Traume iz djetinjstva

analiticki 12

Veoma poznat
Poruka
11.978
🩸 1. Fizička trauma

Opis: Dijete doživljava fizičko nasilje (udaranje, guranje, opekline, lomovi).

Posljedice: Strah, anksioznost, posttraumatski stres (PTSP), nisko samopouzdanje, problemi s granicama u odrasloj dobi.

---

💔 2. Emocionalna (psihološka) trauma

Opis: Stalna kritika, ismijavanje, ignorisanje osjećaja, nedostatak ljubavi i podrške.

Posljedice: Osjećaj bezvrijednosti, sram, poteškoće u izražavanju emocija, strah od odbacivanja.

---

🗣️ 3. Verbalno zlostavljanje

Opis: Uvrijeđivanje, vikanje, ponižavanje, prijetnje ili manipulacija riječima.

Posljedice: Problemi s identitetom, nisko samopoštovanje, strah od konflikta, preosjetljivost na kritiku.

---

💀 4. Seksualna trauma

Opis: Svaki oblik seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja djeteta.

Posljedice: Teški emocionalni i fizički problemi, disocijacija, osjećaj krivnje i srama, poteškoće u intimnim odnosima.

---

🏠 5. Zanemarivanje (emocionalno ili fizičko)

Opis: Nedostatak osnovne brige – hrane, sigurnosti, pažnje, topline ili podrške.

Posljedice: Osjećaj nesigurnosti, poteškoće s povjerenjem, strah od napuštanja, teškoće u vezama.

---

⚔️ 6. Svjedočenje nasilju

Opis: Dijete je svjedok nasilja među roditeljima, članovima porodice ili u zajednici.

Posljedice: Hronični stres, anksioznost, razvoj agresivnog ili pasivnog ponašanja.

---

☠️ 7. Gubitak ili napuštanje

Opis: Smrt bliske osobe, razvod roditelja, napuštanje ili razdvajanje od porodice.

Posljedice: Trajni osjećaj gubitka, tuga, strah od napuštanja, poteškoće u vezivanju.

---

🌪️ 8. Kolektivne ili socijalne traume

Opis: Rat, izbjeglištvo, siromaštvo, diskriminacija, prirodne katastrofe.

Posljedice: Trajna nesigurnost, osjećaj bespomoćnosti, kompleksni oblici traume (kompleksni PTSP).

---

🧩 9. Medicinska trauma

Opis: Teške bolesti, bolnički boravci, operacije bez emocionalne podrške.

Posljedice: Strah od gubitka kontrole, fobije, anksioznost, medicinska hipervigilnost.

🌫️ 10. Emocionalno zanemarivanje (nevidljiva trauma)

Opis: Roditelj je fizički prisutan, ali emocionalno nedostupan – ne sluša, ne pokazuje interes, ne pruža toplinu.

Primjer: “Prestani plakati”, “Nemoj biti slab”, “Ma nije to ništa”.

Posljedice: Teškoće u prepoznavanju i izražavanju emocija, osjećaj praznine, emocionalna distanca.

🧍‍♂️ 11. Trauma napuštanja

Opis: Dijete se osjeća napušteno, čak i ako nije fizički ostavljeno (npr. roditelj radi stalno, razvod, hladan odnos).

Posljedice: Strah od odbacivanja, prevelika vezanost u vezama, anksioznost kada se ljudi udalje.

---

⚖️ 12. Trauma povezana s perfekcionizmom ili visokim očekivanjima

Opis: Dijete mora stalno “biti najbolje” da bi dobilo ljubav ili priznanje.

Posljedice: Hronični stres, samokritičnost, burnout, osjećaj da nikad nije dovoljno dobro.

---

🧠 13. Trauma ponižavanja ili sramoćenja

Opis: Javna sramota, ismijavanje, posramljivanje pred drugima (često u školi ili porodici).

Posljedice: Nisko samopoštovanje, socijalna anksioznost, izbjegavanje pažnje.

---

🧩 14. Trauma zbog porodične disfunkcionalnosti

Opis: Odrastanje u porodici s alkoholizmom, ovisnostima, psihičkim bolestima ili hroničnim konfliktima.

Posljedice: Preuzimanje odgovornosti prerano, osjećaj da moraš “spašavati” druge, poteškoće s granicama.

---

💬 15. Trauma lažnog identiteta

Opis: Dijete mora “glumiti” da bi bilo prihvaćeno (npr. “ti si dobra curica, ne smiješ se ljutiti”).

Posljedice: Gubitak autentičnosti, osjećaj da ne znaš ko si, teškoće u donošenju odluka.

---

🕳️ 16. Trauma odbacivanja

Opis: Dijete doživljava odbacivanje od roditelja, vršnjaka ili zajednice.

Posljedice: Preosjetljivost na odbijanje, socijalno povlačenje, prekomjerno ugađanje drugima.

---

🧷 17. Trauma zbog nestabilnosti

Opis: Česte selidbe, promjene škola, partnera roditelja, nepredvidivo okruženje.

Posljedice: Nesigurnost, potreba za kontrolom, teškoće s osjećajem pripadnosti.

---

💣 18. “Transgeneracijska” trauma

Opis: Dijete nesvjesno nosi teret trauma svojih roditelja, baka i djedova (rat, gubitak, siromaštvo).

Posljedice: Emocionalni obrasci koji se ponavljaju kroz generacije (strah, krivnja, nesigurnost).

---

🧍‍♀️ 19. Trauma izolacije ili usamljenosti

Opis: Dijete je često samo, nema s kim dijeliti emocije ili iskustva.

Posljedice: Osjećaj odvojenosti, povlačenje u sebe, teškoće u socijalizaciji.

---

💢 20. Trauma zbog roditeljske uloge (parentifikacija)

Opis: Dijete mora brinuti o roditelju ili braći/sestrama kao odrasla osoba.

Posljedice: Pretjerana odgovornost, poteškoće s opuštanjem, osjećaj krivnje kad se brine o sebi.

9. Medicinska trauma

Ja i dan danas imam medicinsku traumu. zbog povreda oba kolena..

Međutim, oduvek sam imala emocionalnu podršku i nežnost roditelja, babe, dede i ostale rodbine.

Mislim da su čak i preterali jer su me držali skoro pod staklenim zvonom, ali je to bilo zbog njihovog straha. Plašili su da se ne povredim i sl.

8. Kolektivne ili socijalne traume

Opis: Rat, izbjeglištvo, siromaštvo, diskriminacija, prirodne katastrofe.

Posljedice: Trajna nesigurnost, osjećaj bespomoćnosti, kompleksni oblici traume (kompleksni PTSP).

PTSP nije kompleksni, sam po sebi.

" Psihoterapija, sa naglaskom na kognitivno-bihejvioralnu terapiju, glavni je način za lečenje posttraumatskog stresa. Ponekad lecenje PTSP zahteva i medikamentozni tretman.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) ili posttraumatski stres, predstavlja kompleksni mentalni poremećaj koji se može javiti nakon što osoba doživi ili svedoči traumatskom događaju.

Uključuje simptome kao što su “flešbekovi”, anksioznost, noćne more, hiperbudnost, negativne misli i uverenja…

Lečenje posttraumtskog stresa, najčešće putem psihoterapije, kao glavni PTSP tretman, jedini je siguran način da se ovo stanje prevaziđe.

Preneto sa: https://medtim.rs/blog/uzroci-i-okidaci-ptsp-a/

Ovaj deo članka sa sajta moram da prokomentarišem:

" Lečenje posttraumtskog stresa, najčešće putem psihoterapije, kao glavni PTSP tretman, jedini je siguran način da se ovo stanje prevaziđe. "

Lečenje verovatno uspeva kod trauma koje se neće ponavljati.

Kod trauma koje se ponavljaju i dugo traju, taj PTSP prerasta u trajni poremećaj ličnost usled traume.

Da li se neko od vas prepoznaje u uvodnom testu?

Ja i dan danas imam medicinsku traumu. zbog povreda oba kolena..

Međutim, oduvek sam imala emocionalnu podršku i nežnost roditelja, babe, dede i ostale rodbine.

Mislim da su čak i preterali jer su me držali skoro pod staklenim zvonom, ali je to bilo zbog njihovog straha. Plašili su da se ne povredim i sl.

PTSP nije kompleksni, sam po sebi.

" Psihoterapija, sa naglaskom na kognitivno-bihejvioralnu terapiju, glavni je način za lečenje posttraumatskog stresa. Ponekad lecenje PTSP zahteva i medikamentozni tretman.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) ili posttraumatski stres, predstavlja kompleksni mentalni poremećaj koji se može javiti nakon što osoba doživi ili svedoči traumatskom događaju.

Uključuje simptome kao što su “flešbekovi”, anksioznost, noćne more, hiperbudnost, negativne misli i uverenja…

Lečenje posttraumtskog stresa, najčešće putem psihoterapije, kao glavni PTSP tretman, jedini je siguran način da se ovo stanje prevaziđe.

Preneto sa: https://medtim.rs/blog/uzroci-i-okidaci-ptsp-a/

Ovaj deo članka sa sajta moram da prokomentarišem:

" Lečenje posttraumtskog stresa, najčešće putem psihoterapije, kao glavni PTSP tretman, jedini je siguran način da se ovo stanje prevaziđe. "

Lečenje verovatno uspeva kod trauma koje se neće ponavljati.

Kod trauma koje se ponavljaju i dugo traju, taj PTSP prerasta u trajni poremećaj ličnost usled traume.

Da li se neko od vas prepoznaje u uvodnom testu?
Broj 10 kod mene

Da li si pokušao da razgovaraš sa roditeljima? Da li si potražio pomoć psihologa, a po potrebi i psihijatra?
Nisam ja protivnik toga da covjek posjeti i hipnoterapeuta ako treba a ne samo psihijatra ali hocu kvalitet jer covjek kada je ocajan i treba mu pomoc ide kod bilo kog po pomoc a onda je lako manipulisati sa njime,a tu ima i prevaranata i losih strucnjaka

Bio jesam kod par njih a svaki ima razlike u nacinu rada ajde na koga da se oslonis

Back