hormonskih sazrevanja osobe...
Ovo poslednje je sledece.....timecode kaze da ce osoba poceti da stari u 26 iz mladosti.....a ne u 33 kao neka druga osoba...da ce u 36 poceti da se muskim primercima siri lobanja, a u 38 da ce poceti smanjenje spermogeneze...
Kod nekog drugog ti datumi su drugaciji....nekad vezani i za psihologiju i za hormonalne nivoe..
Zene su one koje trudnocom odredjuju mnogo zdravlje potomstva i genotipom odredjuju melanholicno psiholoske osobine nervnog sistema...a ja bih dodao i znacajno uticu i na nervne osobine nervnog sistema, tj brzinu impulsa, mada sve ukazuje da je tu kljucan muskarac...on je tu nadredjeni..
Ali to znaci i da muskarac koji dozvoli da ga sef cesto zaebava ustvari cini veliku stetu svom potomku jer mu sva sperma od tada pa nadalje pamti ta mucenja..., ne psiholoski samo nego i fizioloski , npr povecan secer, stres i slicno..
Ono sto feministima ne odgovara kod epigenetike je to sto im se cini da je uloga zene smanjena, jer zbog fiksiranog genotipa kod jajne celije u 4 godini, ispada da beleze evolucione uticaje samo do 4 maksimalno , a i to je pitanje sta tacno ....posto nemaju agendu da rade redudanciju sa muskim delom uloge..
Zato su se definicije epigenetike kao nauke promenile u zadnjih deset godina...
Sada se epigenetika definise kao promene u aktivnosti pojedinih genskih grupa tj kao sto bi redovno trcanje donelo to da se mnogo veci deo secera skladisti u misicima a da se smanji secerni ciklus sa jetrom...tako se isto to tumaci i kod gena....nacin zivota koji uslovljava da ce se pri mnozenju celija forsirati rasporedom geni koji aktivnije rade u toku tog perioda...
Jasno je da se sklanja pitanje ko prenosi to na potomstvo, zena ili muskarac...
Jasno je i da se bezi od toga da se iskustva kodiraju i pamte u sirovom obliku ili nesvesnom obliku vec da se to radi indirektno preko nivoa hormona ili drugih biohemijskih procesa u telu..
Itd itd....ali nauka je sve vise politizovana a sve manje nauka..